فهرست عنوانها
ویندوز 11 منتشر شده و حالا همه امکان نصب آن را دارند. سیستم عامل ویندوز تا به امروز نسخههای مختلفی داشته و دلیل این تنوع کاملاً مشخص است چون نمیتوان یک راهکار جامع برای همه منتشر کرد در نتیجه بهتر است طبق نیاز و امکانات سیستم کاربران مختلف، نسخههای متفاوتی از سیستم عامل را داشت.
در زمان ویندوز XP دو نسخه اصلی وجود داشت یعنی ویندوز XP Home Edition و Professional. سپس ویندوز ویستا و بعد 7 را داشتیم که چندین نسخه از جمله Starter، Home Basic، Home Premium، Enterprise و غیره داشتند.
در ویندوز 10 هم مایکروسافت نسخههای مختلف سیستم عامل را کمتر کرد و این سیستم عامل یا به صورت Windows 10 Home و یا Windows 10 Pro استفاده میشد. البته ویرایشهای مختلف دیگری هم از این سیستم عامل عرضه شد اما Home و Pro دو نسخه اصلی این سیستم عامل بودند.
اکثر کاربران معمولی از نسخه Home استفاده میکردند و ویندوز 10 Pro که شامل امکانات بیشتری بود، بیشتر برای سیستمهای بیزنسی یا گران تر طراحی شده بود. ویندوز 11 هم دقیقاً از همین ساختار استفاده میکند و تفاوت بین این دو نسخه در ویندوز 11 شباهت زیادی به نسخههای ویندوز 10 دارد.
فرق بین ویندوز 11 هوم و پرو چیست؟
مایکروسافت در سایت خودش این دو نسخه را مقایسه کرده و به طور کلی شباهت بین ویندوز 11 هوم و پرو زیاد است.
نسخه Home ویندوز 11 همه امکانات مورد انتظار از این سیستم عامل از جمله Windows Hello، Secure Boot، Windows Security، کنترلهای والدین، رمزنگاری دستگاه و غیره را دارد.
حتی زیرسیستم ویندوز برای لینوکس یا به اختصار WSL و قابلیت پشتیبانی از اپلیکیشنهای اندرویدی هم در نسخه Home این سیستم عامل وجود دارد.
ویندوز 11 پرو علاوه بر امکانات نسخه هوم چند قابلیت بیشتر هم دارد که عمدتاً مناسب محیطهای حرفه ای هستند. از جمله BitLocker که یک ابزار رمزنگاری کامل با قابلیت رمزنگاری ولیومهای مختلف درایو با استفاده از الگوریتم AES از نوع 128 بیتی یا 256 بیتی است. یک مجموعه کامل از ابزارهای توسعه و مدیریت کسب و کار هم در این نسخه وجود دارد از جمله ادغام با آژور و امکاناتی مثل انتساب دسترسیها، آماده سازی پویا، Hyper-V، سندباکس ویندوز، پشتیبانی کامل از ریموت دسکتاپ و غیره.
چند تفاوت هم بین این دو نسخه وجود دارد که مایکروسافت به صورت واضح به آنها اشاره نکرده است. مثلاً ویندوز 11 هوم از حسابهای محلی پشتیبانی نمیکند و باید حساب مایکروسافتتان را به آن لینک کنید. در عین حال، ویندوز 11 پرو از حسابهای محلی پشتیبانی میکند بدون اینکه نیاز به لینک کردن حساب مایکروسافتان به آن داشته باشید.
لازم به ذکر است که از نظر حداقل سیستم مورد نیاز، هر دو نسخه تقریباً شبیه به هم هستند و نیاز به 4 گیگابایت رم، 64 گیگابایت فضای ذخیره، پردازنده دو هسته ای یک گیگاهرتزی از برندهایی مثل AMD، اینتل، کوالکام، TPM 2.0 و جی پی یوی سازگار با دایرکت X 12 دارند.
اما ویندوز 11 هوم از حداکثر 64 هسته پردازنده و 128 گیگابایت رم پشتیبانی میکند. همچنین این نسخه از سیستمهایی با دو پردازنده پشتیبانی نمیکند.
کدام نسخه را انتخاب کنیم؟
با توجه به مطالب و نکات مطرح شده در این مقاله، شاید ویندوز 11 پرو گزینه معقول تری به نظر برسد چون با تهیه این نسخه میتوانید از قابلیتهایی مثل استفاده از BitLocker یا ایجاد حساب محلی بهره مند شوید اما باید به قیمت این سیستم عامل هم توجه داشت.
در حال حاضر میتوان ویندوز 10 را به صورت رایگان به ویندوز 11 ارتقاء داد. قیمت مجوز ویندوز 10 پرو که به ویندوز 11 قابل ارتقاء خواهد بود 199 دلار است. اما ویندوز 10 هوم 139 دلار قیمت دارد. امکان آپگرید کردن از نسخه هوم به پرو هم وجود دارد اما برای انجام این کار باید در مایکروسافت استور 99 دلار هزینه کنید.
در نهایت، انتخاب بین این دو گزینه بستگی به شرایط و نیازهای شما دارد. اما احتمالاً برای اکثر کاربران نسخه هوم کفایت میکند. گر چه ویندوز 11 پرو نسبت به نسخه هوم امکانات بیشتری دارد اما نسخه هوم نیاز اکثر کاربران را برآورده میکند و همه برنامهها در هر دو به یک صورت کار میکنند. در مجموع به غیر از BitLocker و یکسری امکانات بیزنسی، این دو نسخه یکسان هستند.