اگر به استریم کردن بازیهای ویدیویی به صورت زنده در پلتفرمهایی مثل توئیچ یا یوتیوب فکر کرده باشید، احتمالاً یکی از راهکارهایی که به ذهن شما رسیده، کارت کپچر است. برای استریم کردن بازی از کنسولی مثل پلی استیشن یا ایکس باکس از طریق کامپیوتر، به این کارت نیاز دارید اما برای گیم پلی کامپیوتر خیر – البته گاهی اوقات میتوان این کار را انجام داد.
کارت کپچر چیست؟
کارت کپچر در ساده ترین شکل و فرم دو کار انجام میدهد: تحویل یک استریم ویدیویی به کامپیوتر برای پردازش و قابلیت پشتیبانی از گذر سیگنال (passthrough) طوری که امکان مشاهده همزمان سیگنال ویدیویی روی یک مانیتور وجود داشته باشد.
فرایند ارسال استریم ویدیو به کامپیوتر اهمیت زیادی دارد چون خیلی از لوازم جانبی نیاز به مداخله دارند تا بتوانند جریان ویدیویی خام ورودی از یک دستگاه (مثل کنسول یا دوربین) را دریافت کرده و تبدیل به سیگنالی کنند که کامپیوتر امکان پردازش آن را داشته باشد. پس از اینکه کامپیوتر ویدیو را دریافت کرد، این ویدیو کدگذاری شده و میتوان آن را داخل یک فایل ذخیره کرد، به صورت زنده در اینترنت پخش کرد یا هر دو.
در عین حال گذر سیگنال این امکان را فراهم میکند که بازی روی مانیتور به خوبی قابل مشاهده باشد و همزمان کامپیوتر بتواند به ضبط محتوا بپردازد.
اکثر کارتهای کپچر دو فرم فاکتور ساده دارند: یک دستگاه USB اکسترنال که از طریق پورت USB به کامپیوتر وصل میشود یا یک کارت توسعه PCIe داخلی. برای نصب کارت توسعه PCIe نیاز به یک اسلات مخصوص این کارت روی مادربورد کامپیوترتان دارید.
این سیستم ساده، سیگنال دریافتی از کنسول یا وسیله جانبی را از طریق پورت HDMI به کارت کپچر ارسال میکند. سپس خروجی HDMI روی کارت کپچر، سیگنال را به صفحه نمایش ارسال میکند. برای کارتهای اکسترنال، یک کابل USB به کامپیوتر وصل میشود و کارتهای داخلی که روی PCIe نصب میشوند، یک کانکشن برای کامپیوتر دارند.
گرچه بیشتر کارتهای کپچر طوری طراحی شده اند که جریان پخش شده ویدیو را همزمان دریافت کرده و به یک کامپیوتر ارسال کنند اما حداقل یک دستگاه وجود دارد که میتواند همه این تبدیلها را به تنهایی انجام دهد. Elgato 4K60S+ یک باکس اکسترنال است که میتواند گیم پلی را روی یک کارت SD ضبط کند و نیازی به کامپیوتر ندارد. ایراد این دستگاه این است که چنین وسیلهای فقط قابلیت ضبط ویدیو را دارد. برای پخش زنده باز هم نیاز به کامپیوتر دارید.
کارت کپچر چه امکاناتی را ندارد؟
اگر قرار است از یک دستگاه اکسترنال استفاده کرده و محتوا را روی یک کامپیوتر ضبط یا استریم کنید، وجود کارت کپچر ضروری است اما اگر گیم پلی به صورت مستقیم از یک کامپیوتر استریم میشود، در این صورت وجود کارت کپچر ضروری نیست چون استریم منبع از خود کامپیوتر به دست میآید در نتیجه نیازی به تبدیل یا گذر دادن سیگنال وجود ندارد. در این حالت، تنها به نرمافزاری مثل OBS، XSplit یا امکانات استریمینگ نرمافزار Radeon شرکت AMD و یا GeForce Experience شرکت Nvidia نیاز دارید.
اما اگر از یک دوربین اکسترنال (نه وبکم) مثل یک DSLR استفاده کنید در این صورت احتمالاً این منبع ویدیویی خام برای اینکه با کامپیوتر خوب کار کند نیاز به یک کارت کپچر دارد.
در فضای آنلاین هم مشاهده شده که عدهای ادعا میکنند کارت کپچر امکان کاهش بار گرافیکی برای کامپیوتر را دارد اما اینطور نیست. در صورت استفاده از کارت کپچر باز هم همه پردازشهای سنگینی که ویدیو را تبدیل به یک فایل فشرده یا استریم میکنند اجرا میشوند.
اگر با کامپیوتر استریمینگ انجام میدهید و متوجه شدید که کیفیت استریم خوب نیست، در این صورت میتوانید از یک کامپیوتر دوم استفاده کنید. خیلی از استریمرهای محبوب توئیچ که با کامپیوتر بازی اجرا میکنند از سیستم دو کامپیوتره استفاده میکنند که در این حالت نیاز به کارت کپچر دارید.
با وجود یک کامپیوتر برای گیمینگ و یک کامپیوتر برای انجام کارهای استریمینگ، کارت کپچر سیگنال ویدیویی را از کامپیوتر گیمینگ به کامپیوتر مخصوص استریمینگ/ضبط ارسال میکند. گاهی اوقات میتوانید یک کامپیوتر قدیمی را تغییر کاربری دهید تا کارهای ضبط و استریمینگ را با استفاده از آن اجرا کنید اما حتی کامپیوتر اجراکننده کارهای استریمینگ و ضبط هم نیاز به اجرای پردازشهای قوی دارد. یک ریگ Celeron یا سیستمی با یک پردازنده قدیمی و گرافیک ادغام شده (مثل Sandy Bridge) قابلیت انجام این کار را ندارد.
در کارت کپچر به دنبال چه ویژگیهایی باشیم؟
هنگام خرید کارت کپچر، اولین تصمیمی که میگیرید این است که آیا به کارت اکسترنال نیاز دارید یا داخلی. اگر کارایی برای شما بیشترین اولویت را دارد، در این صورت باید توجه داشته باشید که کارت داخلی میتواند اطلاعات را از طریق خطوط پرسرعت PCIe ارسال کند و به همین دلیل بهترین گزینه محسوب میشود – البته به این فرض که یک کامپیوتر دسکتاپ داشته باشید. برای جابجایی بین حالتهای مختلف استریمینگ و ضبط باید از یک کارت اکسترنال استفاده کنید.
بعد از آن به رزولوشن میرسیم. استریمینگ با رزولوشن 720p و 1080p برای اکثر کاربران بهترین گزینه محسوب میشود. نیازی نیست که حتماً یک بازی را با این رزولوشن ضبط یا اجرا کنید – بحث ما مربوط به دادههایی است که به صورت لحظهای به اینترنت ارسال میکنید.
هنگام بررسی این کارتها، رزولوشن گذر دادن سیگنال را هم در نظر داشته باشید. اگر میخواهید بازی و ضبط را با کیفیت 4K اما آپلود را با رزولوشن 720p انجام دهید در این صورت نیاز به کارتی دارید که امکان گذر دادن سیگنال با رزولوشن 4K را داشته باشد یعنی یک کارت استریمینگ 1080p امکان انجام این کار را ندارد.
اگر به دنبال تهیه سیستمی هستید که تا سالها بتوانید از آن استفاده کنید یا اینکه میخواهید ویدیوها را با فرمت 4K ضبط کنید تا بعداً ادیت کنید، نیاز به یک کارت 4K دارید اما معمولاً این کارتها گران تر هستند. اگر با کیفیت 4K کار میکنید، پشتیبانی از محتوایی با دامنه پویای بالا (HDR) هم اهمیت زیادی دارد چون جزء امکانات متداول مانیتورهای 4K است و کنسولها و کامپیوترهای پیشرفته از آن پشتیبانی میکنند.
جمع بندی مطلب
کارت کپچر از نظر فراهم کردن امکان کار با منابع بیرونی برای پخش زنده یا ضبط محتوا روی کامپیوتر ابزار بسیار مفیدی محسوب میشود.
اگر اجرای بازی روی کامپیوتر انجام میشود، دوربین اکسترنال ندارید و کامپیوتر شما برای اجرای همزمان بازی و استریم کردن قدرت کافی را دارد، احتمالاً بعید است که به کارت کپچر نیاز داشته باشید.