کمپانی اپل برای اولین بار در سال 2010 و در آیفون 4 از واژه رتینا برای صفحه نمایش گوشیهای خود به کار برد. از آن زمان نیز تمامی آیفونهایی که تولید شدند، دارای صفحه نمایشی با عنوان رتینا بودند. به نوعی میتوان واژه رتینا را به عنوان برند کمپانی اپل به شمار آورد. با تمامی این اوصاف، چه تفاوتی بین نمایشگرهای سوپر رتینا و سوپر رتینا XDR وجود دارد که آنها را از یکدیگر متمایز کرده است. برای پاسخ به این سوال، ادامه مقاله را مهمان روکیدا باشید.
صفحه نمایش سوپر رتینا چیست؟
کمپانی اپل بیش از یک دهه است که از عبارت رتینا برای توصیف صفحه نمایشهای با تراکم پیکسلی بالا استفاده میکند. این واژه تماما جنبه تبلیغاتی داشته و به این معناست که شما نمیتوانید با چشم غیر مسلح در یک فاصله مشخصی، تک تک پیکسلهای آن را از هم تشخیص دهید. تمام نمایشگرهایی که در محصولات اپل از جمله آیفونها، آیپدها و مکها استفاده شده است، همگی با کیفیت رتینا بوده و در برخی مواقع از آن بهتر هستند.
اصطلاح سوپر رتینا HD برای اولین بار برای نمایشگر جدید به کار رفته در آیفون ایکس استفاده شد. اپل از پنلهای LCD به سمت اولد تغییر رویه داد و برای تبلیغات و بازاریابی نمایشگر جدید خود، به اصطلاح جدیدی نیاز داشت. سوپر رتینا در واقع اصطلاح تجاری اپل برای نمایشگرهایی است که از پنل اولد استفاده میکنند.
پنلهای اولد از نظر فناوری به کار رفته در آنها به کلی با پنلهای LDC با نور پس زمینه LED متفاوت هستند. پنلهای اولد به لطف مواد ارگانیکی که در ساختار خود دارند، به نور پس زمینه نیازی نداشته و هر پیکسل نور خود را تولید میکند. از آنجایی که در نمایش رنگهای سیاه، پیکسلها برخلاف پنلهای LCD میتوانند خاموش شوند، کنتراست تصاویر به شدت ارتقا پیدا میکند و رنگ سیاه عمیقتری را مشاهده خواهیم کرد.
در خصوص مقایسه بین اولد و LCD باید بگوییم که در نمایشگرهای LCD برای این که رنگ سیاه نمایش داده شود، بایستی مسیر عبور نور پس زمینه مسدود شود. نتیجه این کار تولید رنگ سیاه متمایل به خاکستری است. اما در نمایشگرهای اولد این چنین نبوده و هر پیکسل با خاموش شدن میتواند به تولید رنگ سیاه عمیقتری کمک کند. علاوه بر کنتراست بالایی که پنلهای اولد از آن بهرهمند هستند، به لطف وجود پیکسلها از مصرف انرژی پایینتری نیز برخوردار هستند.
XDR چیست؟
اصطلاح XDR در واقع مخفف عبارت Extended Dynamic Range بوده و به معنای داینامیک رنج گسترده است. اپل برای آیفون 11 مجددا سراغ نمایشگرهای LCD خود یعنی لیکوئید رتینا رفت. اما در عین حال آیفون 11 پرو را با صفحه نمایشی جدید با عنوان سوپر رتینا XDR روانه بازار کرد.
اپل با ادامه همین روند، تمامی اعضای خانواده آیفون 12 را به صفحه نمایش سوپر رتینا XDR مجهز کرد. این نمایشگرها دومین تلاش اپل برای استفاده از پنلهای اولد در گوشیهای هوشمند خود محسوب میشوند. صفحه نمایشهای سوپر رتینا XDR دارای شاخصههایی نظیر نسبت کنتراست ارتقا یافته، روشنایی بالاتر و پشتیبانی از داینامیک رنج بالا (HDR) هستند.
اپل همچنین از اصطلاح XDR برای صفحه نمایشهایی که دارای داینامیک رنج ارتقا یافتهای هستند نیز استفاده کرده است. به عنوان مثال میتوان به نمایشگر Pro Display XDR با رزولوشن 6K و قیمت 4.999 دلار اپل با بیشینه روشنایی 1600 نیت اشاره کرد. برخلاف خانواده آیفون 12 که دارای پنل اولد هستند، نمایشگر Pro Display XDR از پنل LCD بهره میبرد، با این تفاوت که دارای فناوری (dimmable backlighting) نور پس زمینه قابل تنظیم است.
کمپانی اپل برای نسل دوم نمایشگرهای اولد خود با دو برابر کردن نسبت کنتراست (از 1,000,000:1 به 2,000,000:1) و حداکثر روشنایی 1200 نیت برای محتوای HDR، کیفیت صفحه نمایشهای خود را ارتقا داده است. در برخی مدلها مانند آیفون 12 پرو، روشنایی صفحه در حالت معمول 800 نیت برآورد شده، این در حالیست که پنلهای نسل قبلی میزان روشنایی 625 نیت بود.
صفحه نمایش لیکوئید رتینا چیست؟
اغلب گوشیهای آیفونی که امروزه تولید میشوند، به نمایشگرهای سوپر رتینا مجهز هستند. اما در مدلهای به نسبت قدیمیتر نظیر نسل دوم آیفون SE و آیفون 11 میتوان شاهد استفاده از پنلهای LCD بود. این گوشیها، دارای لبههای ضخیمتر، نسبت کنتراست پایینتر و مصرف انرژی بالاتری نسبت به پنلهای اولد هستند. با این حال از نظر کیفیت همچنان فوقالعاده به نظر میرسند.
فناوری صفحه نمایش به طور مداوم و پبوسته در حال پیشرفت است. این روند در صنعت موبایل حتی سریعتر است. شما میتوانید آینده نمایشگرهای اکسید پلی کریستالین با دمای پایین (LTPO) را در نظر بگیرید که علاوه بر نرخ نوسازی متغیری که ارائه میکنند، میتوانند انرژی کمتری را نیز مصرف کنند.
منبع: howtogeek