بهترین تنظیمات دوربین برای گرفتن عکس‌ های روشن

توسط سیامک تیموری
6 دقیقه
بهترین تنظیمات دوربین برای گرفتن عکس‌

اگر به تازگی یک دوربین جدید خریده‌اید و همه عکس‌ها از نظر شما بسیار تیره به نظر می‌رسد، با تغییر تنظیمات و با داشتن کنترل آن‌ها،  ظاهر تصاویر خود را  به دست بگیرید. برای داشتن بهترین تنظیمات دوربین برای گرفتن عکس های روشن ، اکثر دوربین‌های دیجیتال دارای حالتی هستند که به طور خودکار نوردهی را تنظیم می‌کنند.

درست است که گرفتن عکس‌هایی با نور خوب می‌تواند چالش‌برانگیز باشد، اما این در صورتی است که واقعاً ندانید تنظیمات چگونه می‌تواند بر تصویر گرفته شده، تأثیر بگذارد. به همین خاطر در اینجا می‌خواهیم به داشتن بهترین تنظیمات دوربین برای گرفتن عکس‌های روشن بپردازیم و نکاتی را در خصوص اعمال تنظیمات درست برای گرفتن عکس بیان کنیم.

مثلث نوردهی چیست؟

قبل از اینکه وارد مبحث شویم، اجازه دهید عناصری را که روشنایی یک عکس را تعیین می کنند، باهم مرور کنیم. در عکاسی عبارتی به نام مثلث نوردهی وجود دارد که المان‌های آن شامل موارد زیر می‌شود:

حساسیت سنسور دوربین (ISO)

 این مورد مربوط به میزان حساسیت سنسور دوربین شما است که هرچه حساسیت بالاتر باشد، تصویر روشن‌تر است. تنها نکته منفی ISO این است که بالا بودن آن، باعث دریافت نویز دیجیتال بیشتری می‌شود.

سرعت شاتر(Shutter Speed)

مدت زمانی که دریچه شاتر شما باز می‌ماند که این مورد مدت زمان نوردهی شما را کنترل می‌کند؛ پس هرچه سرعت شاتر کمتر باشد، تصویر روشن‌تر می‌شود، زیرا نور بیشتری وارد می‌گردد و به سنسور برخورد می‌کند.

با این حال سرعت شاتر آهسته‌ می‌تواند منجر به تصاویر «لکه‌دار» شود، زیرا دوربین برای مدت زمان طولانی‌ تحت تأثیر حرکت قرار می‌گیرد و تا بسته شدن دریچه شاتر منتظر می‌ماند.

دیافراگم(Aperture)

میزان باز بودن لنز دوربین بستگی به دیافراگم دارد که در داخل بدنه لنز قرار گرفته است. هرچه اندازه آن بزرگتر باشد، نور بیشتری وارد خواهد شد.

بهترین تنظیمات دوربین برای گرفتن عکس‌ های روشن

زمانی که به عنوان یک عکاس مبتدی، تازه شروع به کار می‌کنید، تنظیم نوردهی مناسب می‌تواند کار دشواری باشد، زیرا شرایط نوری مختلف به تنظیمات متفاوتی نیاز دارد.

توجه داشته باشید، تنظیماتی که در ادامه نام می‌بریم از دوربینی به دوربین دیگر متفاوت است. ما این تنظیمات را بر اساس مدل Nikon D5000 با لنز 18 تا 55 میلی‌متری بیان کرده‌ایم؛ بنابراین ممکن است دقیقاً نتیجه مشابه آنچه که گفتیم را دریافت نکنید.

هدف ما این است که تصویری با نور مناسب با عمق میدان‌های مختلف دریافت کنیم و نویز دیجیتال را به حداقل برسانیم. حال وارد مبحث می‌شویم.

شرایط آفتابی

بهترین تنظیمات دوربین برای گرفتن عکس‌

خورشید بهتر از هر پنل LED  عمل می‌مند که می‌توانید از آن برای گرفتن عکس های زیبا و روشن استفاده کنید؛ پس اگر در طول یک روز آفتابی بیرون هستید، نیازی نیست که تنظیمات ISO را زیاد به هم بزنید و می‌توانید آن را نسبتاً پایین نگه دارید.

برای یک عکس روشن با عمق میدان متوسط (جایی که پس‌زمینه تا حدی در فوکوس، اما کمی تار است)، می‌توانید ISO خود را در حدود 200 با دیافراگم f/11 و سرعت شاتر 1/5  ثانیه نگه دارید.( تصویر 1-1 را ببینید)

اگر عمق میدان کم با پس زمینه فوق‌العاده تار می‌خواهید، باید دیافراگم را باز کنید. برای یک پس‌زمینه بسیار تار، دیافراگم را روی f/5.6 و ISO را روی عدد200 قرار می‌دهیم؛ حال برای جبران نور اضافه شده، سرعت شاتر را 1/1 ثانیه افزایش دادیم. ( تصویر 2-1 را ببینید)

برای اینکه پس زمینه در فوکوس با میدان دید وسیع باشد، دیافراگم را روی f/32 قرار می دهیم؛ این کار باعث می‌شود که تصویر بسیار تیره شود، بنابراین برای جبران آن ما ISO را تا 640 عدد افزایش و سرعت شاتر را به 1/25 ثانیه کاهش می‌دهیم (تصویر 3-1 را ببینید)

تنظیم شرایط عکس در سایه

photographer standing in shade

متأسفانه قرار نیست همیشه نور خورشید روشن را برای عکس‌های خود داشته باشید. گرفتن عکس در سایه به این معنی است که شما با نور کم کار خواهید کرد. به همین دلیل، تنظیمات شما باید مطابق با آن تغییر کند که در ادامه به برخی از مهم‌ترین آنها اشاره می‌کنیم.

  • برای عمق میدان متوسط، باید از ISO بالاتر از 320 با دیافراگم f/9 و سرعت شاتر 1.2 ثانیه استفاده کنید.
    ( تصویر 1-2 را ببینید)
  • برای عمق میدان کم، از دیافراگم f/5.6 همراه با سرعت شاتر 1/2 ثانیه و ISO، 400 استفاده می‌شود.
    ( تصویر 2-2 را ببینید)
  • برای داشتن میدان دید وسیع، دیافراگم را به f/5.6 همراه با سرعت شاتر 1.2 ثانیه و ISO، 400 قرار دهید. ( تصویر 3-2 را ببینید)

در واقع شما برای گرفتن عکس باید با ISO و سرعت بازی کنید و ببینید چه اتفاقی می‌افتد. اگر در تصویر خود نویز دیدید، احتمالا بخاطر تنظیمات غلط ISO است که برای رفع آن می‌توانید ISO را کمی پایین بیاورید و سرعت کمتری را انتخاب کنید.

فقط به خاطر داشته باشید که اگر سرعت را بیش از 1/1 کاهش دهید ممکن است لازم باشد که از سه پایه استفاده کنید.

شرایط کم نور و بودن در داخل ساختمان

person holding camera

با کاهش نور، داشتن تجهیزات اضافی ضروری می‌شود. اول از همه، شما قطعاً یک سه پایه می‌خواهید، زیرا در این شرایط سرعت کاهش می‌یابد که اگر بخواهید اینکار را با دست انجام دهید، تاری حرکت آشکار
می‌شود. همچنین شما نیاز به یک منبع نور اضافی خواهید داشت تا وابستگی شما را برای داشتن ISO بالاتر کاهش دهد که این مورد به کاهش نویز دیجیتال کمک می‌کند. ما در اینجا برای یکی از تصاویر خود از یک پنل LED استفاده کرده‌ایم.

برای شروع با عمق میدان متوسط، دیافراگم را روی f/9 و ISO  را روی 1000 تنظیم می‌کنیم؛ سپس سرعت را تا حد 1/2 ثانیه کاهش دادیم(ما در اینجا از سه پایه استفاده کردیم) در اینجا توانستیم بدون استفاده از پنل LED مقدار خوبی از نور را بگیریم و جزئیات زیادی را حفظ کنیم(تصویر 1-3 را ببینید)

برای بدست آوردن عمق میدان کم، دیافراگم را روی f/5.6 باز کنید؛ با انجام این کار حال می توانیم سرعت را به 1/8 ثانیه برسانیم. همچنین باید  ISOرا روی 1000 بگذارید.( تصویر 2-3 را ببینید)

حال، اگر می‌خواهید عمق میدان وسیع‌تری داشته باشید، ممکن است بخواهید از یک منبع نوری اضافی استفاده کنید که ما در اینجا از یک پنل LED برای داشتن نور اضافی استفاده می‌کنیم. دلیل احتیاج داشتن به نور بیشتر این است که دیافراگم در این بخش بسیار باریک بوده و چون نمی‌خواهیم ISO را بیش از حد لازم افزایش دهیم تا نویز دیجیتال بر عکس غلبه کند.

پنل LED نورکافی را فراهم می‌کند تا بتوانیم ISO را روی 1000 نگه داریم و سرعت را به 1 ثانیه برسانیم. ما نمی‌خواستیم دیافراگم را تا آخر ببندیم، به همین خاطر آن را روی f/22 قرار دادیم.

عکس‌های زیبا و درخشان بگیرید

تغییر دادن و استفاده نکردن از حالت‌های خودکار در دوربین‌ها می‌تواند کار سختی باشد، اما اگر می‌خواهید کنترل خلاقانه‌تری بر روی عکس‌ها داشته باشید، انجام تست‌های متعدد ضروری است. تنظیمات دوربینی که بیان کردیم می‌تواند به شما کمک کند تا عکس‌های روشن‌تری داشته باشید و در نهایت به سطح نوردهی عالی برسید. اما همیشه باید موارد مختلف را آزمایش کنید تا ببینید چه چیزی برای شما بهتر است.

سخن پایانی

با یکی دیگر از مقالات آموزشی وبسایت روکیدا همراه شما دوستان عزیز بودیم. همانطور که دیدید، گرفتن عکس خوب نیاز به اعمال برخی تنظیمات در شرایط آب و هوایی مختلف دارد. برای داشتن بهترین تنظیمات دوربین برای گرفتن عکس‌ های روشن باید ابتدا مدل دوربین خود را برسی کنید. سپس با مطالعه مطلب فوق تنظیمات آن را متناسب با نور محیط تنظیم کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟