همه می دانیم که ورزش منظم برای سلامتی عالی است، اما تحقیقات جدید رابطه جالبی بین دویدن و فرآیند پیری بیولوژیکی بدن کشف کرده است.
در یک مطالعه روی بیش از ۴۴۰۰ بزرگسال آمریکایی، پژوهشگران متوجه شدند افرادی که در هفته حداقل ۷۵ دقیقه می دوند یا آهسته می دوند، تلومرهای لکوسیت بلندتری دارند. شاید این واژه ها علمی به نظر برسد اما تلومرها در واقع سرپوش های کوچکی هستند که انتهای کروموزوم ها قرار می گیرند و از دی ان ای شما محافظت می کنند. هرچه تلومرها بلندتر باشند، سلول های شما جوان تر به نظر می رسند و پیری بدن به تعویق می افتد.
عدد جادویی ۷۵ دقیقه در هفته
در این مطالعه که داده های آن از پایگاه ملی بررسی سلامت و تغذیه آمریکا استخراج شده بود، افراد بر اساس میزان دویدن هفتگی به سه گروه تقسیم شدند. فقط کسانی که به ۷۵ دقیقه یا بیشتر دویدن در هفته رسیدند، از نظر طول تلومر سود قابل توجهی داشتند. این نتایج حتی زمانی که تفاوت های سن، سبک زندگی و سوابق پزشکی افراد کنترل شد هم دیده شد.
در حقیقت، این تفاوت به اندازه ای بود که نشان می داد دونده ها می توانند از نظر بیولوژیکی تا ۱۲ سال جوان تر از افرادی باشند که به طور منظم نمی دوند. افرادی که کمتر از این میزان می دوند، تفاوت چشمگیری نسبت به افراد غیر دونده ندارند.
البته لازم است کمی احتیاط کنیم چون این نتایج تنها براساس یک دوره زمانی کوتاه به دست آمده و به گزارش دقیق افراد از میزان فعالیت ورزشی شان وابسته است. با این حال پیام اصلی کاملا واضح و مثبت است: اگر دویدن را به یک عادت تبدیل کنید، می توانید به سادگی از سلول های بدن خود محافظت کنید و روند پیری را کند کنید.
چطور دویدن را به برنامه زندگی خود اضافه کنیم
نکته خوب ماجرا این است که ۷۵ دقیقه دویدن در هفته یعنی فقط حدود ۱۰ دقیقه و ۴۳ ثانیه در روز. این هدف کاملا قابل دستیابی برای خیلی از افراد است. اگر به تازگی شروع می کنید، می توانید با ترکیب دویدن و پیاده روی (روش Jeffing) شروع کنید. این روش به شما کمک می کند هم استقامت خود را افزایش دهید و هم فشار کمتری به مفاصل وارد کنید.
اگر دویدن برای شما جذاب نیست، فعالیت های هوازی دیگر مثل شنا، دوچرخه سواری یا تمرینات کاردیو هم می توانند تاثیر مشابهی داشته باشند. هر روشی که انتخاب کنید، پژوهش ها به وضوح نشان می دهند بالا بردن ضربان قلب و فعالیت بدنی منظم یکی از بهترین راه ها برای جوان نگه داشتن سلول های بدن است.