واتساپ یک پیام رسان رمزنگاری شده محبوب است که ظاهر آن به یک پیام رسان سنتی شباهت دارد اما به جای تعرفه همراه از اینترنت وای فای استفاده میکند. این قابلیت برای کاربرانی که به دنبال روشی امن تر از پیامک هستند یا میخواهند همواره و بدون هزینه زیاد با دوستان، خانواده یا همکارانشان در سایر کشورها در تماس باشند بسیار مفید است.
در سالهای اخیر محبوبیت واتساپ به طور قابل ملاحظهای افزایش یافته اما آیا این پیام رسان توانسته متناسب با این محبوبیت عمل کند؟ در این مطلب نگاهی به قیمتها، امکانات، رابط کاربری، پشتیبانی و امنیت پیام رسان واتساپ خواهیم داشت.
نظر ما
استفاده از واتساپ برای ارسال پیامهای رمزنگاری شده از طریق اینترنت وای فای راحت است اما ارتباط آن با فیسبوک باعث ایجاد یکسری نگرانی امنیتی شده است.
مزایا
- استفاده راحت و رایگان
- رمزنگاری سرتاسری
معایب
- به اشتراک گذاشتن بعضی از اطلاعات کاربران با فیسبوک
- آسیب پذیری در برابر کلاهبرداری
طرحها و قیمتها
واتساپ برای اندروید، آیفون، مک، ویندوز و همچنین به صورت تحت وب قابل استفاده است (هر چند برای استفاده از واتساپ روی یک دستگاه دیگر اول باید یکی از اپلیکیشنهای مخصوص گوشی آن را نصب کنید).
اگر به شبکه وای فای یا اینترنت همراه متصل باشید، میتوانید به راحتی واتساپ را دانلود و استفاده کنید اما اگر به شبکه وای فای دسترسی ندارید یا از اینترنت رومینگ استفاده میکنید بسته به طرح اینترنت مورد استفاده ممکن است ملزم به پرداخت هزینههای بیشتری باشید. در نتیجه باید قبل از استفاده از اپلیکیشن این موضوع را بررسی کنید.
برای کسب و کارهایی که به دنبال ارسال پیام به مشتریان سازمانی هستند، واتساپ یک اپلیکیشن رایگان به اسم واتساپ بیزنسی دارد.
امکانات
واتساپ به کاربران امکان میدهد که از طریق وای فای برای سایر کاربران پیام ارسال کنند. درست مثل پیام رسان متنی معمولی، میتوانید عکس پیوست کنید، فایل صوتی ارسال کنید، داکیومنتهایی با حجم 100 مگابایت با دیگران به اشتراک بگذارید یا حتی لوکیشن خودتان را برای آنها ارسال کنید. یکی از قابلیتهای مهم واتساپ امکان ایجاد گروههایی متشکل از 256 کاربر است و به این ترتیب میتوانید با کل خانواده چت کنید یا برای اعضای تیم خودتان گزارش و فایل ارسال کنید.
بر خلاف پیامک، کاربران واتساپ امکان نوشتن وضعیت (Status)های مختلف را هم دارند و دیگران میتوانند به این اعلام وضعیت واکنش نشان دهند.
واتساپ قابلیتهای تماس صوتی و تصویری را هم دارد که به کاهش هزینههای تماس کمک میکنند.
کاربران واتساپ بیزنسی میتوانند واتساپ خودشان را به صفحه اینستاگرام و فیسبوک خودشان متصل کنند تا مشتریان بتوانند به راحتی از آنها سوال پرسیده یا سرویسهای مختلف را زمانبندی کنند. در واتساپ بیزنسی میتوانید اطلاعات تماس و ساعات کاری را مشخص کرده، یک کاتالوگ از محصولات و خدمات خودتان تهیه کنید و سیستم پاسخ دهی خودکار به مشتریان را فعال کنید.
یکی از معایب واتساپ بیزنسی برای کسب و کارهای کوچک این است که نمیتوان برای حساب بیزنسی و معمولی از یک عکس مشترک استفاده کرد و برای انجام این کار باید دو شماره مجزا داشته باشید.
رابط کاربری
تنظیم و استفاده از واتساپ بسیار راحت است. برای شروع نیاز به گوشی دارید حتی اگر قرار است در ادامه از واتساپ روی کامپیوتر استفاده کنید. پس از دانلود اپلیکیشن از شما خواسته میشود که یک اکانت با شماره تلفن خودتان ایجاد کنید. میتوانید با فراهم کردن امکان دسترسی به فهرست مخاطبان خودتان به راحتی مخاطبانی که واتساپ را نصب کرده اند مشاهده کرده و شروع به گفتگو با آنها کنید.
پس از تنظیم واتساپ روی گوشی، میتوانید از طریق اسکن کردن کد QR اکانتتان را به اپلیکیشن تحت وب یا کامپیوتری واتساپ متصل کنید.
از آنجایی که رابط کاربری واتساپ شبیه به پیامک سنتی است، اکثر کاربران برای استفاده از آن مشکلی ندارند.
پشتیبانی
در هر دو اپلیکیشن تحت وب و موبایلی، میتوانید به دیتابیس عظیم سوالات پرتکرار واتساپ دسترسی پیدا کنید. اپلیکیشن موبایلی به شما امکان میدهد که سوالاتتان را مستقیماً برای واتساپ ارسال کرده و اسکرین شاتی از مشکلی که با آن روبرو هستید، پیوست کنید. این قابلیت در نسخه تحت وب هم وجود دارد اما از کاربران خواسته شده که سوالاتشان را بیشتر از طریق اپلیکیشن ارسال کنند.
امنیت
واتساپ مجهز به فناوری رمزنگاری سرتاسری است این یعنی پیامهای کاربران را ثبت یا ذخیره نمیکند. فقط شما و شخص مقابل میتوانید پیام ارسال شده را مشاهده کنید.
اما باز هم یکسری نگرانی امنیتی وجود دارد عمدتاً به این دلیل که مالک واتساپ فیسبوک است. با اینکه واتساپ پیامهای شخصی، لوکیشن یا اطلاعات مخاطبان شما را در اختیار واتساپ قرار نمیدهد اما اطلاعاتی مثل نام و آیپی را به اشتراک میگذارد. همین مسئله میتواند باعث طرد شدن واتساپ از سمت کاربران حساس به حریم خصوصی شود.
تعداد بسیار زیاد کاربران واتساپ این پیام رسان را تبدیل به یکی از اهداف اصلی کلاهبرداریها کرده و چند آسیب پذیری امنیتی و هک مهم را تجربه کرد. فوربز در آوریل 2021 خبر از وجود یک آسیب پذیری در واتساپ داد که به هکرها امکان میداد فقط با دانستن شماره تلفن کاربر بتوانند حساب او را هک کنند.
محصولات رقیب
کاربرانی که نگران امنیت واتساپ هستند میتوانند از سیگنال استفاده کنند که یک سرویس پیام رسان رمزنگاری شده است اما ارتباطی با فیسبوک ندارد. استفاده از سیگنال هم مثل واتساپ رایگان است.
برای کاربرانی که به دنبال امنیتی حتی بیشتر از سیگنال هستند، Threema وجود دارد. برای استفاده از سیگنال نیاز به ارائه شماره تلفن یا آدرس ایمیل دارید اما کاربران Threema کاملاً ناشناس هستند. البته بر خلاف واتساپ و سیگنال، برای دانلود Threema باید 2.99 دلار پرداخت کرد اما پس از آن استفاده از این اپلیکیشن رایگان است.
نظر نهایی
واتساپ یک پیام رسان کاربردی و راحت با قابلیت ایجاد چتهای گروهی و برقراری تماس با دوستان و خانواده در خارج از کشور است اما ارتباط آن با فیسبوک باعث ایجاد نگرانیهایی در زمینه مراقبت از حریم خصوصی کاربران میشود.
برای کسب و کارهایی که به دنبال ارتباط با مشتریان هستند، این رابطه میتواند مفید باشد چون میتوانند واتساپ را به صفحات اینستاگرام و فیسبوک خودشان متصل کنند.
در مجموع، واتساپ یک پیام رسان رمزنگاری شده است که لازم است شخص مورد نظرتان هم این اپلیکیشن را نصب کرده باشد تا بتوانید با هم ارتباط برقرار کنید. از آنجایی که واتساپ یکی از بزرگترین سرویسهای پیام رسان رمزنگاری شده است، قطعاً این اپلیکیشن ارزش امتحان کردن را دارد.