HDMI-CEC چیست و چه قابلیت‌هایی دارد؟

توسط سمیرا گلکار
3 minutes read

HDMI-CEC (مخفف Consumer Electronics Control) یکی از قابلیت‌های استاندارد HDMI است که امکان برقراری ارتباط بین دستگاه‌های مختلف را فراهم می‌کند. هدف این قابلیت، فراهم کردن امکان اتصال چندین دستگاه به یک صفحه نمایش، با استفاده از یک روش راحت است.

وجود CEC برای همه دستگاه‌های HDMI الزامی نیست اما در اکثر دستگاه‌های مدرنی که از این پورت استفاده می‌کنند وجود دارد. این قابلیت جزئی از خود دستگاه است و برای استفاده از آن نیازی به کابل HDMI خاصی وجود ندارد.

HDMI-CEC چه قابلیت‌هایی دارد؟

امکانات ارائه شده توسط HDMI-CEC بستگی به نوع دستگاه دارد اما به طور کلی می‌توان انتظار وجود یکسری قابلیت خاص را داشت.

  • پخش با یک لمس: با این قابلیت دستگاه‌های متصل به تلویزیون، به ورودی تلویزیون سوئیچ می‌کنند. به این ترتیب نیازی نیست که ریموت کنترل تلویزیون را برداشته و با استفاده از منو به ورودی HDMI مناسب سوئیچ کنید.
  • استندبای سیستم: با استفاده از این قابلیت می‌توانید با فشار یک دکمه چندین دستگاه را وارد حالت خواب کنید. یعنی مثلاً وقتی تلویزیون را خاموش می‌کنید، دستگاه پلی استیشن متصل به آن هم خاموش می‌شود.
  • کنترل صدای سیستم: با استفاده از این قابلیت می‌توانید صدای یک دستگاه دیگر مثل گیرنده سینمای خانگی را با ریموت تلویزیون تنظیم کنید.

چگونه HDMI-CEC را فعال یا غیرفعال کنیم؟

HDMI CEC چیست و چه قابلیت‌هایی دارد؟ 1

هر دستگاهی که از HDMI-CEC پشتیبانی کند گزینه‌ای برای فعال یا غیرفعال کردن آن دارد. حتی می‌توانید آن را برای یکی از دستگاه‌ها غیرفعال کنید.

در بعضی از دستگاه‌ها CEC در حالت پیش فرض غیرفعال است.

متأسفانه نمی‌توان یک راهنما برای همه تلویزیون‌ها ارائه کرد اما معمولاً این قابلیت در منوی Advanced یا Expert داخل System یا General قرار دارد. باز هم اگر این گزینه را پیدا نکردید، می‌توانید از گوگل کمک بگیرید.

اسامی متداول برای HDMI-CEC

یکی دیگر از مشکلات کار با HDMI-CEC این است که اکثر شرکت‌ها نام مخصوصی برای این فناوری دارند.

در ادامه فهرست نام‌های مورد استفاده شرکت‌های مختلف برای HDMI-CEC را مشاهده می‌کنید:

  • Insignia: INlink
  • الجی: SimpLink
  • فیلیپس: EasyLink
  • روکو: 1-Touch
  • سامسونگ: Anynet+
  • سونی: BRAVIA Sync یا BRAVIA Link
  • توشیبا: CE-Link یا Regza Link
  • ویزیو:CEC

اگر تلویزیون شما در این لیست نیست، کافیست برند تلویزیون و کلمه HDMI-CEC را در گوگل جستجو کنید.

چرا از HDMI-CEC استفاده کنیم؟

به طور کلی فناوری HDMI-CEC یک فناوری دو قطبی است؛ یعنی در کنار مزایا، معایبی مثل مشکلات کار کردن آن در بعضی محصولات هم وجود دارد.

بعضی‌ها راحتی انتقال خودکار تلویزیون به ورودی درست هنگام روشن کردن یک دستگاه را می‌پسندند اما بعضی دیگر از اینکه تلویزیون تصادفاً روی یک ورودی خاص سوئیچ کند، عصبانی می‌شوند. مثلاً ممکن است وقتی کنسول سوئیچ را روی داک شارژ قرار می‌دهید، تلویزیون به ورودی سوئیچ جابجا شود حتی اگر نخواهید همان لحظه بازی کنید.

توصیه می‌کنیم که اول این قابلیت را برای همه وسایل خودتان فعال کرده و بعد درباره آن قضاوت کنید.

همچنین اگر تلویزیون شما دستیار صوتی مثل الکسا داشته باشد، ممکن است HDMI-CEC چندان برای شما مفید به نظر نرسد. چون راحتی کار با الکسا بیشتر است.

HDMI CEC چیست و چه قابلیت‌هایی دارد؟ 2

راهکارهایی برای حل مشکلات HDMI-CEC

اگر HDMI-CEC درست کار نمی‌کند، چند راهکار وجود دارد که می‌توانید امتحان کنید. اول، همه دستگاه‌های تحت تأثیر این نقص عملکردی را ریست کنید. اکثر تلویزیون‌های هوشمند با فشار دادن دکمه پاور روی ریموت خاموش نمی‌شوند بنابراین ممکن است نیاز باشد که دکمه را چند ثانیه نگه دارید تا ریست کامل انجام شود.

پس از ریبوت، مطمئن شوید که آپدیت‌های تلویزیون و سایر دستگاه‌های متصل به آن نصب شده باشند چون معمولاً این آپدیت‌ها باعث رفع باگ و خطاهای عملکردی می‌شوند. همچنین باید از پشتیبانی CEC توسط دستگاه‌های مورد نظرتان مطمئن شوید.

در نهایت، یک پورت HDMI دیگر را امتحان کنید و بررسی کنید که این گزینه برای همه دستگاه‌ها فعال شده باشد. احتمال اینکه مشکل از خود کابل HDMI باشد هم وجود دارد پس می‌توانید یک کابل دیگر را هم امتحان کنید.

اگر هیچ یک از این روش‌ها مؤثر نبود، ممکن است دستگاه مشکل سخت‌افزاری پیدا کرده باشد پس با یک تعمیرکار حرفه‌ای مشورت کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟