شاهین و موتور 1.5 لیتری توربو شارژ با 8 سوپاپ

توسط بردیا دهقانیانبردیا
4 minutes read
سایپا و موتور شاهین

شاهین : پرچمدار محصولات سایپا

شرکت خودروسازی سایپا از سال ۱۳۹۹ اقدام به تحویل پرچم‌دار جدید محصولات خود کرد. این خودرو که با نام شاهین شناخته می‌شود، با موتور ۱.۵ لیتری توربوشارژ و درعین‌حال هشت‌سوپاپه تولید شد که گمانه‌زنی‌‌های مختلفی درباره‌ی عملکرد و بازخورد‌های فنی و نگه‌داری از آن می‌شود.

این شرکت برای تشویق مردم به خرید شاهین، گارانتی و خدمات پس از فروش خاصی برای موتور جدید در نظر گرفت. روز گذشته مقاله‌ای درباره‌ی خصوصیات موتور جدید شاهین در پایگاه خبری سایپا نیوز منتشر شد که اندکی عملکرد آن را شفاف‌تر کرده است. در ادامه می‌توانید بخش‌های مهم این مطلب را مطالعه کنید.

همزمان با آغاز تولید آزمایشی خودرو شاهین در شرکت سایپا، روند تولید موتور نیز آغاز شد و نسبت به قبل سرعت بیشتری گرفت. بدین‌منظور با تکیه بر دانش و توان داخلی، پروژه توسعه موتور جدید برای پلت‌فرم SP طراحی شد و به‌صورت کاملا بومی به مرحله تولید رسید.

یکی از دستاوردهای پروژه موتور شاهین، ساخت نمونه تمام قطعات توسط تامین‌کنندگان داخلی بود که این امر برای بار نخست در تاریخ صنعت خودرو کشور محقق شد. قطعات این موتور، آزمون استاندارد عملکرد مطلوب پیشرانه را با موفقیت به اتمام رساندند و در نهایت این موتور با تکیه بر توان علمی کارشناسان معاونت تحقیق و توسعه مگاموتور به مرحله تولید رسید.

سایپا شاهین

طراحی قطعات و سیستم‌های اصلی

طراحی قطعات و سیستم‌های اصلی موتور M15TC که بخشی از آن شامل مجموعه بلوک، مجموعه سرسیلندر، مجموعه پیستون و رینگ‌های پیستون، پمپ آب و پمپ روغن، کاتالیست متناسب با سطح استاندارد آلایندگی یورو۵ و مجموعه میل‌لنگ بوده، توسط سایپا انجام شده است. تمامی این قطعات و سیستم‌های اصلی موتور، جدید و متناسب با شرایط خودرو شاهین طراحی شده است.

عملیات توسعه احتراقی این موتور با هدف دستیابی به حداکثر گشتاور ۱۷۸ نیوتن‌متر از دور ۱۷۵۰ تا ۴۲۵۰ و بیشینه توان ۱۱۰ اسب‌بخار در دور ۵۰۰۰ اجرا شد و در ادامه برای انجام آزمون‌های عملکردی و تست‌هایی همچون کالیبراسیون، ABS،‌ AIRBAG و خنک‌کاری روی نمونه‌های اولیه خودرو شاهین قرار گرفت. سیستم انتقال قدرتی که برای آن در نظر گرفته شد نیز 5F18 بود. این جعبه‌دنده پنج‌سرعته دستی که مکانیزم کابلی را با قالبی متفاوت به همراه دارد، از فناوری ساخت بالاتری نسبت‌ به سایر رقبای هم‌قیمت خود برخوردار بوده و ساختار تعویض دنده جدید در آن رعایت شده است.

سایپا شاهینبهبود عملکردهای فنی در پیشرانه شاهین

نسخه اصلاح‌شده و ارتقایافته موتور M15 با کمک فناوری توربوشارژ تقویت شده است و کوئل‌های متفاوتی نسبت به نسخه‌های به‌کار رفته در خودروهای پیشین سایپا دارد که در مجموع تنفس این موتور هشت‌ سوپاپه را در دورهای بالاتر تسهیل می‌کند.

این موتور ۱۱۰ اسبی، گشتاور ۱۷۸ نیوتن‌متر را تولید می‌کند. در این‌جا باید در نظر داشت کشش هر خودرو نه‌ تنها در عدد اسب‌بخار بلکه در میزان گشتاور، وزن خالص و عملکرد گیربکس آن تعریف می‌شود. درحالی‌ که بازه قدرت عمده سدان‌های فراتر از ۴.۴ متری داخلی به حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ اسب‌بخار و حداکثر گشتاورشان به حدود ۱۴۲ تا ۱۵۸ نیوتن‌متر می‌رسد، شاهین در فاز نخست تولید خود با حداکثر گشتاور ۱۷۸ نیوتن‌متر و گیربکس پنج‌سرعته دستی قدم به میدان گذاشت که نوید دهنده کشش قابل توجه این خودرو با پیشرانه توربو است.

سایپا شاهین

یکی دیگر از مزایای فنی شاهین، ورود سریع‌تر کشش و شتاب به مدار فنی این خودرو به‌واسطه سیستم توربو نصب‌شده روی پیشرانه ۱.۵ لیتری آن است. در خودروهای هم‌قیمت تنفس طبیعی، عموما حداکثر گشتاور روی دور موتور ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ وارد مدار می‌شود، اما در جدیدترین به‌روزرسانی‌های پیشرانه شاهین، حداکثر گشتاور ۱۷۸ نیوتن‌متر از دور موتور ۲۵۰۰ در دسترس است و به این صورت در بازه گسترده‌تری نسبت به خودروهای رقیب می‌توان از حداکثر کشش در این خودرو بهره برد.

هرچند دسترسی به این میزان گشتاور در دور موتور ۲۵۰۰ نسبت به گذشته که در دور موتور ۱۸۰۰ قابل دسترس بود، سبب کندی نسبی در شتاب‌گیری اولیه شده است، اما درعین‌حال، دیرتر وارد شدن توربو در مدار سبب افزایش طول عمر پیشرانه و کاهش فشار روی آن می‌شود. از سوی دیگر، شاهین با وزن خالص ۱۲۷۸ کیلوگرم نزدیک به ۹۰

کیلوگرم از سدان‌های قدیمی صنعت خودرو ایران در همین ابعاد سبک‌تر است و با طراحی آیرودینامیک خود، کشش و عملکرد فنی قابل قبولی را ارائه می‌دهد.

سایپا شاهین

مروری بر مشخصات موتور شاهین : M15TC

تعداد سیلندر و آرایش ـ چهار سیلندر خطی

سیستم تقویتی ـ توربو شارژ

حجم موتور ـ ۱۵۰۰ سی‌سی

تعداد سوپاپ ـ ۸

قدرت خروجی ـ ۱۱۰ اسب‌بخار

دور موتور در پیک قدرت ( دور موتوری که حداکثر قدرت را تولید می‌‌کند ) ـ ۵۰۰۰ دور بر دقیقه

گشتاور خروجی ـ ۱۷۸ نیوتن‌متر

دور موتور در پیک گشتاور ( دور موتوری که حداکثر گشتاور را تولید می‌‌کند ) ـ ۲۵۰۰ دور بر دقیقه

استاندارد آلایندگی ـ یورو ۵

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟