آیا سولانا از اتریوم بهتر است؟ مروری بر 7 مزیت سولانا نسبت به اتریوم

توسط سمیرا گلکار
4 minutes read

اتریوم و سولانا هر دو بلاک‌چین‌های اپن سورسی هستند که قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند و در نتیجه اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را دارند.

اتریوم سال 2015 و سولانا سال 2020 تأسیس شد. به دلایل مختلف سولانا از نظر محبوبیت در حال پیشی گرفتن از اتریوم است.

خیلی‌ها سولانا را قاتل اتریوم می‌نامند و ممکن است به دلایلی که در ادامه مطرح می‌شود، سولانا از نظر تعداد کاربر و ارزش بازار از اتریوم پیشی بگیرد.

آیا سولانا از اتریوم بهتر است؟ مروری بر 7 مزیت سولانا نسبت به اتریوم 1

1. تعداد تراکنش در ثانیه (TPS)

سولانا از نظر معیار TPS به شدت از اتریوم جلوتر است. شبکه اتریوم در حال حاضر 15 تا 45 تراکنش در ثانیه اجرا می‌کند. در مقابل شبکه سولانا می‌تواند در هر ثانیه 50 هزار تراکنش اجرا کند و این رقم به 65 هزار عدد هم می‌رسد. اما این مزیت همیشگی نیست. قرار است در سال 2022 اتریوم به نسخه 2 آپگرید شود که ظرفیت آن را به 100 هزار تراکنش در ثانیه خواهد رساند.

2. هزینه‌های اجرای تراکنش

هر تراکنش یک کارمزد (یا همان گس) دارد که برای پرداخت دستمزد ماینرها یا همان کامپیوترهای پردازش کننده تراکنش استفاده می‌شود. کارمزدهای هر بلاک‌چینی متفاوت است. سولانا باز هم در این زمینه نسبت به اتریوم برتری دارد و هزینه اجرای تراکنش‌های این شبکه 0.00025 دلار است.

کارمزدهای اتریوم نوسان زیادی دارند و ممکن است برای تراکنش‌های ساده از چند سنت تا 100 دلار باشند. اگر این تراکنش‌ها شامل قرارداد هوشمند باشند هم هیچ سقفی برای کارمزد آنها وجود ندارد. مثلاً ممکن است خرید یک NFT به اندازه 250 دلار هزینه داشته باشد. اگر تراکنش بزرگتر و پیچیده تر باشد، ممکن است کارمزد آن به میلیون‌ها دلار هم برسد.

اما باز هم انتظار می‌رود که با شروع به کار اتریوم 2 کارمزد تراکنش‌ها به نزدیک صفر برسد.

3. سولانا مشکل مم پول ندارد

آیا سولانا از اتریوم بهتر است؟ مروری بر 7 مزیت سولانا نسبت به اتریوم 2

مم پول یک محوطه انتظار است که تراکنش‌ها پیش از پذیرفته شدن توسط بلاک‌چین در آنجا قرار می‌گیرند. یکی از مهم ترین مزیت‌های سولانا نسبت به اتریوم این است که سولانا چنین دوره انتظاری برای پردازش و اضافه شدن تراکنش به بلاک‌چین ندارد. در واقع سولانا مم پول ندارد و تراکنش‌ها به صورت تقریباً فوری پذیرفته می‌شوند.

اما در اتریوم تراکنش باید حدود 4 دقیقه منتظر بماند تا اعتبارسنجی و تأیید شود.

4. برنامه نویسی سولانا راحت تر است

اتریوم با زبان برنامه نویسی سالیدیتی کار می‌کند که به صورت اختصاصی برای اتریوم طراحی شده است. سولانا با نرم‌افزاری به اسم راست (Rust) کار می‌کند که محبوبیت بیشتری دارد و استفاده از آن راحت تر است. همین موضوع باعث شده که سولانا برای توسعه اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز گزینه بهتری باشد.

5. سرعت رشد اکوسیستم سولانا بیشتر است

گرچه هنوز اتریوم گزینه اصلی برای ایجاد و میزبانی اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند است اما از نظر هزینه، سرعت و غیره با چالش‌های زیادی روبرو است. سولانا (هنوز!) چنین مشکلاتی را ندارد و تعداد قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکزی که بر روی این شبکه میزبانی می‌شوند روزبروز بیشتر می‌شود.

6. مصرف پهنای باند سولانا کمتر و مقاوم تر است

بلاک‌چینی با 10 هزار کامپیوتر را در نظر بگیرید. وقتی بلاکی ماین می‌شود باید همه اطلاعات به صورت مستقل بین همه کامپیوترها به اشتراک گذاشته شود که همین مسئله باعث افت سرعت و ایجاد مشکلات پهنای باند می‌شود.

سولانا برای حل این مشکل از پروتکلی به اسم توربین استفاده می‌کند که هر بلاک را به بسته‌های کوچک شکسته و هر بسته را به یک گروه کامپیوتر منتقل می‌کند که داده‌ها را به نزدیک ترین گروه منتقل می‌کنند و به همین ترتیب. این تکنولوژی باعث کاهش مصرف پهنای باند، کاهش زمان اجرای تراکنش و مقاوم تر شدن شبکه می‌شود.

7. سولانا سازگاری بیشتری با محیط زیست دارد

آیا سولانا از اتریوم بهتر است؟ مروری بر 7 مزیت سولانا نسبت به اتریوم 3

فرایند اثبات کار که اتریوم از آن استفاده می‌کند نیاز به قدرت پردازشی زیاد و مصرف برق شدیدی دارد.

سولانا از اثبات سهام و اثبات تاریخچه استفاده می‌کند که بهره وری انرژی آنها 99.9 درصد بیشتر است.

جمع بندی

بدون شک سولانا نسبت به اتریوم مزایای خاصی دارد اما مهم ترین کاربردهای کریپتو در اتریوم پیاده سازی شده و متکی به این شبکه هستند. کاربران و اپلیکیشن‌های اتریوم بیشتر از سولانا است و مزیت اولین بودن را دارد.

علاوه بر این آپگرید سال 2022 اتریوم باعث افزایش سرعت، کاهش هزینه و کاهش مصرف انرژی شبکه می‌شود.

در مجموع انتظار می‌رود که این دو شبکه در کنار هم به فعالیت ادامه داده و جزء بلاک‌چین‌های موفق و مفید بمانند.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟