جدیدترین نسخه ویندوز، بالاخره روز 13 مهر منتشر شد. برخلاف ویندوز 10 که مایکروسافت سعی داشت افراد بیشتری را ترغیب به نصب آن کند، این شرکت چندان توصیه نمیکند همه سیستمها ویندوز خود را به 11 تغییر دهند. در حقیقت، مایکروسافت به بسیاری از افرادی که از کامپیوترهای شخصی استفاده میکنند توصیه کرده که ویندوز خود را به نسخه جدید ارتقا ندهند. در ادامه با ما همراه باشید تا در خصوص ویندوز 11 و ارتقای آن بیشتر بدانید.
نحوه ارتقا به ویندوز 11
ارتقا به ویندوز 11 برای سیستمهایی که از نسخه 10 استفاده میکنند، رایگان میباشد؛ همانطور که ویندوز 10 برای کامپیوترهای مجهز به ویندوز 7 و 8 رایگان بود.
اما این دفعه ویندوز 11 برای هر نوع رایانهای طراحی نشده است و این سیستمعامل تنها از جدیدترین سختافزارها پشتیبانی میکند. ویندوز 11 علاوه به تراشه TPM 2.0، نیاز به پردازندههای خاص و نسبتا جدیدی برای اجرا بدون مشکل دارد.
سیستمهای مجهز به پردازشگرهای اینتل باید از نسل هشت اینتل یا نسخههای جدیدتر استفاده کرده تا بتوانند این ویندوز را اجرا کنند. کامپیوترهای مجهز به پردازنده AMD نیز باید حداقل دارای AMD Zen 2 باشند. سیستمهای ARM نیز باید از سری کوالکوم 7 یا 8 استفاده کنند. مایکروسافت دقیق توضیح نمیدهد که چرا فقط از این پردازندهها پشتیبانی میشود.
چگونه بفهمیم کامپیوترمان از ویندوز 11 پشتیبانی میکند یا نه؟
اگر از نوع سختافزار سیستم خود مطمئن نیستید و نمیدانید از ویندوز 11 پشتیبانی میکند یا نه، جای نگرانی نیست. مایکروسافت بهطور رسمی یک اپلیکیشن به نام «PC Health Check» ارائه کرده که به شما میگوید آیا کامپیوترتان قادر با اجرای ویندوز 11 میباشد یا خیر. اگر جواب منفی باشد، اپلیکیشن به شما میگوید مشکل از کجا است.
میتوانید اپلیکیشن PC Health Check را از سایت مایکروسافت دانلود کنید. در نظر داشته باشید که این برنامه تمام ماجرا را به شما نمیگوید. حتی اگر طبق این برنامه رایانه شما قادر به اجرای ویندوز 11 بود، ممکن است بهتر باشد آن را به نسخه جدید ارتقا ندهید. اگر هم که برنامه به شما بگوید ویندوز 11 به صورت رسمی از سیستم شما پشتیبانی نمیشود، در هر صورت میتوانید آن را ارتقا دهید.
پشتیبانی از ویندوز 10 تا اکتبر 2025
قبل از ارتقا به نسخه جدید، بهتر است بدانید که ویندوز 10 تا چندین سال آینده بهطور رسمی توسط مایکروسافت پشتیبانی خواهد شد. این شرکت قرار است با عرضه بروزرسانیهای امنیتی تا ماه اکتبر 2025 یعنی چهار سال پس از عرضه ویندوز 11، همچنان از نسخه قبلی پشتیبانی کند.
پس اگر چندان برای تجربه این سیستمعامل عجله ندارید، میتوانید فعلا صبر کنید. اگر هم که سیستم شما قادر به اجرای ویندوز 11 نیست، احتمالا تا چهار سال آینده یک سیستم جدیدتر تهیه خواهید کرد. مایکروسافت فعلا قصد ندارد شما را ترغیب کند به ویندوز 11 کوچ کنید.
دلایلی که فعلا به ویندوز 11 نیاز نخواهید داشت
بهطور کلی، ویندوز 11 بسیار شبیه ویندوز 10 با حال و هوایی جدید است. در این نسخه، یک پنل جداگانه برای ویجتهای مختلف در نظر گرفته شده، در فروشگاه جدید ویندوز اپلیکیشنهای دسکتاپ نیز ارائه شده و تم و آیکونهای ویندوز و بسیاری از برنامههای آن بروزرسانی شده است.
در عین حال، ویندوز جدید فاقد برخی ویژگیهاست که احتمال دارد روی کار شما تاثیر بگذارد. برای مثال، قسمت نوار وظیفه (تسکبار) این ویندوز، برخی ویژگیهایی که در ویندوز 10 داشت را ندارد. نوار وظیفه ویندوز 11 در پایین صفحه نمایشگر قرار گرفته است و شما نمیتوانید مانند ویندوز 10 فایلها و آیتمهای دیگر را با کشیدن به آن اضافه کنید. بهنظر میرسد مایکروسافت در حال کار برروی افزودن این ویژگی به ویندوز 11 میباشد و احتمال دارد ظرف شش ماه یا یک سال آینده، بخش نوار وظیفه این ویندوز بروزرسانی شود.
همچنین، کسانی که کارشان وابسته به منوی راست کلیک در File Explorer ویندوز میباشد، ممکن است دچار دردسر شوند. مایکروسافت منوی راست کلیک بخش File Explorer را برروزسانی کرده و برای مشاهده منوی قدیمی، نیاز به دو بار کلیک کردن است. میتوان اپلیکیشنها را به منوی جدید اضافه کرد اما بیشتر توسعهدهندگان هنور این ویژگی را برای برنامههای خود فعال نکردهاند.
ویندوز 11 دارای مشکلات و باگهای عجیبوغریب زیادی نیز میباشد. برخی سختافزارها هم ممکن است هنگام عرضه بهخوبی با این ویندوز کار نکنند و نیاز به بروزرسانی داشته باشند. پس اگر از سیستم خود برای کارهای ضروری استفاده میکنید، بهتر است فعلا دست نگه دارید.
اگر ویندوز را الان ارتقا دهید، از سیستم شما برای تست استفاده خواهد شد
مایکروسافت گفته است تا سال 2022 زمان میبرد تا کامپیوترهای موجود به ویندوز 11 ارتقا پیدا کنند. بنابراین فرایند بروزرسانی سیستمها آهسته و زمانبر خواهد بود. با این روند، مایکروسافت میتواند به تدریج بروزرسانیهای ویندوز را آزمایش کرده و از عملکرد آنها روی سیستمهای مختلف همچون سیستم شما اطمینان حاصل کند، پیش از آنکه آن را در اختیارتان قرار دهد.
پس اگر همین اول کار به ویندوز 11 کوچ کنید، شما جزو افرادی خواهید بود که از سیستمشان برای آزمایش آپدیتهای مختلف ویندوز استفاده خواهد شد.
اگر سیستمتان بهطور رسمی از ویندوز 11 پشتیبانی میکند
اگر برای اجرای ویندوز 11 هیجانزده اید و سیستمان از آن پشتیبانی میکند، از نصب آن جلوگیری نکنید. با وجود برخی مشکلات، ویندوز 11 سیستمعاملی با کارایی بسیار خوب است.
بهخصوص اگر یک گیمر هستید و از تجربه بازی روی ویندوزهای قبلی رضایت ندارید، ویندوز 11 قابلیتهای جدیدی اضافه کرده که میتواند نظر شما را بهخود جلب کند.
اگر سیستمتان بهطور رسمی از ویندوز 11 پشتیبانی نمیکند
توصیه مایکروسافت این است که کامپیوترهای مجهز به پردازندههای قدیمی که ویندوز 11 از آنها پشتیبانی نمیکند، سیستمعامل خود را ارتقا ندهند.
به احتمال زیاد ویندوز روی این سیستمها کار خواهد کرد اما ممکن است با باگهای مختلفی مواجه شوید. مایکروسافت نیز اعلام کرده است تضمین نمیکند در آینده آپدیتهای امنیتی برای این سیستمها ارائه دهد. بنابراین اگر برایتان مشکل نیست یک سال دیگر که مایکروسافت عرضه آپدیتهای امنیتی برای سیستم شما را متوقف کرد به ویندوز 10 بازگردید، میتوانید همین الان بدون توجه به سختافزار کامپیوترتان، ویندوز خود را به 11 ارتقا دهید.
میتوانید ویندوز جدید را امتحان کرده و ظرف 10 روز به ویندوز 10 برگردید
اگر با همه این تفاسیر همچنان مایل به تجربه ویندوز 11 هستید، میتوانید آن را نصب و امتحان کنید. طی ده روز اول بعد از بروزرسانی، سیستمعامل به شما این گزینه را میدهد تا بتوانید به ویندوز 10 بازگردید. این گزینه از مسیر Settings> System> Recovery قابل دسترسی است. در قسمت Recovery، گزینه Go Back را انتخاب کنید. اگر این گزینه قابل فعالسازی نیست، امکان بازگشت به ویندوز 10 برایتان غیرفعال شده است.
پس از ده روز، این گزینه غیرفعال خواهد شد چراکه ویندوز 11 فایلهای قدیمی ویندوز قبی را از درایو سیستم حذف کرده تا فضا خالی شود. همچنین درنظر داشته باشید که اگر از ابزار پاکسازی درایو حافظه که در بخش System> Storage وجود دارد یا اپلیکیشن Disk Cleanup استفاده کنید، ممکن است فایلهای نصبی ویندوز 10 پاک شده و قادر نباشید طی ده روز اول به نسخه قبل بازگردید.
اگر قصد استفاده از گزینه بازگشت به نسخه قبلی را دارید، توصیه میشود از اطلاعات مهم خود یک نسخه پشتیبان تهیه کنید تا در صورت بروز مشکلی، این اطلاعات را از دست ندهید.
در نظر داشته باشید که بعد از ده روز نیز میتوان ویندوز 11 را به ویندوز 10 برگرداند اما برای این کار باید سیستمعامل را بهطور کامل از اول نصب کرده و با این کار تمام برنامهها و تنظیمات فعلی ازبین خواهند رفت.
منبع: howtogeek.com