هنگامی که مایکروسافت برای اولین بار ویندوز 10 ایکس را معرفی کرد، بسیاری از افراد نسبت به شباهت آن با سیستم عامل کروم گله کردند. ویندوز 10 ایکس در نهایت کنار گذاشته شد، اما می توان ویندوز 11 SE را جانشین آن دانست. در این مقاله، این نسخه جدید ویندوز را بررسی خواهیم کرد.
این اولین باری نبود که مایکروسافت تلاش میکرد ویندوز 10 ایکس را جایگزین کرومبوکهای مدارس کند. حالت اس (S Mode) در ویندوز 10، سیستم را محدود به برنامه های فروشگاه مایکروسافت میکرد. حالت S هنوز در ویندوز 11 وجود دارد، اما نسخه “SE” ویندوز را به صورت متفاوتی محدود میکند.
بسیار ساده برای استفاده دانش آموزان
مایکروسافت توضیح نداد که دقیقاً ویندوز “SE” به معنای چیست، اما ممکن است “نسخه ساده” یا “نسخه دانشآموزی” باشد. این یک نسخه ساده شده از ویندوز است که برای استفاده دانش آموزان کلاس های ابتدایی و راهنمایی طراحی شدهاست.
این ویندوز در ظاهر، دقیقا شبیه نسخه معمولی ویندوز 11 به نظر می رسد. برخلاف S Mode، فقط به برنامه های مایکروسافت محدود نمی شود و دانشآموزان میتوانند از مرورگرهای دیگری مثل زوم و سایر برنامههای مورد نیاز استفاده کنند. بخش فناوری اطلاعات مدرسه میتواند تا هر برنامه ای را که نیاز دارند نصب کند. ویندوز 11 SE برای برنامه های مایکروسافت بهبود یافته شده، اما محدود به آنها نیست.
تغییرات در عملکرد ویندوز 11 نیز بسیار جزئی هستند. مرورگر Microsoft Edge میتواند بهطور پیشفرض از افزونههای (extensions) کروم استفاده کند که این ویژگی در نسخه ویندوز 11 اورجینال فعال نیست. برنامهها همیشه در حالت تمام صفحه باز میشوند، تقسیم صفحه برای برنامهها (Snap Layout) فقط به دو حالت سایدبایساید ساده شده و بخش ویجت نیز حذف شده است.
در اصل، ویندوز 11 SE، یک ویندوز 11 بوده که مقداری از اضافات آن حذف شده و تفاوت قابل توجهی ندارد، اما مایکروسافت آن را به عنوان یک نسخه سبک ویندوز برای کامپیوترهای مقرون به صرفه و ارزان طراحی کرده است.
بسیار ارزانتر برای استفاده در مدارس
ویندوز 11 SE برای مدارس و دانشآموزان ساخته شده است. این یک سیاست بزرگ مایکروسافت برای مقابله با کرومبوکهایی است که در کلاسهای درس محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. قیمت بالای دستگاههای Chrome OS، یکی از دلایل حذف آنها از محیطهای آموزشی میباشد.
ویندوز 11 SE فقط روی لپتاپهای ارزان قیمتی که به مدارس فروخته میشوند در دسترس خواهد بود. بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ لپتاپ از جمله ایسر، ایسوس، دل، HP و لنوو، محصولات خود را با سیستم عامل Windows 11 SE عرضه خواهند کرد. خود مایکروسافت نیز لپتاپ Surface Laptop SE را با قیمت 250 دلار عرضه می کند. با این حال، این محصول را برای فروش به عموم مردم عرضه نخواهد کرد.
لپتاپ Surface Laptop SE یک نمونه کامل از لپتاپ های مقرون به صرف است. این لپتاپ دارای پردازنده اینتل سلرون، 4 گیگابایت رم، 64 گیگابایت فضای ذخیره سازی و صفحه نمایش 11.6 اینچی با وضوح 1366 در 768 میباشد. محصولاتی که با سیستم عامل SE عرضه خواهند شد، دارای مشخصات مشابهی بوده و در محدوده قیمتی 240-330 دلار هستند.
به طور معمول، سیستم عامل ویندوز با چنین مشخصاتی دست و پنجه نرم می کرد. لپتاپ های 250 دلاری ویندوز قطعا وجود دارند، اما تجربه آن جذاب نیست. ویندوز 11 SE به طور خاص برای این ویژگی سختافزاری بهینه شده است.
لپتاپ های Windows 11 SE چه زمانی وارد بازار می شوند؟
مایکروسافت می گوید لپتاپ های ویندوز 11 SE اواخر امسال (2021) و اوایل سال 2022 وارد بازار خواهند شد. Surface Laptop SE قرار است اوایل سال آینده عرضه شود. سایر لپتاپهای SE از جمله ایسر، ایسوس، دل،Dynabook ،فوجیتسو ،HP ،JK-IP ،لنوو و Positivo تقریبا در همان زمان در دسترس خواهند بود.
متاسفانه لپتاپ های ویندوز 11 SE به طور انحصاری به مدارس و دانش آموزان فروخته می شود. مشخص نیست که برای خرید یک دستگاه به عنوان دانش آموز باید چه شرایطی داشته باشید. هدف این دستگاهها حذف سیستم عامل کروم در کلاسهای درس بوده و مایکروسافت روی آن تمرکز زیادی دارد. گویا مایکروسافت میخواهد تا عموم مردم از ویندوز 11 استاندارد استفاده کنند.