نورسنج (لایت متر) چیست و چه کاربردی دارد؟

توسط سمیرا گلکار
3 دقیقه

وقتی قصد عکاسی حرفه ای را داشته باشید توجه به جزئیات از جمله نوری که به دوربین می‌رسد اهمیت زیادی دارد. نورسنج از جمله ابزارهایی است که می‌تواند حکم چشم شما در صحنه عکاسی را داشته باشد. این ابزار آنچه که چشم انسان قادر به دیدن آن نیست را به ما نمایش می‌دهد.

نورسنج چیست؟

نورسنج لایت متر چیست و چه کاربردی دارد؟ 1

به طور کلی، نورسنج قدرت و شدت نور را ارزیابی می‌کند. همه دوربین‌های دیجیتال نورسنج نقطه ای (spot meter) دارند که به شکل یک مقیاس درجه بندی شده کوچک در پایین نمایاب قرار دارد.

این ابزار هم روشی برای خواندن نور است. این ابزار نور محیط یا نور تابیده شده را در یک نقطه خاص جمع کرده و اطمینان می‌دهد که این نور همانطور که مشخص شده روی سوژه تابانده می‌شود. به این ترتیب می‌توانید با انجام تنظیمات لازم به عدد مورد نیاز برای صحنه برسید.

شاید این سوال برای شما ایجاد شود که با توجه به وجود نورسنج داخلی در خود دوربین چه نیازی به استفاده از نورسنج خارجی داریم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت ابزارهای ارزیابی نور تابیده شده، نوری که از منبع تا مقصد در جریان است را اندازه گیری می‌کنند. ابزارهای نورخوان نقطه ای، میزان نوری که در نهایت به دوربین راه پیدا می‌کند را اندازه گیری می‌کنند.

نورسنج‌هایی که در این مطلب بررسی می‌کنیم همگی قابلیت خواندن نور تابشی را دارند. دوربین‌ها به طور کلی فقط قابلیت بررسی نور نقطه ای را دارند. هر دو ابزار به روش خاص خودشان مفید هستند و انتخاب شما بستگی به سبک شخصی فیلمبرداری شما دارد.

مزایای استفاده از نورسنج

نورسنج لایت متر چیست و چه کاربردی دارد؟ 2

در دنیای عکاسی هر چقدر اطلاعات بیشتری داشته باشید احساس توانمندی بیشتری خواهید داشت. به همین دلیل عکاسان حرفه ای سعی می‌کنند از ابزارهای مختلف برای جمع آوری اطلاعات مفید استفاده کنند.

بزرگترین مزیت استفاده از نورسنج تابشی این است که ارقام به دست آمده تحت تأثیر خصوصیات سوژه قرار ندارند – چون تمرکز اصلی این ابزارها نور پخش شده است نه نور بازتاب شده.

فرض کنید که دو مدل دارید، یکی با پوست تیره و دیگری با پوست روشن. نورسنج نقطه ای دوربین با توجه به اینکه کدام سوژه را انتخاب کرده باشید، شما را به دو عدد متفاوت می‌رساند. اما اگر فقط بخواهید میزان نوری که به سوژه‌ها تابیده می‌شود را ارزیابی کنید، می‌توانید از نورسنج استفاده کنید.

هر چقدر درباره نوری که با آن کار می‌کنید اطلاعات بیشتری داشته باشید، می‌توانید آن را طبق نیاز خودتان و دقیق تر تنظیم کنید. بررسی ارقام مختلف مربوط به نور تابشی در هر مرحله به شما کمک می‌کند تا با نقاط قوت یا ضعف منبع نور آشنا شوید.

به این ترتیب می‌توانید مشکلات احتمالی را راحت تر شناسایی و رفع کنید.

یکی از نکاتی که باید درباره سنجش نور به آن توجه داشت این است که معمولاً این کار زمان بر است. این تنها نقطه ضعف استفاده از نورسنج به غیر از هزینه آن است. اگر دقت برای شما اهمیت زیادی دارد، اطلاعاتی که این ابزار در اختیار شما قرار می‌دهد، ارزش صرف هزینه را خواهد داشت.

اگر هر از گاهی برای سرگرمی و لذت عکسبرداری می‌کنید، دلیلی برای خرید چنین محصولی وجود ندارد اما اگر عکاس حرفه ای هستید، داشتن نورسنج می‌تواند بسیار مفید باشد.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟