ما همچنان منتظر پردازندههای دسکتاپی Alder Lake اینتل هستیم و ممکن است کاملا طول بکشد تا لپ تاپهای گیمینگ و ورک استیشنها بتوانند از آن استفاده کنند.
با این حال، اخبار هیجانانگیزی در مورد آنها شنیدیم. از طرفی با توجه به قدرتی که اپل با رونمایی از تراشههای ام وان پرو و ام وان مکس نشان داده است، ظاهرا آینده پردازندهها به یک مدل جدید تغییر خواهد کرد و به مراتب بیشتر نزدیک به عملکرد گوشیهای هوشمند است.
البته اپل تنها شرکتی نیست که قصد دارد کارهای هیجانانگیزی در این صنعت انجام دهد. نتیجه بنچمارک پردازندههای جدید اینتل مربوط به اجرای بازی Ashes of the Singularity توسط کاربر @Benchleaks در توئیتر منتشر شده که یک تست قدیمی است و نباید به آن زیاد اهمیت دهیم.
اما چیزی که اهمیت دارد مشخصات این پردازنده و مهمتر از همه نوع آن است.
آیا big.LITTLE آینده دنیای محاسبات است؟
زمانی که برای اولین بار شنیدیم اینتل قصد استفاده از تکنولوژی big.LITTLE را برای ارائه قابلیتهایی شبیه به چیپهای ARM دارد، باید بپذیریم کمی بدبین بودیم.
به هرحال، پردازندههای Lakefield اولین تلاش اینتل برای استفاده از این طراحی بودند و تا پیش از آن که تولید آنها در ژوئیه 2021 متوقف شود، عملکرد خاصی نشان ندادند.
اما اگر نگاهی به تراشه ام وان اپل بیاندازید، مشخص است پردازندههایی که از این نوع تکنولوژی استفاده میکنند توانایی انجام کارهای شگفتانگیزی را دارند.
در تستی که بین چیپست M1 اپل و پردازنده تایگر لیک نسل یازدهم Core i7 اینتل و AMD Ryzen 4000U انجام شده است، محصول اپل در تمام تستها برترین نبود اما کاملا در اکثر آنها اینتل را کنار زد تا نشان دهد تصمیم اهالی کوپرتینو برای استفاده از این طراحی واقعا ارزش داشته است.
از طرفی لپ تاپهای مک بوک پرو 13 و مک بوک ایر 2020 باید در اولویت خرید تمام کاربران باشند، چون تراشه ام وان بسیار سریع است، از هر نظر تمام کارهای روزمره را بهخوبی انجام میدهد و همچنین باید از عمر باتری عالی این لپ تاپها یاد کنیم. فقط این دستگاهها از نظر عملکرد بالا در سطح بعضی دیگر از محصولات بازار نبودند.
اما با توجه به رونمایی از ام وان مکس و ام وان پرو باید بگوییم آن دوران نیز باید سپری شود.
استفاده از تمام هستهها
M1 Max در بهترین حالت مشخصاتی از جمله یک پردازنده 10 هستهای با 8 هسته با عملکرد بلا و دو هسته با کارآیی بالا دارد.
تمام این هستهها تک رشتهای هستند ولی باید به اندازهای باشد تا تراشه زمان استفاده از تمام هستهها عملکرد عالی نشان دهد. از طرفی دو هسته با کارآیی بالا باید وظایف پسزمینه را از روی دوش رشتههای اصلی بردارند تا این بین انرژی زیادی مصرف نشود. شک داریم کسی چنین چیزی را برای یک دستگاه ویندوزی نخواهد.
بنچمارک بازی بالا که اشاره کردیم در مورد یک پردازنده اینتل با مشخصات Core i9-12900H است. این بنچمارک به 20 هسته فیزیکی و 20 هسته منطقی اشاره میکند که به معنای تک رشتهای بودن آنها خواهد بود.
با این حال تعداد هستهها زیاد است، بهویژه زمانی که آن را با Core i9-11900H مقایسه میکنیم که 8 هسته و 16 رشته دارد.
به گفته کاربر PCGamesN توئیتر، این 20 هسته فیزیکی و منطقی باید به علت طبیعت هیبریدی آن اشتباه باشد. اما حتی اگر با یک چیپ 14 هستهای با 6 هسته با عملکرد بالا و فعال بودن قابلیت Hyper-Threading و 8 هسته با کارآیی بالا روبرو باشیم، یقینا به سمت آیندهای حرکت میکنیم که استفاده از فناوری big.LITTLE در آن پیشفرض خواهد بود.
اما حرفهای بالا چه معنایی دارند؟
بزرگترین مزیت چنین پردازندهای فشار کاری سنگینی است که به قدرت زیادی نیاز دارد و انجام آن باید به دوش هستههای بزرگتر باشد، در حالی که وظایف پسزمینه که به توان بالایی نیاز ندارند به هستههای کوچک محول خواهند شد.
چنین چیزی باعث افزایش عملکرد میشود چون هستههای بزرگتر وقت خود را برای انجام وظایف کوچکتر سطح سیستم عاملی هدر نمیدهند و از طرفی عمر باتری را افزایش خواهد داد چون هستههای کوچکتر توان زیادی مصرف نمیکنند.
ما نمیدانیم چیدمان هستهها در پردازنده Alder Lake اینتل چطور خواهد بود ولی این آرایش را در تراشه ام وان و حالا ام وان پرو و مکس میدانیم.
در M1 ما 4 هسته با عملکرد بالا و 4 هسته با کارآیی بالا داریم که یک تعادل کاملا عالی را نشان میدهند و نتیجه آن عملکرد عالی و عمر باتری غیرقابل باورکردنی است.
M1 Pro و M1 Max (که پیکیربندی پردازنده مرکزی مشابه دارند) دارای 8 هسته با عملکرد بالا و 2 هسته با کارآیی بالا هستند. ما هنوز شخصا این پردازندهها را در مک بوک پروهای 2021 اپل تست نکردیم، ولی احتمالا هدف اهالی کوپرتینو توجه بیشتر به عملکرد عالی و عمر باتری اندکی بهتر بوده است.
مشخصات پردازنده Core i9-12900H لو رفته مربوط به بازی Ashes of the Singularity صحت دارند و اگر کاربر PCGamesN راست گفته باشد، این محصول 6 هسته با عملکرد بالا با قابلیت Hyper-Threading و 8 هسته با کارآیی بالا دارد تا اینتل در جهت مخالف با اپل و هسته ام وان پرو آن حرکت کرده باشد.
احتمالا هدف اینتل کمک به افزایش عمر باتری بوده باشد. این غول آمریکایی در تلاش است تا عمر باتری را به شکل قابل توجهی در پردازندههای موبایل خود و از طریق پلتفرم Intel Evo افزایش دهد.
بنابراین با این فرض که تصویر لو رفته و مشخصات این بنچمارک صحت داشته باشند، چیپ اینتل همچنان پردازندههایی منطقی بیشتری در مقایسه با پردازنده اینتل خواهد داشت که میتوند به معنای قدرت بیشتر در انجام کارهای چند رشتهای باشد که متخصصان خلاق به آن نیاز دارند.
هنوز برای نتیجهگیری قطعی فوقالعاده زود است و ما هنوز تا چیزی را خودمان تست کنیم، مطمئن نیستیم. اما همه چیز نشان میدهد دنیای پردازندههای لپ تاپی هیجانانگیز خواهد شد. امیدواریم اینتل بهزودی از چیپهای Alder Lake رونمایی کند، چون بیصبرانه منتظر عملکرد آنها در یک دستگاه با ویندوز 11 هستیم.
منبع: techradar.com