XRP ارز دیجیتالی است که توسط شرکت ریپل طراحی و عرضه شده است. این شرکت پروتکل اجرای تراکنش ریپل را که یک سیستم انتقال وجه بین المللی است هم طراحی کرده اما معمولاً مردم از دو اصطلاح ریپل و XRP برای این ارز دیجیتال استفاده میکنند. به همین دلیل خیلیها به اشتباه تصور میکنند که ریپل و XRP یک مفهوم هستند.
در واقع، شرکت ریپل ارز دیجیتال XRP را عرضه کرده و توزیع آن را تحت مدیریت دارد. خود این شرکت کنترلی بر ارز دیجیتال XRP یا دفتر کل ریپل ندارد و این سیستمها به صورت نرمافزاری اپن سورس عرضه شدند.
ریپل چیست؟
شرکت ریپل و پروتکل پرداخت این شرکت هر دو ریپل نام دارند اما آنچه که برای ما مهم است، خود این پروتکل پرداخت است. ریپل یک سیستم انتقال وجه لحظه ای است که بر اساس یک پروتکل اپن سورس توزیع شده طراحی شده که ریپل نت و XRP Ledger هم جزء آن هستند.
مؤسسات مالی و غیرمالی همگی میتوانند از این پروتکل در سیستمهای خودشان استفاده کنند. پروتکل ریپل باز است و استفاده از آن نیازی به تأیید گرفتن از ریپل ندارد. بنابراین، ارز دیجیتال و پروتکل ریپل محصولاتی مجزا از یک شرکت به اسم Ripple Labs هستند.
هدفی که برای ریپل بیان شده “فراهم کردن امکان اجرای تراکنشهای امن، فوری و تقریباً باز و آزاد با هر حجمی بدون پرداخت اضافه است.” بنابراین این پروتکل جایگزینی برای سیستم سوئیفت محسوب میشود که نقش واسطه ای برای اجرای تراکنشهای مالی در سطح جهان را دارد.
XRP Ledger یا دفتر کل XRP چیست؟
XRP Ledger ستون فقرات پروتکل ریپل است و مثل هر بلاکچینی از طریق یک شبکه نظیر به نظیر پیاده سازی شده اما یک تفاوت مهم با سایر بلاکچینها دارد یعنی مکانیزم اجماع نظر آن متفاوت است.
از آنجایی که XRP Ledger در یک شبکه نظیر به نظیر توزیع شده کار میکند، با چالشهایی شبیه به بلاک چینهای دیگر روبروست یعنی باید مشکلاتی مثل خرج کردن دوباره را حل کرده و این اطمینان را فراهم کند که درباره موجودیها و حسابها یک توافق نظر کلی در سطح شبکه وجود دارد.
XRP Ledger با استفاده از پروتکل توافق نظر “تحمل خطای بیزانس” این مشکل را حل میکند. بنابراین بر خلاف سایر بلاکچینها متکی بر اثبات کار یا اثبات سهام نیست و از یک مکانیزم اختصاصی استفاده میکند.
XRP چیست؟
XRP ارز دیجیتال بومی دفتر کل ریپل است. این ارز دیجیتال پیش از عرضه استخراج شده و 100 میلیارد عدد از آن ایجاد شد و طبق طراحی خاص این پروتکل نمی توان این رقم را افزایش داد.
وقتی XRP ساخته شد، سازندگان آن 80 درصد از این ارز دیجیتال را به خود شرکت ریپل اختصاص داده و 20 درصد را برای خودشان نگه داشتند. از آنجایی که در اختیار داشتن این حجم از XRP باعث میشد که شرکت ریپل اختیار زیادی بر قیمت XRP داشته باشد، این شرکت برای نشان دادن حسن نیت خودش 50 میلیارد XRP را در یک حساب امانی نگه میدارد.
این حساب امانی تحت کنترل یک قرارداد هوشمند قرار دارد که نحوه عرضه XRP را مدیریت میکند. این قرارداد هوشمند طوری طراحی شده که تا 5 سال، هر ماه یک میلیارد XRP را آزاد کند. مبلغ استفاده نشده دوباره به حساب امانی برمی گردد و به این ترتیب این دوره 5 ساله طولانی تر میشود.
ریپل از همان ابتدا XRP را به عنوان ابزاری راحت برای پل زدن بین ارزهای مختلف با پروتکلهای ریپل معرفی کرده است. درست همانطور که ریپل پروتکل خودش را جایگزینی برای سیستم سوئیفت معرفی کرده، قصد دارد XRP را تبدیل به ارز ترجیحی مؤسسات مالی در پروتکل خودش کند.
ریپل و XRP چه ارتباطی با هم دارند؟
پاسخ این سوال به مالکیت و کنترل ارتباط دارد. این واقعیت که شرکت ریپل بخش عمده ای از موجودی XRP را تحت اختیار دارد، باعث شده که این شرکت کنترل زیادی بر این ارز داشته باشد حتی اگر این ارزها در یک حساب امانی باشد. همچنین ارزش خالص شرکت ریپل هم به سقوط یا صعود قیمت XRP ارتباط خواهد داشت.
تفاوت ریپل با XRP
پس در مجموع، ریپل شرکتی است که کسب و کارش صدور مجوز نرمافزار اجرای تراکنش برای مؤسسات مالی است. خود این شرکت پروتکل پرداخت ریپل را طراحی و عرضه کره که بر روی یک پروتکل توزیع شده اپن سورس ساخته شده و لجر XRP و توکن بومی آن یعنی XRP را در برمی گیرد.