ماشین ظرفشویی مثل رباتی است که ظرفها را تمیز کرده و آب میکشد. مراحل کلی کار ماشین ظرفشویی عبارتند از:
- اضافه کردن آب
- گرم کردن آب برای رسیدن به دمای مناسب
- باز کردن خودکار دریچه مایع ظرفشویی
- پاشیدن آب از طریق روزنههای مخصوص برای پاک کردن ظروف
- تخلیه آب کثیف
- پاشیدن آب بیشتر روی ظروف برای آبکشی آنها
- تخلیه کردن مجدد آب
- خشک کردن ظروف از طریق دمیدن هوا در صورت فعال بودن این گزینه
علاوه بر این، ماشین ظرفشویی یک سیستم نظارتی دارد تا همه مراحل به درستی پیش برود. یک تایمر هم مدت زمان هر سیکل را تنظیم میکند. یک حسگر مخصوص، دمای هوا و آب را تحت کنترل دارد تا ظرفها بیش از حد داغ نشوند و آسیبی به آنها وارد نشود. حسگر دیگری هم در صورت زیاد بودن سطح آب، مکانیزم تخلیه را فعال میکند تا از پر شدن بیش از حد ماشین پیشگیری شود. بعضی از ماشینهای ظرفشویی هم حسگر تشخیص تمیز شدن ظروف دارند.
گرچه ماشین ظرفشویی با آب کار میکند اما فقط مخزن کوچک پایین آن پر از آب میشود. در این قسمت المنتهایی وجود دارد که آب را تا 68 درجه سلسیوس گرم میکند. سپس یک پمپ، آب را وارد بازوهای اسپری میکند که از آنجا با شدت به ظرفهای کثیف پاشیده میشود.
وقتی ذرات غذا از روی ظروف شسته شدند، یا وارد یک فیلتر میشوند یا به ذرات ریزی تقسیم شده و تجزیه میشوند. سپس چرخه گرم کردن آب، پاشیدن آن و صبر کردن برای برگشتن آن به مخزن زیر چندین بار تکرار میشود.
پس از اتمام شستشو و آبکشی، آب به مخزن زیر ماشین ظرفشویی برگشته و بعد از آن تخلیه میشود. مرحله آخر یعنی خشک کردن اختیاری است. بعضی از کاربران برای صرفه جویی در مصرف انرژی اجازه میدهند که خود ظرفها خودبخود خشک شوند.
اجزای کلی ماشین ظرفشویی
ماشین ظرفشویی چهار قطعه اصلی دارد:
مکانیزم کنترلی
مکانیزم کنترلی داخل در زیر پنل کنترل قرار دارد. در خیلی از ماشینهای ظرفشویی از یک سیستم الکترو مغناطیسی استفاده میشود: یک تایمر، مدت زمان هر بخش از سیکل را تعیین کرده و عملکرد مناسب را در زمان مناسب فعال میکند (مثل پاشیدن آب، تخلیه و غیره). بعضی از مدلهای پیشرفته تر مکانیزم کنترلی کامپیوتری و قابلیتهایی مثل قفل کودک و غیره دارند.
شیر ورودی آب
این قسمت جایی است که آب از طریق آن وارد ماشین ظرفشویی میشود. دریچه ای که داخل ماشین ظرفشویی قرار گرفته، باز و بسته میشود تا در هر سیکل مقدار مناسبی آب وارد ماشین شود.
پمپ چرخش
پمپ چرخش از یک موتور الکتریکی قدرت میگیرد. در حین فرایند شستشو، پمپ آب را با شدت وارد بازوهای اسپری میکند. حین تخلیه، پمپ آب را به محفظه تخلیه هدایت میکند.
می توان ماشین ظرفشویی را به شکل قابل جابجایی یا دائمی نصب کرد که در روش دوم، ماشین ظرفشویی در محلی که مخصوص این کار در نظر گرفته شده، نصب و پیچ شده و اتصالات آن محکم میشوند. در هر دو روش نیاز به کابلی 120 ولتی با اتصال به زمین وجود دارد.
استفاده از ماشین ظرفشویی
برای استفاده از ماشین ظرفشویی به صورت امن و کارآمد، این نکات را رعایت کنید:
- برای شستن ظرفها از مایع مخصوص ماشین ظرفشویی استفاده کنید نه مایع ظرفشویی معمولی؛
- ماشین را بیش از حد پر نکنید تا آب پاشها فضای لازم برای اسپری کردن آب را داشته باشند؛
- سمت کثیف ظرفها را به طرف آب پاشها قرار دهید که معمولاً در وسط هستند؛
- از قرار دادن ظروف فلزی با جنس متفاوت در کنار هم خودداری کنید چون تماس آنها با هم در یک فضای مرطوب ممکن است باعث خوردگی یا سوراخ شدن ظرفها شود؛
- ظرفهایی که شکل یکسان دارند را از هم جدا نگه دارید تا به هم گیر نکنند و آب به همه قسمتهای ظرف برسد؛
- ظرفهای چوبی، چینیهای ظریف، کریستال و بشقابهایی که با دست طراحی شده اند را با دست بشویید.
- وقتی از ماشین ظرفشویی استفاده کنید که فشار آب زیاد باشد مثل شبها.
- اگر آب مورد استفاده برای شستشوی ظرفها آب سخت است، شوینده را کمی بیشتر بریزید.
- برای خشک شدن سریع تر ظروف و پیشگیری از ماندن لک، از جلادهنده (rinse aid) استفاده کنید.
- پلاستیکها را روی قفسه پایینی قرار ندهید بخصوص اگر از خشک کن داغ استفاده میکنید.
- ظرفها را از قبل تمیز نکنید. در واقع ماشین ظرفشویی به همان غذای باقیمانده روی ظروف نیاز دارد تا بتواند PH محیط داخل را در سطح مناسب حفظ کند. البته باید تکههای بزرگ غذا را برداشته و دور بریزید.
عیب یابی
یکی از رایج ترین مشکلاتی که معمولاً مردم با ماشین ظرفشویی پیدا میکنند، تمیز نشدن ظروف است. ممکن است مقداری غذا یا شوینده روی ظروف باقی بماند. کم بودن فشار آب، ایجاد جرم در اثر جمع شدن مواد معدنی، مشکلات تخلیه آب از جمله دلایل ایجاد این مشکل هستند. همچنین ممکن است ماشین ظرفشویی بیش از حد کثیف شده باشد و حسگرهای آن کف صابون را از آب تشخیص ندهند و همین مسئله باعث میشود که چرخه تخلیه خیلی زود قطع شود. برای حل این مشکل، کافیست از شوینده کمتری استفاده کنید.
نکاتی برای خرید ماشین ظرفشویی
به طور کلی طرز کار همه ماشینهای ظرفشویی امروزی به یک صورت است. حتی مدلهای ارزان قیمت هم به خوبی ظرفها را تمیز میکنند. بنابراین برای خرید کافیست امکاناتی که برایتان مهم هستند را در نظر بگیرید و به دنبال امکاناتی که به آنها نیاز ندارید نباشید. دوام، اندازه و راحتی کار از جمله ویژگیهای اصلی هستند که باید برای انتخاب در نظر داشته باشید.
- اندازه: ماشینهای ظرفشویی ابعاد مختلفی دارند. از جمله مدلهای رومیزی که نیازی به نصب ندارند چون روی کابینت قرار میگیرند. مدلهای درون سینکی معمولاً داخل یک نیمه از سینکهای دوقلو نصب میشوند. اندازه استاندارد ماشین ظرفشویی 61 سانتی متر است اما مدلهای 46 سانتی متری هم وجود دارند. برای خانوادههای بزرگتر هم مدل 76 سانتی متری توصیه میشود.
- مخزن و قفسهها: مخزن مدلهای ارزان قیمت معمولاً پلاستیکی است و فیلتری دارند که باید به صورت منظم تمیز شود. فیلتر مدلهای گران قیمت تر به صورت خودکار تمیز میشود. همچنین در مدلهای گران قیمت تر، انعطاف پذیری بیشتری برای قفسهها دارید و میتوانید آنها را تا بزنید، از ماشین خارج کنید و غیره.
- امکانات جانبی: مدلهای گران قیمت تر امروزی امکانات هوشمند جدیدی دارند مثل حسگر کثیفی که زمان شستشو و حجم آب را متناسب با میزان کثیفی ظروف تنظیم میکنند. بعضی از مدلها هم قابلیت اتصال به وای فای را دارند که با گوشی هوشمند میتوان آنها را کنترل کرد. از نظر ظاهر و طراحی هم معمولاً در مدلهای گران قیمت تر امکانات بیشتری وجود دارد.
- قیمت و میزان مصرف انرژی: آخرین جنبه، بحث مصرف انرژی و هزینهها است. در مجموع باید توجه داشت که آیا استفاده از ماشین ظرفشویی نسبت به روش دستی به صرفه جویی در مصرف انرژی و آب کمک میکند یا باعث افزایش هزینههای برق و آب شما میشود. در نهایت با در نظر گرفتن امکاناتی که به آنها نیاز دارید و کنار گذاشتن امکانات اضافه، میتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.