فناوری QD-OLED چیست؟ با جدیدترین نسل تلویزیون‌های سامسونگ آشنا شوید!

توسط سمیرا گلکار
10 minutes read
تلویزیون‌های QD-OLED سامسونگ

شاید فناوری جدید تولید صفحه نمایش ترکیبی QD-OLED هم مثل سایر تبلیغات بازاریابی شرکت‌های این حوزه به نظر برسد. به هر حال شرکت‌ها همواره در تلاش برای تولید محصولات جدید با رزولوشن بالاتر، امکانات هوشمند جدید و شفافیت و وضوح تصویر بیشتر هستند مثل تلویزیون‌های 3 بعدی و صفحات منحنی شکل. به عنوان یک خریدار به دنبال هر فناوری که باشید، بالاخره یک شرکت آن را بین محصولاتش دارد.

اما اخیراً شرکت سامسونگ سرمایه گذاری زیادی در زمینه تکنولوژی تولید تلویزیون انجام داده و موفق به تولید تلویزیون‌های جدید بسیار بهتری شده است. در سال‌های اخیر این شرکت موفق به تولید اولین تلویزیون‌های 8K و صفحه نمایش‌های میکرو ال‌ای‌دی شد. و با اینکه هنوز بعضی از فناوری‌های این شرکت اثبات شده نیستند اما سامسونگ همچنان به تلاش ادامه داده و این بار موفق به تولید تلویزیون‌های QD-OLED شد که ترکیبی از تلویزیون‌های QLED و OLED مورد استفاده شرکت‌هایی مثل ال جی و سونی است.

محصول نهایی یعنی فناوری QD-OLED نوید بخش تغییراتی چشمگیر در زمینه تولید تلویزیون هستند و طبق شایعات جدید اولین تلویزیون QD-OLED شرکت سامسونگ سال بعد روانه بازار می‌شود. مدتی هست که منتظر عرضه فناوری جدید سامسونگ هستیم اما به نظر می‌رسد که این شرکت به تولید اولین تلویزیون‌های QD-OLED بسیار نزدیک شده است.

بنابراین اگر شما هم مثل ما مشتاق آشنایی با تلویزیون‌های ترکیبی جدید سامسونگ هستید، حتماً تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا با این فناوری انقلابی آشنا شوید.

فناوری QD-OLED چیست؟

QD-OLED یک فناوری ترکیبی است که پنل‌های OLED را با کوانتوم دات ترکیب می‌کند. ترکیب این فناوری‌ها منجر به ایجاد محصولاتی بی نظیر می‌شود.

این ایده می‌تواند باعث ترکیب رنگ‌های درخشان، رنگ مشکی واقعی و سطح روشنایی و درخشش بسیار بالا شود. در حال حاضر فناوری OLED از نظر تولید رنگ مشکی و نورپردازی پیکسلی بهتر از سایر فناوری‌ها عمل می‌کند اما قابلیت تولید رنگ‌هایی نزدیک به واقعیت و روشنایی پنل‌های LCD را ندارد. از طرفی تلویزیون‌های QLED می‌توانند نور پس زمینه قدرتمندی تولید کنند که منجر به ایجاد روشنایی و رنگ‌های بی نظیر می‌شود اما بدون وجود سیستم نورپردازی پیکسلی OLED، نورپردازی زمینه در سطح مطلوب نیست.

سال‌هاست که سامسونگ فناوری‌های جدیدی تولید می‌کند اما هنوز از محصولی که مجهز به این فناوری‌های جدید باشد رونمایی نشده و حالا طبق گزارشان صنعتی، احتمالاً بهار آینده شاهد معرفی اولین تلویزیون‌های QD-OLED سامسونگ خواهیم بود.

فناوری QD-OLED چگونه کار می‌کند؟

فناوری ترکیبی QD-OLED سامسونگ، ترکیبی از بهترین جوانب دو نوآوری مهم در عرصه تولید صفحه نمایش است و این یعنی ترکیب کنتراست پیکسلی و وضوح OLED با روشنایی و رنگ‌های بی نظیر فناوری کوانتوم دات. نتیجه این حرکت تولید تلویزیون‌هایی مجهز به بهترین قابلیت‌های این دو فناوری بدون از دست رفتن روشنایی و کیفیت رنگ تلویزیون‌های QLED است.

برای درک هر چه بهتر این فناوری، در ادامه نگاهی به عملکرد هر یک از این دو فناوری به صورت مجزا خواهیم داشت.

فناوری QD-OLED

فناوری QLED چگونه کار می‌کند؟

فناوری کوانتوم دات از کریستال‌های میکروسکوپی استفاده می‌کند که قابلیت تابش تحت نورهایی با طول موج خاص را دارند و نور خودشان را با طول موجی خاص ساطع می‌کنند. همچنین این کریستال‌ها نقش نیمه‌هادی را هم دارند چون می‌توان آنها را به صورت مجزا خاموش یا روشن کرد. این کریستال‌ها در ترکیب با یک منبع نور جدا – منظور از LED در فناوری QLED، نور پس زمینه LED تلویزیون است – علاوه بر قابلیت درخشش امکان تولید رنگ بر اساس اندازه خودشان را هم پیدا می‌کنند.

سامسونگ از این نقطه‌های کوانتومی تابان برای ایجاد رنگ و روشنایی بهتری نسبت به پنل‌های ال‌سی‌دی معمولی استفاده کرده و بعد از این شرکت چند تولیدکننده دیگر هم به استفاده از این فناوری روی آوردند. ترکیب این نقاط کوانتومی درخشان با یک پنل ال‌سی‌دی معمولی و فیلترهای رنگ تخصصی باعث شده که تلویزیون‌های QLED بتوانند بهترین سطح روشنایی و پرشورترین رنگ‌ها را بین تلویزیون‌های جدید تولید کنند.

و البته بعید است که با ساخت این فناوری جدید تلویزیون‌های کوانتوم دات معمولی از رده خارج شوند. به احتمال زیاد لاین تلویزیون‌های QLED شرکت سامسونگ تا مدت‌ها پابرجا خواهد بود و رقبایی مثل تی‌اس‌ال، هایسنس و ویزیو هم از همین فناوری در محصولاتشان استفاده کرده اند.

فناوری QD-OLED

پنل‌های ال‌سی‌دی برای روشن کردن صفحه نمایش نیاز به یک نور پس زمینه مجزا دارند.

فناوری OLED چگونه کار می‌کند؟

در تولید فناوری OLED از ترکیبات ارگانیک استفاده می‌شود که هر پیکسل را به صورت مجزا روشن می‌کنند. این ترکیبات را می‌توان مستقیماً روی شیشه چاپ کرد و به این ترتیب امکان تولید صفحه نمایش‌های بسیار باریک فراهم می‌شود.

اما چاپ این ترکیبات خاص به روش جوهر افشان برای تولید میلیون‌ها پیکسلی که در یک تلویزیون به کار می‌روند کار سختی است – به قدری که ال جی در زمینه تولید پنل‌های OLED با رقابت بسیار کمی روبرو شده است. حتی شرکت‌هایی مثل سونی و ویزیو هم از پنل‌های ال جی در تولید تلویزیون‌های OLED خودشان استفاده می‌کنند. این باعث شده که فناوری OLED ال جی تبدیل به یک استاندارد بی رقیب در این حوزه شود و هر گونه پیشرفت و تغییری که سامسونگ بتواند ارائه کند، کمک زیادی به صنعت تولید تلویزیون‌های OLED خواهد کرد.

فناوری OLED اختصاصی شرکت ال جی WRGB OLED نام دارد چون از OLED سفید رنگ (White) به عنوان منبع نوری اصلی استفاده می‌کند به همراه یکسری فیلتر رنگی که رنگ‌های قرمز، سبز و آبی را به هر پیکسل اضافه می‌کند. از آنجایی که می‌توان منبع نور هر پیکسل را به صورت مجزا روشن و خاموش کرد، تلویزیون‌های OLED قابلیت تولید رنگ مشکی واقعی و نورپردازی هر پیکسلی که قرار است روشن باشد را پیدا می‌کنند در نتیجه OLED بهترین کیفیت تصویر را بین تلویزیون‌های مدرن ارائه می‌کند.

اما از آنجایی که این تلویزیون‌ها به جای نور پس زمینه پرقدرت از پیکسل‌های خود تاب استفاده می‌کنند، محدود به آنچه پیکسل‌های سفید OLED می‌توانند تولید کنند هستند و کل این نور به سمت مخاطب هدایت نمی‌شود. علاوه بر این نور و روشنایی این پنل‌ها با اضافه شدن فیلترهای رنگ که به هر پیکسل رنگ خاصی می‌دهد محدودتر می‌شود. نتیجه نهایی تولید رنگ‌هایی کم رنگ تر و با درخشش و تابش کمتر است.

ال جی و سایر شرکت‌ها با اضافه کردن عناصر بیشتر به ساختار پیکسلی و با تقویت پیکسل‌های سفید برای تولید روشنایی بهتر، سطح روشنایی OLED را ارتقاء دادند اما معمولاً این کار باعث کاهش عمر صفحه نمایش شده و خطر سوختگی آن را افزایش می‌دهد.

QD-OLED: ترکیبی از بهترین قابلیت‌های هر دو مدل

پنل‌های ال‌سی‌دی

سامسونگ امیدوار است که با ترکیب قابلیت کنترل پیکسلی OLED و کیفیت رنگ کوانتوم دات محصولی مجهز به بهترین امکانات این دو تکنولوژی تولید کند.

بر اساس آنچه که تا به امروز دیده و شنیده شده، QD-OLED به جای رنگ سفید از OLED با قابلیت تابش نور آبی استفاده می‌کند اما به جای فیلتر کردن این نور جهت تولید رنگ‌ها، از آن برای فعال سازی تابش نقطه‌های کوانتومی استفاده می‌کند تا رنگ‌های مختلف را برای هر پیکسل تولید کند. ترکیب این دو فناوری منجر به ایجاد روشنایی بی نظیر بدون افت بهره وری تلویزیون‌های WRGB OLED فعلی می‌شود.

همچنین انتظار می‌رود که صفحه نمایش‌های حاصل از این ترکیب باریک تر از پنل‌های LCD یا QLED فعلی باشند اما نسبت به OLED فعلی کمی ضخیم تر هستند چون نیاز به یک لایه اضافه کوانتوم دات دارند.

QD-OLED چه مزایایی دارد؟

علاوه بر اینکه انتظار می‌رود فناوری QD-OLED منجر به ایجاد بهترین کیفیت تصویر بین تلویزیون‌های مدرن شود، این تلویزیون‌ها مزایای دیگری هم دارند.

اول اینکه افزایش روشنایی در اثر استفاده از پنل‌های QD-OLED منجر به ارتقای بهره وری صفحه نمایش شده و تلویزیون‌های مجهز به این فناوری علاوه بر تولید تصویر بهتر برق کمتری هم مصرف می‌کنند.

همچنین کوانتوم دات دچار مشکل سوختگی که در ترکیبات ارگانیک OLED وجود دارد نمی‌شود و تلویزیون‌های تولید شده با این فناوری ماندگاری و دوام بیشتری نسبت به تلویزیون‌های OLED فعلی دارند.

ممکن است این فناوری جدید نسبت به پنل‌های OLED قدیمی تر که جزء گران ترین تلویزیون‌ها هستند، با قیمت کمتری عرضه شود. اما باز هم بدون شک اولین دور از تلویزیون‌های QD-OLED گران قیمت خواهد بود – معمولاً تولید تلویزیون‌های جدید هزینه بیشتری دارد و بعید نیست که قیمت اولین تلویزیون‌های QD-OLED سامسونگ به اندازه لاین 8K یا گران تر از آن باشد.

اما در 8 سال اخیر قیمت تلویزیون‌های OLED به طور چشمگیری کاهش پیدا کرده چون اولین تلویزیون‌های OLED حدود 10 هزار دلار قیمت داشتند. با توجه به اینکه بهترین تلویزیون‌های OLED فعلی مثل ال جی G1 با قیمتی حدود 2499 دلار فروخته می‌شود، این یعنی ظرف کمتر از یک دهه شاهد افت 75 درصدی قیمت این تلویزیون‌ها بودیم. با اضافه شدن رقابت تولید از سمت شرکت‌هایی مثل سامسونگ، انتظار می‌رود که قیمت تلویزیون‌های OLED و QD-OLED افت چشمگیری پیدا کند.

تلویزیون‌های QD-OLED سامسونگ چه زمانی روانه بازار می‌شوند؟

بر اساس گزارش جدید نشریه کره‌ای The Korea Economic Daily، شرکت سامسونگ در حال تولید اولین تلویزیون‌های QD-OLED برای نیمه اول سال 2022 است. بر اساس اظهارات منابع خبری صنعتی، این گزارش نشان می‌دهد که مدل‌های 55 و 65 اینچی زودتر عرضه می‌شوند و مدل 70 اینچی هم در ادامه همان سال روانه بازار می‌شود.

اگر این شایعات درست باشند احتمالاً سامسونگ اولین تلویزیون‌های QD-OLED خودش را در رویداد CES 2022 رونمایی می‌کند که قرار است امسال برگزار شود. این برنامه همیشه یکی از رویدادهای پرطرفدار سامسونگ برای معرفی محصولات جدیدی مثل اولین تلویزیون‌های میکرو ال‌ای‌دی و 8K سامسونگ و همچنین جدیدترین مدل‌های Neo QLED بوده است.

اگر به رویدادها و رونمایی‌های گذشته دقت کنیم، می‌توان انتظار داشت که پس از رونمایی از این فناوری، حدوداً در ماه‌های مارس یا آوریل 2022 تلویزیون‌های QD-OLED جدید سامسونگ روانه بازار شوند اما همیشه هم تولید فناوری‌های جدید بر اساس برنامه همیشگی انجام نمی‌شود.

اسم تلویزیون‌های جدید QD-OLED سامسونگ چیست؟

چند سالی هست که از اصطلاح QD-OLED برای توصیف این فناوری جدید استفاده می‌شود اما بعید است که سامسونگ هم از همین نام استفاده کند. مثل تلویزیون‌های Neo QLED که نور پس زمینه مینی ال‌ای‌دی را به فناوری QLED قبلی اضافه می‌کردند، احتمالاً این بار هم سامسونگ از یک اسم جدید برای این فناوری استفاده می‌کند.

در مطالب جدید Samsung Display – بخش تولید پنل صفحه نمایش‌های سامسونگ – به جای QD-OLED از اصطلاح QD display استفاده می‌شود. ممکن است خود سامسونگ هم از همین اسم در برندسازی‌ها استفاده کند.

در مجموع ممکن است تا رونمایی رسمی از تلویزیون‌های جدید سامسونگ از نام نهایی آنها باخبر نشویم و شاید هم نام این تلویزیون‌ها زودتر از موعد مشخص شود.

قیمت تلویزیون‌های QD-OLED سامسونگ چقدر است؟

با توجه به گزارش اخیر رسانه کره‌ای که پیش از این به آن اشاره شد، سامسونگ قصد دارد تلویزیون‌های QD-OLED را در جایگاه برترین تلویزیون‌های میکرو ال‌ای‌دی و لاین QLED پرچمدار خودش قرار دهد.

این لاین شامل محصولات بسیار متنوعی است از جمله مدل‌های چند هزار دلاری مثل میکرو ال‌ای‌دی و Neo QLED QN90A بهترین مدل 4K که قیمت آن (برای مدل 55 اینچی) از 1799 دلار شروع می‌شود.

با توجه به طیف گسترده قیمت محصولات این رده که از 1799 تا 99999 دلار تنوع دارند به سختی می‌توان قیمت تلویزیون‌های QD-OLED را مشخص کرد اما احتمالاً قیمت آن در حد بهترین مدل‌های 8K Neo QLED یعنی حدود 3999 دلار (برای مدل 65 اینچی) است.

در مجموع پیش بینی می‌شود که مدل 55 اینچی این تلویزیون 5 هزار دلار و مدل 65 اینچی آن 6 هزار دلار قیمت داشته باشد.

آیا سایر شرکت‌ها هم تلویزیون QD-OLED تولید می‌کنند؟

گرچه سامسونگ زمان و هزینه زیادی صرف تولید فناوری QD-OLED می‌کند اما تنها بازیگر عرصه تولید تلویزیون نیست که به دنبال ترکیب کوانتوم دات و OLED است.

گزارش‌های سایت OLED-info.com نشان می‌دهد که شرکت چینی تی‌اس‌ال هم در حال کار روی پنل‌های H-OLED است که یک لایه OLED ساطع کننده نور آبی را با کوانتوم دات قرمز و سبز ترکیب می‌کند تا پیکسل‌های چند رنگی زیبایی تولید کند که از جهات زیادی به فناوری سامسونگ شباهت دارد.

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟