به تازگی اپل یک گواهی اختراع جدید برای یک مک بوک با دو صفحه نمایش ثبت کرده که در طراحی آن به جای کیبورد فیزیکی از کیبورد مجازی استفاده میشود.
به این ترتیب به جای تایپ کردن با کیبورد فیزیکی در اصل با یک تاچ بار بزرگ کار میکنید. گرچه این ایده عجیب به نظر میرسد اما قطعاً نسبت به کیبورد پروانهای که چندان خوشنام نیست، بهتر است.
طبق اطلاعات منتشر شده در سایت Patently Apple، این کیبورد مجازی قابلیت سفارشی سازی و تنظیم را داشته و کاربران میتوانند جای صفحه کلید و ترک پد را جابجا کنند؛ علاوه بر آن امکان پشتیبانی از طراحیهای ارگونومیک و طرحهای مختلف صفحه کلید نیز وجود دارد. چنین قابلیتی از نظر مسائل تولیدی هم مقرون به صرفه است چون با این طراحی نیازی نیست که اپل برای هر منطقه یک صفحه کلید مخصوص طراحی کند.
اما اگر فکر میکنید که استفاده از صفحه لمسی با رویه شیشهای و سطح صاف آن تفاوت زیادی با حس و حال کار با کیبورد معمولی دارد، اپل به این موضوع هم فکر کرده و این صفحه کلید جدید طوری طراحی شده که بازخوردهای لمسی و صوتی خاصی ایجاد کند تا تجربیات کار با آن شبیه به یک کیبورد معمولی باشد.
این قابلیت که معمولاً در کیبوردهای لمسی وجود ندارد باعث ایجاد یک صدای ضربه و بازخورد لمسی خاص میشود که به کاربر نشان دهد کلیدهای درستی انتخاب شده اند اما در صورت تمایل کاربر امکان نصب یک کیبورد مکانیکی در بالای صفحه نمایش مجازی هم وجود دارد. یکسری حسگر تاچ آیدی هم در قسمت جلوی مک بوک به همراه فیس آیدی و یک شارژر وایرلس در گوشه سمت چپ پایین وجود دارد.
در این گواهی ثبت اختراع اشاره شده که امکان استفاده از این کیبورد مجازی به عنوان یک دسته بازی هم وجود دارد و در عین حال امکان پشتیبانی از انواع ورودیهای لمسی را فراهم میکند. حرکات دست، لمس چند نقطه ای، بالا کشیدن صفحه و همه کنترلهایی که در آیفون و آیپد موجود هستند اما در مک بوکهای معمولی وجود ندارند هم با این صفحه کلید پشتیبانی میشوند.
یک سیستم رد کردن و نادیده گرفتن لمس با کف دست هم وجود دارد که باعث میشود کاربر بتواند دست و مچ را روی قسمتهایی که نقش ترک پد هم دارند قرار دهد بدون اینکه مشکل خاصی ایجاد شود.
آیا احتمال تحقق این طراحی وجود دارد؟
نکتهای که درباره گواهیهای ثبت اختراع وجود دارد این است که وجود آنها تضمینی بر نهایی شدن و پیاده سازی آنها نیست. بدون شک اپل روی چند طراحی کار کرده تا نشان دهد که کیبورد مجازی مک بوک چگونه کار میکند اما این اقدام تضمینی بر رونمایی از این محصول در آینده نزدیک نیست.
به ویژه با توجه به اینکه این طرح کاملاً بلندپروازانه است. با وجود اینکه لپ تاپهایی با دو صفحه نمایش وجود دارند اما چنین طراحیهایی خیلی متداول نیستند و آن طور که باید به اوج نرسیدند. یکی از دلایل این ناکامی این است که جایگزین کردن صفحه کلید با صفحه لمسی به راحتی اضافه کردن یک صفحه نمایش مجازی ثانویه نیست.
کیبوردهای طراحی شده به صورت صفحه لمسی برای تبلت و گوشی مناسب هستند اما تایپ کردن با یک پنل لمسی برای کامپیوتر مسئله کاملاً متفاوتی است. به ویژه با توجه به اینکه تایپ کردن با کلیدهای فیزیکی بدون نگاه کردن به آنها بسیار راحت تر است.
هدف طرح جدید اپل حل کردن این مشکل است اما باید دید که این طرح در واقعیت هم آنطور که باید کار میکند یا خیر. شاید بعضی از ایدهها روی کاغذ جذاب و کاربردی به نظر برسند اما ممکن است در عمل چندان مفید نباشند.
یک نمونه از این طرحها، کیبورد پروانهای بود که قرار بود جای بیشتری برای حرکت کلیدها فراهم کند و در عین حال نسبت به کیبوردهای طرح قیچی سنتی ظریف تر باشد اما این طرح آن طور که انتظار میرفت به موفقیت نرسید.
پنل کیبورد مجازی هم ایده جالبی است اما بعید است که به این زودی شاهد پیاده سازی آن باشیم. در مجموع صفحه کلیدهای فیزیکی تا به امروز امتحان خودشان را پس دادند و جایگزین کردن این ایده با ایدهای که قابلیت اطمینان کمتری داشته باشد به نفع هیچ کس نیست!
باید منتظر ماند و دید که اپل در چند سال آینده این ایدهها را چطور پیش میبرد.