انجمن توسعه دهندگان یواسبی یا USB-IF چند روز گذشته، از آخرین رابط یواسبی تایپ سی و پروتکل استاندارد کابل نسخه 2.1 رونمایی کرد. استاندارد جدید USBC 2.1 نام گرفته است.
همانطور که موسسه USB-IF ثابت کرده و نشان داده است، ظرفیت منبع تغذیه از 100 وات به 240 وات افزایش پیدا کرده است. میتوان گفت آن دسته از لپ تاپ های گیمینگ که از این ویژگی پشتیبانی میکنند، در آینده به آداپتور برق جداگانه احتیاج نخواهند داشت.
جف راونکرافت، معاون ارشد عملیاتی و رئیس موسسه USB-IF اعلام کرد:
«به علت وجود فناوری USB Power Delivery 3.1، استاندارد جدید تواناییهای بسیار قدرتمندتری دارد. این امر باعث فراهم شدن دستیابی به توان حداکثری 240 واتی در بستر کابل و کانکتور یواسبی تایپ سی میشود.
USB-IF موفق شده است به فرصتی برای تقویت و سادهسازی پروژه Certified Logo Program برای کاربران نهایی دست یابد.
کاربران با وجود لوگوهای بهروز ما میتوانند عملکرد USB4 و USB Power Delivery را در کابلهای دارای تاییدیه USB-C تشخیص دهند.
با استفاده از کابلهای USB-C، وسایل الکترونیکی مصرفی در حال ایجاد یک اکوسیستم در حال گسترش هستند که شامل محصولاتی مانند لپتاپ، گوشیهای هوشمند، مانیتور و شارژر میشود.»
نمایش اطلاعات مختلف رویکرد جدید استاندارد USBC 2.1 است
سازمان USB-IF هنگام معرفی استاندارد جدید، روی لوگوهای کابل یواسبی تایپ سی تمرکز کرده است. این لوگوها ظرفیت توانی کابلها را بر حسب وات نمایش میدهند و بهوضوح امکان پشتیبانی کابل از توان 60 یا 240 وات را اعلام میکنند.
همچنین این موضوع در فهرست مشخصات فناوری USB Power Delivery 3.1 اعلام شده است.
اما چرا این موضوع اهمیت دارد؟ از زمان معرفی استاندارد USB 3.1، الگوی پیچیدهای برای نامگذاری استفاده شده است. USB 3.1 به دو گروه Gen1 و Gen2 تقسیم میشود.
نامگذاری USB 3.2 بسیار بیشتر از USB 3.1 پیچیدگی دارد. نام کامل این استاندارد USB 3.2 Gen2x2 است. پس از آن، استانداردهای پیشین USB 3.1 و USB 3.0 به نامهای USB 3.2 Gen2 و USB 3.2 Gen1 تغییر پیدا کردند.
استاندارد USB 3.0 با پهنای باند 5 گیگابیت برثانیه میتواند به یک اینترفیس جدید مانند USB 3.2 تبدیل شود. بدین ترتیب کاربران نمیتوانند سرعت اینترفیسهای مختلف را از یکدیگر تشخیص دهند.
در گذشته، پیدا کردن یک کابل USB-C متناسب برای دستگاه مورد نظر، امری بسیار دشوار و گیجکننده بود. علاوه بر این، اگرچه این کانکتورها ظاهر و طراحی یکسان دارند اما کابلهای USB-C استانداردهای متفاوتی برای سرعت انتقال توان و داده و دیگر موارد مشابه دارند.
همچنان استانداردهای جدید به شفافسازی نیاز دارند
با آن که تعریف استانداردهای جدید، کمک چندانی به حل مشکل تولیدکنندگان لوازم جانبی که کاملا با استانداردهای موسسه USB-IF آشنا نیستند، نمیکند.
اما موسسه مذکور به کاربران توصیه میکند محصولات مورد نظر خود را از منابع قابل اعتماد و معتبر تهیه کنند. محصولات معتبر و اصل، دارای لوگوهای مورد تایید USB-IF روی بستهبندی، شارژر، دفترچه راهنما و خود کابل هستند.
این موسسه با معرفی استاندارد USB4 قصد دارد استانداردی یکپارچه ایجاد کند. اما همچنان از دو نام USB4 20 و USB4 40 استفاده میشود.
درست است که این اسامی به اندازه نسخههای پیشین پیچیده نیستند اما سادهسازی هرچه بیشتر اسامی باعث رضایت کاربران میشوند. از سوی دیگر، تفاوت سرعت در دو نسل به وضوح قابل مشاهده است.
در مورد استاندارد USBC 2.1، سازندگان سرانجام میتوانند سرعتها و ظرفیتهای مختلف توانی را با استفاده از علائم مکمل در کابلها نشان دهند. پس از آن، تمام افراد میتوانند با بررسی اینترفیس و لوگوهای روی کابل، آنها را از یکدیگر تشخیص دهند.
منبع: gizchina.com