چرخه بازیافت شرکت اپل چگونه کار می‌کند؟

توسط محمد حسین
اپل

کمپانی اپل یکی از شرکت‌هاییست که همواره به اصل حفاظت از محیط زیست پایبند بوده است. این شرکت از زمان ریاست استو جابز فقید تاکنون در تلاش بوده تا محصولاتی را روانه بازار کند که کمترین آلودگی و خسارت را برای محیط زیست به بار می‌آورند. در این میان مسئولان اپل اقدامات زیادی را برای رسیدن به این هدف انجام دادند که برخی از آن‌ها نظرات مثبت جامعه جهانی را به همراه داشت و برخی دیگر باعث اعتراض کاربران شد.

با این حال شاید بسیاری از کاربران با چرخه بازیافت محصولات اپل آشنا نباشند. با توجه به این مورد تصمیم داریم در این مقاله به چرخه بازیافت محصولات اپل و نحوه کار آن بپردازیم. در ادامه با روکیدا همراه باشید:

با نقشه راه کمپانی اپل آغاز می‌کنیم. این کمپانی وعده داده که تا سال ۲۰۳۰ تمام محصولات این شرکت از کربن خنثی استفاده خواهند کرد. به این معنی که محصولات اپل تاثیری مخرب بر محیط زیست و خلوص آب و هوا نخواهند گذاشت. ازین رو اپل قصد دارد از مواد بازیافت پذیر برای تولید محصولات خود استفاده کند.

liam ft

زمانی که صحبت از بازیافت زباله‌های الکترونیکی می‌شود، این فرایند شامل سه مرحله جمع آوری، پیش پردازش و پردازش نهایی می‌شود. با این حال کمپانی اپل از شیوه‌ی خاص خودش برای بازیافت زباله‌های الکترونیکی استفاده می‌کند که از آن با عنوان بازیافت داخلی یاد می‌شود.

در این راستا کمپانی اپل در سال ۲۰۱۶ از ربات لیام رونمایی کرد که وظیفه آن جداسازی قطعات آیفون ۶ بود. با این حال جدا کردن قطعات گوشی هوشمند کار چندان راحتی نبود. زیرا بسیاری از قطعات آیفون‌ها همچنان سالم و قابل استفاده بودند.

اپل برای مقابله با این چالش ربات دیزی را معرفی کرد. دیزی می‌توانست در هر ساعت ۲۰۰ آیفون را به قطعات اصلی جداسازی کند. با این تفاوت که دیزی قادر بود قطعات سالم را از مواد بازیافتی تفکیک و جداسازی کند. ربات دیزی در ابتدا قادر به کار کردن روی ۹ مدل آیفون بود. با این حال این ربات هم‌اکنون می‌تواند بیش از ۱۵ مدل آیفون را برای بازیافت جداسازی کند.

appledaisyrecyclingrobot

با این حال اپل برای تسهیل فرایند بازیافت محصولات خود به همینجا بسنده نکرد. این کمپانی در سال ۲۰۲۰ از رباتی به نام دیو رونمایی کرد که می‌تواند به صورت اختصاصی مواد باارزش در موتور تپتیک آیفون‌ها را جدا کند. موتور تپتیک به واسطه عملکرد خود دارای مواد خاصی است که می‌توان به آهن‌ربا‌های مخصوص و تنگستن اشاره کرد. این مواد در صورتی که در طبیعت رها شوند می‌توانند تاثیرات مخربی را روی محیط زیست داشته باشند. همچنین ربات دیو قادر به بازیافت فولاد نیز می‌باشد.

پس از این که ربات‌های اپل مواد قابل بازیافت را جداسازی کردند، فلزها توسط یکی از سخت‌ترین پروسه‌های نظارتی از یکدیگر جدا می‌شوند و هر کدام برای استفاده مجدد به شرکت‌های ذوب انتقال داده می‌شوند. از جمله این فلزها می‌توان به قلع، تانتالیوم، تنگستن، طلا، کبالت و لیتیوم اشاره کرد.

همانطور که به خاطر دارید اپل در زمان رونمایی از خانواده آیفون ۱۳ تاکید بسیاری روی سازگاری این پرچمداران با محیط زیست داشت. دلیل این موضوع این است که ۹۸ درصد از مواد به کار رفته در خانواده آیفون ۱۳ از فلزات قابل بازیافت تامین شده است. در کنار آن ۹۹ درصد از تنگستن به کار رفته در این گوشی‌ها به همراه ۱۰۰ درصد از طلا و قلع موجود در آیفون ۱۳ حاصل بازیافت هستند

البته فرایند بازیافت تنها محدود به گوشی‌های آیفون نمی‌شود و سایر محصولات این شرکت نیز از مواد بازیافتی و سازگار با محیط زیست استفاده می‌کنند. از جمله این محصولات می‌توان به نسل جدید مک بوک پرو ۲۰۲۱ اشاره کرد. بدنه این لپ تاپ به طور کامل از آلومنینوم قابل بازیافت تولید شده است. همچنین آهن‌ربا‌های به کار رفته در آن نیز کاملا قابل بازیافت می‌باشد.

مشکلات سیستم بازیافت اپل

4229143 original

با وجود تمام مزایایی که سیستم بازیافت اپل برای محیط زیست به ارمغان می‌آورد، نمی‌توان نکات منفی که در خصوص آن وجود دارد را نیز انکار کرد. اولین ضعفی که در این سیستم وجود دارد نظارت پایین اپل است.

این مسئله باعث شد تا در سال ۲۰۲۰ کمپانی اپل از شرکت کانادایی GEEP شکایت کنند. در این شکایت مسئولان اپل مدعی شدند که این شرکت، بخشی از محموله آیفون‌هایی که برای بازیافت فرستاده می‌شوند را باز نمی‌گردانند و در بازار آزاد به فروش می‌رسانند. با این حال شرکت کانادایی همواره اعلام کرده که این اتفاق توسط سه تن از عوامل اجرایی شرکت رخ داده است نه به صورت کلی توسط تمامی عوامل شرکت. با این حال فارغ از این که ادعای چه کسی صحت دارد این مسئله ضعف سیستم نظارتی اپل بر فرایند بازیافت را می‌رساند.

مسئله دوم، ظرفیت محدود ربات‌های بازیافت کننده است. طبق اطلاعاتی که مسئولان اپل در سال ۲۰۱۹ فاش کردند ربات دیزی قادر است تا سالیانه ۱.۲ میلیون آیفون را جدا سازی کند. این عدد در مقایسه با فروش ۴۹.۲۶ میلیون آیفون در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۱، عددی بسیار کوچک است. همچنین هزینه ساخت و نگهداری این ربات‌ها به قدری بالاست که اپل نمی‌تواند آن‌ها را به تولید انبوه برساند.

از این رو با وجود این که کمپانی اپل یکی از پیشگامان برای نجات سیاره زمین به شمار می‌رود همچنان راه درازی برای از بین بردن زباله‌های الکترونیکی پیش روی شرکت‌هاست.

مطالب مرتبط

نظر شما چیست؟