وقتی به کلمه تسلا میاندیشید، طبیعی است که تصاویری از خودروهای برقی و صاحبان این خودروهای میلیاردی در ذهن شما تداعی شوند.
با وجود این، نیکولا تسلا، مخترع مشهور، که ایلان ماسک نام او را برای شرکت خود برگزید نقش بزرگی در تاریخ داشت و مسیر زندگی بسیاری را تغییر داد.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که نیکولا تسلا چه کسی بود و چه اختراعات مهمی انجام داد؟ در این مطلب به سوالات شما در این مورد پاسخ خواهیم داد. پس تا انتها همراه روکیدا باشید.
نیکولا تسلا که بود؟
تسلا در سال 1856 میلادی در قسمتی از حوزه امپراتوری اتریش که امروزه با نام کرواسی شناخته میشود به دنیا آمد.
تسلا در دوران مدرسهاش، مجذوب توضیحات استاد فیزیک خود در ارتباط با نحوه عملکرد الکتریسیته میشد. او پس از اجتناب از گذراندن خدمت سربازی در ارتش مشترک اتریش و مجارستان در سال 1875، در کالج فنی گراتس اتریش ثبتنام کرد، که یک کالج شاهنشاهی و سلطنتی بود.
تسلا طی دوران تحصیلی خود در دانشگاه، موفق به کسب نمرات عالی و بالایی شد و در سال پایانی تحصیل خود هیچ سخنرانی و کلاسی را از دست نمیداد.
با وجود این، پس از مرگ پدرش همه چیز تغییر کرد. تسلا شروع به کار در دانشگاه کرد و تمام پولی که باید صرف شهریه دانشگاه میشد را در قمار از دست داد.
به همین دلیل نتوانست در امتحانات خود شرکت کند. با وجود شروع بسیار عالی، هیچگاه موفق نشد از دانشگاه فارغالتحصیل شود.
در سال 1882، تسلا شروع به کار در شرکت توماس ادیسون واقع در پاریس کرد. دانش گستردهای که در حوزه الکتریسیته و برق داشت باعث شد تا مورد توجه مافوقهایش قرار گیرد. به همین علت، آنها از تسلا خواستند نسخههای بهتری از دیناموها و موتورها را بسازد.
پس از خروج تسلا از شرکت ادیسون، حق ثبت اختراع برای نسخه بهبود یافته ژنراتور جریان مستقیم را که در طی همکاری با این شرکت ساخته بود کسب کرد.
او پس از آن تصمیم گرفت سیستم روشنایی لامپ قوسی را که در همان شرکت ساخته بود نیز ثبت کند. تسلا همچنین پیشرفت چشمگیری در زمینه الکتریسیته داشت و اولین موتور جریان متناوب را اختراع کرد.
متاسفانه سرمایهگذاران، علاقه چندانی به سرمایهگذاری روی اختراعات تسلا نداشتند. همچنین توماس ادیسون سعی داشت به مردم ثابت کند که استفاده از جریان مستقیم بسیار خطرناک است، گرچه در حقیقت خطری ندارد. ادیسون با این حرکت سعی داشت جلوی پیشرفت تسلا را بگیرد.
زندگی تسلا پستی و بلندیهای فراوانی داشت اما در نهایت موفق شد اختراعات بینظیری انجام دهد. بعضی اختراعات او تاثیر بسزایی بر شکلگیری فناوری مدرن داشتند. اما شاید بپرسید تسلا چه چیزی اختراع کرد؟
1. موتور جریان متناوب
همانطور که پیشتر ذکر شد، این نیکولا تسلا بود که موتور جریان متناوب را اختراع کرد، نه ادیسون! در سال 1887 آلفرد براون که در آن زمان سرپرست شرکت وسترن یونیون بود، به تسلا کمک کرد به آزمایشگاه راه پیدا کند و همین امر منجر به دستیابی تسلا به چنین اختراع بزرگی شد.
از نام موتورهای جریان متناوب میتوان به این مهم پی برد که این موتورها، جریانی دارند که میتواند در فواصل معینی تغییر کند.
این موضوع در صورتی است که در موتورهای جریان مستقیم، تنها یک جریان وجود دارد. ممکن است تفاوت کوچکی به نظر برسد، اما موتور جریان متناوب مزایای زیادی نسبت به موتورهای جریان مستقیم دارد.
اول از هر چیزی تولید و راهاندازی جریان متناوب ارزانتر از جریان مستقیم است. این مزیت بزرگ و مهمی برای تامینکنندگان برق به شمار میآید.
تولید جریان متناوب نیز سادهتر از جریان مستقیم است. آخرین و مهمترین مزیت آن این است که جریان متناوب میتواند به فواصل طولانیتری منتقل شود.
به این ترتیب، میلیون ها نفر در سراسر جهان میتوانند در خانه خود از برق تولیدی نیروگاهها، بدون نیاز به زندگی در مجاورت آنها استفاده کنند.
اگرچه در حقیقت تسلا موتور جریان متناوب را اختراع کرد، اما بسیاری معتقد هستند این اختراع ادیسون است. ادیسون یک تاجر بود و قصد داشت به کمک تبلیغات گسترده، موتور جریان مستقیم خود را به مردم بفروشد.
تسلا که در تجارت مهارت کافی نداشت، به اندازه کافی موتور جریان متناوب خود را تبلیغ نکرد. به همین دلیل است که با وجود استفاده جهانی از این اختراع شگفتانگیز تسلا، بسیاری هنوز اطلاع ندارند چه کسی واقعا این موتور را اختراع کرده است.
2. سیمپیچ تسلا
احتمالا با سیمپیچی که صاعقههای بنفش و آبی تولید میکند آشنایی داشته باشید. این دستگاه جذاب، حاصل زحمات نیکولا تسلا بود.
تسلا این سیمپیچ را که با نام مدار ترانسفورماتور رزونانس الکتریکی نیز شناخته میشود، در سال 1891 یعنی تنها چند سال پس از توسعه موتور جریان متناوب خود، اختراع کرد.
او با این اختراع قصد داشت بدون نیاز به شبکه یا هزاران کابل برق، به تمام جهان برق رسانی کند. بسیاری از آزمایشهای تسلا در حوزه الکتریسیته بودند که تعدادی از آنها خطرات بسیار زیادی داشتند. سیمپیچ تسلا یکی از این آزمایشهای پر ریسک و خطرناک بود.
برای کار با این سیمپیچ به ولتاژهای بسیار بالا نیاز است، به همین لمس آن هنگامی که روشن است کشنده و بسیار خطرناک است. این سیستم میتواند برق را بدون نیاز به سیم تولید و سپس منتقل کند. امروزه این فناوری استفاده تجاری ندارد. اما دلیل آن چیست؟
اولا، بخش قابل توجهی از برقی که این سیمپیچ تولید میکند اتلاف میشود. دلیل دوم این است که نمیتوان میزان استفاده مصرفکنندگان را اندازهگیری کرد.
در نتیجه نمیتوان قبض یا صورتحسابی برای برق مصرفی آن صادر کرد. دلایل دیگری نیز وجود داشت که باعث پیچیدگی بیشتر در استفاده از این فناوری میشدند.
3. کنترل از راه دور یا ریموت کنترل
در حقیقت تسلا اولین دستگاه کنترل از راه دور تاریخ را اختراع کرد. در سال 1898 و پیش از این که اختراع تسلا به نام کنونی آن شناخته شود، این دستگاه به عنوان « teleautomaton» در میدان مدیسن اسکوئر گاردن نیویورک معرفی و رونمایی شد.
دستگاه تسلا، به جای استفاده از اشعه مادون قرمز که در ریموت کنترلرهای کنونی وجود دارد، از امواج رادیویی بهره میبرد.
تسلا در تظاهرات عمومی سال 1898 از این ریموت برای کنترل کردن یک قایق اسباببازی کوچک استفاده کرد. این قایق چند آنتن داشت تا بتواند از این طریق، امواج رادیویی ساطع شده از ریموت را دریافت کند.
تسلا سعی کرد این قایق اسباببازی را به همراه ریموتش بفروشد، اما مردم علاقه چندانی به خرید آن نشان ندادند. با این حال، این اختراع تسلا طی سالها گسترش یافت و مورد استفاده عموم مردم قرار گرفت.
4. لامپهای نئونی
با وجود این که تسلا مستقیما چراغهای نئونی را اختراع نکرد اما در بهبود این اختراع نقش مهمی داشت. تسلا پنج سال پیش از معرفی دستگاه « teleautomaton» در میدان مدیسن اسکوئر گاردن نیویورک، در نمایشگاه جهانی شیکاگو از یک لامپ نئونی بهبود یافته رونمایی کرد.
او چگونگی خم کردن این لامپها و ایجاد کلمات و اشکال مختلف را به مردم نشان داد. امروزه از این ویژگی لامپهای نئونی در کافهها و کلابها استفاده میشود. میتوان گفت یکی از بهترین ویژگی این لامپها قابلیت شکلگیری آنان است که آن را مدیون تسلا هستیم.
5. رادیو
بسیاری از مردم فکر میکنند گولیلمو مارکنی، مخترع ایتالیایی، اولین بار رادیو را ساخت اما در حقیقت چنین نیست.
به یاد دارید تسلا از امواج رادیویی در ریموت کنترل خود استفاده کرد؟ پس از آن تسلا با پی بردن به پتانسیلی که این دستگاه دارد، تصمیم گرفت یک برج انتقال رادیویی بزرگ به نام «Wardenclyffe» در لانگ آیلند بسازد.
متاسفانه بودجه تسلا برای این پروژه به سرعت تمام شد و نتوانست امواج رادیویی را در مقیاسهای بزرگتری منتشر کند و به جای او، مارکنی این کار را انجام داد.
تسلا با وجود این که نتوانست برج انتقال خود را که به برج تسلا معروف است راهاندازی کند، اما اقدامات او در زمینه انتقال امواج رادیویی در آن زمان بینظیر بود.
نیکولا تسلا، یک ابرمخترع
اگرچه تسلا در روزهای انتهایی عمرش بسیار فقیر و تنها بود اما اختراعات او در دوران زندگیش، منجر به گسترش و پیشرفت تکنولوژی شد.
به طوری که امروز بدون آنها نمیتوانیم زندگی کنیم. از این رو به جرات میتوان گفت نیکولا تسلا یکی از بزرگترین مخترعان تاریخ است. امید است که در آینده نیز شاهد چنین نابغههایی باشیم که دنیای تکنولوژی را متحول کنند.
منبع: makeuseof.com