عنوانهای این مطلب
گذشتهی ۳۰۰ SLR کوپ
در این مقاله به تحلیل 300 SLR Coupe خواهیم پرداخت. این خودرو هم زمان ارزشمندترین محصول شرکت مرسدس بنز و گرانقیمتترین خودروی تولید شده در تاریخ است. شرکت سازنده تنها دو دستگاه از این خودرو را تولید کرد که برای مسابقات طراحی شده بودند. اما بر خلاف نسخهی رودستر، SLR کوپ هیچگاه وارد پیست نشد. هرچند اگر این امکان را داشت ، قطعا روند پیروزیهای شگفت انگیز ۳۰۰ SLR Roadster را ادامه میداد. از آنجایی که این خودرو هیچگاه وارد پیست نشد، مدیر بخش موتور اسپورت مرسدس بنز، رودالف اوهِنهاوت یکی از این دو دستگاه را به عنوان خودروی شرکتی خود استفاده میکرد.
نسخهی رودستر و افتخاراتش
۳۰۰ SLR بیشتر با تصویر نسخهی رودستر شناخته میشود. این خودرو یکی پس از دیگری تمام مسابقات دههی ۱۹۵۰ را با پیروزی پشت سر گذاشت. معروفترین مسابقه، میلّه میگلیا ( Mille Miglia به معنی هزار مایل ) بود که سِر اِسترلینگ موس ( Sir Stirling Moos ) پشت فرمان بود. در طی این مسابقه رکورد میانگین زمانی در سرعت ۹۷.۹۶ مایل ( ۱۵۷.۶۵۰ کیلومتر ) بر ساعت شکسته شد.
اما تمام این پیروزیها پس از تراژدی مسابقات لِمان سال ۱۹۵۵ از خاطرهها پاک شد. یک دستگاه ۳۰۰ SLR که برای به دست آوردن مقام اول تلاش میکرد، به پشت یک دستگاه استون مارتین هیلِی برخورد کرد. این تصادف و آتش ناشی از آن باعث کشته شدن ۸۳ تماشاچی و ۱۸۰ زخمی دیگر شد. منیزیوم استفاده شده در تولید بدنهی ۳۰۰ SLR باعث پخش شدن غیر قابل کنترل آتش شد و تیم را مجبور به انصراف از ادامهی مسابقات کرد.
قیمت حدودی
این تصادف باعث شد که کل پروژههای موتور اسپورت مرسدس بنز به تعلیق در بیاید. نتیجهی آن هم باقی ماندن تنها دو دستگاه ۳۰۰ SLR کوپ بود که اکنون هر یک از ۱۰۰ تا ۳۰۰ ملیون دلار قیمت دارند!!! یکی از آنها در کارخانه ماند و دیگری توسط مدیر کارخانه استفاده میشد. امروزه شرکت مرسدس بنز این دو خودرو را در کلکسیون اختصاصی خود نگه میدارد.
سال ۲۰۱۸ گرانقیمتترین خودروی دنیا فراری ۲۵۰ GTO مدل ۱۹۶۳ بود که با قیمت ۷۰ میلیون دلار به فروش رسید. سوپرکار بلوندی در ابتدا ادعا میکند که ۳۰۰ SLR کوپ قیمتی در حدود ۱۰۰ میلیون دلار دارد اما بعد این ادعا را بنا بر گفتهی دیگران، تا ۳۰۰ میلیون دلار بالا میبرد. این قیمت به راحتی و با اختلاف ۳۰۰ SLR کوپ را گرانقیمتترین خودروی حال حاضر دنیا میکند.
عملکرد
SLR ( Sport Light Racer ) توانایی تولید قدرتی در حدود ۳۱۰ اسب بخار را دارد که از یک موتور ۸ سیلندر خطی بیرون میآید. این خودرو میتواند تا سرعت ۱۸۰ مایل ( حدود ۲۹۰ کیلومتر ) بر ساعت سرعت بگیرد که برای ۶۶ سال پیش واقعا عدد عجیبی محسوب میشود. به نظر میرسد که موتور ۸ سیلندر خطی این خودرو با حجم ۳ لیتریاش از زمانهی خود جلوتر بوده است.
روی صندوق عقب خودرو یک حرف D بزرگ که از دویچلند ( Dutchland ) یا همان آلمان استعاره گرفته است قرار دارد. با کشیدن این حرف صندوق خودرو باز شده و باک بنزین خودرو در کنار دو رینگ زاپاس را در اختیار شما قرار میدهد.
برای نشستن در خودرو باید فرمان را جدا کرد که برای یک خودروی مسابقهای چیز عجیبی نیست. اما وقتی داخل خودرو را ببینید تفاوت آن را حس خواهید کرد. مقابل پاهای راننده محفظهی بزرگی قرار دارد که راننده را مجبور میکند پاهایش را در دو طرف آن قرار دهد. پدال گاز و ترمز در یک سمت و کلاج در سمت دیگر این محفظه قرار دارد.
یکی دیگر از نکات جالب طراحی ۳۰۰ SLR کوپ این است که ترمزهای خودرو به جای کنار لاستیکها، زیر کاپوت و در کنار موتور قرار دارند. گفته میشود که دلیل این طراحی، متعادل کردن وزن خودرو و کنترل مرکز ثقل در کنار سادگی بیشتر برای تعویض لاستیکهاست.
در داخل خودرو از چرم قرمز استفاده شده است. دلیل آن لوکس بودن خودرو نیست. بلکه در دههی ۱۹۵۰ از چرم به عنوان یک مادهی اولیه مرغوب و با دوام برای خودروهای مسابقهای استفاده میکردند. در آن زمان هنوز تجمل و لوکس بودن به عنوان یک فاکتور اصلی در طراحی خودرو تعریف نشده بود.
در سیستم اگزوز خودرو خبری از خمره و خفهکن صدا نیست و گازهای خروجی به صورت مستقیم و بدون هیچ تعللی از سمت راست خودرو ، توسط دو خروجی خارج میشوند. همین امر سبب شده که صدای موتور به قدر غیر قابل تحملی بلند باشد. جالب است بدانید که این صدا باعث ایجاد آسیبهای ماندگار بر روی گوش مالک خودرو یعنی رودالف اوهِنهاوت شد و او را تا مرز ناشنوایی برد!
همچنین سیستم انتقال قدرت هم به صورت ابتدایی و بدون سیستمهای پیشرفتهی امروز مثل کلاج دوگانه طراحی شده است. پنج دنده، کلاج و قدرت پای راننده! تمام چیزی که نیاز دارید.