فهرست عنوانها
اوبونتو یکی از توزیعهای لینوکس است که توسط شرکت کنونیکال طراحی شده و به دلیل راحتی استفاده از آن محبوبیت زیادی دارد. معمولاً خیلی از افراد برای شروع آموزش لینوکس از اوبونتو استفاده میکنند.
توزیع لینوکس به سیستم عاملهایی گفته میشود که از روی کرنل لینوکس ساخته شده اند. معمولاً این توزیعها رایگان و اپن سورس هستند و خیلی از آنها جایگزین مناسبی برای سیستم عاملهای محبوب مثل ویندوز و macOS محسوب میشوند.
دلیل استفاده از اوبونتو چیست؟
دلایل محبوبیت اوبونتو عبارتند از:
کاربرپسند بودن
اوبونتو به عنوان سیستم عاملی که برای آشنایی افراد مبتدی با لینوکس ساخته شده، عملکرد فوق العادهای داشته و با وجود متفاوت بودن نسبت به ویندوز و macOS یادگیری آن راحت است.
اوبونتو از GNOME استفاده میکند که یکی از محبوب ترین محیطهای دسکتاپ (DE) در دنیای لینوکس است.
اما GNOME تنها محیط دسکتاپی نیست که در آن میتوانید با اوبونتو کار کنید. اوبونتو نسخههای مختلفی (موسوم به چاشنی) دارد که با سایر محیطهای دسکتاپ مثل KDE، LXQt، MATE و Xfce تحویل داده میشود. به این ترتیب افراد تازه کار انعطاف پذیری زیادی برای تجربه کردن انواع DE و انتخاب بهترین گزینه دارند.
به طور کلی اوبونتوی ساده با GNOME برای کاربران مبتدی کفایت میکند اما اگر سیستم شما قدیمی تر است و برای اجرای اپلیکیشنهای مدرن با مشکل روبرو میشود میتوانید اوبونتو NATE، لوبونتو یا زوبونتو را امتحان کنید.
امنیت و حریم خصوصی
احتمالاً شنیدید که لینوکس نسبت به سایر سیستم عاملها امن تر است و به طور کلی به ماهیت اپن سورس و عدم وجود ویروسهای هدفگیری شده بر ضد لینوکس اشاره میکنند. اپن سورس بودن نرمافزار یا سیستم عاملها باعث میشود که همه امکان بررسی آنها را داشته باشند و به این ترتیب هزاران توسعه دهنده با هم برای رفع مشکلات و آسیب پذیریهای امنیتی آن کار میکنند.
اما اوبونتو هم تا به امروز بدون مشکل نبوده. در اوبونتو 18.04، اپلیکیشنهای آمازون و ابزارهای جستجو وارد این سیستم عامل شدند اما حالا کاربران در زمینه حریم خصوصی به آمازون اعتمادی ندارند چون بارها این شرکت از اطلاعات کاربران برای مقاصد تبلیغاتی و درآمدزایی استفاده کرده است. گرچه این قابلیت در نسخههای بعدی اوبونتو حذف شد اما هنوز بعضی از کاربران از نسخههای قدیمی استفاده میکنند و این اپلیکیشنها همچنان روی سیستم آنها نصب است.
اوبونتو امکان جمع آوری اطلاعات سختافزار (رم، پردازنده، گرافیک)، موقعیت مکانی و استفاده شما از سیستم عامل را دارد. اما میتوانید انتخاب کنید که چنین اطلاعاتی درباره شما جمع آوری نشود.
نرمافزار و اپلیکیشنها
اکثر اپلیکیشنهای محبوب که برای ویندوز و macOS طراحی شده اند برای اوبونتو هم وجود دارند. این سیستم عامل با یک استور اختصاصی به اسم Ubuntu Software عرضه میشود که در آن میتوانید با چند کلیک اپلیکیشنهای محبوبتان را جستجو نصب کنید.
یکی از معایب Ubuntu Software این است که فقط اپلیکیشنها را به صورت Snap نصب میکند. این روش مزایای خاصی دارد اما کندتر است و نیاز به فضای بیشتری برای اپلیکیشنها دارد.
اما برای بیشتر اپلیکیشنهای محبوب فایل نصب DEB هم وجود دارد. DEB شبیه به فایل EXE در ویندوز یا AppImage مک است. چنین اپلیکیشنهایی به راحتی دانلود و نصب میشوند.
بعضی نسخههای اوبونتو سبک هستند
بعضی چاشنیهای اوبونتو مثل MATE، زوبونتو و لوبونتو بسیار سبک وزن هستند. اگر کامپیوتری قدیمی دارید که امکان نصب جدیدترین نسخه ویندوز روی آن وجود ندارد، میتوانید اوبونتو MATE را روی آن نصب کنید.
GNOME نسبت به سایر محیطهای دسکتاپ مدرن تر و سنگین تر است بنابراین به رم بیشتری نیاز دارد. حداقل رم قابل استفاده برای اجرای روان اپلیکیشنها 2 گیگابایت است اما چاشنیهای قبلی حدود 1 گیگابایت رم نیاز دارند.
اوبونتو کاملاً رایگان است
بر خلاف ویندوز، استفاده از اوبونتو کاملاً رایگان است. اگر تازگی سیستمی برای انجام کارهای ساده خریده اید، میتوانید به جای ویندوز، از اوبونتو استفاده کنید.
یک توزیع فوق العاده مفید برای آشنایی با لینوکس
گرچه اوبونتو هم از نظر حریم خصوصی و اپلیکیشنهای Snap معایب خاصی دارد اما برای شروع کار با لینوکس گزینه بسیار مناسبی محسوب میشود. میتوانید اکثر اپلیکیشنهای محبوب را به راحتی نصب و استفاده کنید.
توزیعهای دیگری هم هستند که بر اساس اوبونتو طراحی شده اند. یکی از محبوب ترین آنها Pop!_OS است، لینوکس مینت هم توزیع بسیار مفیدی است و خیلی از کاربران آنها را به اوبونتو ترجیح میدهند چون مشکل Snap را ندارد و میتوانید آن را با محیط دسکتاپ Cinnamon استفاده کنید که خیلی از کاربران آن را به GNOME ترجیح میدهند.