برای بیشتر کاربران، سرعت اینترنت یک گیگابیت بر ثانیه کفایت میکند اما در شرایطی مثل محیط کار یا خانهای که چندین نفر در آن از یک کانکشن استفاده میکنند ممکن است داشتن کانکشنی با این سرعت کفایت نکند. در چنین شرایطی میتوان از قابلیت اتصال مالتی گیگ کمک گرفت.
سرعت کانکشن مالتی گیگ از یک گیگابیت بر ثانیه بیشتر است. مثلاً یک کانکشن مالتی گیگ 2 و نیم گیگابیتی، تا 2 و نیم گیگابیت بر ثانیه سرعت دارد اما برای استفاده از آن، علاوه بر سختافزار مناسب باید یک پورت مخصوص داشته باشید.
پورت مالتی گیگ 2 و نیم گیگ چیست؟
پورت مالتی گیگ یک نوع استاندارد لن است که از سرعت 1 تا 10 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند. تفاوت این پورت با پورتهای 1 تا 10 گیگابیتی معمولی قابلیت آن برای پشتیبانی از سرعتهایی بین 1 تا 10 گیگابیت بر ثانیه است. مثلاً پورتهای لن یک گیگابیتی و ده گیگابیتی به ترتیب از سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه و 10 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکنند نه رقمی بین این دو.
یک پورت مالتی گیگ 2 و نیم گیگابیتی از سرعتی بین 10 مگابیت بر ثانیه تا 2 و نیم گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند. مثلاً اگر مودم شما پورت مالتی گیگ 2 و نیم گیگ داشته باشد، میتواند از سرعت 10 مگابیت بر ثانیه، 100 مگابیت بر ثانیه، 1 گیگابیت بر ثانیه و 2 و نیم گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی کند.
مزایای استفاده از پورت مالتی گیگ 2 و نیم گیگی
تعداد دستگاههایی با قابلیت پشتیبانی از سرعت مالتی گیگ روزبروز بیشتر میشود. برای استفاده از این سرعت باید پورتهایی که از آن پشتیبانی میکنند را داشته باشید.
مثلاً اگر یک دستگاه ذخیره اطلاعات متصل به شبکه (یا درایو NAS) با قابلیت کار کردن با سرعت 2 و نیم گیگابیت بر ثانیه داشته باشید و آن را به یک مودم 10 گیگابیتی متصل کنید، این درایو با سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه کار میکند چون چنین درایوی قادر به رسیدن به سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه نیست و پورت سوئیچ 10 گیگ هم بر خلاف پورتهای مالتی گیگ از سرعتهای متنوع پشتیبانی نمیکند.
یک پورت مالتی گیگ 2 و نیم گیگابیتی از سرعتهای مختلف پشتیبانی میکند بنابراین دستگاههای شبکه شما میتوانند بدون هیچ محدودیتی با سرعت تعیین شده کار کنند.
تشخیص پشتیبانی از سرعت مالتی گیگ
ساده ترین راه تشخیص پشتیبانی شبکه از سرعت مالتی گیگ، بررسی سختافزار و سرویس اینترنت مورد استفاده خودتان است.
اول از همه با یک جستجو در اینترنت بررسی کنید که کارت شبکه شما از سرعت مالتی گیگ پشتیبانی میکند یا خیر.
- در ویندوز 10 و 11 میتوانید در Device Manager شماره مدل کارت شبکه را پیدا کنید. ترکیب کلیدهای ویندوز و R را فشار داده، devmgmt.msc را تایپ کرده و اینتر بزنید. حالا به بخش Network adapters بروید تا مدل کارت شبکه را ببینید. برای لپ تاپ باید شماره کارت وایرلس را هم در نظر داشته باشید.
- در مک به منوی اپل> About This Mac> System Report> Interfaces بروید تا نوع کارت شبکه را مشاهده کنید.
- در لینوکس فرمان lshw -c network را تایپ کرده و اینتر بزنید. برای بعضی سیستمها ممکن است نیاز به اضافه کردن sudo داشته باشید.
حالا شماره مدل کارت شبکه را جستجو کنید تا ببینید که از مالتی گیگ پشتیبانی میکند یا خیر.
بعد از این مرحله باید بررسی کنید که مودم شما از پورت مالتی گیگ پشتیبانی میکند یا خیر. باز هم میتوانید شماره مدل را که معمولاً پشت دستگاه چاپ شده، در اینترنت جستجو کنید.
بعد از آن نیاز به یک طرح اینترنت مخصوص دارید. از آنجایی که اینترنت مالتی گیگ هنوز خیلی متداول نشده، اکثر ISPها هنوز این سرویس را ارائه نمیکنند.
بر خلاف اینترنت مالتی گیگ، تنظیم شبکه خانگی مالتی گیگ در صورت داشتن سختافزار مناسب کار راحتی است.
جمع بندی
در حال حاضر اکثر کانکشنهای مالتی گیگ برای شرکتها و افراد حرفهای عرضه شده اند و در این شرایط هم ISPها این سرعت را فقط برای مناطق محدودی عرضه میکنند.
با این وجود بعید است که این شرایط برای کاربران معمولی که به دنبال استریمینگ فیلمهای 4K یا سرویسهای گیمینگ کلود هستند مشکل ایجاد کند چون کانکشن 1 گیگابیت بر ثانیهای برای آنها کفایت میکند.