پلی استیشن 5، نقد و بررسی تخصصی پلی استیشن 5

توسط رضا کمالی
14 minutes read
نقد و بررسی پلی استیشن 5

تقریبا یک سال پیش بود که سونی کنسول نسل نهم خود یعنی پلی استیشن 5 را به‌صورت رسمی روانه بازار کرد. کنسول جدید سونی با داشتن فناوری گرافیکی قدرتمند و دسته نوآورانه دوال‌سنس (DualSense) سطحی از لذت تجربه گیمینگ را القا می‌کند که در هیچ کنسولی قبل از آن دیده نمی‌شود.

کارت حافظه SSD پرقدرت این دستگاه به معنای واقعی تجربه بازی‌ها را دگرگون کرده و در عرض تنها چند ثانیه هر بازی‌ را بارگزاری می‌کند. در برخی موارد نیز این فناوری سبب پیدایش روش‌های جدیدی برای تعامل با بازی‌ها شده است.

اما مانند هر دستگاه دیگری، کنسول پلی‌ استیشن 5 معایبی هم دارد. بدنه بزرگ این سیستم کمی نافرم به‌نظر می‌رسد و ممکن است برای کسانی که فضای محدودی دارند، دردسر ساز باشد. رابط کاربری PS5 نیز زیبا و سریع است ولی در حال حاضر کمی ساده به‌نظر می‌رسد. همچنین، باتوجه به اینکه هنوز بسیاری از بازی‌های پلی استیشن 5 روی کنسول نسل قبلی سونی یعنی PS4 نیز در دسترس است، تصمیم‌گیری برای ارتقا به نسل جدید پلی‌ استیشن، کمی دشوار است.

با این حال، به لطف قابلیت backwards compatibility، رابط کاربری سریع، عملکرد فوق‌العاده در پردازش بازی و سرعت بارگزاری باورنکردنی، PS5 آینده کنسول‌های گیمینگ می‌باشد و نمی‌توان آن را نادیده گرفت.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (1)

قیمت کنسول

کنسول پلی‌ استیشن 5 روز 12 نوامبر در آمریکا به‌صورت رسمی عرضه شد و روز 19 نوامبر به اکثر نقاط جهان آمد.

نسخه استاندارد PS5 که مجهز به درایو بلوری 4K است، 499 دلار قیمت دارد در حالی که نسخه دیجیتال آن ارزان‌تر بوده و به قیمت 399 دلار به فروش می‌رسد. لازم به ذکر است که دسترسی به PS5 از زمان عرضه تا کنون سخت بوده و به‌راحتی در بازار پیدا نمی‌شود.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (2)

طراحی کنسول

احتمالا تا الان زیاد شنیده‌اید که پلی استیشن 5 دستگاهی با جثه بزرگ است. این کنسول با ابعاد 15/4 در 10/2 در 4/1 اینچ، در برابر هر سیستم گیمینگی که قبل از آن وجود داشته، یک غول به‌حساب می‌آید. پلی‌ استیشن 5 همچنین بسیار بزرگ‌تر از کنسول رقیب هم‌نسل خود یعنی ایکس‌باکس سری ایکس بوده و حجم آن به‌قدری است که ایکس باکس سری اس در برابر آن مانند یک اسباب‌بازی کوچک به‌چشم می‌آید.

بدنه بسیار بزرگ PS5 به آن امکان می‌دهد عملکردی بسیار قوی داشته و در عین حال در  اغلب موارد خنک و بدون‌صدا باشد. اما اندازه برزگ کنسول جدید سونی برای کسانی که فضای کمی در اختیار دارند، می‌توان دردسر ساز باشد.

اگر قصد دارید کنسول پلی استیشن 5 خود را در حالت عمود قرار دهید، به احتمال زیاد به یک میز کوچک اختصاصی نیاز خواهید داشت، مگر اینکه کنسول را روی زمین بگذارید. به همین دلیل، بهتر است قبل از خرید، به فکر محل قرار دادن این کنسول باشد.

این دستگاه همراه خود یک پایه جداشونده دارد که به شما امکان می‌دهد آن را به حالت افقی یا عمودی قرار دهید. این پایه در حالت عمودی به انتهای کنسول پیچ می‌شود و در حالت افقی، به ناحیه پورت عقب دستگاه متصل می‌گردد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (3)

مدتی بعد از عرضه اولین ورژن کنسول، سونی مدل جدیدی از PS5 را به‌صورت محدود روانه بازار کرد که وزن آن 300 گرم از نسخه اولیه کمتر بوده و به همراه خود یک پیچ‌گوشتی کوچک دارد که برای اتصال پایه کاربرد دارد. دلیل وزن کمتر این نسخه از کنسول، داشتن گرماگیر بسیار کوچک‌تر است که همین باعث شده هنگام استفاده، دستگاه دمایی بالاتر پیدا کند.

با اتصال پایه، کنسول در حالت عمدی به‌طور ایمن می‌ایستد اما قرار دادن آن در وضعیت افقی چندان ساده نیست و نیاز به تلاش چندباره برای قرارگیری صحیح دارد. نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد، این است که پایه به‌راحتی از کنسول جدید می‌شود و به‌همین دلیل باید به‌خوبی از وضعیت قرارگیری آن اطمینان حاصل کرد. به‌طور کلی توصیه می‌شود دستگاه را در وضعیت افقی قرار دهید تا کمتر احتمال افتادن داشته باشد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (4)

زیبایی چشم‌نواز و آینده‌گونه پلی‌ استیشن 5، از زمان رونمایی موضوع بحث‌های زیادی بوده است. این کنسول هنگام قرارگیری در وضعیت عمدی، شبیه یک مودم کابلی بزرگ و نافرم به‌نظر می‌آید که دلیلش هم صفحات پشتی زاویه دار سفیدرنگ آن و عدم تقارنی است که به دلیل اضافه شدن درایو بلوری پدیدار شده است.

اما در حالت افقی، کنسول جلوه‌ای زیباتر دارد و طراحی آن بیشتر به‌چشم می‌آید. چراغ‌های LED که برای نشان دادن وضعیت کنسول روی آن تعبیه شده است، جذابیت بیشتری نسبت به چراغ‌های روی PS4 دارد و واضح‌تر به‌نظر می‌رسد. همچنین، آیکون‌های ریز دسته پلی‌ استیشن درون پنل‌های داخلی نکته‌ای بسیار جالب در طراحی این کنسول است.

چه از پلی‌ استیشن 5 خوشتان بیاید یا نه، این کنسول سیستمی است که بسیار به جزئیات توجه کرده و با هر کنسول دیگری که قبلا دیده‌اید فرق دارد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (5)

پورت‌ها و ارتقا کنسول

کنسول PS5، مجموعه پورت‌های نسبتا استانداردی دارد که برخی امکانات جدید، آن را کامل کرده است. در جلوی دستگاه، یک پورت Hi-Speed USB نوع A در کنار یک پورت SuperSpeed USB نوع C قرار دارد. خوب است که بالاخره یک کنسول به پورت USB C مجهز شده است. این پورت برای اتصال تجهیزات مدرن و درایوهای حافظه بسیار کاربردی است.

در پشت این کنسول، دو پورت SuperSpeed USB نوع A، یک جک Ethernet، یک پورت HDMI 2.1 و یک آداپتور AC مشاهده می‌شود. PS5 پورت TOSLINK که در کنسول قبلی وجود داشت را حذف کرده است. نبودن این پورت برای کسانی که از دستگاه‌های صوتی سطح بالا با کابل اپتیکال استفاده می‌کنند، یک نکته منفی می‌باشد. برای رفع این مشکل می‌توان از دستگاه‌های تبدیل کابل‌های اپتیکال به HDMI که توسط برخی شرکت‌ها عرضه شده، استفاده کرد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (6)

اگر می‌خواهید حافظه داخلی SSD کنسول با فضای 825 گیگابایت را افزایش دهید، یک فضا خالی برای اضافه کردن کارت حافظه جانبی، در درون کنسول تعبیه شده است. اما در نظر داشته باشید که کنسول از همه انواع SSD‌ها پشتیبانی نمی‌کند و باید مدلی انتخاب کنید که با مشخصات تعیین شده توسط سونی سازگاری داشته باشد. کارت‌های حافظه Western Digital SN850، Samsung 980 Pro و Nextorage M.2 NVME ساخت سونی که قرار است در آینده عرضه شود، چندتا از SSD هایی است که با این کنسول سازگاری دارند.

قابلیت ارتقا حافظه داخلی کنسول هنگام عرضه قفل بود اما بعدا سونی با بروزرسانی نرم‌افزاری دستگاه این امکان را فعال کرد.

امکان ارتقا حافظه SSD کنسول PS5، برگ برنده دیگری برای این کنسول در رقابت با ایکس‌باکس سری ایکس به‌حساب می‌آید. برای اضافه کردن حافظه جانبی به کنسول مایکروسافت نیاز به خرید یک کارت SSD اختصاصی است. این در حالی است که با راهکاری که سونی در اختیارتان قرار داده، شما امکان انتخاب بین طیف گسترده‌ای از مدل‌های شخص ثالث دارید که در قمیت‌های مختلف عرضه می‌شوند.

این کنسول همچنین از هاردهای اکسترنال پشتیبانی می‌کند اما تنها برای انتقال بازی‌های PS4 یا فایل‌های ذخیره بازی کاربرد دارد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (7)

رابط کاربری

رابط کاربری پلی‌ استیشن 5 ساده، زیبا و متفاوت با رابط PS4 است. وارد شدن به بازی‌ها و خارج شدن از آن‌ها و نیز پیمایش در منوها بسیار سریع اتفاق می‌افتد؛ به‌نحوی که منوی PS4 در مقابل آن کند و در هم ریخته به نظر می‌آید. هرچند هنوز جا برای اضافه شدن برخی قابلیت‌ها به رابط کاربری کنسول وجود دارد، اما در عین حال تجربه جدیدی از بازی کردن را برایتان رقم می‌زند.

صفحه اصلی کنسول به‌چشم دارندگان PS4 آشنا خواهد آمد. در این صفحه، بازی‌های اخیر در ردیفی افقی به‌نمایش درآمده است. وقتی یک بازی را انتخاب می‌کنید، تصویر بازی کل صفحه اصلی را دربر می‌گیرد و موزیک مربوط به آن نیز در پس‌زمینه پخش می‌شود. یک تب کاربردی به اسم اکسپلور نیز وجود دارد که خبرها و آپدیت‌ها را نشان می‌دهد. در قسمت Game Library نیز می‌توان تمام بازی‌های خود روی PS4 را در سریع‌ترین زمان روی دانلود گذاشت. مانند PS4، این کنسول نیز امکان ضبط تصویر و فیلم یا استریم روی یوتیوب یا توییچ را با زدن یک دکمه فراهم کرده است.

در مجموع ظاهر نرم‌افزاری PS5 تمیز و ساده به‌نظر می‌رسد اما یکی از مشکلات آن، نبود گزینه‌ای برای مرتب کردن بازی‌ها درون یک پوشه است. همچنین جای تعجب دارد که سیستم اجازه انتخاب والپیپر دلخواه برای صفحه اصلی را نمی‌دهد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (8)

کسانی که مدت‌ها با پلی‌ استیشن 4 کار کرده‌اند، نیاز به زمان خواهند داشت تا به کنسول جدید عادت کنند. با یک بار زدن روی دکمه پلی‌ استیشن، بخش مرکز کنترل برای شما به‌نمایش درمی‌آید که در آن می‌توان بین اپلیکیشن‌های مختلف جابجا شد، لیست دوست‌ها را مشاهده کرد، نوتیفیکیشن‌ها را چک کرد، شارژ باتری دسته را دید و کارهای دیگری انجام داد.

اما خوبی کنسول این است که می‌توان بخش مرکز کنترل را شخصی‌سازی کرد تا سریع‌تر بتوان به منوهای کاربردی همچون تنظیمات شبکه و استریم دسترسی داشت. این قابلیت پیشرفت خوبی نسبت به ویژگی «منوی سریع» کنسول نسل قبل است که جای بیشتری می‌گرفت و درعین حال سریع و قابل شخصی‌سازی نبود.

منوی سریع و زیبا نکته خوبی است اما نقطه درخشش این کنسول، هنگام اجرای بازی‌ها است. با زدن دکمه پلی‌ استیشن در درون بازی، منوی فعالیت‌ها (activities) ظاهر می‌شود که اطلاعاتی همچون میزان پیشرفت‌تان در مراحل، مجموعه تروفی‌های بازی، و لیستی از فعالیت‌های داخل بازی را به نمایش می‌گذارد.

منوی فعالیت‌ها در بخش Game Library و قبل از اجرای بازی نیز قابل دسترسی است. این یعنی می‌توان بدون وارد شدن به منوی داخل بازی، مستقیم سراغ یک مرحله خاص از بازی رفت.

 

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (9)

برای کسانی که زیاد وقت یا حوصله کار با منوهای مختلف را ندارند، قابلیت انتخاب یک بخش خاص بازی از درون منوی اصلی کنسول، ویژگی بسیار کاربردی است. منوی فعالیت‌ها پتانسیل این را دارد که تجربه ما از گیمینگ را متحول سازد. باید منتظر ماند و دید توسعه‌دهندگان چگونه از این قابلیت بهره می‌برند.

شاید بتوان گفت بزرگ‌ترین ضعف پلی‌ استیشن 5 در مقایسه با ایکس‌باکس سری ایکس/اس، عدم توانایی آن در اجرای چند بازی به‌صورت همزمان است. قابلیت Quick Resume ایکس‌باکس این امکان را به شما می‌دهد تا بین چندین بازی به‌صورت همزمان جابجا شوید و مراحل را از جایی که تمام کردید، از سر بگیرید. اما در کنسول PS5 باید هر بازی را از اول شروع کنید.

نکته ناامیدکننده تر این است که کنسول به شما هشدار نمی‌دهد که بازی حاضر بسته می‌شود که همین می‌تواند منجر به از دست رفتن پیشرفت‌های سیو نشده در بازی شود.

هرچند نبود قابلیت Quick Resume باوجود سرعت بالای PS5 در بارگزاری، چندان حس نمی‌شود، اما جای تعجب دارد که سونی جایگزینی برای یکی از کاربردی ترین ویژگی‌های کنسول رقبیب خود ندارد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (10)

 

دسته دوال‌سنس

می‌توان گفت دسته دوال‌سنس، بارزترین ویژگی نسل‌ جدید کنسول سونی است. فناوری هپتیک فیدبک (haptic feedback)، تریگرهای تطبیق‌پذیر و اسپیکر تعبیه‌شده درون دسته همگی به‌خوبی در تعامل با یکدیگر کار می‌کنند و چنان شما را جذب بازی می‌کنند که هیچ‌گاه آن را تجربه نکرده‌اید.

دسته دوال‌سنس به‌ویژه در بازی Astro’s Playroom می‌درخشد. این بازی یک عنوان رایگان است که با هدف نمایش ویژگی‌های مختلف کنسول، به‌صورت پیش‌فرض روی آن نصب شده است. برای نمونه، شما در این بازی پلتفرمر سه‌بعدی می‌توانید کوچک‌ترین اثر ذرات شن هنگام راه رفتن در طوفان را حس کنید. هر حرکتی، از کشیدن طناب گرفته تا پرواز در آسمان با جت‌پک، حس بسیار دقیقی به شما می‌دهد.

اگر برایتان سوال است که دسته دوال‌شاک 4 بهتر است یا دوال‌سنس، در پاسخ‌تان باید گفت که دسته پلی‌ استیشن 5 تنها به‌خاطر نوآوری‌ که دارد، با اختلاف زیاد برتری دارد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (11)

ویژگی تریگرهای تطبیق‌پذیر به‌طور ویژه در بازی‌ها حس می‌شود چراکه با هر اتفاقی که درون بازی رخ می‌دهد، بازخورد متفاوتی به شما القا می‌کند.

بازی‌ها می‌توانند از میکروفن جاسازی شده در درون دسته دوال‌سنس استفاده‌های بسیاری کنند. برای نمونه، در بازی Astro’s Playroom می‌توان با فوت کردن در دسته، یک صفحه از یخ را جابجا کرد.

وجود میکروفن درون دسته همچنین به‌شما امکان می‌دهد بدون نیاز به داشتن یک هدست گیمینگ، بتوانید با دوستانتان چت کنید. این میکروفن برای چت صوتی مناسب بوده و به‌خوبی کار می‌کند. اما برای شنیدن صداهای داخل بازی و چت کردن هنگام اجرای یک بازی مهیج و پرسروصدا، به یک هدفون اختصاصی نیاز پیدا خواهید کرد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (12)

دسته دوال‌سنس نشان داده است پتانسیل‌های خیره‌کننده‌ای دارد اما این بازی‌ها هستند که باید از پتانسیل دسته بهره ببرند. باید دید در آینده چه تعداد از توسعه‌دهندگان از قابلیت‌های منحصربفرد دوال‌سنس نهایت استفاده را خواهند برد.

جدا از ویژگی‌های خاصی که دوال‌سنس دارد، این دسته بعنوان یک دسته معمولی هم عملکرد بسیار خوبی دارد. اندازه دسته نسبت به دوال‌شاک 4 بسیار بزرگ‌تر است و وجود آن به‌خوبی در دست حس می‌شود. انگار سونی برای طراحی دسته PS5 از ارگونومی کنترلر بسیار خوب ایکس‌باکس الگوبرداری کرده است.

خبر خوب این است که دکمه‌ها و تریگر‌های دسته، در هر بازی بسیار عالی حس می‌شود. به لطف دکمه‌های روان D-pad و سرعت بالای چهار دکمه اصلی، برای زدن کامبوهای مختلف در بازی‌ها دیگر مشکلی نخواهید داشت. آنالوگ و تریگرهای دسته نیز سرعت پاسخ‌گویی بالایی دارند. تاچ‌پد دسته این دفعه خیلی بزرگ‌تر از دسته PS4 شده است و وجود نوار چراغ تعبیه شده در مرکز تاچ‌پد بیشتر به‌چشم می‌آید.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (13)

عملکرد و زمان بارگزاری

پلی‌ استیشن 5 با داشتن یک پردازنده هشت هسته‌ای قدرتمند AMD Zen 2، قدرت پردازش گرافیکی 10/3 ترافلاپس و کارت حافظه SSD بسیار سریع، نوید بهترین عملکرد را بین کنسول‌های گیمنگ به‌ ما می‌دهد. هرچند هنوز بازی‌های زیادی به‌طور اختصاصی برای کنسول طراحی نشده‌اند اما می‌توان نتیجه گرفت که کنسول سونی عملکردی بسیار خوب از نظر فریم‌ریت و از همه مهم‌تر، سرعت بارگزاری دارد.

با این حساب جای تعجب نیست که بگوییم بازی‌ها روی کنسول جدید سونی بسیار خیره‌کننده اجرا می‌شوند. عنوان اسپایدرمن: مایلز مورالس بیشتر شبیه یک بازی بالارده پی‌سی به‌چشم می‌آید تا عنوانی برای پلی‌ استیشن.

به‌لطف پشتیبانی کنسول از فناوری ری تریسینگ (ray-tracing) زیبایی بازی‌ها چشم‌نواز خواهد بود. اما چیزی که بیشتر از همه توجه را جلب می‌کند، سرعت فوق‌العاده بالای سیستم PS5 در اجرا و بارگزاری بازی‌هاست. با این سرعت شما کاملا حس می‌کنید در حال تجربه بازی روی یک کنسول نسل بعدی هستید. درحالی که روی این کنسول در کسری از ثانیه می‌توان از منوی اسپایدرمن به کف خیابان‌های نیویورک رفت، این فرایند روی PS4 نزدیک به 20 ثانیه طول می‌کشد.

 

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (14)

قابلیت backwards compatibility

کنسول پلی استیشن 5 تقریبا با همه عناوین PS4 سازگاری دارد که این پیشرفت بزرگی نسبت به کنسول نسل قبل سونی است.

پلی‌ استیشن 5 به شما این امکان را می‌دهد تا از هر ویژگی اضافه‌ای که PS4 Pro برای بازی ارائه می‌داد، بهره ببرید. این یعنی بازی‌هایی که روی پلی‌ استیشن 4 پرو رزولوشن بالاتر یا فریم‌ریت بیشتری داشتند، روی کنسول جدید سونی نیز دارای چنین ویژگی‌هایی هستند.

همچنین طراحی کنسول به‌گونه‌ای بوده است که با بیشتر تجهیزات جانبی رسمی و تایید شده سونی برای PS4، سازگاری داشته باشد.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (15)

اپلیکیشن‌ها

کنسول پلی استیشن 5 تقریبا به هر اپلیکیشن سرگرمی که احتیاج داشته باشید، دسترسی دارد؛ از دیزنی پلاس گرفته تا نتفلیکس، یوتیوب، پرایم ویدیو و پلیکیشن جدید اپل تی‌وی پلاس.

مهم‌ترین نکته در خصوص اپلیکیشن‌ها این است که به‌لطف تب کاربردی مدیا (media)، دسترسی به اپ‌های مخصوص استریم بسیار راحت‌تر از قبل شده است. تنها با زدن یک دکمه می‌توانید به این اپ‌ها وارد شوید. این تغییر چشمگیری نسبت به PS4 است که برنامه‌ها از منوی کند TV& Video قابل دسترسی بود.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (16)

صدا و دمای کنسول

به‌لطف فن و دریچه‌های بزرگ در قسمت داخلی شاسی کنسول، پلی استیشن 5 در طول مدت استفاده عمدتا کم‌صدا و خنک می‌باشد. به ندرت صدای دستگاه شنیده می‌شود. هنگام اجرای برخی بازی‌ها یا موقع گذاشتن دیسک بلوری ممکن است صداهایی برای زمانی کوتاه شنیده شود. اما در مقایسه با صداهای شبیه موتور جت که از پلی‌ استیشن 4 هنگام انجام ساده‌ترین کارها همچون دانلود کردن یک بازی بیرون می‌آمد، کنسول PS5 بسیار آرام است.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (17)

صدای سه‌بعدی

به‌واسطه تراشه Tempest Engine تعبیه شده در درون پلی استیشن 5، این کنسول می‌تواند از صدای سه‌بعدی برای بازی‌هایی که این قابلیت را دارند، پشتیبانی کند. فناوری صدای سه‌بعدی کنسول به‌گونه‌ای طراحی شده است که با بیشتر هدفون‌ها و هدست‌های موجود سازگاری داشته باشد. هدست Plus 3D Wireless ساخت خود سونی، به‌طور خاص برای استفاده از این فناوری بهینه‌سازی شده است.

مانند بسیاری از قابلیت‌های دیگر PS5، در نهایت به توسعه‌دهندگان بستگی دارد که از فناوری صدای سه‌بعدی استفاده کامل را ببرند.

نقد و بررسی پلی استیشن 5 (18)

نظر نهایی

کنسول پلی استیشن 5 یک جهش واقعی برای کنسول‌های گیمینگ است. عملکر فوق‌العاده این کنسول در رزولوشن 4K، زمان بارگزاری بسیار شگفت‌انگیز و دسته خلاقانه آن، باعث شده لذت بازی کردن بیشتر از هر زمان دیگری حس شود. این کنسول تقریبا همه بازی‌های PS4 را اجرا کرده و در بیشتر موارد، عملکرد آن‌ها را بهتر از قبل می‌کند.

با این حال، دلایلی نیز برای صبر کردن برای خرید این کنسول وجود دارد. در لاین‌آپ PS5 بازی‌های انحصاری ویژه زیادی دیده نمی‌شود و دارندگان PS4 همچنان می‌توانند از تجربه بازی‌های بزرگی همچون اسپایدرمن: مایلز مورالس و اساسینز کرید والهالا لذت ببرند. اندازه بزرگ دستگاه نیز می‌تواند است برای کسانی که فضای محدودی دارند، نگران کننده باشد. دسته دوال‌سنس نیز ممکن است برای کسانی که دست‌های کوچک دارند، کمی بزرگ باشد.

همچون هر کنسول دیگری، PS5 نیز با عرضه عناوین و ویژگی‌های جدید به مرور بهتر خواهد شد.

منبع: tomsguide.com

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟