اگر یک پیسی گیمر حرفهای هستید، احتمالا نام VSync یا همان Vertical Sync به گوشتان خورده است. این قابلیت، با هماهنگ کردن نرخ نوسازی عمدی صفحه نمایش با نرخ فریم بازی، از بریده شدن صفحه (screen tearing) جلوگیری میکند.
هنگام بازی کردن با کامپیوتر، در بخش تنظیمات گرافیکی با کلمات فنی زیادی روبرو میشوید. برخی از این تنظیمات عملکردشان مشخص است اما برخی تنظیمات فنی دیگر هستند که زیاد با آنها روبرو میشوید اما ممکن است کاربردشان را ندانید؛ VSync یکی از همین اصطلاحات فنی است.
گزینه VSync در منوی تنظیمات تقریبا همه بازیهای PC دیده میشود. اگر ندانید فعالسازی آن چه اتفاقی میافتد، ممکن است وجود آن را حس نکنید.
قابلیت VSync دقیقا چه کاربردی دارد؟ آیا لازم است در بازی آن را فعال کنید؟ آیا به فریم ریت بازی آسیب میزند؟ در ادامه یک راهنمای کامل در خصوص VSync و کارایی آن برایتان فراهم کردهایم که پاسخگوی تمام این سوالها میباشد.
قابلیت Vsync یا Vertical Sync چیست؟
اگر از فریم ریت در بازی سررشته باشید، درک مفهوم Vertical Sync برایتان راحت خواهد بود. VSync یا Vertical Sync فناوری است که نرخ فریم بازی را با نرخ نوسازی مانیتور هماهنگ میکند. ممکن است حتی این گزینه را در برنامههای سهبعدی نیز مشاهده کنید.
بگذارید یک مثال برایتان توضیح دهم VSync چگونه کار میکند. فرض کنید شما یک مانیتور داشته باشید که با فرکانس 75 هرتز تصویر را نوسازی میکند. همچنین فرض یک بازی را در نظر بگیرید که با 100 فریم در ثانیه اجرا میشود. با فعال کردن گزینه VSync ، فریم ریت بازی برابر میشود با نرخ فریم مانیتوری که دارید. به عبارتی دیگر، فریم ریت شما روی 75 قفل میشود که با نرخ نوسازی مانیتور برابر باشد.
چرا به VSync نیاز است؟
قابلیت VSync توسط سازندگان کارتهای گرافیکی ایجاد شده است. این فناوری بهمنظور کاهش بریده شدن صفحه نمایش که هنگام بازی یا انجام کارهای گرافیکی فشرده رخ میدهد، طراحی شده است.
بریده شدن صفحه نمایش زمانی اتفاق میافتد که نمایشگر چندین فریم را بهصورت همزمان نشان دهد. بریده شدن صفحه چیزی شبیه عکس زیر میباشد:
همانطور که در این تصویر مشاهده میکنید، صفحه نمایش هنگام تغییر به یک ساختار متفاوت، فریم را تقسیم میکند. این اتفاق باعث ایجاد یک خط عجیب و غریب بین دو صفحه تصویر میشود. بنابراین، بریده شدن تصویر زمانی اتفاق میافتد که نرخ نوسازی مانیتور با فریم ریت بازی مطابقت نداشته باشد.
بریده شدن تصویر اغلب هنگام مشاهده یک حرکت سریع روی صفحه، اتفاق میافتد؛ بخصوص اگر مانیتور نتواند بازی را با فریمهای بالا اجرا کند. معمولا متوجه چنین چیزی نمیشود مگر اینکه در حال اجرای یک بازی سریع با حرکات تصویر زیاد باشید.
وقتی صفحه دربردارنده درختان، ساختمانها و ساختارهای گرافیکی پیچیده باشد، فریمها در یک خط قرار نمیگیرند.
VSync چگونه کار میکند؟
قابلیت VSync برای رفع مشکلاتی همچون بریده شدن تصویر، نرخ فریم بازی را روی نرخ نوسازی مانیتور قفل میکند. با این کار، حس میکنید بازی روانتر اجرا میشودچراکه هم جلوی بریدگی تصویر را میگیرد و هم نرخ فریم را ثابت نگه میدارد.
بهطور پیشفرض، VSync مانع پردازش حافظه توسط GPU میشود تا زمانی که مانیتور یک چرخه نوسازی تصویر را تمام کند. این یعنی مانیتور تا پایان یافتن چرخه نوسازی، اطلاعات جدیدی دریافت نمیکند.
آیا Vsync تفاوتی ایجاد میکند؟
همانطور که گفته شد، در صورتی که مانیتور توانایی پردازشنرخ فریم بالا را نداشته باشد، VSync فریم ریت بازی را روی عددی مشخص قفل میکند. اگر چنین چیزی اتفاقا بیفتد، تاثیر آن را بهخوبی حس خواهید کرد.
با این حال، VSync میزان کالیبراسیون، روشنایی، کنتراست، رنگها یا قابلیت HDR صفحه نمایش را بهتر نمیکند. ممکن است روشنایی صفحه کمی افزایش یابد که میتوانید آن را کاهش دهید.
در موارد ممکن است این قابلیت، منجربه کاهش عملکرد سیستم شود تا ارتقای آن. این به بازی و کارت گرافیکی که استفاده میکند، بستگی دارد. داشتن فریم ریت کمتر، در مواردی نیز میتواند مشکلساز باشد.
اما فریم ریت بجای اینکه ناپایدار باشد، ثابت خواهد شد. در بعضی بازیها داشتن فریم ریت بالاتر میتواند تاخیر ورودی را کاهش دهد که برای بازیهای آنلاین رقابتی ضروری است. بنابراین قبل از فعالسازی این گزینه باید تاثیر آن را روی بازی آزمایش کنید.
آیا فناوری Vsync عیبی هم دارد؟
هیچ تکنولوژی بدون نقص نیست از جمله VSync. اگر مانیتور شما در سینک شدن با بازی مشکل داشته باشد، استفاده از این قابلیت اغلب میتواند تاثیر منفی روی تجربه بازی بگذارد.
در نتیجه استفاده از VSync ، ممکن است نرخ فریم بازی کاهش یابد. همچنین احتمال دارد باعث تاخیر ورودی در بازی شود.
مقایسه VSync با G-Sync و FreeSync. کدام یک بهتر است؟
با گذشت زمان، شرکتهایی همچون انویدیا و AMD هرکدام قابلیت همگامسازی عمودی مخصوص محصولات خود را ایجاد کردند. شرکت AMD، با قابلیت FreeSync کارایی پردازندههای گرافیکی خود را بالا برد و انویدیا نیز G-Sync را برای این منظور طراحی کرد. هدف این دو فناوری، رفع مشکلات VSync است.
به زبان ساده، FreeSync و G-Sync نسخههای بهبودیافته VSync هستند که با پردازنده گرافیکی مربوطه، بهترین عملکرد را به نمایش میگذارند.
مشکل این دو راهحل این است که برای استفاده باید GPU و صفحه نمایش باهم سازگاری داشته باشند. تفاوتهای اندکی بین این دو فناوری VSync وجود دارد اما هر دو اساسا یک کار را انجام میدهند.
منبع: makeuseof.com