آشنایی با عینک های هوشمند، یک پروژه شکست‌خورده

توسط محمد امین نعمتی
6 دقیقه
آشنایی با عینک های هوشمند، یک پروژه شکست‌خورده

ورود طرح عینک های هوشمند به بازار برای اولین در حدود 1 دهه پیش پروژه عظیمی به‌نظر می‌رسید. با وجود این موضوع طرح با موانع مختلفی روبرو شد و در نهایت از ذهن مردم پاک شد.

عده زیادی فکر می‌کردند کار پروژه عینک های هوشمند دیگر تمام شده است. در حالی که عده‌ای دیگر معتقد بودند این پروژه جلوتر از زمانش شروع شده و دلیل موفق نشدنش این موضوع بوده است.

آشنایی با عینک های هوشمند، یک پروژه شکست‌خورده

اخیرا بحث عینک های هوشمند دوباره بر سر زبان‌ها افتاده است. موارد زیادی در زمینه تکنولوژی تغییر کرده است و به نظر ‌می‌رسد جامعه در حال حاضر آمادگی پذیرش این پروژه عظیم را دارد. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا به پاسخ عینک های هوشمند چیست پاسخ دهیم.

چه چیزی باعث شکست طرح عینک های هوشمند در وهله اول شد

در ابتدا گوگل گلس (Google Glass) محصول کمپانی گوگل تنها مهره اصلی بازار عینک های هوشمند بود. اعلام رونمایی این پروژه هیاهوی زیادی به پا کرد و با استقبال خوبی مواجه شد.

افراد زیادی برای امتحان این عینک های هوشمند و نگاهی به آینده هیجان‌زده بودند. اما عرضه اولیه کمی محدود بود و عینک‌ها فقط برای خریداران منتخبی که به آن‌ها Glass Explorers می‌گفتند در دسترس قرار گرفت.

مدتی بعد و زمانی که صاحبان پروژه امکان خرید را دراختیار همه مشتریان قرار دادند مشکلات تازه یکی پس از دیگری شروع شدند. اولین موضوعی که بسیار موردتوجه و انتقاد قرار گرفت این بود که گوگل گلس آن تجربه‌ای از واقعیت افزوده (AR) را که در بازاریابی اولیه خود وعده داده بود برای کاربران فراهم نمی‌کرد.

این گجت بیشتر مانند یک صفحه نمایش اضافی برای یک دستگاه معمولی هوشمند بود که اعلان‌ها، اطلاعات آب‌و‌هوا و چیزهایی از این دسته را نمایش می‌داد.

دوربین یکی از ویژگی‌های اصلی و اساسی گوگل گلس بود. اما کیفیت عکس‌های این دوربین نیز حرفی برای گفتن نداشت. در واقع این قابلیت را گوشی‌های هوشمند از قبل داشتند و عملکرد و کیفیت بسیار بهتری نیز در گرفتن عکس و فیلم ارائه می‌دادند.

به‌علاوه موبایل‌ها دسترسی راحت به شبکه‌های اجتماعی را در اختیار کاربران می‌گذاشتند تا کاربر بتواند عکس و فیلم‌ها را در شبکه‌های اجتماعی خود به اشترک بگذارد.

همه این ویژگی‌های نه چندان جالب در یک بسته‌بندی گران قیمت پیچیده شده بود. این موضوع کاربران را به فکر می‌انداخت که دقیقا برای چه چیزی باید این هزینه را پرداخت کنند.

گوگل گلس از تمامی جنبه‌ها در واقع فقط یک نسخه ضعیف‌تر از گوشی‌های هوشمند موجود در بازار آن زمان بود. در حالی که استفاده از آن به مراتب سخت‌تر بود و قیمت بیشتری نیز داشت.

و سپس مسائل اجتماعی مطرح شد. مردم از این فکر که افرادی که از این دستگاه استفاده می‌کنند ممکن است همیشه و در همه حال از آن‌ها فیلم بگیرند، بدون آن‌که حتی متوجه بشوند، ناراضی بودند. در نتیجه بارها و دیگر اماکن عمومی استفاده از عینک های هوشمند را منع کردند.

در همان زمان موضوعات مربوط به حریم خصوصی به یکی از داغ‌ترین بحث‌های اینترنت تبدیل شده بود و این همزمانی نیز باعث شد مردم بیشتر نگران حفظ حریم خصوصیشان باشند.

آشنایی با عینک های هوشمند، یک پروژه شکست‌خورده

پیشرفت‌های اخیر عینک های هوشمند

به نظر ‌می‌رسد شرکت مایکروسافت که سازنده هولولنز (HoloLens) است روند پروژه خود را کمی تغییر داده و از برخی جهات آن را به چشم‌انداز اصلی عینک های هوشمند نزدیک کرده است.

هولولنز 2 در زمینه‌های خاصی، از مراقبت‌های بهداشتی گرفته تا روباتیک و شیمی وعده‌های بزرگی می‌دهد. باید ببینیم این شرکت در نهایت تصمیم می‌گیرد وارد بازار عینک های هوشمند شود یا خیر.

در این بین به‌نظر می‌رسد فیسبوک نیز دنیای تکنولوژی را تحت نظر گرفته است و به آن علاقه دارد. این شرکت به‌تازگی با مشارکت برند Ray Ban پروژه‌ای را آغاز کرده است. به‌نظر می‌رسد این پروژه با همان اهداف قبلی پیش می‌رود اما تمرکز آن بیشتر بر روی واقعیت افزوده (AR) است.

اگر پروژه فیسبوک موفق شود، قابلیت‌هایی مانند جهت‌یابی زنده و ترکیب با پلتفرم‌های اجتماعی در نهایت ‌می‌تواند به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی ما تبدیل شوند. با این حال این شرکت هنوز یک مشکل عمده در مورد تصویر عمومی خود در این زمینه دارد.

بسیاری از کاربران نگران این موضوع هستند که فیسبوک اطلاعات زیادی از زندگی روزمره آن‌ها در اختیار دارد و این پروژه می‌تواند نگرانی‌ها را افزایش دهد.

یکی دیگر از موضوعات مورد انتقاد عینک های هوشمند گوگل زیبایی ظاهری آن‌ها بود که این موضوع نیز می‌تواند احتمال موفقیت فیسبوک را در این پروژه بیشتر کند. مشارکت با Ray Ban با قدم‌های دقیق و حساب شده می‌تواند تاثیر درستی در این زمینه بگذارد و به موفقیت برسد.

مسائل اجتماعی هنوز هم باید حل و فصل شوند

صرف نظر از سرعت پیشرفت تکنولوژی، هنوز سوالاتی در مورد تاثیر اجتماعی دستگاه وجود دارد. این موضوع در گذشته دلیل اصلی انتقاد از پروژه گوگل بود و اکنون نیز تقریبا هیچ اقدامی برای حل شدن آن انجام نشده است.

آشنایی با عینک های هوشمند، یک پروژه شکست‌خورده

امروزه مردم بیش از هر زمان دیگری نگران حریم خصوصی خود هستند. در شرایط فعلی برای موفقیت پروژه عینک های هوشمند باید اقداماتی انجام شود که طی آن عمل «ضبط کردن» با این گجت‌ها برای دیگران قابل مشاهده باشد. در نتیجه اگر کسی در حال فیلم‌برداری باشد افراد متوجه آن خواهند شد.

این ایده قبلا برای گوگل گلس نیز در نظر گرفته شده بود اما همان‌طور که می‌دانید موفقیتی به‌دست نیاورد. برخی معتقد هستند که باید بیشتر روی این ایده کار شود.

اما با اوج گرفتن شبکه‌های اجتماعی دیگری مانند تیک تاک که با موفقیت زیادی همراه است، ممکن است این دستگاه بتواند در بازار جایگاه مناسب و ویژه‌ای پیدا کند. البته برای این منظور این محصول باید تبلیغات مناسبی داشته باشد و به‌درستی معرفی شود.

به هر حال شرکتی مانند فیسبوک چند قدم جلوتر از این مباحث است و جای تعجب ندارد اگر بازاریابی و تبلیغات آن به‌طور ویژه بر موضوع واقعیت افزوده (AR) متمرکز باشد.

آشنایی با عینک های هوشمند، یک پروژه شکست‌خورده

آینده عینک های هوشمند

صرف نظر از دیدگاه‌های شخصی ما درباره این پروژه مشخص است که عینک های هوشمند در آینده به بخشی اساسی از زندگی ما تبدیل خواهند شد و شاید فقط زمان مناسب آن فرا نرسیده است.

این موضوع زمانی مشخص خواهد شد که فیسبوک پروژه خود را به بازار عرضه کند. اما نمی‌توان انکار کرد که این پروژه تحول و پیشرفتی عظیم در دنیای تکنولوژی‌هایی می‌شود که در حال حاضر از آن‌ها استفاده ‌می‌کنیم.

و در نهایت این عینک هوشمند اولین دستگاهی نیست که با نگرانی‌های مربوط به حریم خصوصی و مسائل اجتماعی مشابه مواجه ‌می‌شود. بحث‌های مشابهی را در اواسط دهه 2000 و زمانی که گوشی‌های دوربین‌دار بین مردم بسیار محبوب شدند اتفاق افتاد.

در نهایت این فناوری برای عموم پذیرفته شد و در این زمینه بسیار پیشرفت کرد. در حال حاضر تقریبا همه افراد یک دوربین پیشرفته را همراه خود دارند و آن را یک وسیله عادی در زندگی روزمره می‌دانند. این اتفاق احتمالا برای استفاده از عینک های هوشمند نیز خواهد افتاد و ما فقط باید به آن زمان دهیم.

منبع: makeuseof.com

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟