اگر کاربر اندروید هستید، برای حفاظت از گوشی یا تبلت خودتان در برابر اپلیکیشنهای مخرب و انواع بدافزارها نیاز به یکی از برترین آنتی ویروس های اندروید دارید.
در این حوزه، گزینههای در دسترس به هیچ وجه محدود نیستند. بهترین اپلیکیشنهای آنتی ویروس اندروید مجهز به برترین قابلیتهای تشخیص و پیشگیری از آلودگیهای بدافزاری و همچنین انواع امکانات ضد سرقت و حریم خصوصی هستند. همچنین اکثر این اپلیکیشنها رده رایگان داشته و بعضی از آنها کاملاً مجانی هستند.
بهترین اپلیکیشنهای اندروید قابلیت پشتیبان گیری از مخاطبان و سایر اطلاعات، رهگیری گوشی یا تبلت از طریق جیپیاس، عکس گرفتن از سارق گوشی با استفاده از دوربین دستگاه و حتی استفاده از ساعتهای هوشمندی با سیستم عامل Wear OS برای پیدا کردن گوشی را دارند.
در این مطلب بهترین آنتی ویروسهای موبایلی – آواست، بیت دیفندر، کسپرسکی، لوک اوت، مک کافی، نورتون و حتی خود گوگل – را جمع آوری کرده و بر اساس نوع تنظیمات، رابط کاربری، امکانات جانبی و قدرت ضدبدافزاری به آنها امتیاز دادیم.
برای ارزیابی قابلیتهای امنیتی این آنتی ویروسها از دادههای تست AV-Test استفاده کردیم. این تست مستقل به اپلیکیشنهای امنیتی بر اساس توانایی آنها در زمینه شناسایی بدافزارهای روز صفر و سایر تهدیدات امنیتی جدید رتبه میدهد. همچنین از اپلیکیشن Geekbench 4 هم برای ارزیابی تأثیر این اپلیکیشنها بر عملکرد و سرعت کلی سیستم عامل اندروید استفاده کردیم.
بهترین آنتی ویروسهای اندروید چه خصوصیاتی دارند؟
بر اساس تستهای ما، Mobile Security از بیت دیفندر (با هزینه 15 دلار در سال) بهترین آنتی ویروس اندروید است چون مجهز به مجموعهای از امکانات گسترده و قابلیت حفاظت نسبتاً بی نقص در برابر بدافزارها است.
Mobile Security از شرکت نورتون (با هزینه 30 دلار در سال) قابلیتهای حفاظتی بیشتری دارد. متأسفانه نورتون رده رایگان این آنتی ویروس را به همراه قابلیتهای ضد سرقت آن از دسترس خارج کرده به همین دلیل نمیتوانیم مثل سابق این آنتی ویروس را توصیه کنیم.
Mobile Security آواست و مک کافی امکانات رایگان زیادی دارند و در تستهای حفاظت در برابر بدافزار عملکرد بسیار خوبی دارند اما قابلیتهای ضد سرقت و مسدود کردن تماسهای آواست خیلی خوب کار نمیکنند و هر دو تبلیغات زیادی دارند – مگر اینکه هزینه حذف تبلیغات را پرداخت کنید.
نسخه رایگان آنتی ویروس موبایل کسپرسکی هم تبلیغاتی ندارد و قابلیتهای مسدود کردن تماس و ضد سرقت آن هم به خوبی کار میکنند. سیستم ضد بدافزار این آنتی ویروس هم خیلی خوب کار میکند اما فاقد اسکنر امنیت شبکه وای فای است.
Lookout Security & Antivirus یکی از اولین اپلیکیشنهای آنتی ویروس موبایل بود و قابلیتهای خیلی خوبی برای حفاظت از هویت کاربران دارد اما دادههای زیادی درباره بهره وری آنتی ویروس Lookout در دست نیست در نتیجه مشخص نیست که آنتی ویروس آن در برابر بدافزارها چطور عمل میکند.
آخرین اپلیکیشن یعنی Google Play Protect روی همه گوشیهای اندرویدی که گوگل پلی دارند، به صورت پیش فرض نصب شده است. متأسفانه این اپلیکیشن از نظر شناسایی بدافزارها خیلی بد عمل میکند به همین دلیل حتماً باید از یک ابزار جایگزین استفاده کنید.
بهترین آنتی ویروسهای اندروید
1. Bitdefender Mobile Security
بهترین گزینه غیررایگان
مشخصات
- هزینه در سال: 15 دلار بدون طرح رایگان
- حداقل نسخه اندروید تحت پشتیبانی: 0 Lollipop
- تبلیغات: ندارد
- قفل اپلیکیشن: دارد
- مکانیزم ضد سرقت: دارد
دلایل خرید
بهترین از نظر حفاظت در برابر بدافزار، نسخه پریمیوم مقرون به صرفه، مجهز به مجموعه امکانات مختلف، تأثیر کم بر عملکرد سیستم
دلایل اجتناب از خرید
گران بودن آپشن ویپیان نامحدود
اپلیکیشن امنیتی اندروید بیت دیفندر، عملکردی بسیار سبک، قابلیت ادغام با ساعتهای هوشمند اندروید، یک کلاینت ویپیان و یک ابزار مسدود کننده سایتهای مخرب دارد که با اکثر مرورگرهای اندروید خوب کار میکند.
این اپلیکیشن مجموعه امکاناتی قوی برای حفاظت از حریم خصوصی دارد از جمله قفل اپلیکیشن، اسکنر وای فای، امکانات ضد سرقت و اعلانهای مربوط به رخنههای اطلاعاتی.
می توانید از دوره رایگان 14 روزه Bitdefender Mobile Security استفاده کنید اما این اپلیکیشن از نوع فریمیوم نیست. اپلیکیشن مجزای آنتی ویروس رایگان بیت دیفندر فقط اسکن بدافزار را انجام میدهد.
کلاینت ویپیان داخلی این اپلیکیشن 200 مگابایت محدودیت مصرف روزانه دارد که برای انجام کارهایی مثل چک کردن ایمیلها در سفر کفایت میکند. اگر نیاز به دسترسی بیشتری دارید، باید هزینه اشتراک ماهیانه 7 دلاری یا سالیانه 50 دلاری را پرداخت کنید.
در مجموع Bitdefender Mobile Security با هزینه 15 دلار در سال، ارزش خرید را دارد و بهترین اپلیکیشن آنتی ویروس برای اندروید محسوب میشود.
2. Norton Mobile Security
مشخصات
- هزینه در سال: 30 دلار بدون طرح رایگان
- حداقل نسخه اندروید تحت پشتیبانی: 6.0 Marshmallow
- تبلیغات: ندارد
- قفل اپلیکیشن: ندارد
- مکانیزم ضد سرقت: ندارد
دلایل خرید
تشخیص بی نقص بدافزارها، توصیه گر اپلیکیشنها (App Advisor) نسبت به محصولات رقیب بسیار بهتر عمل میکند، طراحی واضح و قابل درک
دلایل اجتناب از خرید
فاقد امکانات ضد سرقت، فاقد رده رایگان
Norton Mobile Security نسبت به اپلیکیشنهای تست شده بهترین قابلیت حفاظت در برابر بدافزار را دارد. متأسفانه، در اواخر سال 2019 نورتون قابلیت ضد سرقت این اپلیکیشن را به همراه قابلیت پشتیبان گیری از مخاطبان و مسدود کننده لینکهای مخرب Link Guard حذف کرد.
بدتر اینکه، رده رایگان این محصول هم که بهترین آنتی ویروس اندروید بود حذف شد.
حالا Norton Mobile Security کاملاً به صورت پرداختی کار میکند. این اپلیکیشن با قیمت 30 دلار در سال، نسبت به سایر اپلیکیشنهای غیررایگان هزینه بیشتری دارد در حالیکه فاقد بعضی از امکانات آنها مثل قفل اپلیکیشن است.
تنها قابلیت خاص این آنتی ویروس نورتون که میتواند هزینههای بالای آن را توجیه کند، App Advisor است که دستگاه را بررسی میکند تا رفتارهای غیرطبیعی و مصرف سنگین اینترنت را تشخیص دهد. همچنین اپلیکیشنهای گوگل پلی هم قبل از نصب بررسی میشوند تا خطرات حریم خصوصی و امنیتی آنها شناسایی شود.
اگر یکی از طرحهای جامع نورتون 360 را بخرید، که شامل قابلیت حفاظت آنتی ویروس برای کامپیوتر، مک و اندروید میشود، میتوانید از نسخه موبایلی نورتون 360 استفاده کنید که شامل یک ویپیان نامحدود و نظارت بر دارک وب میشود.
3. Avast Mobile Security
مشخصات
- هزینه در سال: نسخههای رایگان، 20 و 40 دلاری
- حداقل نسخه اندروید تحت پشتیبانی: 5.0 Lollipop
- تبلیغات: در نسخه رایگان
- قفل اپلیکیشن: فقط در نسخه پولی
- مکانیزم ضد سرقت: تقریباً جزء امکانات نسخه پولی
دلایل خرید
نسخه غیررایگان نسبتاً ارزان قیمت، امکانات متعدد نسخه رایگان
دلایل اجتناب از خرید
قابلیتهای ضد سرقت چندان مطمئن نیستند، تبلیغات خیلی زیاد در نسخه رایگان
سیستم آنتی ویروس و امنیت موبایلی آواست یکی از بهترین اپلیکیشنهای آنتی ویروس محسوب میشود و قابلیتهای مختلف بسیار زیادی مثل مشاور اپلیکیشنها، بهینه ساز سیستم و یک لیست سیاه قابل تنظیم دارد.
با اینکه قابلیتهای ضد بدافزاری آواست خوب است اما چندان کامل و بی نقص نیست. بعضی از امکانات ضد سرقت آواست در تستهای ما خوب کار نکردند و قابلیت مسدود کردن تماس هم اصلاً کار نکرد (و حالا این قابلیت حذف شده). نسخه رایگان آواست هم شامل تبلیغات بسیار زیادی است و دائماً با پیامهای آزار دهنده و مزاحم کاربر را تشویق به نصب نسخه پولی میکند.
در صورت خرید رده غیررایگان، Premium (2 دلار در ماه، 20 دلار در سال) یا Ultimate (7 دلار در ماه یا 40 دلار در سال) این تبلیغات حذف میشوند. کاربران طرح غیررایگان به امکانات ضد سرقت، قفل اپلیکیشن و پشتیبانی فنی هم دسترسی دارند.
کلاینت داخلی ویپیان SecureLine آواست هم کاملاً نمایشی است و تنها راه استفاده از آن خرید طرح Ultimate است. از آنجایی که نسخه مستقل SecureLine شصت دلار قیمت دارد پرداخت هزینه 20 دلاری اضافه برای آنتی ویروس premium و دسترسی به ویپیان نامحدود، پیشنهاد بدی نیست.
4. Kaspersky Mobile Antivirus
مشخصات
- هزینه در سال: رایگان، نسخه پولی 20 دلاری
- حداقل نسخه اندروید تحت پشتیبانی: 5.0 Lollipop
- تبلیغات: ندارد
- قفل اپلیکیشن: فقط در نسخه پولی
- مکانیزم ضد سرقت: دارد
دلایل خرید
قابلیتهای حفاظت در برابر بدافزار بسیار قوی، قابلیت مسدود کردن تماس، نسخه رایگان بدون تبلیغات
دلایل اجتناب از خرید
محدودیت کلی امکانات، نسخه رایگان فاقد قابلیت اسکن خودکار اپلیکیشنها است
Kaspersky Mobile Antivirus که به آن سیستم امنیت اینترنت کسپرسکی برای اندروید هم گفته میشود از نظر تشخیص بدافزار بسیار قدرتمند است، تأثیر کمی بر عملکرد سیستم داشته و مسدود کننده تبلیغات آن خیلی خوب کار میکند.
نسخه رایگان این اپلیکیشن فاقد تبلیغات است و خرید طرح غیررایگان آن چندان توجیه پذیر نیست. کاربران نسخه رایگان به امکاناتی مثل فیلتر تماس، پشتیبانی از Android Wear و مجموعهای قوی از امکانات ضد سرقت دسترسی دارند اما هر اپلیکیشن جدید باید به صورت دستی اسکن شود.
کاربران نسخه غیررایگان به امکاناتی مثل اسکن خودکار اپلیکیشنهای جدید، قفل اپلیکیشن و مسدودسازی سایتهای فیشینگ دسترسی دارند اما این آنتی ویروس فاقد اسکنر شبکه وای فای و سایر ابزارهای حریم خصوصی است که در سایر اپلیکیشنهای آنتی ویروس اندروید مشاهده میشود.
اگر تنها به دنبال حفاظت در برابر بدافزارها هستید، نسخه رایگان Kaspersky Mobile Antivirus امکانات مورد نیاز را در اختیار شما قرار میدهد؛ نسخه پولی این اپلیکیشن با وجود قیمت مناسب امکانات محدودی دارد و بیت دیفندر با 5 دلار هزینه کمتر، امکانات بیشتری در اختیار شما قرار میدهد.
5. Lookout Security & Antivirus
مشخصات
- هزینه در سال: نسخههای رایگان، 30 و 100 دلاری
- حداقل نسخه اندروید تحت پشتیبانی: 5.0 Lollipop
- تبلیغات: ندارد
- قفل اپلیکیشن: ندارد
- مکانیزم ضد سرقت: تقریباً جزء امکانات نسخه پولی
دلایل خرید
تکنولوژی حفاظت از هویت قوی، رابط کاربری خوب
دلایل اجتناب از خرید
امکانات محدود، عملکرد نامطمئن در زمینه مقابله با بدافزارها، کند شدن سیستم حین اسکن
Lookout Mobile Security که حالا با اسم سیستم آنتی ویروس و امنیت لوک اوت یا Lookout Personal شناخته میشود یکی از اولین اپلیکیشنهای آنتی ویروس اندروید و برای مدتها بهترین اپلیکیشن این حوزه بود. راحتی استفاده، رابط کاربری تمیز و عدم وجود تبلیغات مکرر نشان میدهد که چرا این اپلیکیشن همچنان محبوبیت خود را حفظ کرده است.
اما هزینههای لوک اوت به راحتی قابل افزایش هستند. نسخه رایگان این اپلیکیشن تنها بدافزارها را جستجو کرده و گوشیهای گم شده را پیدا میکند.
نسخه پریمیوم، 30 دلار در سال قیمت دارد هر چند بعضی از امکانات آن – مثل مسدود کردن سایتهای مخرب، اسکن شبکه وای فای – در سایر آنتی ویروسها به صورت رایگان ارائه میشوند. ویپیان نامحدود و سرویس اعلان هشدار درباره رخنههای اطلاعاتی جزء امکانات رده پریمیوم هستند.
طرح پریمیوم پلاس هم که 100 دلار در سال هزینه دارد، یک سیستم حفاظت از هویت نسبتاً ارزان قیمت است که بسیاری از مزایای LifeLock یا IdentityForce را در اختیار شما قرار میدهد و بدون شک ارزش پرداخت این هزینه را دارد.
مشکل اینجاست که لوک اوت این اپلیکیشن را برای ارزیابی در اختیار آزمایشگاههای مستقل قرار نمیدهد در نتیجه نمیتوان درباره قدرت این آنتی ویروس برای حفاظت در برابر بدافزارها قضاوت کرد. همچنین اسکن فعال این اپلیکیشن لوک اوت کند و سنگین است.
6. McAfee Mobile Security
مشخصات
- هزینه در سال: نسخههای رایگان، 30 و 80 دلاری
- حداقل نسخه اندروید تحت پشتیبانی: 7.0 Nougat
- تبلیغات: در نسخه رایگان
- قفل اپلیکیشن: فقط در نسخه پولی
- مکانیزم ضد سرقت: دارد
دلایل خرید
مجموعه امکانات رایگان بسیار زیاد، دارای یک حالت مهمان بسیار مفید
دلایل اجتناب از خرید
تبلیغات خیلی زیاد نسخه رایگان، قیمت بالای ردههای غیررایگان و عملکرد معمولی سیستم حفاظت در برابر بدافزار
مک کافی هم مثل آواست مجموعه امکانات مفید زیادی دارد اما نسخه رایگان آن پر از تبلیغ و توصیههای خرید است. سیستم حفاظت در برابر بدافزار مک کافی عملکرد بدی ندارد و حالت مهمان آن این امکان را فراهم میکند که دیگران برای یک مدت کوتاه به صورت امن از گوشی شما استفاده کنند.
با نسخه رایگان سیستم امنیت موبایل مک کافی به امکانات خوبی دسترسی پیدا میکنید از جمله امکانات ضدسرقت، ابزاری برای پیگیری مصرف اینترنت توسط هر اپلیکیشن و یک اسکنر امنیت وای فای.
با رده غیررایگان استاندارد هم به امکانات بیشتری دسترسی دارید از جمله قفل اپلیکیشن، اسکنر URL، پشتیبانی شبانه روزی و حذف تبلیغات اما هزینه سی دلار در سال آن کمی زیاد است به ویژه با توجه به اینکه بیت دیفندر و کسپرسکی با قیمت کمتر امکانات بیشتری در اختیار شما قرار میدهند.
بالاترین رده این آنتی ویروس یعنی رده پلاس که 80 دلار در سال قیمت دارد علاوه بر امکانات رده استاندارد امکان دسترسی نامحدود به ویپیان را در اختیار شما قرار میدهد اما فقط برای یک گوشی یا تبلت. با هزینه کمتر از این میتوانید یکی از بهترین سرویسهای ویپیان را بخرید تا همه دستگاههای خودتان را پوشش دهید.
7. Google Play Protect
مشخصات
- هزینه در سال: رایگان
- حداقل نسخه اندروید تحت پشتیبانی: 4.4 Kit Kat
- تبلیغات: ندارد
- قفل اپلیکیشن: دارد
- مکانیزم ضد سرقت: دارد
دلایل خرید
نصب آماده در سیستم عامل اندروید، تأثیر کم بر عملکرد سیستم، ابزارهای ضد سرقت خوب
دلایل اجتناب از خرید
عملکرد بسیار ضعیف برای حفاظت در برابر بدافزارها، امکانات محدود
سیستم حفاظتی گوگل پلی در همه دستگاههای اندرویدی که با گوگل پلی کار میکنند وجود دارد اما متأسفانه قابلیتهای بسیار ضعیفی برای شناسایی بدافزارها دارد.
طراحی مینیمال و ساده رابط کاربری Google Play Protect، نبود تبلیغات و تأثیر کم بر عملکرد سیستم جزء امکانات مطلوب آن است. بعضی از امکانات دیگر اندروید مثل Find My Device و سیستم وبگردی امن کروم، قابلیتهای سایر آنتی ویروسها را شبیه سازی میکند.
بهترین قابلیت Google Play Protect این است که گوگل میتواند از آن برای غیرفعال کردن اپلیکیشنهای خطرناک از راه دور استفاده کند چه از آنتی ویروسهای دیگر استفاده کنید و چه نه. به همین دلیل توصیه میشود که Google Play Protect را غیرفعال نکنید.
اما در مجموع Google Play Protect از نظر حفاظت از کاربران در برابر اپلیکیشنهای مخرب عملکرد بسیار ضعیفی دارد و به همین دلیل حتماً باید در کنار آن از یک اپلیکیشن دیگر هم استفاده کنید.
جدول مقایسه بهترین آنتی ویروسهای اندروید
چرا باید برای اندروید از آنتی ویروس استفاده کنیم؟
برای حفظ امنیت دستگاه خودتان باید نرمافزار آن را به روز نگه دارید. هر نسخه جدید اندروید از نسخه قبلی امن تر است و با آپدیت امنیتی نقصهای جدیدی رفع میشود.
اما اکثر آپدیتها اول برای گوشیهای اندروید وان یا گوگل پیکسل عرضه میشوند چون سایر شرکتها باید نسخه جدید را متناسب با محصولات خودشان تنظیم کنند.
ممکن است این بازه زمانی در حد چند هفته یا چند ماه باشد. بدتر اینکه بعضی از گوشیهای اندروید پس از دو سال آپدیت جدیدی دریافت نمیکنند و بعضیها پچهای امنیتی ماهیانه را هیچ وقت دریافت نمیکنند.
به همین دلیل باید از اپلیکیشنهای آنتی ویروس برای اندروید استفاده کنید. این اپلیکیشنها میتوانند حملاتی را که از مکانیزمهای دفاعی اندروید عبور میکنند، دفع کنند به ویژه آنهایی که گوگل پچ کرده اما هنوز به دستگاه شما نرسیدند. این نرمافزارها میتوانند حملات جدیدی که Google Play Protect قادر به تشخیص آنها نیست حتی در گوشیهای پیکسل، متوقف کنند.
چگونه بهترین آنتی ویروس را انتخاب کنید؟
اپلیکیشنهای آنتی ویروس سه رده قیمت دارند: کاملاً رایگان، کاملاً غیررایگان و فریمیوم.
اپلیکیشنهای فریمیوم به شما امکان میدهند که بین دو حالت یعنی داشتن مجموعه امکاناتی محدود به صورت رایگان و پرداخت هزینه برای دسترسی به همه امکانات، یک گزینه را انتخاب کنید. معمولاً اپلیکیشنهایی که امکانات رایگان زیادی دارند، تبلیغات زیادی نمایش میدهند.
از جمله این امکانات میتوان به مکانیزمهای ضد سرقت، مشاور اپلیکیشن برای بررسی و انتخاب اپلیکیشنها، اسکنر امنیت شبکه وای فای و قفل اپلیکیشنها اشاره کرد.
معمولاً اپلیکیشنهای غیررایگان و پریمیوم بین 15 تا 30 دلار در سال قیمت دارند. بعضی از شرکتها سعی میکنند تعداد دستگاههایی که با نسخه غیررایگان کار میکنند را محدود کنند. بعضی یک رده سوپر پریمیوم دارند که یک سرویس ویپیان نامحدود یا سرویس حفاظت از هویت را با قیمت مناسب در اختیار شما قرار میدهند.
اما مهم ترین معیار برای انتخاب اپلیکیشنهای آنتی ویروس، قابلیتهای حفاظت در برابر بدافزار است.
در این زمینه نورتون و بیت دیفندر برتری دارند و کسپرسکی هم فاصله چندانی از آنها ندارد. آواست هم عملکرد خوبی دارد اما Google Play Protect فوق العاده ضعیف است. در رابطه با لوک اوت و 360 Security به دلیل اینکه اپلیکیشنهای خودشان را در تستهای آزمایشگاهی ثبت نکرده اند، نمیتوان نظر قاطع داد.
تست بهترین اپلیکیشنهای آنتی ویروس اندروید چگونه انجام میشود؟
برای ارزیابی قابلیتهای حفاظتی بهترین آنتی ویروسهای اندروید، از نتایج تستهای AV-TEST استفاده شد که یک آزمایشگاه مستقل در آلمان است و عملکرد اپلیکیشنهای امنیتی اندروید را در زمینه تشخیص بدافزارهای روز صفر و سایر تهدیدات ارزیابی میکند.
از آنجایی که امتیاز بعضی از اپلیکیشنها در هر تستی منسجم نیست، کل نتایج دو سال اخیر را بررسی کردیم.
همچنین از بعضی از نتایج AV-Comparatives هم استفاده شد که یک آزمایشگاه در اتریش است و هر سال یک بار همه آنتی ویروسهای گوگل پلی را بررسی میکند حتی آنهایی که با آزمایشگاه همکاری ندارند. البته نتایج این تست حاوی جزئیات کمتری است.
برای ارزیابی تأثیر اپلیکیشنها بر عملکرد کلی سیستم از اپلیکیشن بنچمارک Geekbench 4 بر روی یک گوشی گوگل پیکسل 3 با اندروید 9 پای استفاده شد. برای هر اپلیکیشن این تست چند بار در حالت نصب نبودن آنتی ویروس، نصب آنتی ویروس و حالت اجرای اسکن کامل توسط آنتی ویروس اجرا شد.
تعداد و کارایی امکانات هر اپلیکیشن، امکانات مخصوص نسخه پرداختی، رابط کاربری و فرایند نصب هر اپلیکیشن هم بررسی شد.
استفاده از محصولات کسپرسکی در شبکههای دولتی آمریکا ممنوع شده چون این شرکت در روسیه است و ممکن است نصب محصولات آن برای زیرساختهای آمریکا مشکل آفرین شود.
اما به باور ما نرمافزار کسپرسکی برای کاربران خانگی مناسب است و هیچ گونه شواهد قانع کنندهای بر علیه آن مشاهده نشد. در صنعت آنتی ویروس محققان کسپرسکی کاملاً شناخته شده و مورد احترام هستند و این شرکت بارها از کمپینهای جاسوسی سایبری روسیه و همچنین آمریکا پرده برداری کرده است.