پردازنده مغز رایانه به حساب میآید. از طرفی با دنیایی از پردازندهها رو به رو هستیم. درک تفاوت آنها خود به پردازش زیادی نیاز دارد.
اینتل از یک روند نام گذاری مفهومی استفاده میکند. سوالی که از ما بسیار پرسیده میشود در مورد نام گذاری اینتل است. بین پردازنده کور i3، کور i5 و کور i7 چه تفاوتهایی وجود دارد؟
به کدام یک از آنها نیاز داریم؟ امروز وقت بررسی دنیای تیم آبی است. برای آشنایی با تفاوت هر پردازنده و انتخاب بهترین گزینه با روکیدا همراه شوید.
1. کور i3، کور i5 و کور i7 چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در این قسمت باید به ترتیب اعداد توجه کنید. پردازنده اینتل کور i7 بهتر از اینتل کور i5 است. در نتیجه کور i3 نیز جایگاه پایینتری از کور i5 دارد.
مساله از جایی دشوار میشود که شما چه انتظاری از پردازنده دارید؟ قدم اول برای درک ماجرا: اینتل کور i7 به معنی یک پردازنده با هفت هسته پردازش نیست.
نسلهای قدیمی کور i3 به دو هسته محدود میشد. نسل جدید خانواده کور i3 از دو و چهار هسته قدرت میگیرد. این داستان در مورد پردازندههای کور i5 تکرار میشود.
نسل امروز کور i5 از چهار و شش هسته پردازش قدرت میگیرد. سرعت کلاک پردازنده نیز بالاتر از کور i3 است. در نهایت به پردازندههای کور i7 میرسیم.
این پردازندهها در قالب چهار، شش و هشت هسته عرضه میشوند. تا قبل از معرفی خانواده کور i9 پردازندههای کور i7 تاج پادشاهی پردازندههای رایانه را روی سر داشتند.
پردازندههای چهار هستهای معمولا بهتر از دوستان دو هستهای عمل میکنند. این روند در مورد دوستان شش هستهای نیز تکرار میشود. از طرفی همیشه این روند درست نیست.
اینتل در هر دوره یک خانواده از تراشهها را معرفی میکند. برای مثال خانواده راکتلیک نام آخرین نسل از پردازندههای اینتل است.
نکته: خانواده راکتلیک نسل یازدهم خانواده اینتل حساب میشود. در نتیجه اگر با عبارت نسل یازدهم رو به رو شدید، بدانید که با راکتلیک برابر است.
پردازندههای کور i9 را به یاد دارید؟ این پردازندهها برای نهایت عملکرد ساخته میشوند. تقریبا تمام آنها از هشت هسته کمک میگیرند. سرعت کلاک آنها نیز بالا است.
شما با خرید یکی از اعضای این خانواده عملکرد بالای دستگاه خود را برای مدتها تضمین میکنید. همچنین حافظه کش تراشههای i9 از تمام پردازندههای خانواده کور i بزرگتر است.
2. نسل پردازنده را از کدام قسمت پیدا کنیم؟
هر مدل در کنار سری پردازنده، خود را با اعداد معرفی میکند. این اعداد 4 یا 5 رقمی هستند. به نام تراشه اینتل کور i7 مدل 11700K دقت کنید. این تراشه از نسل یازدهم است.
معمولا نام پردازنده به زبان انگلیسی نوشته میشود. همین تراشه را به شکل “Intel Core i7-11700K” میخوانید.
برای مدتها برای تشخیص قدرت پردازنده از ادامه نام آن کمک میگرفتیم. سه رقم بعد از نسل، قدرت را به تصویر میکشد برای مثال: اینتل کور i3 مدل 8145U از اینتل کور i3 مدل 8109U قویتر است. چراکه 145 از 109 بزرگتر است.
این قانون همچنان استفاده میشود اما کار کمی دشوار جلو میرود. چراکه حروف در کنار اعداد قرار دارند. حروف باید به همراه اعداد معنی شود.
به تصویر بالا نگاه کنید. تمام عوامل تاثیر گذار در مقایسه و شناخت قدرت دستگاه در آن نمایش داده شده است.
3. معنی حروف در نامگذاری تراشههای اینتل چیست؟
همانطور که اسم و رسم تراشههای این شرکت را بررسی میکنید، متوجه میشوید که حروف مختلف در این نامگذاری وجود دارد. برای مثال: G، H، Q، T، Y، U و K.
- U: این گروه از تراشهها برای دستگاههای همراه ساخته میشود. آنها انرژی کمتری مصرف میکنند. هدف آن ماندگاری بیشتر باتری است
- Y: قدرت بسیار کمی دارد. این گروه از پردازندهها برای دستگاههای ضعیف ساخته میشود. مانند: دستگاههای اینترنت اشیا.
- T: قدرت آنها برای رایانههای دسکتاپ بهینه شده است
- H: در دستگاههای همراه قرار میگیرد اما عملکرد بالایی به همراه میآورد. این تراشهها را معمولا در لپ تاپهای ساخته شده برای بازی میبینیم
- HK: درست مانند تراشههای H عملکرد بسیار بالایی دارد. تفاوت آنها در قابلیت اورکلاک است. تراشههای خانواده HK را میتوانید اورکلاک کنید
- HQ: این تراشه در دستگاههای قابل حمل قرار میگیرد. قدرت بالایی داشته و از چهار هسته استفاده میکند
- G: یعنی همراه با تراشه یک کارت گرافیک اختصاصی وجود دارد. معمولا این خانواده را در لپ تاپها میبینیم
- G1-G7: عدد در کنار حرف G عملکرد کارت گرافیک را به نمایش میکشد
- K: حرف K در کنار پردازنده این معنی را به همراه دارد که قفل نشده و اورکلاک میشود
- S: خانواده پردازندههای ویژه است. آنها قدرت بسیار بالایی را در اختیار کاربر میگذارند
دانستن معنی این حروف و سیستم شماره گذاری به شما کمک میکند تا با مشاهده شماره مدل، اطلاعات بسیار زیادی از پردازنده به دست بیاورید.
4. فناوری “هایپر تردینگ”
این فناوری چه کاری انجام میدهد؟ به یک هسته فیزیکی اجازه میدهد تا به عنوان دو هسته مجازی فعالیت کند. در نتیجه باعث میشود تا چندین کار را هم زمان انجام دهد بدون این که هسته دیگری درگیر کار شود.
هایپر تردینگ در مرحله اول باعث کاهش مصرف انرژی میشود. سیستم دو هسته تراشه با هایپر تردینگ را به عنوان چهار هسته میشناسد.
چهار هسته مجازی سرعت بیشتری خواهند داشت. از طرفی بدانید که فناوری هایپر تردینگ عملکرد کلی را تنها چند درصد افزایش میدهد.
یعنی یک تراشه با 8 هسته فیزیکی بسیار قدرتمندتر از یک تراشه با 8 هسته مجازی عمل میکند. برای مدت طولانی تنها تراشههای کور i7 و چند تراشه کور i3 از این ویژگی استفاده میکردند.
با معرفی نسل دهم ماجرای استفاده از هایپر تردینگ تغییر کرد. امروز پردازندههای کور i5 نیز این ویژگی را به همراه دارند. متاسفانه فناوری هایپر تردینگ چند مشکل امنیتی داشت. کار در چند تراشه کور i7 نسل نهم بالا گرفت. اینتل مجبور شد تا این ویژگی را در چند تراشه غیر فعال کند.
متاسفانه ویژگی تراشههای اینتل با معرفی هر نسل و هر تراشه تغییر میکند. برای انتخاب درست باید تراشه را کامل بررسی کنید.
تا این لحظه یک قانون ثابت وجود دارد: تراشههای خانواده کور i9 بالاترین سرعت را به همراه دارند. آنها از تمام ویژگیهای اینتل نیز پشتیبانی میکنند.
5. فناوری توربو بوست
تمام تراشههای جدید اینتل از فناوری “توربو بوست” قدرت میگیرند این فناوری تا معرفی نسلهای جدید در خانواده اینتل کور i3 فعال نبود.
از نسل هشتم کور i3 نیز با توربو بوست همراه شد. این فناوری سرعت پردازنده را در شرایط خاص افزایش میدهد.
صد البته که تراشههای کور i9، کور i7 و کور i5 نیز فناوری توربو بوست را به همراه دارند. عملکرد واقعی توربو بوست در یک بازی سنگین نمایش داده میشود.
اینتل کاربران تولید کننده محتوی خود را فراموش نکرده است. اگر با یک نرم افزار سنگین کار میکنید، توربو بوست با شمشیر برنده به میدان میآید.
در نظر داشته باشید که این فناوری در زمان وب گردی، گوش دادن به موسیقی یا کارهای سبک تغییر قابل توجهی ایجاد نمیکند.
6. حافظه کش
تفاوت دیگر تراشهها جدا از دو فناوری هایپر تردینگ و توربو بوست، مقدار حافظه کش است. این حافظه درست مانند رم عمل میکند اما تنها برای پردازنده استفاده میشود.
یک حافظه کش بزرگتر، سرعت رایانه را به مقدار قابل توجهی افزایش میدهد. مثل حافظه رم به حافظه کش نگاه کنید.
هر مقدار که این حافظه بزرگتر باشد، عملکرد تراشه بهتر است. اگر پردازنده یک کار را چند بار انجام دهد، آن کار را در حافظه کش نگه میدارد. به عبارتی، دوباره آن کار را پردازش نمیکند.
در نتیجه هرچه حافظه کش بزرگتر باشد، تعداد کارهای بیشتری را ذخیره میکند. آخرین نسل از تراشههای کور i3 در حدود 4 تا 8 مگابایت حافظه کش دارند.
تراشههای کور i5 بین 6 تا 12 مگابایت حافظه کش به همراه میآورند. سری کور i7 از 12 تا 24 مگابایت حافظه کش استفاده میکند.
تراشههای کور i9 بین 16 تا 24 مگابایت حافظه کش دارند.
7. گرافیک اینتل: Xe، HD، UHD، آیریس، آیریس پرو، آیریس پلاس
از زمانی که پردازندههای مجتمع یا APU به بازار آمدند اتفاقات بزرگی در این زمینه افتاد. امروز که این مقاله را میخوانید، اینتل بزرگترین تولید کننده کارت گرافیک به حساب میآید.
متاسفانه با گذر زمان و تولید تراشههای بیشتر، اسم گذاری گیج کننده شد. اگر یک نام برای تمام آنها بخواهید، اینتل گرافیک تکنولوژی کافی است.
از طرفی برای خرید یک رایانه جدید، اسم کلی، کافی نیست. باید بدانیم کدام اسم برای کدام نسل است. چند قدم دیگر با روکیدا همراه بمانید.
- گرافیکهای اینتل HD: برای اولین بار در سال 2010 معرفی شد. در واقع نسل پنجم به حساب میآید
- اینتل آیریس و اینتل آیریس پرو: در سال 2013 معرفی شدند. آنها نسل هفتم حساب میشوند. در زمان خود یک انقلاب در زمینه پردازش گرافیکی به حساب میآمد. چراکه حافظه DRAM را در خود ترکیب کرده بود
- اینتل UHD: با پردازندههای نسل دهم اینتل معرفی شد. آن را تنها در لپ تاپها میبینیم
- اینتل Xe: تیم آبی با این خانواده معجزه کرد. با استفاده از یک معماری جدید، عملکرد گرافیکهای یک پارچه را به مقدار قابل توجه افزایش داد
نکته: برخی از مدلهای اینتل UHD از معماری اینتل Xe استفاده میکنند که کار را از هر زمانی پیچیدهتر میکند.
بهترین نکته در مورد بررسی گرافیک پردازنده این است که تنها به نام گرافیک اعتماد نکنید. اگر یکی از تراشههای تیم آبی با HK به پایان رسید، باید بدانید که بهترین کارت گرافیک را به همراه دارد.
اگر اسم پردازنده با حرف G به پایان برسد، یعنی یک کارت گرافیک جداگانه و اختصاصی وجود دارد.
8. بررسی کوتاه هر خانواده از پردازندههای اینتل
تفاوت هر پردازنده به شکل خلاصه
- اینتل کور i3: برای کارهای سبک ساخته شده. انتخاب اقتصادی برای مرور وب، اجرای مایکروسافت آفیس، برقراری تماس ویدئویی و کارهای مشابه. این تراشه برای گیمرها یا افراد حرفهای مناسب نیست
- اینتل کور i5: برای کارهای متوسط ساخته شده. کسانی که بین عملکرد و قیمت تعادل را میخواهند. اگر پردازنده کور i5 را با پسوند G یا Q تهیه کنید، برای بازی شما را همراهی میکند. البته که باید از یک گرافیک جداگانه کمک بگیرید
- اینتل کور i7: برای کارهای سنگین ساخته شده. اگر چند برنامه را هم زمان اجرا میکنید یا از برنامههای تولید محتوا کمک میگیرید بهترین گزینه است. تراشههای سری i7 شما را منتظر نمیگذارند
- اینتل کور i9: برای کارهای فوق سنگین ساخته شده. آنها بهترین عملکرد را در کنار قیمت بالا ممکن میکنند. اگر این خانواده را میخواهید، نباید قیمت را در نظر بگیرید
9. چطور بین آنها انتخاب کنیم؟
اگر قدم به قدم با روکیدا همراه شده باشید، حالا میتوانید بین پردازندههای این شرکت به درستی انتخاب کنید. گاهی اوقات دو پردازنده از نسلهای مختلف قیمت مشابهی دارند.
در این قسمت تصمیم گیری را به شما آموزش میدهیم. بهتری کار این است که از “CPU Boss” کمک بگیرید. در این وب سایت دو پردازنده را رو در روی هم قرار میدهید.
یک تجزیه و تحلیل دقیق از هر کدام در اختیار شما قرار میگیرد. رتبه بندی این سایت بسیار دقیق انجام میشود. اگر نمیخواهید به اصطلاحات سخت نگاه کنید، بر اساس رتبه بندی، بهترین را به خانه ببرید.
البته که سرویس CPU Boss جزئیات فوق العادهای از هر پردازنده را به شما نمایش میدهد. با هر مقدار اطلاعات نا امید نمیشوید.
10. بیشتر کاربران به تراشه اینتل کور i9 نیازی ندارند
پردازندههای اینتل کور i9 دنیایی از قدرت را به همراه دارند. آنقدر که تمام کاربران را به هیجان میآورد. از طرفی آیا به این مقدار از قدرت نیاز داریم؟
سوال بهتر: آیا میتوانید از این قدرت استفاده کنید؟ حتی برای گیمرهای، طراحان، تولید کنندگان محتوی، توسعه دهندگان و دیگر کاربران حرفهای اینتل کور i7 کافی به نظر میرسد.
کور i7 با یک قیمت مناسب، عملکرد فوق العادهای را به رایانه شما میآورد. در نهایت یک قانون وجود دارد: اگر میتوانید پردازنده اینتل کور i9 را به خانه ببرید، لحظهای صبر نکنید!
قطعا قدرت بی نهایت را روی نمایشگر، تعداد فریم و دیگر موارد لمس خواهید کرد. شما کدام پردازنده را به کاربران روکیدا پیشنهاد میکنید؟
منبع: makeuseof.com