همه ما از موتورهای جستجو استفاده میکنیم چه برای پیدا کردن پاسخ سوالاتمان و چه پیدا کردن جدیدترین محصولات و خدمات و اجرای تراکنشهای دیجیتال. در هر صورت در اختیار داشتن یک موتور جستجوی باکیفیت اهمیت زیادی دارد چون برای انجام هر کاری در فضای آنلاین به شما کمک میکند.
گرچه بعضی از موتورهای جستجوی محبوب (مثل گوگل، بینگ، اسک) روشهای پیشرفتهای برای فیلتر کردن نتایج و سفارشی سازی پلاگینها و جریانهای کاری دارند اما همه آنها ابزارهای لازم برای ایجاد یک تجربه جستجوی کامل و آرام را در اختیار کاربران قرار نمیدهند. در واقع در این حوزه چندین شرکت بزرگ هستند که دادههای کاربران را به فروش میگذراند و همین مسئله باعث ایجاد این پرسش شده که وقتی از چنین دیتابیسهای آنلاینی استفاده میکنیم، اطلاعات شخصی و تاریخچه وبگردی ما چقدر ایمن است؟
اگر بحث حریم خصوصی برای شما اهمیت زیادی دارد، پس باید به دنبال یک موتور جستجوی جایگزین باشید. یکی از این گزینهها Qwant است، یک موتور جستجوی فرانسوی که کار خود را در سال 2013 شروع کرد. Qwant ابزارهای مختلفی برای حفاظت از شما و اطلاعاتتان حین وبگردی فراهم میکند که در این مطلب به بررسی آنها میپردازیم.
نظر نهایی
Qwant برای اشخاصی که بیش از هر چیزی برای حریم خصوصی اهمیت قائل هستند بسیار مناسب است اما اگر ترجیح میدهید که موتور جستجو تاریخچه جستجوهای قبلی شما را حفظ کند در این صورت بهتر است به دنبال سایر گزینهها باشید.
مزایا
- Qwant سیستم اندیس گذاری خاص خود را دارد؛
- هیچکدام از دادههای کاربران ضبط و پیگیری نمیشوند؛
- پشتیبانی از زبانهای مختلف، حالتهای نمایشی و فیلترهای متنوع؛
- ناپدید شدن تاریخچه جستجو به محض بستن مرورگر.
معایب
- نیاز به نصب یک کوکی خاص برای ذخیره کردن تنظیمات سایتها؛
- حفظ نکردن جستجوهای قبلی.
امکانات
Qwant یک موتور جستجوی کاملاً مستقل است یعنی همه پاسخهای الگوریتمی آن به کوئریهای کاربران بر اساس سیستم اندیس گذاری خود این موتور جستجو ایجاد میشوند نه بر اساس دادههای جمع آوری شده از همه اشخاصی که از موتورهای جستجوی واقعی استفاده میکنند.
Qwant از نظر ظاهری و عملکردی شبیه به موتورهای جستجوی معمولی امروزی است. کوئریهای اولیه در یک کادر جستجو در صفحه لندینگ تایپ شده و بعد کاربر به صفحه نتایج هدایت میشود.
خود نتایج در سمت چپ صفحه نمایش داده میشوند به همراه تبهایی در بالا برای فیلتر کردن آنها که شامل تبهای وب (پیش فرض)، اخبار، تصاویر، ویدیوها، نقشهها، موزیک و تب تنظیمات هستند. برای کاربران کم سن و سال تر هم Qwant Junior وجود دارد که یک نسخه موبایلی و کامپیوتری از این موتور جستجو است و برای کاربران بین 6 تا 12 سال طراحی شده است.
از نظر بهینه سازی Qwant، میتوانید زبانها را تغییر داده، بین حالتهای تیره و روشن رنگ مورد نظرتان را انتخاب کنید، فیلترهای مخصوص محتوای بزرگسالان را تنظیم کنید و غیره.
دقت داشته باشید که اگر میخواهید تنظیمات سایتها را ذخیره کنید نیاز به نصب یک کوکی روی مرورگر دارید چون Qwant از کوکیها برای پیگیری رفتار کاربران استفاده نمیکند.
حریم خصوصی
در زمینه حفاظت از حریم خصوصی کاربران، Qwant برتری ویژهای دارد. برخلاف موتورهای جستجوی سنتی که جستجوهای موجود را بررسی میکنند تا نتایج را ارائه کنند، Qwant هیچ گونه اطلاعاتی از کاربران ذخیره نمیکند و فقط بر اساس خود کوئری نتایج ارائه میکند – نه بر اساس عقاید سیاسی، درآمد، تاریخچه وبگردی و سایر اطلاعاتی که درباره شما جمع آوری میکند.
اگر به اینکه گوگل مهمترین جستجوهای شما را ذخیره میکند عادت کردید این قابلیت را در Qwant نخواهید دید. به محض اینکه مرورگر را ببندید همه تاریخچه جستجوهای شما حذف خواهد شد. از آنجایی که هیچ کوکی برای ذخیره دادههای شما وجود ندارد، ممکن است بعضی از کاربران استفاده از موتورهای جستجوی سنتی برای به خاطر سپردن کوئریهایی خاص را ترجیح بدهند اما از نظر امنیت، قطعاً Qwant برتری دارد.
اگر به دنبال اضافه کردن یک لایه امنیتی هستید، توصیه میکنیم که در کنار Qwant از یکی از بهترین سرویسهای وی پی ان موجود استفاده کنید.
تجربیات کاربری
ما از موتور جستجوی Qwant روی یک مک بوک پروی 2021 استفاده کردیم که نسخه 11.2.3 از MacOS Big Sur روی آن اجرا میشد به همراه مرورگر سافاری. خود این موتور جستجو عملکرد همواری داشته و لینکهای مرتبط را به سرعت پیدا میکند. در اینجا هم مثل مرورگرهای رقیب، اولین بلاک از سایتها عمدتاً متشکل از تبلیغات است اما پس از کمی اسکرول کردن صفحه، توانستیم نتایج جستجوی واقعی را مشاهده کنیم.
وقتی صفحه را به سمت پایین اسکرول کنید میتوانید روی گزینه نمایش نتایج بیشتر کلیک کنید تا حدود 10 سایت دیگر را هم مشاهده کنید. ما از نسخه موبایلی Qwant هم روی آیفون 12 استفاده کردیم. رابط کاربری این نسخه کاملاً شبیه به نسخه کامپیوتری است با چند استثناء.
اول اینکه برخلاف نسخه کامپیوتری که از پایه برای وبگردی در حالت خصوصی طراحی شده، نسخه موبایلی Qwant یک حالت وبگردی خصوصی مجزا دارد که میتوانید آن را فعال یا غیرفعال کنید. شاید این موضوع به این دلیل باشد که نسخه موبایلی این موتور جستجو بر اساس سورس کد موزیلا فایرفاکس طراحی شده است.
یک دکمه مخصوص تبها هم وجود دارد که به شما نشان میدهد در هر لحظه چند تب باز دارید. وقتی روی این دکمه ضربه بزنید، همه تبهای باز در قالب دو ردیف و ستون مرتب میشود. ضربه زدن روی بلاک یک تب خاص باعث باز شدن آن شده و کنار کشیدن آن باعث حذف از لیست خواهد شد.
پلتفرمها
موتور جستجوی Qwant برای لینوکس، ویندوز و MacOS موجود است و تقریباً روی همه مرورگرهای کامپیوتر کار میکند از جمله فایرفاکس، کروم، سافاری، اینترنت اکسپلورر، اج، اوپرا، بریو و غیره.
می توانید نسخه موبایلی Qwant را هم از اپ استور و گوگل پلی استور برای اندروید و iOS دانلود کنید.
گزینههای رقیب
رقبای اصلی Qwant شامل گوگل، بینک، داکداکگو و اکوزیا هستند. دو مرورگر آخر هر دو متمرکز بر حریم خصوصی با حداقل میزان پیگیری رفتار کاربران هستند و با اکوزیا میزان تولید کربن هم کمتر میشود چون این شرکت 80 درصد از درآمد حاصل از تبلیغاتش را صرف کاشت درخت در سراسر جهان میکند.
گوگل و بینگ هم جزء موتورهای جستجوی مشهوری هستند که از تاریخچه وبگردی و سایر اطلاعات کاربران برای ایجاد بهترین نتایج استفاده میکنند. با این حال هر دو شرکت از دادههای کاربران برای کارهایی مثل نمایش تبلیغات استفاده میکنند در نتیجه خیلی ایمن نیستند.
رأی نهایی
اگر برای انتخاب مرورگر، حریم خصوصی جزء اولویتهای شماست Qwant یکی از بهترین گزینهها محسوب میشود. این مرورگر بدون وجود ابزارهای اضافه به حفظ حریم خصوصی کاربران حین وبگردی کمک میکند.
با توجه به اینکه Qwant تاریخچه جستجوهای قبلی را ذخیره نمیکند، میتوانید مطمئن باشید که اطلاعات جستجوهای شما به شرکتهای متفرقه فروخته نمیشود.