فرق CDMA و GSM چیست و تلفن همراه شما از کدام نوع است؟

توسط سمیرا گلکار

CDMA (مخفف Code Division Multiple Access) و GSM (مخفف Global System for Mobiles) باندهای فرکانسی هستند که به نسل دوم و سوم از تکنولوژی بی سیم (2G و 3G) اختصاص یافته اند.

CDMA در حالت سوئیچ بسته کار می‌کند و GSM در حالت سوئیچ مدار. از نظر کاربر نهایی مهم ترین تفاوت بین این دو از این جهت است که با GSM می‌توان همزمان تماس گرفت و از اینترنت همراه استفاده کرد اما با CDMA خیر.

بین این دو GSM محبوب ترین است و سهم عمده ای از بازار سطح جهان را به خود اختصاص می‌دهد. به همین دلیل برای اشخاصی که زیاد سفر می‌کنند مناسب تر است اما با استفاده از سیم کارت می‌توانید به راحتی بین دستگاه‌های مختلف جابجا شوید.

گوشی‌های CDMA با شبکه‌های CDMA 2G/3G سازگار هستند و گوشی‌های GSM تنها با شبکه‌های 2G/3G GSM کار می‌کنند بنابراین اگر دستگاه CDMA شما روی شبکه GSM باشد کار نخواهد کرد.

به همین دلیل آشنایی با نوع فناوری تلفن همراهتان و تفاوت CDMA و GSM در مواقعی که قصد جابجایی بین اپراتورهای همراه را داشته باشید مفید است. البته به این فرض که تلفن شما محدود به یک اپراتور نباشد.

امروزه بر خلاف قبل اکثر گوشی‌ها از هر دو فناوری پشتیبانی می‌کنند. اما باز هم اینکه تلفن همراه شما از یکی از این دو یا هر دوی آنها پشتیبانی می‌کند به میزان زیادی بستگی به این دارد که آن را از کجا خریده باشید.

فرق CDMA و GSM چیست و تلفن همراه شما از کدام نوع است؟ 1

آیا تلفن شما از CDMA استفاده می‌کند یا GSM؟

برای پاسخ دادن به این سوال چند روش وجود دارد، از جمله:

1. آیا تلفن شما یک خشاب سیم کارت دارد؟

در گذشته تلفن‌های GSM یک خشاب سیم کارت داشتند اما گوشی‌های CDMA خیر. گوشی‌های CDMA نیازی به سیم کارت ندارند چون شماره تلفن به خود دستگاه لینک شده است.

اما با ظهور شبکه‌های 4G و شبکه 5G شرایط تغییر کرد. خیلی از گوشی‌های هوشمند سیم کارت دارند بنابراین نمی‌توان این تکنیک تشخیص را کارآمد دانست. با این حال همچنان اگر تلفنی خشاب سیم کارت نداشته باشد، از CDMA استفاده می‌کند. البته ظهور سیم کارت‌های الکترونیک هم این شرایط را تغییر داد.

2. استفاده از اپلیکیشن Settings

در اندروید یا iOS می‌توانید از طریق اپلیکیشن Settings این موضوع را بررسی کنید.

  • در iOS، اپلیکیشن Settings را باز کرده، روی General و سپس About ضربه بزنید.
  • در اندروید، اپلیکیشن Settings را باز کرده، روی About phone ضربه زده و بعد Status را انتخاب کنید.

لازم به ذکر است که ممکن است در هر گوشی اندروید مراحل کار متفاوت باشد. در بخش About (iOS) یا Status (اندروید) صفحه را اسکرول کرده و MEID، ESN یا IMEI را پیدا کنید.

اگر تلفن شما شماره MEID یا ESN داشته باشد از CDMA استفاده می‌کند و اگر IMEI دارد از GSM استفاده می‌کند. اگر هر دو وجود داشت این یعنی تلفن شما از هر دو شبکه پشتیبانی می‌کند.

3. محل خرید دستگاه

معمولاً دستگاه‌هایی که از خود شرکت سازنده خریداری می‌شوند از هر دو شبکه پشتیبانی می‌کنند.

اما دستگاه‌هایی که از اپراتورها خریداری می‌شوند (که این موضوع در کشورهای خارجی متداول تر است) از باندهای متفاوتی پشتیبانی می‌کنند.

مثلاً در آمریکا گوشی‌های دو شرکت AT&T و T-Mobile از GSM و گوشی‌های شرکت ورایزن از CDMA و CSM پشتیبانی می‌کنند.

4. بررسی اطلاعات مدل گوشی

یکی دیگر از روش‌های تشخیص پشتیبانی از GSM یا CDMA توسط یک دستگاه جستجوی شماره مدل آن در اینترنت است. معمولاً این شماره پشت دستگاه یا روی جعبه بسته بندی آن قرار دارد.

5. بررسی مستندات شرکت سازنده

معمولاً نوشته‌ها و برگه‌های همراه دستگاه هم حاوی اطلاعاتی درباره باند شبکه مورد پشتیبانی آن هستند اما با در اختیار داشتن شماره مدل دستگاه نیازی به این برگه‌ها ندارید چون می‌توانید در سایت شرکت سازنده جستجو کنید.

چشم انداز آینده GSM و CDMA به چه صورت است؟

همانطور که اشاره شد GSM و CDMA تنها به شبکه‌های 2G و 3G قابل اعمال هستند. با ظهور شبکه 4G همه اپراتورهای سطح جهان از استاندارد LTE پشتیبانی می‌کنند. GSM و CDMA تنها در مواقعی استفاده می‌شوند که پوشش LTE کم یا ضعیف باشد و با ورود به عصر 5G حالا این دو باند شبکه اهمیت کمی دارند. مثلاً در آمریکا از ابتدای سال 2022 همه اپراتورهای مهم این کشور شبکه‌های 3G خودشان را تعطیل می‌کنند.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهی بنویسید