داکت بخریم یا ترانکینگ ؟ – بررسی تفاوت داکت و ترانک
داکت و ترانکینگ دو زیر مجموعه از تجهیزات پسیو شبکه هستند که هر دو محفظهای برای عبور کابلهای شبکه و برق فراهم میکنند. این دو تقریبا کارکرد و هدفی یکسان و در عین حال تفاوتهای زیادی با هم دارند. در ادامه کاربرد و تفاوت داکت و ترانک را با هم بررسی کرده و در نهایت آنها را با یکدیگر مقایسه میکنیم. با ما همراه باشید.
کاربرد داکت در شبکه
داکت محفظهای پلاستیکی و درب دار است که در کابل کشیهای روکار و در محیطهای مسقف استفاده میشود. از داکت در محیطهایی مانند شبکه، ادارات و حتی منازل نیز استفاده میشود. کاربرد داکت در شبکه محافظت از کابلها در برابر آسیبهای محیطی مانند ضربه و مدیریت بهتر کابلها و کابل کشی است. علاوه بر اینها باعث زیبایی محیط میشود و حجم زیادی از کابلهای بههم ریخته را نظم میدهد. این محصول در طولهای 2 متری و سایزهای مختلفی تولید و به نسبت حجم کابلهای موجود در شبکه، سایز مناسب استفاده میشود. انواع داکت شامل داکت ساده، چسبدار، دیواری، کف خواب، کمانی، قرنیزی و داکت شیاردار میشود. برای خرید داکت دقت کنید که نصب داکتهای پشت چسبدار، آسانتر و اجرت نصب آنها نیز کمتر است.
نقاط قوت و ضعف داکت
نقاط قوت داکت بهصورت خلاصه شامل موارد زیر میشود:
- به کابل کشی و سیمها نظم میدهد.
- از صدمات ناشی از پیچ خوردگی، ضربه و فشار به کابلها جلوگیری میکند.
- با استفاده از داکت دیگر نیازی به تخریب دیوار و عبور کابل از دیوار نیست.
- نصب داکت بهدلیل سادگی، راحت و بدون دردسر است.
نقاط ضعف داکت بهصورت خلاصه شامل موارد زیر میشود:
- ماژولار نیست، یعنی امکان نصب کلید و پریز ندارد.
- در برابر احتراق و آب مقاوم نیست.
نقش ترانکینگ در شبکه
برای بررسی کامل تفاوت ترانک و داکت ابتدا باید نحوهی عملکرد و ماهیت هر دو را به صورت کامل بشناسید. ترانک هم مانند داکت محفظهای است که در کابل کشیهای رو کار، کابلها را میپوشاند و مسیری برای عبور آنها فراهم میکند. این عضو مهم از تجهیزات شبکه، مجموعهای از درب و بدنه است که روی آن کلید و پریز قرار میگیرد. جنس ترانکینگها معمولا از PVC قوی و ABS است و در برابر آب و حریق مقاوم هستند. انواع ترانک هم ترانکینگهای دیواری، دفنی و ستونی هستند. کاربرد ترانکینگ در شبکه شامل موارد زیر میشود:
- امکان سیمکشی همزمان کابلهای برق، شبکه و تلفن
- کاهش تداخل الکترومغناطیسی کابلها روی هم
- نصب پریزهای شبکه، برق و تلفن روی بدنهی ترانکینگ
- محافظت از کابلها
- مدیریت و نظم دادن به کابلهای شبکه
نقاط قوت و ضعف ترانک
نقاط قوت ترانکینگ شامل موارد زیر میشود:
- تنوع رنگی: ترانکها تنوع رنگی مناسبی دارن و میتوان نسبت به ظاهر و دکوراسیون محیط یکی از رنگهای موجود را انتخاب کرد. برای مثال ترانکینگ سوپیتا علاوه بر رنگ سفید در رنگ قهوهای و طرح چوب هم تولید میشود.
- ماژولار بودن: ماژولار بودن ترانک باعث میشود تا به راحتی بتوان کلید و پریزهای مختلفی را روی بدنهی آن نصب کرد.
- نصب پارتیشن و امکان سیمکشی همزمان: با استفاده از ترانک، امکان سیم کشی همزمان کابلهای برق، تلفن، شبکه و سیستم اطفا حریق وجود دارد. این شرایط به دلیل قابلیت نصب پارتیشن در ترانک به وجود میآید و میتوان فضای داخلی را تقسیم بندی کرد و ایجاد اختلال و نویز بین کابلها را کاهش داد.
- مدیریت کابلها: در صورت استفاده از ترانکینگ، کابلها منظم میشوند و در صورت نیاز یا وجود مشکل، تشخیص و پیدا کردن آنها بهراحتی انجامپذیر است.
- ضد آب و حریق بودن: جنس بدنهی ترانکها باعث میشود که مقاومت بالایی داشته باشند و علاوه بر محیطهای مسقف در فضاهای باز هم بتوان از آنها استفاده کرد.
نقاط ضعف ترانکینگ شامل موارد زیر میشود:
- معمولا هزینهی نصب ترانکینگ زیاد میشود.
- جهت نصب، فقط باید ترانک را به دیوار پیچ کرد و راه دیگری ندارد.
تفاوت داکت و ترانک
در ادامه تفاوت داکت و ترانکینگ را از جهات مختلف بررسی میکنیم.
اندازه و سایز
ترانکینگ حجم بیشتری از کابلها را از خود عبور میدهد. برای مثال ترانکینگ لگراند با سایز 50*195 تقریبا 224 رشته کابل از نوع Cat6 را از خود عبور میدهد و بزرگترین ترانکینگ موجود در بازار ایران به حساب میآید.
تفاوت قیمت داکت و ترانکینگ
یکی دیگر از تفاوتهای داکت و ترانک قیمت بالاتر ترانکینگ نسبت به داکت است. در واقع قیمت هر شاخه از ترانک تقریبا 4 برابر داکت است. علاوه بر این، هزینهی نصب آن هم بیشتر میشود.
امکان نصب انواع پریز در ترانک
ترانکینگها با قابلیت ماژولار بودن، این امکان را برقرار میکند تا بتوان بهراحتی با نصب یک کادر ماژول، انواع کلید پریزهای شبکه، برق و تلفن را روی بدنه نصب کرد.
مقاومت و استحکام
بسته به برند تولید کننده، در ساخت برخی ترانکها از موادی استفاده میشود که در برابر آب و آتش سوزی مقاوم باشند. در حالی که این قابلیت در داکت وجود ندارد. علاوه بر این، بدنهی ترانکینگها در برابر ضربه و فشار مقاومتر هستند. برای مثال ترانکینگ دانوب، هم در برابر اشتعال و هم در برابر دمای 15- تا 60+ درجه مقاوم است.
تفاوت داکت و ترانکینگ در روش نصب
از دیگر تفاوتهای داکت و ترانک میتوان به روش نصب آنها اشاره کرد. ترانکینگ بر خلاف داکت، چسبی در پشت خود ندارد و باید از طریق پیچ و رول پلاک نصب شود.
متعلقات ترانکینگ ، یکی دیگر از تفاوت های ترانک و داکت
در مقایسه داکت و ترانکینگ باید به این موضوع اشاره کنیم که ترانک بر خلاف داکت لوازم جانبی و متعلقات متعددی دارد. در لیست زیر با انواع متعلقات ترانک آشنا میشوید.
- بدنه: بدنهی ترانک محفظهای است که درون آن شیارهایی برای نصب پارتیشن وجود دارد. ترانکینگ در شاخههای 2 متری و در ابعاد 80*50، 50*105، 50*150 و 50*195 سانتیمتر تولید میشود.
- درب: روی هر شاخهی 2 متری از ترانک یک درب هم قرار دارد. دربها به زیرمجموعههای درب نرم و درب سخت تقسیم میشوند. درب نرم انعطاف بیشتری دارد و کار کردن با آن راحتتر است.
- پارتیشن: پارتیشنها امکان تقسیمبندی فضای داخلی بدنه را فراهم میکنند. از این طریق میتوان انواع کابلهای مختلف را بدون ایجاد نویز، از بخشهای جدا عبور داد.
- زاویه داخلی: در مسیر نصب و اتصال ترانک ممکن است که با گوشههای داخلی دیوار مواجه شویم. در این شرایط از زوایه داخلی استفاده میکنیم.
- زاویه خارجی: برای اتصال ترانک در گوشههای خارجی استفاده میشود.
- زاویه تخت: برای اتصال دو ترانکینگ بهصورت قائم و در سطحی صاف استفاده میشود.
- سه راهی: باعث ایجاد انشعاب در مسیر ترانکینگ میشود.
- مسدود کننده یا بست انتهایی: ابتدا و انتهای ترانکینگ برای حفظ زیبایی و ایمنی، با مسدود کننده بسته میشود.
- کادر ماژول: کادر ماژول روی بدنهی ترانک نصب شده و انواع کلید و پریز هم درون آن قرار میگیرند. ظرفیت کادر ماژول 2، 4، 6 و 8 ماژول است.
- قطعه اتصال یا درزگیر: قطعه اتصال دو ترانک را به هم وصل کرده و محل اتصال را میپوشاند.
برندهای سازنده داکت و ترانکینگ
برندهای متعددی تجهیزات پسیو و به خصوص داکت و ترانکینگ تولید میکنند. از باکیفیتترین و محبوبترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لگراند
- البرز
- سوپیتا
- دانوب
- اشنایدر
- دودمان
داکت بخریم یا ترانک ؟
با توجه به مطالبی که در تفاوت داکت و ترانک گفته شد، به این نتیجه رسیدیم که استفاده از ترانک در زیر ساخت شبکه، امکانات بیشتری در اختیار ما قرار میدهد. ولی با توجه به هزینهی بیشتر ترانک و هزینهی نصب آن، استفاده از داکت در زیر ساخت شبکههای کوچک با حجم کابل کم و محیطهای مسکونی، منطقی و مقرونبهصرفهتر است. در حالت کلی برای انتخاب بین داکت و ترانکینگ، باید نوع کاربری و هزینهی در نظر گرفته شده را معیار قرار داد.