بدون تردید، ایکس باکس سری ایکس برترین ایکس باکس تا به امروز محسوب میشود و بهترین کنسولی است که میتوانید بازیهای قدیمی و جدید را روی آن اجرا کنید. در حال حاضر خرید ایکس باکس سری ایکس چندان راحت نیست اما بدون شک ارزش زحمت و جستجو برای پیدا کردن را دارد. این محصول مایکروسافت پس از گذشت حدود 6 ماه از عرضه، مجهز به مجموعهای کامل از بازیهای جذاب شده از جمله یکسری عنوان جدید و همچنین نسخه بهبود یافته بهترین بازیهای ایکس باکس وان.
معمولاً انتظار از کنسولهای نسل جدید برای ایجاد تحولی عظیم در کنسولهای قدیمی تر چندان به جا نیست چون پیشرفتهای گرافیک از ایکس باکس وان ایکس تا سری ایکس چندان خیره کننده نیستند اما با رونمایی از کنسولهای جدید میتوان مطمئن بود که خیلی از بازیهایی که روی کنسولهای قدیمی تر به کندی اجرا میشدند، در کنسولهای جدید بسیار روان تر باشند.
علاوه بر این، ایکس باکس سری ایکس امکانات و ویژگیهای مختلف دیگری هم دارد. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا در نهایت تصمیم بگیرید که این کنسول جدید ارزش انتظار را دارد یا خیر.
نظر نهایی
ایکس باکس سری ایکس نقطه عطف تلاشهای شرکت مایکروسافت در حوزه گیمینگ محسوب میشود و مجهز به ترکیبی از قدرتمندترین سختافزار با زمان بارگذاری سریع و کتابخانهای عظیم از منابع چندین نسل ایکس باکس است.
مزایا
- تنها ایکس باکسی است که باید بخرید
- بسیار قدرتمند
- سرعت بالای بارگذاری بازیها
- طراحی تمیز و جذاب
- سازگاری عقبگرد وسیع
معایب
- محدودیت بازیهای نسل جدید
- سنگین و بزرگ
مشخصات ایکس باکس سری ایکس
- پردازنده: AMD Zen 2 هشت هستهای 3.8 گیگاهرتزی
- گرافیک: گرافیک سفارشی RDNA 2، با 12 teraflops و 52 واحد کنترلی
- حافظه: 16 گیگابایت
- درایو ذخیره اطلاعات: یک SSD یک ترابایتی
- حداکثر رزولوشن: 8K
- نرخ فریم: 120 فریم بر ثانیه
- پورتها: HDMI، USB-A و لن
- ابعاد: 11.9 در 5.9 در 5.9 اینچ
- وزن: 9.8 پوند
قیمت و دسترس پذیری ایکس باکس سری ایکس
ایکس باکس سری ایکس در سطح جهان عرضه شده و حالا همه کاربران امکان سفارش دادن آن را دارند اما موجودی این محصول مایکروسافت حتی با وجود گذشت ماهها از عرضه آن محدود است. بنابراین ممکن است در حال حاضر و در ماههای پیش رو خرید آن سخت باشد.
قیمت این کنسول از 499 دلار در آمریکا و 449 پوند در انگلیس شروع میشود. این یعنی قیمت آن در این کشورها با قیمت PS5 برابر است اما نسبت به نسخه دیجیتال PS5 که قیمت آن 399 دلار یا 349 پوند است، قیمت بالاتری دارد.
با قدرت گرافیکی 12 ترافلاپس این کنسول نسبت به قدرت 10 ترافلاپسی کنسول PS5، نسبت به هزینهای که پرداخت میکنید توان گرافیکی بیشتری نصیب شما میشود. همچنین با خرید PS5 یک درایو SSD با ظرفیت 825 گیگابایت خواهید داشت اما ظرفیت SSD ایکس باکس سری ایکس یک ترابایت است.
در رابطه با بحث ذخیره اطلاعات، لازم به ذکر است که بازیهای امروزی فضای زیادی مصرف میکنند و مثلاً بازیهایی مثل Dirt 5 به بیش از 60 گیگابایت فضای SSD نیاز دارند. اگر میخواهید یک کتابخانه جامع از بازیهای ایکس باکس داشته باشید، باید به دنبال خرید یک SSD اکسترنال اختصاصی باشید که 200 دلار (یا بیشتر) دیگر به قیمت ایکس باکس سری ایکس اضافه میکند. بدون تردید ابزارهای گیمینگ نسل جدید وقتی تازه روانه بازار میشوند قیمت کمی ندارند.
طراحی ایکس باکس سری ایکس
خیلی از کاربران معتقدند که ایکس باکس سری ایکس شبیه به یک کامپیوتر با فرم فاکتور کوچک است که این دیدگاه چندان هم بیراه نیست به خصوص وقتی این کنسول در حالت ایستاده قرار بگیرد. طراحی یکپارچه این کنسول برای بعضیها جذاب است اما بعضی دیگر طراحی ساده و بدون پرداختن به جزئیات را بیشتر میپسندند.
ایکس باکس سری ایکس با ابعاد 15.1 در 15.1 در 30.1 سانتی متر و وزن 9.8 پوند یک سیستم بزرگ و جاگیر محسوب میشود اما نه به اندازه PS5. این یعنی ممکن است برای جا دادن آن با مشکل روبرو شوید مگر اینکه دستگاه را به پهلو قرار دهید. یکسری پد نرم هم در هر سمت کنسول قرار دارد که نشان میدهد کنسول باید در حالت قرار گرفتن به پهلو چه وضعیتی داشته باشد. این پدها از سرخوردن کنسول هم جلوگیری میکنند.
اما ایکس باکس سری ایکس از پهلو بیش از حد بزرگ و بدترکیب به نظر میرسد و به نوعی شبیه به یک آمپلی فایر است. خیلی از کاربران ترجیح میدهند این کنسول را ایستاده قرار دهند که جلوه بهتری پیدا میکند بخصوص وقتی دریچههای بالای آن دید میشوند که یک طراحی سبز رنگ در وسط آن به کار رفته است.
از آنجایی که ایکس باکس سری ایکس هوای سرد را از پایین کنسول بازی کشیده و از بالا تخلیه میکند، احتمالاً قرار دادن آن به صورت عمودی برای سیستم خنک کننده کنسول مناسب تر است. در این رابطه باید گفت که این سیستم معمولاً خیلی آرام و خنک است اما اگر دستتان را روی دریچههای بالایی آن قرار دهید، یک نسیم گرم را حس میکنید. این حرکت نشان دهنده مهندسی دقیقی است که شرکت مایکروسافت در سری ایکس تعبیه کرده بخصوص با توجه به جای دادن چنین سختافزاری قوی در ابعادی نسبتاً کوچک. سرهم کردن یک کامپیوتر گیمینگ با قدرتی معادل با این سیستم کار راحتی نیست.
گرچه ممکن است این کنسول کنار یا پشت تلویزیون بزرگ و جاگیر به نظر برسد اما روی میز کامپیوتر ظاهر بهتری دارد. اگر قصد اتصال این کنسول به مانیتوری با نرخ نوسازی بالا یا 4K را دارید، قطعاً از تناسب آن شگفت زده میشوید.
به نظر میرسد که طراحی ایکس باکس سری ایکس بیشتر به ایکس باکس وان ایکس شباهت دارد تا ایکس باکس معمولی اما روی این کنسول نوار نورانی یا حلقههای LED چرخان وجود ندارد و تنها نور آن مربوط به دکمه پاور ایکس باکس است که هنگام روشن بودن سری ایکس نور سفیدی از آن میتابد.
در مجموع میتوان انتظار داشت که زیبایی ایکس باکس سری ایکس در حین سادگی آن باعث میشود که طراحی آن خیلی زود قدیمی نشود و در مجموع به نحوی طراحی شده که خیلی راحت با سیستم سرگرمی و سینمای خانگی شما ترکیب شود.
پورتهای ایکس باکس سری ایکس
در ایکس باکس سری ایکس برای حفظ سادگی طراحی فقط یک پورت USB 3.1 Type-A و یک درایو بلوری در قسمت جلوی دستگاه به کار رفته است. یک دکمه هم برای جفت کردن دسته بی سیم بازی وجود دارد. به این ترتیب خیلی راحت میتوان دسته را برای شارژ متصل کرد یا یک درایو اکسترنال به سیستم وصل کرد و بازیها و سیوها را جابجا کرد.
پشت ایکس باکس سری ایکس پورتهای بیشتری وجود دارد. در اینجا یک پورت HDMI 2.1 وجود دارد که برای گیمینگ 8K ضروری است و این امکان را فراهم میکند که پنلهای 120 هرتزی برای بعضی از بازیها از نرخ فریم 120 بر ثانیه استفاده کنند. همچنین یک قفل کنسینگتون، یک پورت اترنت و دو پورت USB 3.1 دیگر هم وجود دارند که این پورتها برای اتصال درایو اکسترنالی که قرار است دائماً به کنسول وصل باشند، مفید هستند.
برخلاف ایکس باکس وان و وان ایکس کانکشن صوتی نوری و پورت HDMI ورودی در این کنسول وجود ندارد. احتمالاً حذف پورت صوتی نوری فقط برای اشخاصی که قصد استفاده از سیستمهای صوتی قدرتمند را دارند مشکل آفرین است و کانکشن HDMI هم میتواند سیگنالهای صدای فراگیر و دالبی اتمز را جابجا کند. بعید است که کاربران زیادی از پورت HDMI استفاده کنند بنابراین حذف آن از سری ایکس چندان مهم به نظر نمیرسد. همچنین با حذف آن احتمال اتصال HDMI به پورت اشتباه کمتر میشود چون خیلی از ما گاهی اوقات کابل HDMI را به پورت اشتباه متصل میکنیم و بعد تعجب میکنیم که چرا سیگنال نداریم.
اما شاید مهم ترین پورت، اسلات توسعه باشد. این پورت مخصوص PCIe 4.0 SSD اکسترنال است که با استفاده از آن میتوانید سری ایکس را با یک درایو یک ترابایتی پرسرعت توسعه دهید.
رابط کاربری و قابلیت Quick Resume در ایکس باکس سری ایکس
شاید شما هم منتظر تغییرات بزرگی در رابط کاربری ایکس باکس سری ایکس بودید اما واقعیت این است که رابط کاربری این کنسول تقریباً با رابط کاربری ایکس باکس وان یکی است. این شرایط بد نیست چون رابط کاربری قبلی هم کاملاً جامع بود و دارای مجموعهای کامل از اپلیکیشنها، بازیها و ابزارهای مختلف بود که برای انتقال اطلاعات بین درایوها، تنظیم صفحه نمایش HDR و پکیج صوتی استفاده میشوند.
گزینههای جالب و جذاب زیادی هستند که از ایکس باکس وان به سری ایکس منتقل شده اند مثل قابلیت دسترسی از راه دور به کنسول و استریم کردن بازیها از طریق کانکشن وای فای محلی. در نهایت انتظار میرود که امکان استریم کردن بازیها از سری ایکس روی اینترنت موبایل فراهم شود اما این حرکت جزئی از راهکار استریمینگ پروژه xCloud شرکت مایکروسافت بود و هنوز در هیچ یک از کنسولهای ایکس باکس پیاده سازی نشده است.
اما اگر طرح اشتراک Xbox Game Pass Ultimate دارید میتوانید مجموعهای از بازیهای ایکس باکس را روی دستگاههای اندروید استریم کنید طوری که میزان پیشرفت شما در ایکس باکس وان یا سری ایکس همگام سازی شود. در واقع همین همگام سازی بین پلتفرمی یکی از ویژگیهای مطلوب سری ایکس محسوب میشود. به محض اینکه بازیهای ایکس باکس وان را روی سری ایکس نصب کردیم، رابط کاربری آن بلافاصله بازیهای ذخیره شده را از روی بستر ابر استخراج کرده و این امکان را فراهم کرد که بازیها را از جایی که متوقف شده بود از سر بگیریم.
در رابطه با ایکس باکس گیم پس لازم به ذکر است که بخش عمدهای از رابط کاربری آن با تمرکز بر برجسته کردن قابلیتهای جدید این سرویس طراحی شده که برای کاربرانی که به دنبال بازیهای جدید هستند مفید است. این تمرکز خاص ایکس باکس گیم پس و شکل و طراحی خاص منوی آن باعث شده که پیدا کردن آنچه به دنبالش هستید بر خلاف رابط کاربری بسیار تمیز PS4کمی سخت باشد اما هر شخصی که با رابط کاربری ایکس باکس وان آشنایی داشته باشد با سری ایکس هم کاملاً احساس آشنایی خواهد داشت. همچنین لازم به ذکر است که سری ایکس بیشتر پرچمدار اکوسیستم ایکس باکس است تا یک کنسول نسل جدید.
یکی از قابلیتهای جدید این رابط کاربری، Quick Resume یا ادامه بازی با سرعت است. این قابلیت به شما امکان میدهد که چند بازی را همزمان بارگذاری کنید و از یک بازی خارج شده سپس بازی دیگری را شروع کنید و بعد دوباره بازی اول را از همان جایی که ترک کرده بودید ادامه دهید یعنی طوری که انگار بازی را یک لحظه متوقف (Pause) کرده باشید.
این اتفاق خیلی سریع رخ نمیدهد اما نسبت به بارگذاری بازی از صفر سریع تر است و البته برای ایکس باکس سری ایکس و اس بازیهای بهینه سازی شده بیشتری وجود دارند که میتوانند از قابلیت Quick Resume استفاده کنند.
استفاده از Quick Resume هم لذت خاصی دارد. کافیست وقتی در بازی هستید دکمه ایکس باکس روی دسته بازی را فشار دهید و روی یک عنوان دیگر بروید تا بارگذاری شود. سپس میتوانید به بازی اول برگردید و آن را از همان جایی که رها کرده بودید ادامه دهید.
این قابلیت اهمیت بسیار زیادی دارد و در PS5 معادل آن را ندیده بودیم هر چند بازیهای PS5 هم با سرعت خیلی خوبی بارگذاری میشوند. وقتی قصد اجرای سریع بازیها را دارید یا دوست شما آنلاین شده و میخواهید از حالت تک نفره به چند نفره جابجا شوید، Quick Resume میتواند بسیار مفید باشد.
کارایی و سرعت ایکس باکس سری ایکس
در حال حاضر تعداد بازیهای بهینه سازی شده برای ایکس باکس سری ایکس نسبت به زمان رونمایی از آن بیشتر شده و به خوبی قدرت گرافیک 12 ترافلاپسی را هم برای بازیهای قدیمی و هم بازیهای جدید به تصویر میکشد.
یکی از این عناوین برجسته و مهم اساسینز کرید والهالا (Assassin’s Creed Valhalla) است. گرچه این بازی مخصوص ایکس باکس سری ایکس نیست اما یک بازی با تنظیمات گرافیکی و جلوههای خیره کننده است و روی سختافزار کنسول بازیهای جدید به بهترین شکل اجرا میشود. وقتی این بازی برای اولین بار روی ایکس باکس سری ایکس راه اندازی شد، مشکلاتی مثل افت نرخ فریم، پارگی تصویر و ضعف کلی عملکرد بود که قابلیت رقابت با نسخه PS5 آن را نداشت.
اما پس از عرضه یک پچ بزرگ، این بازی روی ایکس باکس سری ایکس خیلی روان تر اجرا میشد. هدف نهایی، ارائه نرخ 60 فریم بر ثانیه بود و طبق تجربه ما این کنسول موفق شد به میزان زیادی به این مرز برسد اما این بازی از رزولوشن پویا استفاده میکند که وقتی که حرکت زیادی روی صفحه وجود دارد از 4K به 1440p میرسد بنابراین قادر به ارائه تجربه 4K کامل و صددرصد بومی نیست.
این افت رزولوشن طوری است که بعضی از کاربران متوجه آن میشود و برای بازی به خوبی اساسینز کرید والهالا انتظار میرود که یک محصول 500 دلاری بتواند جلوههای تصویری خوب و نرخ فریم پایداری ارائه کند. رسیدن به این سطح عملکرد در یک کامپیوتر نیاز به سرمایه گذاری حداقل هزار دلاری دارد.
Gears 5 یکی دیگر از عناوینی است که برای ایکس باکس سری ایکس به طور کامل بهینه سازی شده و این یعنی قادر است به رزولوشن 4K و نرخ فریم 60 یا در صورت داشتن تلویزیون سازگار به نرخ فریم 120 برسد.
اگر ایکس باکس وان ایکس دارید، ممکن است از قبل Gears 5 را در حالت 4K و نرخ 60 فریم بر ثانیه اجرا کرده باشید چون این کنسول از آن پشتیبانی میکند اما این بهترین حالت ممکن است و وقتی حرکت زیادی در بازی وجود داشته باشد، رزولوشن وان ایکس برای ارتقای نرخ فریم کمتر میشود. به گفته کارمندان Digital Foundry که فناوریهای لازم برای آزمایش چنین موضوعاتی را در اختیار دارند، این اتفاق هنوز هم در نسخه بهینه سازی Gears 5 برای سری ایکس رخ میدهد اما گرافیک 12 ترافلاپسی آن باعث شده که سیستم بتواند کیفیت 4K و نرخ 60 فریم بر ثانیه را به صورت تقریباً ثابت حفظ کند.
باز هم این موضوع چندان مهم به نظر نمیرسد اما باید دقت داشت که یک تنظیم خاص برای ارتقای Gears 5 نسبت به نسخه وان ایکس وجود دارد. این تنظیم به اسم تنظیمات اولترا در نسخه کامپیوتر وجود داشت که جزئیات بافت تصویر را ارتقاء میدهد همچنین نورپردازی و جزئیات سایهها را – البته برای اینکه متوجه وجود تفاوت خاصی شوید باید از نزدیک و با دقت به تصویر نگاه کنید.
همچنین این بازی از سیستمی به اسم نورپردازی سراسری فضای صفحه استفاده میکند که باعث روشن شدن بخشهایی از صفحه میشود که ممکن است در حالت معمولی تاریک باشند همچنین به نمایش هر چه بهتر برق سلاحها در این بازیها کمک میکند.
البته چنین آپگریدهایی گام مهمی در گیمینگ نسل جدید محسوب نمیشوند اما بدون شک حرکات خیلی خوبی بوده و Gears 5 را به بهترین شکل به تصویر میکشند. در مجموع تصویر بازی فوق العاده است و به صورت کاملاً روان اجرا میشود.
Gears 5 با معماری شتاب دهنده ایکس باکس سری ایکس که وعده افزایش چشمگیر زمان بارگذاری بازی را میدهد اجرا نمیشود اما نیازی هم به آن ندارد چون زمان بارگذاری بازی تقریباً زیر 10 ثانیه است. در ایکس باکس وان ایکس زمان بارگذاری حدود 40 ثانیه یا بیشتر است.
اما مهم ترین تفاوت در بازی رد دد ریدمپشن ۲ (Red Dead Redemption 2) مشاهده میشد. با توجه به ابعاد جهان باز این بازی جای تعجب نیست که در ایکس باکس وان ایکس بارگذاری یک سیو بازی بیش از یک دقیقه زمان میبرد. در یکی از تستهای انجام شده بارگذاری یکی از سیوهای اخیر بازی حدود 1 دقیقه و 28 ثانیه زمان برد. در سری ایکس بارگذاری همین سیو حدود 38 ثانیه طول کشید که تغییر مهمی محسوب میشود. اگر وقت طلا باشد، بدون شک ایکس باکس سری ایکس کمک زیادی به صرفه جویی در آن میکند.
از آنجایی که رد دد ریدمپشن ۲ برای سری ایکس بهینه سازی نشده، این بازی با رزولوشن 4K اجرا میشود اما فراتر از 30 فریم بر ثانیه حرکت نمیکند. با این حال به نظر میرسد که این بازی به صورت تقریباً قاطع و ثابت به نرخ 30 فریم بر ثانیه پایبند مانده در حالیکه در ایکس باکس وان ایکس هر از گاهی با افت نرخ فریم روبرو میشدیم. امیدواریم شرکت راک استار آپدیتی برای رد دد ریدمپشن ۲ منتشر کند که قابلیتهای آن را برای سری ایکس ارتقاء دهد چون به احتمال زیاد این کنسول جدید قادر است بازی را با کیفیت 4K و نرخ 60 فریم بر ثانیه اجرا کند و به این ترتیب زیبایی و جلوه این بازی خارق العاده را افزایش دهد.
بازیهای ایکس باکس سری ایکس
در مجموع، بازیهای زیادی به طور انحصاری برای کنسول ایکس باکس سری ایکس طراحی نشده و نخواهند شد چون اکثر بازیها روی ایکس باکس سری اس، ویندوز 10 و به زودی ویندوز 11 هم قابل اجرا خواهند بود.
با این حال، ایکس باکس سری ایکس و اس هم عناوین انحصاری خاص خودشان را خواهند داشت مثل Halo Infinite، Fable 4 و Starfield و عناوین مختلف دیگر.
اما در حالیکه منتظر این بازیها هستید، باید گفت که یکسری بازی ارتقاء یافته برای ایکس باکس سری ایکس و اس هم وجود دارد. عناوینی مثل سایبرپانک 2077، فروزا هوریزون 4، Yakuza: Like a Dragon، Destiny 2: Beyond Light و دریای دزدان روی ایکس باکس سری ایکس نسبت به سختافزار قدیمی ایکس باکس بهتر اجرا میشوند.
همچنین ایکس باکس گیم پس را هم داریم. ایکس باکس سری ایکس و گیم پس در کنار هم و با هم عملکرد فوق العادهای دارند.
با پرداخت 9.99 دلار در ماه میتوانید به بیش از صد بازی ایکس باکس دسترسی پیدا کنید و به این ترتیب هر چهار نسل ایکس باکس، یک مجموعه از بازیهای Bethesda و عناوین اختصاصی از EA Play را (در صورت خرید طرح عضویت Ultimate ایکس باکس گیم پس) در اختیار خواهید داشت.
بنابراین هر چند هنوز هیچ بازی پرچمداری که از همه قابلیتهای ایکس باکس سری ایکس بهره برداری کند طراحی نشده اما بازیهای زیادی هستند که میتوان روی این کنسول اجرا کرد. بازیهای مختلفی هم هستند که به زودی عرضه میشوند مثل ردفال و الدر اسکورولز 6.
سازگاری عقبگرد ایکس باکس سری ایکس
شرکت مایکروسافت و گیمرهای ایکس باکس بارها و بارها به قابلیت سازگاری عقبگرد ایکس باکس اشاره کردند اما شاید این شور و هیجان افراطی باشد.
به طوری کلی برای اجرای بازیهای ایکس باکس از هر نسلی کافیست دیسک بازی را بخرید و داخل درایو کنسول قرار دهید. اگر برای این بازی سازگاری عقبگرد وجود داشته باشد که برای اکثر بازیها همینطور است، فرایند نصب شروع میشود. اگر به ایکس باکس گیم پس دسترسی داشته باشید خیلی ساده میتوانید بازیهای لیست شده در این سرویس که تاریخ آنها تا زمان ایکس باکس اصلی برمی گردد را دانلود و نصب کنید.
چنین بازیهایی قادر نیستند بلافاصله از تمام قدرت گرافیکی سری ایکس استفاده کنند اما همین که مستقیماً روی درایو SSD کنسول نصب میشود یعنی بارگذاری آنها ظرف چند ثانیه انجام میشود و هر بازی که روی سختافزارهای قدیمی بد اجرا میشد به احتمال زیاد روی کنسول جدید اجرای روانی خواهد داشت.
یکسری محدودیت هم در بازیها وجود دارد چون بازی که روی حالت 30 فریم بر ثانیه قفل شده روی حالت 60 فریم اجرا نمیشود مگر اینکه بهینه سازی شود. این موضوع درباره رد دد ریدمپشن ۲ صدق میکند که روی سری ایکس هم به نوعی مثل وان ایکس با نرخ 30 فریم بر ثانیه و رزولوشن 4K اجرا میشد. قرار دادن اساسینز کرید 2 در سری ایکس هم باعث بارگذاری سریع تر و روان تر شدن بازی نسبت به ایکس باکس 360 میشود.
همانطور که Digital Foundry توضیح داده، بازیهای ایکس باکس وان که برای بالاترین کارایی (پرفورمنس)، حالتهای مختلف کارایی و یا رزولوشن پویا طراحی شده اند در سری ایکس با بهترین تنظیمات ممکن اجرا میشوند. لازم به ذکر است که سری ایکس این بازیها را در حالت سازگاری عقبگرد اجرا میکند یعنی چنین بازیهایی نمیتوانند از معماری RDNA 2 شرکت AMD بهره مند شوند مگر اینکه بعداً بهینه سازی شوند.
امیدواریم که شرکت مایکروسافت توسعه دهندگان را ملزم به پچ کردن بازیهای قدیمی تر برای بهره برداری حداکثری از قدرت سری ایکس کند. همچنین مایکروسافت میتواند سیستمی طراحی کند که به سری ایکس امکان میدهد از تمام قدرتش روی بازیهای قدیمی تر استفاده کند.
یکی از امکانات جالب سازگاری عقبگرد Auto HDR است که از الگوریتمهای یادگیری ماشینی برای پیاده سازی تصویربرداری با دامنه دینامیک بالا (HDR) روی بازیهایی که برای این کار طراحی نشده اند استفاده میکنند. در رد دد ریدمپشن ۲ و Gears of War Ultimate Edition این قابلیت خیلی خوب کار میکند.
مثل هر فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی این فناوری هم هر از گاهی دچار اشتباه شده و صحنهها را بیش از حد اشباع یا نورپردازی میکند اما به شخصه با هیچ مشکلی روبرو نشدم و حتی اساسینز کرید 2 هم خوب به نظر میرسید هر چند تفاوت عظیم و چشمگیری نداشت.
با در نظر گرفتن این قابلیت در کنار قدرت ایکس باکس سری ایکس برای اجرای بازیهای قدیمی بهینه سازی نشده، متوجه میشویم که سری ایکس بهترین کنسولی است که میتوان بازیهای ایکس باکس را روی آنها اجرا کرد از جدیدترین بازیهای ایکس باکس وان گرفته تا بازیهای ایکس باکس اصلی و علاوه بر این، پس از عرضه ایکس باکس سری ایکس پتانسیل خیلی بیشتری برای بهینه سازی قابلیت سازگاری عقبگرد وجود دارد.
دسته بازی ایکس باکس سری ایکس
هر چند مایکروسافت یک دسته بازی مخصوص ایکس باکس 360 طراحی کرده اما بعضی از کاربران همچنان طرفدار دستههای ایکس باکس هستند و دسته بی سیم جدید هم به نوعی یک تکامل خوب و عالی از مدل قبل محسوب میشود. اما با نگاه کلی به این وسیله تفاوت خیلی چشمگیری با دسته ایکس باکس وان حس نمیکنید.
اما این حرکت هم بد نیست چون این دسته بازی عملکرد خیلی خوبی دارد. تغییرات کوچک مثل طراحی بافت دار روی شوکها و پیشرفته تر شدن D-pad باعث بهتر شدن همان دسته بازی آشنای همیشگی شده اند.
دسته بی سیم ایکس باکس مدتها یکی از راحت ترین دستههای بودی که تست کردیم و در واقع بر اساس دسته ایکس باکس 360 طراحی شده است. همین شرایط برای دسته جدید هم صدق میکند هر چند این دسته یکسری قابلیت اضافه دارد.
با نگاه کلی به این دسته میتوان گفت که مهم ترین تغییر اضافه شدن دکمه به اشتراک گذاری برای انتشار اسکرین شات و فایلهای ضبط شده از روی صفحه با یک کلیک ساده است. همچنین D-pad این دسته هم حالت ترکیبی دارد و به شکل یک صفحه مقعر طراحی شده که دقت بیشتری دارد به خصوص اگر بازیهای بزن برو جلوی سنتی را اجرا میکنید. رویه دسته جدید ظاهر مات تری دارد و مشکی آن دودی تر به نظر میرسد. دکمه ایکس باکس هم حالا کاملاً مشکی است.
دسته جدید هم مثل مدل قبلی به خوبی داخل دست قرار میگیرد. شوکها کمی کوچکتر بوده و لمس آنها حس بهتری دارد مثل دکمههای روی شانه. جوی استیک هم نسبت به قبل صدای کلیک رضایت بخش تر و محکم تری دارد.
هیچ کدام از این تغییرات انقلابی و چشمگیر محسوب نمیشوند – اگر به دنبال چنین محصولی هستید باید دسته DualSense پلی استیشن 5 را بررسی کنید – اما در مجموع یک دسته بی سیم کامل و خوب ایجاد کرده اند. تنها مشکل این است که هنوز هم قدرت این دسته از باتریهای AA به دست میآید. گرچه امکان معاوضه این باتریها با یک پک باتری که از طریق USB-C شارژ میشود وجود دارد اما چنین باتری کمی قدیمی و منسوخ به نظر میرسد.
مایکروسافت هدست بی سیم جدیدی هم برای ایکس باکس معرفی کرد که 99 دلار قیمت دارد. این هدست طراحی تمیزی دارد و از طریق بلوتوث با ایکس باکس متصل میشود. هدفونهای روگوشی این شرکت هم از فرمتهای صوتی مثل دالبی اتمز و DTS Headphone:X پشتیبانی میکنند. برای قضاوت درباره این هدفون اول باید آن را امتحان کنیم اما در مجموع ظاهر آن امیدوارکننده و جذاب به نظر میرسد.
نظرنهایی ایکس باکس سری ایکس
ایکس باکس سری ایکس برترین ایکس باکسی محسوب میشود که تا امروز عرضه شده است. این کنسول همه بازیهای طراحی شده برای نسلهای مختلف ایکس باکس را اجرا میکند.
قطعاً قیمت 499 دلاری برای یک کنسول بازی که هیچ قابلیت نسل جدید خارق العادهای ندارد زیاد به نظر میرسد اما در مجموع نسبت به فناوری که دریافت میکنید معقول و مناسب است. جدیدترین پردازنده AMD و فناوری گرافیک این کنسول هم قدرت زیادی در اختیار شما قرار داده و به بارگذاری بازیها ظرف چند ثانیه کمک میکند. گرچه مدتهاست که کامپیوترها مجهز به SSD شده اند اما برای سرهم کردن کامپیوتری با چنین قدرت و درایو پیشرفتهای حداقل باید هزار دلار هزینه کرد.
از آنجایی که هنوز هیچ بازی یا اپلیکیشنی طراحی نشده که باعث شود این کنسول حس و حال یک کنسول نسل جدید را ایجاد کند اما بازیها روی این کنسول خیلی خوب اجرا میشوند و تأخیر و مشکلات گرافیکی که در نسلهای قبل مشاهده کردیم از بین رفته اند. در مجموع هدف سری ایکس راحت تر، سریع تر و بهتر کردن تجربه گیمینگ است.
بنابراین ایکس باکس سری ایکس یک دستاورد و موفقیت خوب برای مایکروسافت محسوب میشود. فقط باید منتظر بود تا اپلیکیشنها و بازیهای بهینه سازی شده مخصوص این کنسول روانه بازار شوند.