خودروهای خودران، مبحث بسیار جذابی است که امروزه نقل محافل شده و در بین رسانهها و علاقهمندان ماشین مورد بحث قرار میگیرد. در حالی که به نظر میرسد به اعتقاد برخی اهالی فن، هنوز زمان لذت بردن از این فناوری فرا نرسیده و با آن سالهای سال فاصله داریم، اما واقعیت چیز دیگری است.
فناوری مربوطه در سالهای اخیر با سرعت روزافزونی در حال پیشرفت است و در حال حاضر به جایگاهی رسیدهایم که میتوان یک چشم انداز واقعیتری را از آینده خودروهای خودران داشته باشیم. همچنین میتوانیم تصور کنیم که جهان با وجود خودروهای خودران و شهرهای هوشمند چه شکلی خواهد بود و تعامل بین آنها چه تغییر مثبتی را در پی خواهد داشت. بیایید در ادامه مطلب نگاهی دقیقتر به آینده خودرویی جهان داشته باشیم. با بخش خودروی مجله علمی فناوری روکیدا همراه باشید.
آیا صنعت خودروهای خودران از آنچه تصور میکنیم به ما نزدیکتر است؟
همانطور که میدانید، ما از قبل نیز شاهد آزمایشهای موفقیت آمیزی در زمینه خودروهای خودران، از جمله ورود آنها به جادههای شهری نیز بودهایم. از طرفی نیز روز به روز شاهد پیشرفتهایی در رابطه با تکنولوژیهای این صنعت هستیم. یکی از این موارد، فناوری هوش مصنوعی (AI) است که قطعا با آن آشنایی دارید و موضوعی محسوب میشود که در قرن 21 بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از این رو میتوان گفت که ما تنها به نوک کوه یخ این فناوری دست پیدا کردیم و آینده قرار است که برای ما پر از شگفتیهای جذاب باشد.
بعید نیست که تحولات جدید در زمینه هوش مصنوعی باعث پیشرفت و رونق گرفتن هرچه بیشتر بازار خودروهای خودران شود. چرا که این دو مورد شدیدا به یکدیگر مرتبط هستند و باعث ارتقای یکدیگر میشوند.
در سالهای اخیر، کمپانیهای خودروسازی متعددی در این زمینه گام برداشتهاند که یکی از شاخصترین آنها کمپانی تسلا است. شرکتی که متعهد شده تا محصولاتی با کمترین خطر برای محیط زیست ارائه کند. کمپانی تسلا در نظر دارد تا در آیندهای نزدیک خودروهایی تمام خودران را با سرویس اشتراکی روانه مارکت کند.
علیرغم شهرت و محبوبیت کمپانی تسلا ، کمپانیهای دیگری نیز نظیر Waymo و Baidu وجود دارند که به دنبال طراحی و توسعه خودروهایی خودران هستند.
هوش مصنوعی و خودروهای خودران: چالشهایی که بایستی به آنها غلبه کنیم
با وجود پیشرفتهایی که در بازه کوتاه زمانی به آنها دست پیدا کردیم، هنوز اقدامات بسیار زیادی در زمینه هوش مصنوعی پیش روی ما قرار دارد. باید توجه کنیم که برای رفع این مسائل نیز زمان زیادی نیاز است. به عنوان مثال، توسعه دهندگان خودروهای خودران بایستی همچنان دقت سنسورها و سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی خود را جهت اطمینان از ایمنی مسافران بهبود ببخشند.
در حالی که از لحاظ تئوری امکان پشتیبانی از زیرساخت خودروهای خودران با سیستمهای فعلی وجود دارد، اما توسعهدهندگان شهری نیز بایستی اصلاحاتی را در جهت پیشرفت هرچه بهتر این روند آینده محور انجام دهند. تعامل کمپانیهای خودروساز، شرکتهای دانش محور و شهرداری میتوانند در کنار یکدیگر به آینده خودروهای خودران کمک شایانی کنند.
چگونه شهرهای هوشمند میتوانند به روند عادیسازی خودروهای بدون سرنشین کمک کنند؟
شهرهای هوشمند با ایدهها و فناوریهایی گره خوردند که میتوانند به نجات سیاره زمین بیانجامند. به طور طبیعی در امر عادیسازی خودروهای خودران در آینده نیز میتوانند نقش مهمی را ایفا کنند.
از طرفی شهرها نیز باید اطمینان حاصل کنند که با وجود خودروهای خودران هرج و مرجی رخ نخواهد داد. این مسئله زمانی اهمیت پیدا میکند که تعداد افرادی بیشتری از خودروهای خودران استفاده کنند. هرچند تمامی این کارها زمان زیادی میطلبد و میبایست قبل از اقدام، آزمایشهایی را برای کسب اطمینان بیشتر به انجام رساند.
برای هموار کردن این مسیر میتوان برخی از اجزای تشکیل دهنده شهری را به صورت الکتریکی با یکدیگر ادغام کرد. به عنوان مثال چراغهای راهنمایی و رانندگی، علائم راهنمایی خیابانها و سایر عناصر کنترل ترافیک میتوانند اطلاعات اضافهتری را به صورت الکترونیکی ارائه کنند. همچنین میتوانند این اطلاعات را برای وسایل نقلیه مرتبط نیز ارسال کنند.
با انجام اقدامات فوق، جادهها و خیابانها منظمتر شده و عملکرد خودروهای خودران نیز بسیار کارآمدتر و قابل اطمینانتر خواهند شد. در همین حین نیز لازم است برای آن دسته از افرادی که تمایل به رانندگی دستی دارند، محدودیتهایی اعمال شود. برای این منظور بایستی بستری فراهم شود تا هر دو گروه بتوانند بدون هیچ مشکلی و با خیالی راحت از خودروهای خود استفاده کنند.
در این رابطه آزمایشهایی نیز انجام گرفت تا نحوه عملکرد خودروها در شناسایی خیابان و افراد مشخص شود. به عنوان مثال نمونه آزمایشی از خیابان هوشمند را در هلند با عنوان “Smart Highway” طراحی کردند که در آن از نشانههای راهنمایی شب نما (بازتاب کننده نور) استفاده شد. هدف از این کار رفع مشکل دائمی نیاز به تامین انرژی بود. به هر حال، این پروژه در همان مراحل اولیه آزمایشی خود شکست خورد.
سایر ارگانها نیز با شیوهای دقیقتر آزمایشهای زیادی را در این زمینه به انجام رساندند. یکی از این آزمایشها که توسط وزرات حمل و نقل آمریکا صورت گرفت، با این تفکر همراه بود که در سطح شهر ممکن است نواحی مختلفی را از نظر میزان وجود خودروهای خودران داشته باشیم. از یک طرف، خودروهایی هستند که کاملا به صورت دستی کنترل میشوند و در طرف مقابل خودروهایی مشاهده میشود که تمام خودران هستند و برای حرکت به سمت مقصد به هیچ اقدامی از طرف راننده نیازی ندارند.
این طرح مفهومی میتواند در این بین، درجات مختلفی را شامل شود. این کار همچنین باعث شده تا تلاشهای برنامهریزی شهری به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا کند. از این رو برخی مناطق میتوانند شامل چراغهای راهنمایی و رانندگی هوشمند و نشانهگذاریهای جادهای شوند. این امکانات میتوانند حداقل شرایط لازم را برای خودروهای خودران فراهم کنند.
عابران پیاده در توسعه قابلیتهای یک شهر هوشمند برای عملکرد هرچه بهتر خودروهای خودران، نقش پررنگی دارند. کمپانیهای مربوطه میتوانند با در نظر گرفتن الگوی رفت و آمد عابران پیاده، سیستمهای خودران خود را قبل از تولید نهایی مطابقت دهند.
در این رابطه آزمایشهای کوچکی نیز با موقیت به انجام رسیده است. به عنوان مثال، در آمستردام آزمایشی صورت گرفت که در آن چراغها، به طور اتوماتیک روشنایی خود را بسته به الگوی رفت و آمد عابران پیاده تنظیم میکردند.
خودروهای خودران: چشم اندازی روشن به آینده
با توجه به نیازی که صنایع خودروسازی خودران به بازنگری در ایدههای خود دارند، خودروهای خودران همچنان موضوع جذابی به شمار میروند. از طرفی شهرها نیز بایستی قبل از توسعه و رونق گرفتن خودروهای خودران، خود را با شرایط مورد نیاز تطابق دهند. حال باید منتظر ماند تا در آینده، کمپانیهای توسعه دهنده و شهرها چه اقداماتی را جهت تجربه بهتر استفاده از خودروهای خودران ارائه میکنند.
منبع: makeuseof