فهرست عنوانها
ARMv8 از چندین سال پیش وجود دارد و اولین نسخه 64 بیتی معماری ARM است. حالا نوبت نسل بعدی آن یعنی ARMv9 رسیده است.
گرچه، خبری از حرکت به سمت معماری 128 بیتی نیست، بلکه عمر طراحیهای 32 بیتی دیگر تمام میشود. شرکت ARM قصد دارد تا سال 2023 تنها از معماری 64 بیتی استفاده کند و در حال همکاری با همکاران خود است تا مطمئن شود اکوسیستم نرمافزاری بازار آماده خداحافظی با اپلیکیشنهای 32 بیتی است (فرآیندی که ARM امیدوار است تا انتهای امسال تکمیل شود).
جدا از این، ARM از طراحیهای پردازنده مرکزی (CPU) و پردازنده مرکزی (GPU) جدیدی رونمایی کرده است که در چیپستهای آینده استفاده خواهند شد.
این شرکت همچنین از پشتیبانی سختافزاری جدیدی پرده برداشته است تا سختافزارهای گوناگون در کنار یکدیگر بتوانند در هر محصولی از لپ تاپ گرفته تا گوشیها و تلویزیونهای هوشمند و سایر دستگاههای مولتی مدیا استفاده شوند.
در اخبار جدید این شرکت طراحیهای هیجانانگیز ردهبالایی دیده میشود، اما طراحیهای ردهپایین ممکن است در بروز تغییرات جدی نقش موثری داشته باشند. اجازه دهید آنها را بشناسیم.
هستههای پردازنده مرکزی کورتکس ایکس 2، A710، A510
کورتکس ایکس 2 سل جدید هستههای با عملکرد بالای ARM است که در مقایسه با هسته ایکس وان که با گره مشابه ساخته شده است و فرکانس یکسان دارد، نوید 16 درصد سرعت بیشتر را میدهد.
گرچه، این طراحیهای جدید انتظار میرود سال آینده وارد بازار شوند، بنابراین به احتمال قریب به یقین براساس گرههای ارتقاء یافته در مقایسه با طراحیهای 2021 ساخته خواهند شد.
ARM اوج عملکرد هسته ایکس 2 را بهینه کرده و عملکرد یادگیری ماشینی (ML) آن را دو برابر افزایش داده است. به گفته این شرکت، عملکرد اوج تک رشته هسته X2 در مقایسه با پردازنده یک لپ تاپ 2020 مانند i5-1135G7 اینتل با توان 15 وات، 40 درصد بیشتر است.
همچنین DSU-110 (DynamIQ Shared Unit) اجازه میدهد در طراحیهای با عملکرد بالا از 8 هسته Cortex-X2 استفاده شود (احتمالا استفاده از آن بیشتر در لپ تاپها و دستگاههای رومیزی و حتی سرورها باشد نه گوشیهای همراه).
کش سیستم L3 به 8 مگابایت افزایش یافته و ARM سخت تلاش کرده است تاخیر دسترسی به دادهها را کاهش دهد.
هستههای بزرگ سری A نیز طراحی جدیدی دارند، گرچه با توجه به وجود هسته با عملکرد بالای ایکس، آنها در محصولات میانرده استفاده خواهند شد. بنابراین هسته Cortex-A710 جدید در مقایسه با A78 (با گره و فرکانس مشابه) تنها 10 درصد سریعتر بوده، اما کارآیی توان مصرفی به 30 درصد افزایش یافته است (مجددا سرعت یادگیری ماشینی دو برابر شده است).
گرچه چنین مسائلی نباید قدرت A710 را کم نشان دهد. ARM پیشبینی میکند که یک چیپست دارای پردازنده مرکزی A710 و پردازنده گرافیکی Mali-G710 در مقایسه با طراحی فعلی A78 و G78 از نظر عملکرد پردازنده 33 درصد و عملکرد پردازنده گرافیکی 20 درصد سطح بالاتری داشته باشد و از نظر توان مصرفی 15 درصد نیز کارآمدتر باشند. چنین تغییراتی در مقایسه با نسل قبلی واقعا چشمگیر هستند.
ARM برای اولین مرتبه از سال 2017 یک هسته کوچک جدید نیز به اسم کورتکس A510 طراحی کرده است که ممکن است واقعا هیجانانگیزترین خبر این شرکت باشد.
این هسته در مقایسه با A55 قدیمی 35 درصد سریعتر، 20 درصد از نظر توان مصرفی کارآمدتر و 3 برابر قابلیتهای یادگیری ماشینی بیشتر دارد.
به گفته ARM، هسته A510 از نظر عملکرد در حد هستههای بزرگ قدیمیتر A است. برای گوشیهای ردهابتدایی و حتی میانرده این افزایش عملکرد خبر بسیار خوبی است.
نحوه دستیابی ARM به این موفقیت جالب است. در طراحی جدید، دو هسته A510 در واقع در قسمتهایی از سختافزاری بهصورت مشترک سهیم هستند تا از نظر فیزیکی کوچکتر باشند (و بنابراین ساخت آنها هزینه کمتری ببرد).
یک ایده طراحی مشابه نتیجه عالی برای AMD نداشته است، اما ARM موفق به پیدا کردن روشی برای نتیجهگیری شده است (حداقل از نظر نیاز به یک هسته با کارآمدی بالا).
تمرکز معماری ARMv9 روی امنیت و توانایی پردازش حجم بالایی از دادهها است. Memory Tagging Extension بهتر جلوی نشت اطلاعات و سایر مشکلات مربوط به حافظه را که به عملکرد لطمه میزند و یک خطر امنیتی به وجود میآورد، میگیرد.
پردازندههای گرافیکی Mali-G710, G610, G510 و G310
آیا میدانستید بیشترین سطح عرضه پردازنده گرافیکی در جهان مربوط به Mali میشود؟ در سال 2020 بیش از یک میلیارد پردازنده گرافیکی Mali عرضه شده است. نیمی از گوشیهای هوشمند و تقریبا 80 درصد تلویزیونهای هوشمند موجود در بازار مجهز به این پردازنده گرافیکی هستند.
حالا ARM تصمیم گرفته است گستردهترین انواع طراحی GPU را عرضه کند که هر بخش از بازار قادر به استفاده از آن باشد.
Mali-G710 جدید بهترین GPU این شرکت است. این پردازنده گرافیکی در مقایسه با طراحیهای قدیمیتر 20 درصد سریعتر، 20 درصد از نظر توان مصرفی کارآمدتر است و 35 درصد وظایف یادگیری ماشینی را سریعتر انجام میدهد.
G710 در گوشیهای پرچمدار آینده و همچنین کروم بوکها استفاده خواهد شد. افزایش سرعت یادگیری ماشینی در کارهایی مانند بالا بردن سطح کیفیت عکاسی و حالات فیلمبرداری جدید، مفید خواهد بود.
در رده بعدی Mali-G610 قرار میگیرد که براساس G710 است، گرچه قیمت بالاتری دارد و میتواند در گوشیهای ردهبالا استفاده شود.
Mali-G510 در مقایسه با طراحیهای قدیمیتر دو برابر سریعتر و 22 درصد از نظر توان مصرفی کارآمدتر است (عملکرد یادگیری ماشینی نیز 2 برابر شده است). از آنها در اکثر گوشیهای میانرده، تلویزیونهای هوشمند و گیرندههای دیجیتالی استفاده خواهد شد.
Mali-G310 دومین بخش هیجانانگیز اخبار امروز پس از A510 است. این دو واقعا تجربه کار با محصولات ردهابتدایی را متحول خواهند کرد.
این پردازندهد گرافیکی 4.5 برابر عملکرد بیشتر Vulkan را نوید میدهد، واحدهای texture حالا 6 برابر سریعتر هستند و عملکرد رندرسازی رابط کاربری اندرویدی دو برابر شده است.
منبع: gsmarena.com