نقد و بررسی پژو پارس با موتور XU7 پلاس

توسط بردیا
پارس معمولی تیو5

پارس tu5

پژو پارس ELX، سه سال بعد از مدل معمولی در سال 82 به بازار عرضه شد‌. در آن سال‌ها ELX تنها با سه آپشن خاص صندلی راننده و سرنشین جلو به همراه یک پیشرانه 110 اسب بخاری قدرتمند که پیش از آن در سیتروئن زانتیا مورد استقبال مردم ایران قرار گرفته بود، توانست تمایز خود با دیگر محصولات تولید داخل را به خوبی نشان دهد.

پارس معمولی

پارس tu5

در آن زمان گرم‌کن صندلی‌، تنظیم برقی و یک نشیمن راحت، امکاناتی نبودند که در هر خودرو وارداتی وجود داشته باشند، چه برسد به یک خودروی تولید داخل و همین امر موجب شد پارس ELX یک شبه ره صد‌ساله برود و حسابش از خودرو‌های دیگر داخلی جدا شود. این سر آغاز تمرکز شرکت ایران‌خودرو بر روی این خودروی پر فروش بود.

البته مهم‌ترین وجه تمایز این خودرو با رقبایش، استفاده از موتور XU7 L4 بود که توانایی تولید ۱۱۰ اسب بخار قدرت را داشت و سبب شد که این خودرو در میان مردم با لقب پارس موتور زانتیا مشهور و محبوب شود. موتوری که در طول زمان دسخوش تغییرات شد و ورژن‌های مختلفی از آن بر روی بدنه‌های مختلف سوار شد.

 

برخی آن را به نام پژو پارس ELX با موتور ۲۰۰۰ سی‌سی می‌شناسند در حالی که حجم حقیقی موتور استفاده شده، ۱۹۰۵ سی‌سی بوده و عملا موتوری ۱.۹ لیتری محسوب می‌شود. با وجود این، ایران‌خودرو این محصول را با عنوان پارس ۲۰۰۰ روانه‌ی بازار کرد. در طول سالیان مختلف بدنه و داشبور خودرو شاهد تغییراتی بود که بزرگ‌ترین آن، داشبورد جدید بود که برای فاصله گرفتن از طراحی سی سا‌له پژو ۴۰۵ صورت گرفت و رنگ و بوی تازه‌ای به آن بخشید.

پارس داشبورد جدید

بروز ترین مدل کابین پژو پارس

قبل از پرداختن به محصول جدید، اجازه دهید تا کمی گذشته‌ی پژو پارس را بررسی کنیم.

پژو پارس یا پرشیا در سال ۷۸ با موتور XU7 JP/L3 روانه‌ی بازار ایران شد. این خودرو با استفاده از موتور  ۱.۸ لیتری خود، توانایی تولید قدرتی در حدود ۹۸ اسب بخار را داشت و آن را از طریق یک گیربکس ۵ دنده‌ای به چرخ‌ها منتقل می‌کرد. این مدل از پژو پارس، اولین خودروی انژکتوری بود که توسط ایران‌خودرو تولید شد.

پس از چند سال و احساس نیاز به موتوری قدرتمند‌تر، در سال ۸۳ مدلی از این خودرو با نام پژو پارس ELX تولید شد که با ۱۱۰ اسب بخار قدرت و رینگ‌های آلومینیومی ۱۵ اینچی، لوکس‌ترین محصول ایران‌خودرو محسوب می‌شد.

مدتی بعد این موتور نیز تغییر کرد و مدل بهینه‌شده‌ی آن، زیر کاپوت پژو پارس قرار گرفت. این موتور با کد تجاری XUM معرفی شد که قالبا در خطوط تولید ایران و توسط طراحان داخلی تولید شده بود.

موتور XUM با توجه به استاندارد یورو 4 خود‌، از ELX با موتور L4 به مراتب پاک‌تر بود و قادر به تولید 105 اسب بخار قدرت در 5500 دور در دقیقه است‌. اما با میانگین مصرف ترکیبی 8.6 لیتر در 100 کیلومتر و بالا رفتن قیمت بنزین، از کورس رقابت عقب افتاد.

مدتی بعد، جنبه‌ی اقتصادی مصرف سوخت با توجه به تغییرات قیمت بنزین، اهمیت ویژه‌ای پیدا کرد و ایران‌خودرو تصمیم به استفاده از موتور پژو ۲۰۶ برای پژو پارس گرفت. این موتور که با نام TU5 شناخته می‌شد، دارای ۱۵۸۷ سی‌سی حجم بود و قدرت کمتری در اختیار راننده می‌گذاشت اما به دلیل مصرف کم‌تر ، برای برخی از مشتریان گزینه‌ی خوبی محسوب می‌شد.

این اواخر خبری از تولید مدلی دیگر از پژو پارس با موتور جدید منتشر شد که در این مقاله به آن می‌پردازیم.

پژو پارس بهینه ( پلاس )

با آغاز به کار نمایشگاه قطعات خودروی ۱۳۹۹، مشخص شد که ایران خودرو به برخی از قطعه سازان سفارش‌ قطعات جدیدی برای نسخه جدید پژو پارس داده و قرار است این خودرو را با نام پارس پلاس یا بهینه به بازار معرفی کند. آن طور که گفته می‌شد پژو پارس جدید در سال ۱۴۰۰ به بازار معرفی خواهد شد.

این خودرو در بحث ظاهری تغییرات خاصی ندارد و تنها احتمال دارد که با توجه به استانداردهای جدیدی چون چراغ روشنایی روز، گرافیک کاسه چراغ های پارس بهینه، بازطراحی شود. همچنین داشبورد و تریم داخلی این خودرو مشابه به نسخه‌های فعلی خواهد بود و پارس سال با تغییرات جزئی در بخش غربیلک، رودری ها و ترکیب رنگ کابین به خط تولید می‌آید.

موتور پارس جدید

طرحی احتمالی از موتور پارس جدید

گمانه زنی‌های مختلفی در‌ رابطه با موتور این خودرو می‌شود اما به احتمال قوی، ایران‌خودرو این مدل را با موتور XU7 پلاس و TU5 پلاس تحویل مشتریان خواهد داد.  صفحه‌ی‌کیلومتر پارس پلاس متفاوت از نسخه‌های فعلی است و گرافیک به روزتری را نسبت به نمونه‌های فعلی خواهد داشت. همچنین امکان فعال سازی برخی امکانات الکترونیکی، بیشتر از گذشته بر روی این صفحه‌کیلومتر در نظر گرفته شده است.

ویژگی‌های زیر، نمونه‌ای از تغییرات این سری از پژو پارس، نسبت به مدل‌های قبلی است:

گرافیک جدید کاسه چراغ‌ها

تزئینات جدید کابین با طرح چوبی متفاوت نسبت به نسخه فعلی

غربیلک فرمان با ماژول مشابه به فرمان پژو ۲۰۷i و رانا پلاس

روردی ها با تغییرات در پنل دکمه‌ها

پنل جدید دکمه‌های کنسول میانی و بالای تهویه

صفحه ‌کیلومتر جدید

همچنین گفته می‌شود که ایران خودرو برنامه دارد تا امکاناتی جدید را به تیپ‌های مختلف پارس جدید اضافه کند. در بخش زیر برخی از این امکانات معرفی شده است:

کروز کنترل

نمایشگر لمسی

رهیاب ماهواره‌ای

دوربین عقب

غربیلک فرمان چرم

تریم داخلی چرم و پارچه

پیشرانه TU5 پلاس

سنسور باد لاستیک

و…

در راستای ارتقای کیفی موتور XU7 در زمینه آلایندگی، توان، گشتاور و کاهش مصرف سوخت، کاهش حداکثری نرخ مصرف روغن موتور و ارتقای سیستم خنک‌کاری موتور، پروژه ارتقای موتور محصولات ایران‌خودرو به XU7P با استاندارد آلایندگی اروپا ۵ انجام شد.

این موتور با ثابت‌ماندن حجم، افزایش توان و گشتاور دارد و مصرف سوخت آن در چرخه سیکل رانندگی شهری ۷٫۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش است. در مرحله نخست این طرح، ارتقای موتور بر روی ۴ محصول پارس بنزینی، سمند بنزینی، پارس و ۴۰۵ دوگانه‌سوز صورت گرفته است. پارس بنزینی مجهز به این موتور وارد خط تولید شده و سمند بنزینی در شهریورماه به مرحله تولید انبوه خواهد رسید.

در موتور XU پلاس، تمام فرآیند توسعه محصول، ساخت قطعات و قالب‌ها، مجموعه‌ها و سامانه‌ها به‌صورت صددرصد داخلی انجام می‌شود. این موتور باتوجه ‌به ارتقای مشخصات فنی و کیفی، ارتقای سیستم خنک‌کاری، بهبود انتقال قدرت موتور و تغییرات در نمای ظاهری اجزای موتور که نسبت به موتور XU7  کاملاً متفاوت است، به‌‌عنوان موتور نسل جدید خانواده XU به مشتریان عرضه می‌شود.

تغییرات انطباق موتور در این طرح شامل طراحی سامانه هوارسانی جدید، تغییر لوله‌های سوخت، تغییر نسبت دنده‌های جعبه‌دنده متناسب با موتور جدید، تغییر سامانه برق و الکترونیک، بهبود سامانه خلأ بوستر ترمز، مجموعه رگلاتور گاز جدید برای واریانت‌های گازسوز است.

همچنین ارتقای سطح آلایندگی به اروپا ۵، ارتقای عملکردی موتور (افزیش توان و گشتاور موتور حدود ۱۰ درصد)، کاهش حداکثری مصرف سوخت، بهبود کیفی، ارتقای سامانه خنک‌کاری موتور با استفاده از سامانه هواگیری خودکار و تغییر نمای ظاهری موتور ازجمله بهبودهای صورت‌گرفته در این محصولات نسبت به محصول مبنا است.

کلام آخر

هنور برای نتیجه‌گیری درباره‌ی عملکرد این موتور کمی زود است و باید تا ورود آن به جاده‌ها و آزمایش عملکرد آن در شرایط اب و هوایی مختلف صبر کرد. اما در خلاصه باید گفت که این موتور، همان موتور قبلی است اما با مصرف کمتر!

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهی بنویسید