اینترنت ماهواره ای چیست؟ همه چیز در مورد اینترنت ماهواره ای استارلینک

توسط Avatar photoمحمد حسین
18 minutes read
اینترنت ماهواره ای

فهرست عنوان‌ها

ایلان ماسک، فردی که برای ما یادآور فضا، مریخ، خودروهای تسلا و ایده‌های جدید و بکر است. فردی که از کار کردن زیاد خسته نمی‌شود و تلاش را مقدمه‌ای بر شانس می‌داند. ایلان ماسک آمده تا به تمامی آرزوهای بشر جامه عمل بپوشاند. به تازگی نیز قصد دارد اینترنت ماهواره ای استارلینک را در سراسر دنیا راه اندازی کند.

در دی ماه سال گذشته بود که ایلان ماسک اعلان کرد پروژه اینترنت ماهواره ای استارلینک تا به امروز توانسته بیش از 1000 ماهواره را وارد مدار زمین کند. اما اخیرا اعلام کرده که این عدد به 1800 عدد ماهواره افزایش یافته است. در اوایل راه اندازی نیز اعلام شد که اینترنت ماهواره ای استارلینک تنها می‌تواند به 10 هزار نفر سرویس دهی کند.

با این حال، استارلینک قصد دارد همچنان به تعداد ماهواره‌های خود اضافه کند تا بتواند افراد بیشتری را در سراسر دنیا تحت پوشش اینترنت ماهواره ای خود قرار دهد. نکته جالب اینجاست که شرکت اسپیس ایکس مناطقی را که به اینترنت پر سرعت دسترسی ندارند، در اولویت قرار داده است.

اسپیس ایکس اذعان می‌کند که تا پاییز سال جاری پوشش اینترنت ماهواره ای استارلینک جهانی شود. با این حال دسترسی منطقه‌ای به اینترنت ماهواره ای استارلینک تنها و صرفا به تاییده مقررات همان منطقه وابسته است.

اینترنت ماهواره ای

مطابق معمول هیچ تکنولوژی نوظهوری بدون بحث و چالش همراه نبوده است. اینترنت ماهواره ای استارلینک نیز از همان ابتدای امر موانع زیادی را پشت سر گذاشته و در حال حاضر نیز با چالش‌های زیادی دست و پنجه نرم می‌کند. به عنوان مثال برخی از جوامع علمی دنیا ابراز نگرانی کرده‌اند که ماهوار‌ه‌های استارلینک می‌توانند بر دید آسمان شب تاثیرگذار باشند.

در طرف دیگر شرکت‌های مخابراتی خدمات دهنده اینترنت قرار گرفته‌اند که اینترنت ماهواره ای استارلینک به مذاقشان خوش نیامده است. از همین رو با افزایش فشارهای نظارتی سعی در کارشکنی داشته و تمام تلاش خود را به کار می‌برند تا سرعت به تحقق پیوستن ایده ایلان ماسک کاهش پیدا کند.

تمام موارد گفته شده در بالا نشان از این دارد که اینترنت ماهواره ای استارلینک افق پیش روی روشنی دارد. حال بیایید به اصل موضوع مقاله بپردازیم. اصلا اینترنت ماهواره ای استارلینک چیست و با چه هدفی راه اندازی شده است؟ چگونه می‌توانیم از آن استفاده کنیم؟ چه زمانی دقیقا در دسترس همگان قرار می‌گیرد؟ اگر شما نیز به این موضوع جذاب روز دنیا علاقه مند هستید، ادامه این مقاله را با مجله علمی فناوری روکیدا همراه باشید.

اینترنت ماهواره ای استارلینک چیست؟

از نظر فنی استارلینک بخشی از پروژه اسپیس ایکس محسوب می‌شود. استارلینک همچنین نام شبکه ماهواره ای در حال پیشرفت شرکت پروازهای فضایی یا “صورت فلکی” ماهواره‌های مدار گرد زمین است. منظور از صورت فلکی، مجموعه‌ای از ماهواره‌های در حال چرخش هستند که به منظور خاصی استقرار یافته‌اند. شروع تحقیقات و توسعه این شبکه ماهواره ای در سال 2015 بود. به طوری که سه سال بعد از این تاریخ یعنی در سال 2018، استارلینک اولین ماهواره آزمایشی خود را وارد مدار زمین کرد.

اینترنت ماهواره ای

انیمیشنی که در بالا مشاهده می‌کنید، اولین ماهواره از سری 60 تایی استارلینک است که تصاویر آن در حین پرتاب موفقیت آمیز 23 مه سال 2019 از ایستگاه نیرو هوایی Cape Canaveral ایالت فلوریدا ثبت شده است.

طی سال‌های اخیر شرکت اسپیس ایکس بیش از 1000 ماهواره استارلینک را در ده‌ها پرتاب موفق روانه مدار زمین کرده است. اسپیس ایکس در ژانویه سال 2021 برای اولین ماموریت استارلینک خود از موشک مداری قابل فرود و قابل لانچ مجدد فالکون 9 جهت ارسال 60 ماهواره به مدار زمین استفاده کرد. محل انجام این کار، مرکز فضایی Kennedy واقع در فلوریدا بود.

اسپیس ایکس طی ارسال‌های بعدی نیز با کمک این این روش ماهواره‌های بیشتری را وارد مدار زمین کرد، به طوری که تعداد آنها در حال حاضر به 1737 رسیده است. با این حال برخی از آنها نمونه‌های آزمایشی و غیر عملیاتی هستند که برای شبکه اینترنت ماهواره ای استارلینک عملا بی فایده محسوب می‌شوند.

وزن و اندازه هرکدام از ماهواره های اینترنتی استارلینک چقدر است؟

ماهواره های اینترنتی حال حاضر کمپانی استارلینک، از وزنی حدود 260 کیلوگرم و اندازه‌ای مشابه یک میز برخوردار هستند.

آیا این ماهواره‌ها می‌توانند خانه ما را به شبکه جهانی اینترنت متصل کنند؟

جواب سوال قطعا مثبت است. دقیقا مشابه شرکت‌هایی نظیر «HughesNet» و «Viasat» که در سالیان اخیر اقدام به فروش اینترنت ماهواره ای کرده‌اند، استارلینک نیز در نظر دارد دسترسی به اینترنت را به خصوص برای مناطق روستایی و سایر نقاطی که به اینترنت پر سرعت دسترسی ندارند، فراهم کند.

وبسایت استارلینک عنوان می‌کند: اینترنت ماهواره ای استارلینک به طور ایده‌آل برای آن دسته از مناطقی مناسب می‌باشد که دسترسی به اینترنت همیشه با چالش روبرو بوده است. استارلینک می‌تواند با زیر پا گذاشتن محدودیت‌های زیرساخت‌های زمینی سنتی، پهنای باند اینترنت پر سرعتی را در اختیار مناطقی قرار دهد که به اینترنت دسترسی محدودی داشته یا به طور کلی دسترسی ندارند.

برای استفاده از اینترنت ماهواره ای استارلینک تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک دیش ماهواره ای کوچک را جهت دریافت سیگنال تهیه کرده و سپس پهنای باند دریافتی را به روتر خود انتقال دهید. همچنین استارلینک اپلیکیشنی را برای هر دو سیستم عامل اندروید و آی او اس طراحی کرده که می‌تواند با کمک فناوری واقعیت افزوده بهترین مکان و موقعیت را برای قرار دادن گیرنده‌های خود معرفی کند.

در حال حاضر اینترنت ماهواره ای استارلینک تنها در برخی مناطق آمریکا و کانادا قابل دسترسی است. تعداد افراد تحت پوشش این شبکه ماهواره ای تاکنون 10 هزار بوده که قرار است با افزایش تعداد ماهواره ها و جای‌گیری در محل مناسب، این عدد نیز افزایش چشمگیری پیدا کند. با این حال استارلینک امیدوار است که به زودی زود با پوشش سرتاسری کره زمین، تمامی مناطق جهان را از پوشش اینترنت وای فای سریع بهره مند سازد.

نحوه ثبت نام برای برای اینترنت ماهواره ای استارلینک

برای ثبت در استارلینک در ابتدا بایستی به وبسایت مربوطه مراجعه کنید. وبسایت استارلینک آدرس محل سکونت را دریافت می‌کند و در صورتی که سرویس اینترنت ماهواره ای در منطقه شما امکان پذیر باشد، به شما اطلاع می‌دهد. در غیر این صورت زمان تقریبی حضور استارلینک را به شما اعلام خواهد کرد.

00pAiguqtmAGSCxphf62l2K

اغلب کاربران برای برخورداری از اینترنت استارلینک بایستی ماه‌ها منتظر بمانند. تا به امروز 10 هزار نفر برای استارلینک ثبت نام کرده‌اند. علاوه بر این تعداد، صدها هزار نفر شهروند آمریکایی نیز در صف انتظار هستند. نحوه رسیدگی به درخواست‌ها بنا به ترتیب ثبت نام است. برای رزو مکان نیز می‌توانید مبلغ 99 دلار وجه قابل استرداد (قابل بازپرداخت) را در بخش پیش سفارش وبسایت پرداخت کنید.

اینترنت ماهواره ای استارلینک چقدر سریع است؟

وبسایت استارلینک اعلام کرده است که کاربران می‌توانند سرعتی معادل 50 تا 150 مگابیت بر ثانیه و نرخ تاخیر 20 تا 40 میلی ثانیه را در اکثر نقاط از اینترنت ماهواره ای استارلینک طی چند ماه آینده انتظار داشته باشند. با این حال وبسایت استارلینک هشدار داده است که امکان دارد در برخی بازه‌های زمانی هیچ‌گونه اتصال اینترنتی وجود نداشته باشد.

در ادامه بیان داشت که با افزایش تعداد ماهواره های استارلینک، نصب ایستگاه‌های زمینی بیشتر و ارتقای نرم افزاری شبکه اینترنتی می‌توانیم شاهد افزایش سرعت اینترنت، کاهش نرخ تاخیر و در مجموع بهبود چشمگیر کارایی سیستم باشیم.

00pAiguqtmAGSCxphf62l2K

در همین راستا نیز ایلان ماسک در فوریه 2021 طی پستی در توییتر خود اعلام کرد که انتظار می‌رود شبکه اینترنت ماهواره ای تا پایان سال، حداکثر سرعت خود را به 300 مگابیت بر ثانیه برساند. در حال حاضر بالاترین سرعتی که برای اینترنت استارلینک در شرایط مطلوب ثبت شده، 215 مگابیت بر ثانیه است. نکته جالب اینجاست که بالاترین سرعت استارلینک در شرایط دمای زیر صفر، برف و باد شدید به 175 مگابیت در ثانیه رسیده که رقم شگفت انگیزی محسوب می‌شود.

هزینه استفاده از اینترنت ماهواره ای استارلینک چقدر است؟

استارلینک در حال حاضر اقدام به پذیرش مشتریانی کرده است که تمایل دارند در پروژه بتا “Better Than Nothing” شرکت کنند. هزینه استفاده از سرویس اینترنت ماهواره ای در هر ماه 99 دلار (به عبارتی 2.400 میلیون تومان) به همراه پرداخت مالیات و کارمزد برآورده شده است. علاوه بر این هزینه، شما بایستی مبلغی معادل 500 دلار (به عبارتی 12.500 میلیون تومان) را نیز جهت خرید و راه اندازی دیش ماهواره و روتر مورد نظر پرداخت کنید.

Starlink Plugin

استارلینک همچنین بیان کرده که نحوه ثبت سفارش‌ها به ترتیب اولویت ثبت نام است. از همین رو برخی از پیش سفارش‌ها ممکن است تا شش ماه طول بکشد.

ممکن است که در نگاه اول مبلغ ماهیانه 99 دلاری برای یک اینترنت هزینه بسیار زیادی محسوب شود اما ایلان ماسک اطمینان داده است که این مبلغ برای آن دسته از افرادی که تاکنون از اینترنت پر سرعت بهره مند نبودند، واقعا ارزش‌مند است. رئیس اسپیس ایکس نیز در همایش فناوری‌های ماهواره ای بیان کرد:

در حال حاضر استارلینک قصد ندارد که سرعت اینترنت ماهواره ای و هزینه پرداختی آن را افزایش دهد و تا جای ممکن سعی شده تا قیمت‌ها ثابت نگه داشته شوند. در ادامه نیز عنوان کرد، انتظار می‌رود که در سال‌های آینده قیمت اولیه (500 دلار) خرید و نصب دیش ماهواره و روتر کاهش محسوسی پیدا کند.

اینترنت ماهواره ای استارلینک در کجا قابل دسترس است؟

در حال حاضر، خدمات اینترنت ماهواره ای به شمال غربی ایالات متحده آمریکا، قسمت‌های مجاور کانادا، بخش‌هایی از انگلستان و سایر مناطق محدود شده است. با این حال پوشش ماهواره ای استارلینک متناسب با پیوستن ماهواره‌های بیشتر به این شبکه، روز به روز در حال افزایش است.

استارلینک همچنان در اوایل راه خود قرار دارد. حداقل 10 هزار ماهواره دیگر لازم است تا استارلینک بتواند ادعای خود را مبنی بر پوشش سرتاسری اینترنت ماهواره ای اثبات کند. هرچند برخی شواهد نشان می‌دهند که اسپیس ایکس قصد دارد تا 30 هزار ماهواره را روانه شبکه ماهواره ای خود کند.

اگر بخواهیم خوشبینانه به این موضوع نگاه کنیم، استارلینک تنها 20 درصد از راه را طی کرده و تنها مناطقی را تحت پوشش قرار داده است که مابین عرض‌های جغرافیایی 45 درجه تا 53 درجه شمالی هستند.

با همه این تفاسیر، ایلان ماسک سرسختانه مسئله پوشش اینترنت ماهواره ای را پیگیری می‌کند. او حتی طی مصاحبه‌ای در کنگره جهانی موبایل اظهار کرد که از ماه اوت (اواخر مرداد ماه) پوشش سرتاسری و دسترسی جهانی را البته به جز قطب‌های شمال و جنوب کره زمین، آغاز خواهد کرد.

قبل‌تر از ایلان ماسک در اوایل ماه ژوئن، مدیر مجموعه اسپیس ایکس نیز بیان کرد که دسترسی جهانی استارلینک در پاییز سال جاری امکان پذیر خواهد شد. شاتول در این بیانیه اظهار داشت:

ما در حال حاضر با موفقیت چیزی حدود 1800 ماهواره یا بیشتر را روانه فضا کرده‌ایم و زمانی که تمامی ماهواره‌ها به مدار عملکردی خود برسند، پوشش جهانی اینترنت ماهواره ای استارلینک میسر خواهد شد. به عبارتی می‌توان گفتن که این اتفاق در بازه زمانی ماه سپتامبر صورت بگیرد.

چرا ماهواره، مگر کابل‌های فیبر نوری به قدر کافی سریع نیستند؟

کابل‌های فیبر نوری زمینی در زمینه بارگیری و بارگذاری (دانلود و آپلود) قطعا سرعت بالاتری را ارائه می‌کنند اما در این میان تنها یک مشکل وجود دارد. زیرساخت‌های لازم برای دریافت فیبرهای نوری کمی پیچیده بوده و زمان‌بر است. اما این مسئله دلیل بر آسان‌تر بودن پرتاب ماهواره به فضا نیست. سرعت انتقال سیگنال‌های اینترنتی نیز در خلا 47 بار سریع‌تر از سرعت حرکت آنها در کابل‌های فیبر نوری است.

با این حال تکنولوژی اینترنت ماهواره ای در مقایسه با کابل‌های فیبر نوری از پیچیدگی کمتری برخوردار بوده و از نظر میزان پوشش دسترسی به اینترنت نیز عملکرد بهتری دارد. استارلینک نیز با هدف پوشش مناطقی که تا به امروز از خدمات اینترنت پرسرعت بی بهره مانده‌اند، راه اندازی شده است. همچنین شواهد به دست آمده از کمیسیون فدرال ارتباطات (FCC) حاکی از آن هستند که استارلینک در نهایت می‌تواند به عنوان یک سرویس تلفنی اختصاصی نیز فعالیت داشته باشد.

اما فراموش نکنید، شخصی که تا به انجای مقاله درباره آن صحبت می‌کنیم، ایلان ماسک است. اسپیس ایکس ایلان ماسک، تنها کمپانی است که دارنده موشک فضایی با قابلیت استفاده مجدد می‌باشد. این موشک می‌توان محموله را با خود به فضا حمل کرده و به مدار مورد نظر تحویل دهد و مجددا به زمین بازگردد. این یک مزیت بزرگ در میدان مسابقه فضایی محسوب می‌شود.

علاوه بر این موارد، ایلان ماسک در سال 2018 عنوان کرد که درآمد به دست آمده از استارلینک به اسپیس ایکس کمک خواهد کرد تا بودجه لازم برای ایجاد پایگاه در مریخ تامین شود.

اگر فرض کنیم که روزی این پایگاه در مریخ ساخته شود، قطعا اسپیس ایکس پروژه استارلینک را برای مریخ نیز اجرا خواهد کرد. به عبارتی در یک چشم به هم زدن مشتریان اینترنت ماهواره ای استارلینک دو برابر خواهند شد.

رئیس اسپیس ایکس نیز در سال 2016 و در این رابطه عنوان کرد که اگر میلیون‌ها نفر را به مریخ بفرستید، باید راهی برای برقراری ارتباط آنها نیز فراهم کنید. او همچنین درباره چشم انداز بلند مدت شرکت برای استارلینک بیان کرد:

من فکر نمی‌کنم افرادی که در مریخ مستقر می‌شوند، تمایل داشته باشند که از رادیوهای قدیمی خود استفاده کنند. آنها روی مریخ نیز می‌خواهند از همان گوشی‌های اندرویدی یا آیفون خود برخوردار باشند.

بعلاوه در شرایط و مقررات استفاده از اینترنت ماهواره ای استارلینک بندی درباره مریخ نیز آمده است. این بند بیان می‌کند که کاربران بایستی بپذیرند، مریخ یک سیاره آزاد بوده و توسط قدرت یا حاکمیت هیچ دولتی در کره زمین مقید نشده است.

در بندی دیگر نیز این گونه نوشته شده که برای خدمات ارائه شده در مریخ یا در هنگام انتقال به مریخ از طریق استارشیپ یا هر فضاپیمای دیگر، طرفین بایستی مریخ را به عنوان یک سیاره آزاد به رسمیت بشناسند و هیچ دولت مستقر در کره زمین حق حاکمیت یا دخالت بر فعالیت‌های مریخ را ندارد.

با وجود تمامی این موارد، اینترنت ماهواره ای استارلینک با حداکثر سرعت 150 مگابیت برثانیه‌ای خود نمی‌تواند حتی به گرد پای سرعت اینترنت کابل‌های فیبر نوری نیز برسد. فاصله خانه شما تا منطقه استراتوسفر، تنها دلیل افت چشمگیر سرعت اینترنت ماهواره ای به شمار می‌رود.

تاخیر در برقراری ارتباط یکی دیگر مشکلات اینترنت ماهواره ای استارلینک است. این مشکل زمانی خود را بیشتر نشان می‌دهد که بخواهید از طریق اینترنت ماهواره ای با دوست خود صحبت کنید. اینجاست که وقفه‌‌های آزاردهنده و مکث‌های ناخوشایند، تجربه عذاب آوری را از اینترنت ماهواره ای برای شما به ارمغان می‌آورند.

استارلینک جهت رفع این مشکل نیز قول داده اقداماتی را جهت بهبود ارتباطات ماهواره ای انجام دهد. این شرکت ادعا می‌کند که ماهواره‌های خود را به ارتفاعات کمتری نسبت به سطح زمین منتقل خواهد کرد. به گفته استارلینک، این شرکت قرار است که ماهواره‌های خود را به ارتفاعی 60 برابر نزدیک‌تر به سطح زمین نسبت به سایر ماهواره‌های مرسوم جابجا کند. در حال حاضر ماهواره‌های استارلینک در فاصله 550 کیلیومتری زمین قرار دارند، در حالی که سایر ماهواره‌های اینترنتی در فاصله تقریبی 35 هزار کیلومتری زمین هستند.

https bucketeer e05bbc84 baa3 437e 9518 adb32be77984.s3.amazonaws.com public images ccb36043 7259 4280 987e

فاصله کم ماهواره‌های استارلینک باعث شده هنگامی که از کار می‌افتند، راحت‌تر به جو زمین کشیده شده و نابود شوند. این ویژگی کمک می‌کند تا انبوهی از ماهواره های اینترنتی ایلان ماسک به زباله‌های فضایی تبدیل نشوند. زباله‌هایی که سالهاست کره زمین را محاصره کرده‌اند.

چرخش ماهواره در مدارهای نزدیک‌تر به سطح زمین، سرعت سیگنال‌ها را افزایش داده و به تبع آن نرخ تاخیر نیز کاهش چشمگیری پیدا می‌کند. حال باید دید که با این اقدام تغییرات به وجود آمده محسوس خواهد بود یا خیر؟

آیا سرعت اینترنت ماهواره ای استارلینک سریع‌تر از فایو جی است؟

بدون شک از نظر سرعت و اطمینان، اینترنت فایو جی برنده این مسابقه است. قطعا اینترنتی که آنتن آن در صد متری خانه شما قرار دارد، با اینترنتی کیلومترها از سطح زمین فاصله دارد، امکانات بهتر و سریع‌تری را در اختیار شما قرار می‌دهد. با این حال اینترنت فایو جی دارای تجهیزات گران قیمتی است و پوشش سرتاسری آن کمی غیر ممکن به نظر می‌رسد. پوشش شهرهای اطراف و روستاها نیز یکی دیگر معضلات اینترنت پرسرعت فایو جی است. این در حالیست که ایلان ماسک هدف از پروژه استارلینک خود را پوشش سرتاسری کره زمین بخصوص مناطق محروم (از نظر دسترسی به اینترنت) عنوان کرده است.

آیا استارلینک قابل اعتماد است؟

اطلاعات به دست آمده از نظرسنجی مردمی نشان می‌دهند که اولین مشتریان اینترنت ماهواره ای استارلینک از خدمات این شرکت کاملا راضی بودند. با این حال استارلینک هشدار داده است که در دوره آزمایشی بتا ممکن است در بازه‌های زمانی خاص وقفه‌هایی به وجود بیاید و ارتباط با ماهواره‌ها به کلی قطع شود.

وبسایت DownDetector.com که قطعی خدمات اینترنت را ردیابی می‌کند، در سال 2021 چهار اختلال را در استارلینک به ثبت رسانده است. این در حالیست که کمپانی‌های رقیب تقریبا بدون قطعی و اختلال در اینترنت همراه بوده‌اند. کاربران استارلینک اعلام کردند که آخرین قطعی اینترنت آنها تنها چند ساعت به طول انجامیده است.

آیا شرایط آب و هوایی یا سایر موانع می‌توانند بر روی اینترنت ماهواره ای تاثیر گذار باشند؟

این مسئله به طور قطع یکی از اصلی‌ترین نقاط ضعف اینترنت ماهواره ای استارلینک محسوب می‌شود. با توجه به ادعای کمپانی، گیرنده ماهواره‌ای قادر است برف روی خود را ذوب کند اما نمی‌تواند در برابر برف‌های جمع شده یا موانع موجود در اطراف گیرنده که راه ارتباطی آن را با ماهواره مسدود کرده‌اند، اقدامی انجام دهد.

00pAiguqtmAGSCxphf62l2K

طبق قسمت پرسش و پاسخ وبسایت، کمپانی پیشنهاد می‌کند که گیرنده را در مکانی قرار دهید که تجمع برف یا سایر موانع، مانع از ارتباط آن با ماهواره نشوند و میدان دید آن را محدود نکنند. در ضمن بارش شدید باران و وزش باد نیز می‌توانند بر اتصال اینترنت ماهواره ای شما تاثیرگذار باشند، به طوری که منجر به کاهش سرعت یا در موارد نادر باعث قطعی موقت آن شوند.

در صورت جابجایی دیش گیرنده اینترنتی نیز دسترسی شما به اینترنت ماهواره ای قطع خواهد شد. چرا که در حال حاضر دسترسی به اینترنت ماهواره ای تنها به منطقه ثبت نامی شما محدود شده است. با این حال شرکت اسپیس ایکس نیز در این رابطه عنوان کرده است: امیدوار هستیم که با افزایش تعداد ماهواره‌ها و پوشش بهتر اینترنت ماهواره‌ای، امکان جابجایی نیز برای کاربران فراهم شود.

آیا می‌توان از اینترنت ماهواره ای استارلینک برای بازی‌های آنلاین استفاده کرد؟

جواب مثبت است. شما می‌توانید با جستجو در یوتیوب ویدئوهای بسیاری را مشاهده کنید که کاربران با استفاده از اینترنت استارلینک مشغول بازی‌های آنلاینی نظیر کانتر هستند. هرچند در هنگام بازی لگ‌هایی نیز مشاهده می‌شود. این لگ‌ها بیشتر در زمان‌هایی اتفاق می‌افتد که اینترنت از یک ماهواره به ماهواره دیگر انتقال پیدا می‌کند. با این حال طبق گزارشات کاربران، اینترنت استارلینک برای بازی‌های آنلاین نیز قابل استفاده است.

به غیر از موارد گفته شده، اینترنت ماهواره ای استارلینک با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند؟

نگرانی‌های زیادی در مورد ازدیاد ماهواره‌های خصوصی در فضا وجود دارد. از طرفی در انجمن‌های نجومی نیز در مورد تاثیر ماهواره‌های مدار پایین زمین نظیر استارلینک بر دید آسمان شب اختلاف نظر بسیاری وجود دارد.

1x 1

تصویری که در بالا مشاهده می‌کنید، تصویر ثبت شده در یکی از رصدخانه‌های آریزونا است که پس از گذشت مدت اندکی بعد از پرتاب ماهواره‌های استارلینک در سال 2019 از آسمان شب گرفته شده است. این تصویر، کهکشان‌های دور دست را نشانه گرفته اما همانطور که مشاهده می‌کنید توسط خطوط نور مورب که به علت انعکاس نور آفتاب از سطح ماهواره‌های استارلینک رخ داده، مخدوش شده است.

ویدئوی زیر نیز حرکت زنجیروار ماهواره‌های استارلینک را نشان می‌دهد که در صبحگاه روز بعد از پرتاب اولین سری ماهوار‌ه‌های اسپیس ایکس به ثبت رسیده است. همانطور که در ویدئو نیز مشخص می‌باشد، نور حاصل از بازتاب ماهواره‌ها بیش از حد انتظار بوده و همین مسئله باعث نگرانی بسیاری از منجم‌های سراسر دنیا شده است.

در سال 2019 نیز اندکی پس از استقرار اولین ماهواره باند پهن استارلینک در مدار، اتحادیه بین‌المللی نجوم بیانیه‌ای را با زنگ هشدار منتشر کرد. طی این بیانیه، اتحادیه بین‌المللی نجوم در مورد عواقب پیش بینی نشده ماهواره‌ها بر روی رصد ستاره‌ها و محافظت از حیات وحش شبانه هشدار داد.

در بیانیه آمده است که:

ما هنوز تاثیر هزاران ماهواره قابل رویت که در فضا پراکنده شده‌اند را درک نکرده‌ایم. اما این احتمال وجود دارد که این ماهواره‌های مداگرد نزدیک به زمین، رصد ستاره‌ها و محافظت از حیات وحش شبانه را تحت تاثیر خود قرار دهد و تهدیدی برای آنها به شمار رود.

از آن زمان به بعد، استارلینک نیز تحقیقات خود را بر روی کاهش روشنایی و رویت پذیری ماهواره‌های مدارگرد آغاز کرد. در اوایل سال 2020 استارلینک نوعی ماهواره با عنوان “DarkSat” را مورد آزمایش قرار داد که با رویه‌ای از مواد مخصوص ضد انعکاس پوشانده شده بود.

در ژوئن سال 2020 نیز ماهواره‌ای را تحت عنوان “VisorSat” به معنای آفتاب‌گیر، وارد مدار زمین کرد. این ماهواره دارای آفتاب‌گیر مخصوصی بود که از ورود نور آفتاب جلوگیری می‌کرد. استارلینک در ماه آگوست نیز تعداد دیگری از ماهواره‌های خود را روانه فضا کرد اما با این تفاوت که همگی آنها به آفتاب‌گیر مخصوص مجهز شده بودند.

رئیس اسپیس ایکس در این رابطه اظهار کرد:

ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که کار درست را انجام داده‌ایم، تا مطمئن شویم که کودکان می‌توانند از طریق تلسکوپ آسمان زیبای شب را مشاهده کنند. با این که دیدن یک ماهواره استارلینک برای آنها جذاب است اما آنها بایستی زحل، ماه و سایر اجرام آسمانی را مشاهده کنند و این لذت نباید با اختلالی از طرف ما همراه شود.

در وبسایت استارلینک نیز در همین راستا آمده است که:

تیم‌های تحقیقاتی استارلینک برای درک بهتر مشخصات دقیق رصدها و تغییرات مهندسی که می‌توانند در کاهش روشنایی ماهواره‌ها تاثیرگذار باشند، با ستاره شناسان برجسته جهان همکاری نزدیکی داشته‌اند.

نحوه استفاده از اینترنت ماهواره ای در ایران

در حال حاضر اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران عزیز ما قابل دسترسی نیست. اما این اتفاق قطعا در ماه‌های آینده امکان پذیر خواهد شد. با این حال اگر خوشبین باشیم و تصور کنیم که قوانین کشوری، اینترنت ماهواره ای ایلان ماسک را بپذیرند، آیا با توجه به هزینه پرداختی 12.500 میلیون تومانی وسایل جانبی و حق اشتراک ماهانه 2.400 میلیون تومانی آن، اینترنت ماهواره ای ارزش خرید دارد؟ آیا شرکت‌های خدمات دهنده اینترنت ایران حاضر به بهبود کیفیت اینترنت خود جهت رقابت با استارلینک خواهند شد؟ به هر حال امیدواریم که دسترسی به اینترنت پرسرعت و بدون محدودیت برای هیچ فردی آرزو باقی نماند.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟