فهرست عنوانها
در خانه چطور به دنیای اینترنت متصل میشوید؟ احتمالا یک مودم وایفای گوشهای از محل زندگی شما قرار دارد. آیا ارتباط شما با دنیا همیشه ثابت و بدون مشکل است؟
بسیاری از مردم با سرعت و محدوده اتصال به مودم مشکل دارند. برای مدتها است که مردم از دو باند 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز استفاده میکنند. پیشنهاد میکنم مقاله روکیدا در این مورد را بخوانید.
به طور خلاصه، باند 2.4 گیگاهرتز محدوده اتصال وسیع و باند 5 گیگاهرتز سرعت بالایی دارد. امروز در این زمینه پیشرفت کردهایم.
اگر یکی از مودمهای مدرن را به خانه ببرید، یک باند جدید پیش پای شما میگذارد. نام آن باند 6 گیگاهرتز است. تفاوت باند 6 گیگاهرتز با باندهای 2.4 و 5 گیگاهرتز چیست؟ روکیدا را تا انتها همراهی کنید.
1. وایفای 6 گیگاهرتز چیست؟
احتمالا مودم شما از دو باند برای ارتباط وایفای استفاده میکند: 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز. این دو باند، محدوده فرکانس مجاز برای ارتباطات هستند.
به این صورت که استفاده از آنها روی دیگر دستگاهها تداخل ایجاد نمیکند. در این روزها با یک مشکل رو به رو شدهایم. فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتز در حال پر شدن است.
اگر شما در ساختمانهای اداری، بلوکهای شلوغ یا موارد مشابه فعالیت داشته باشید، این تداخلها را تجربه خواهید کرد. یک تداخل چه مشکلی ایجاد میکند؟ یکی از مشکلات کند شدن سرعت اینترنت است.
برای کمک به حل مشکلات مردم، در ژانویه 2020 اتحادیه وایفای اعلام کرد: یک باند جدید در دسترس مصرف کنندگان قرار میگیرد. باند 6 گیگاهرتز به باندهای در دسترس برای ارتباط وایفای اضافه خواهد شد.
اتصال به کمک باند 6 گیگاهرتز باید سریعتر باشد. همچنین به نسبت باند 2.4 و 5 گیگاهرتز تاخیر کمتری خواهد داشت.
2. آیا باند 6 گیگاهرتز سریعتر از باند 5 گیگاهرتز است؟
عجیب به نظر میرسد اما سرعت باند 6 گیگاهرتز روی کاغذ تفاوتی با باند 5 گیگاهرتز ندارد. از نظر فنی نهایت سرعت باند 5 و 6 گیگاهرتز 9.6 گیگابیت بر ثانیه است.
نکته: سرعت گفته شده، سرعت اسمی فناوری حساب میشود. دستیابی به این سرعت در دنیای واقعی تقریبا غیر ممکن خواهد بود.
بزرگترین تغییر باند 6 گیگاهرتز وایفای ابعاد کانال است. در یک محیط شلوغ، دستگاههای مختلف ممکن است از یک باند استفاده کنند.
باید بدانید که با فعال شدن تعداد زیادی دستگاه در یک باند، سرعت انتقال اطلاعات کاهش مییابد. سیگنال دستگاههای مختلف روی هوا با یکدیگر رقابت میکنند.
اضافه شدن یک باند جدید به این فضا، بسیاری از مشکلات را حل خواهد کرد.
3. باند 6 گیگاهرتز وایفای با کانالهای عریضتر و جدیدتر
زمانی که شما از کانال 2.4 گیگاهرتز استفاده میکنید، به 11 کانال محدود میشوید. عرض هر کانال 20 مگاهرتز است. تنها سه مورد از این 11 کانال همپوشانی ندارند. شامل: 1، 6 و 11.
اگر مودم شما به شکل هوشمند کانال را انتخاب کند، به شکل مداوم بین آن سه جا به جا خواهد شد. در مقابل باند 5 گیگاهرتز کانالهای بیشتری دارد.
باند 5 گیگاهرتز 36 کانال با عرض 20 مگاهرتز و 40 کانال با عرض 40 مگاهرتز را ممکن میکند. در نتیجه امکان جا به جایی اطلاعات با تداخل کمتر وجود دارد.
در باند 5 گیگاهرتز 24 کانال با یکدیگر همپوشانی ندارند. یعنی شما به راحتی میتوانید یک کانال خلوت را برای ارتباط بهتر پیدا کنید.
باند 6 گیگاهرتز وایفای اتصال به کمک 14 کانال جدید 80 مگاهرتز و 7 کانال جدید 160 مگاهرتز را ممکن میکند. نتیجه کانالهای جدید تداخل کمتر و سرعت بیشتر در مکانهای شلوغ خواهد بود.
شاید روی کاغذ باند 6 گیگاهرتز نهایت سرعت وایفای را افزایش ندهد اما به حرکت در اتوبان فکر کنید. حرکت در اتوبان شلوغ ساعت 4 عصر، رسیدن به نهایت سرعت را ممکن میکند؟
باند 6 گیگاهرتز برای شما اتوبان خالی را ایجاد میکند. البته فراموش نکنید که ارائه دهنده اینترنت و بستر آن اهمیت بسیار زیادی در سرعت و تاخیر دارد.
برای مثال: سیم مسی به 16 مگابایت بر ثانیه در قالب ADSL2 محدود میشود. اگر از فیبر نوری استفاده کنید سرعت شما چند برابر خواهد شد.
در انتها به محدوده ارتباط وایفای میرسیم. باند 2.4 گیگاهرتز بیشترین محدوده را پوشش میدهد. باند 5 گیگاهرتز اطلاعات را با سرعت بیشتری منتقل میکند اما محدوده آن کوچکتر است.
باند 6 گیگاهرتز نیز همین الگو را دنبال میکند. یعنی: محدوده کم و سرعت بالا.
4. وایفای 6 و وایفای 6E چه تفاوتی دارند؟
باند وایفای و اسم وایفای شاید شبیه به هم باشند اما ارتباطی ندارند. استانداردهای وایفای تفاوت آنها را نشان میدهد. متاسفانه با تمام استاندارد سازی اسم و رسمها همچنان درک تفاوت دشوار است.
به طور کلی دو نوع اسم گذاری برای وایفای وجود دارد. منبع یکی از اسم گذاریها “IEEE 802.11” است. این گروه استانداردهای مربوط به وایفای را ایجاد میکنند.
روی جعبه یک روتر پشتیبانی از استاندارد 802.11ac یا 802.11ax را مشاهده میکنید، این اعداد و حروف به معنی استاندارد رسمی IEEE است.
در همین حال اتحادیه وایفای استاندارد IEEE را دشوار میداند. به نظر آنها، کاربران عادی با خواندن این نوع استاندارد گیج و گمراه میشود.
اتحادیه وایفای (صاحب برند وایفای) در سال 2013 وایفای 5 را معرفی کرد. با همین روند استاندارد وایفای به همراه یک شماره (WiFi X) شناخته شد.
در ادامه مقایسه نام گذاری وایفای توسط استاندارد IEEE و اتحادیه وایفای را میخوانید
- WiFi 6E: 11ax-2021 در سال 2021
- وایفای 6: 11ax در سال 2019
- وایفای 5: 11ac در سال 2013
- وایفای 4: 11n در سال 2009
- وایفای 3: 11g در سال 2003
- وایفای 2: 11a در سال 1999
- وایفای 1: 11b در سال 1999
- لگاسی: 11 در سال 1997
در نتیجه وایفای 6E همان استاندارد IEEE به شکل 802.11ax-2021 است.
5. آیا میتوانیم یک روتر وایفای باند 6 گیگاهرتز تهیه کنیم؟
درست مانند هر استاندارد جدید، پشتیبانی از باند 6 گیگاهرتز به آرامی جلو میرود. از ابتدای امسال (سال 2021) گواهینامه وایفای 6E در حال صادر شدن است.
امروز که این مقاله را میخوانید، تعداد روترها با این ویژگی از تعداد انگشتان دست بیشتر نیست و قیمت بالایی دارد. آیا نمایشگاه سالانه CES را دنبال میکنید؟ چندین محصول برای دوستداران فناوری به نمایش گذاشته شد.
ایسوس محصول راگ رپتور وایفای 6E را معرفی کرد. همان دوست عنکبوتی ایسوس که سرعت بالایی را ممکن میکرد. البته که قیمت بالایی دارد. آن را برای یک خانه یا اداره بزرگ، مناسب میدانیم.
نتگِر محصول نایت هاوک RAXE500 وایفای 6E را معرفی کرده و از طراحی کلاسیک خود استفاده میکند. اگر در یک عمارت زندگی میکنید، لینکسیس وارد عمل میشود!
لینکسیس اطلس مکس AXE 8400 از یک سیستم پیشرفته و ترکیبی وایفای 6E استفاده میکند. این محصول به تنهایی 9000 فوت مربع را پوشش میدهد.
6. آیا باید به وایفای 6E و باند 6 گیگاهرتز مهاجرت کنیم؟
وایفای 6E همچنان در مراحل ابتدایی است. خرید یکی از آنها ارزان تمام نمیشود. خرید یکی از آنها برای کاربران عادی زیاده روی به حساب میآید.
اگر محدودیت مالی ندارید، خرید آن حال اینترنت شما را بهتر میکند. سرعت بیشتر و تاخیر کمتر شما را برای خرید یکی از آنها جذب نمیکند؟
نکته: دستگاه گیرنده نیز باید از اتصال 6 گیگاهرتز پشتیبانی کند. تا به امروز محصولات بسیار کمی از استاندارد جدید پشتیبانی میکنند.
منبع: makeuseof.com