عنوانهای این مطلب
سه سال در دنیای فناوری موبایل زمان بسیار زیادی است. از سال ۲۰۲۲ که کوالکام چیپست های Snapdragon W5 و W5 Plus Gen 1 را معرفی کرد، عملا حضور این شرکت در بازار پردازنده های پوشیدنی کمرنگ شده است. حتی ساعت های هوشمند سری پیکسل واچ گوگل هم همچنان از همان پلتفرم قدیمی W5 Plus استفاده می کنند و به جز تلاش های اختصاصی سامسونگ، حرکت چشمگیری در این زمینه دیده نشده است. حتی بهترین ساعت های Wear OS هم از نظر سخت افزاری و به ویژه عمر باتری، نسبت به رقبا عقب هستند. اما اکنون یک افشاگری جدید منتشر شده که شاید نشانه شروع یک تغییر بزرگ باشد.
قابلیت های جدید برای نسل بعدی ساعت های هوشمند
حقیقت این است که زمان آن رسیده Wear OS تغییر کند. یکی از ساعت های هوشمند موفق با پردازنده W5 Plus یعنی Mobvoi TicWatch Pro 5 و همچنین Xiaomi Watch 2 Pro هستند که از همین چیپست استفاده می کنند.
در گذشته، رویکرد کوالکام به پردازنده های ساعت های هوشمند بیشتر شبیه یک پروژه فرعی به نظر می رسید. اغلب پلتفرم های Snapdragon Wear ترکیبی از چیپ های موبایل ضعیف و قطعات مختلف برای سنسور و ارتباطات بودند. حتی چیپست W5 Plus Gen 1 که با تبلیغات زیادی معرفی شد، برای بخش Coprocessor از IP آماده QCC5100 استفاده می کرد تا توانایی های اختصاصی کوالکام.
تغییر استراتژی با نسل جدید پردازنده SW6100
اما به نظر می رسد با پروژه Aspen رویکرد کوالکام تغییر کرده است. پردازنده SW6100 قرار است با فناوری ساخت شرکت TSMC تولید شود که از نظر بازده انرژی نسبت به کارخانه های سامسونگ برتری دارد. افزایش عمر باتری احتمالا از راه دیگری هم تقویت می شود: این چیپست کنترلر رم خود را به LPDDR5X ارتقاء داده که نسبت به نسل قبل یعنی LPDDR4 هم سرعت بالاتری دارد و هم مصرف انرژی بهینه تری ارائه می دهد.
نکته جالب توجه این است که این پردازنده دارای آرایش یک هسته Cortex-A78 و چهار هسته Cortex-A55 است. این یک جهش واقعی نسبت به هسته های قدیمی Cortex-A53 محسوب می شود که کوالکام از سال ۲۰۱۲ تا امروز در این حوزه به کار می برد. هسته A78 یکی از هسته های مدرن و قدرتمند در پردازنده های موبایل است و A55 هم با اینکه جدیدترین نیست اما نسبت به نسل قبلی ارتقاء چشمگیری به حساب می آید. جالب اینکه همین آرایش پردازنده را در چیپ جدید Exynos W1000 سامسونگ هم می بینیم.
تغییرات بیشتر و سوالات بی پاسخ
چیپ جدید کوالکام علاوه بر این، یک کوپروسسور جدید با نام QCC6100 هم دارد اما هنوز اطلاعات زیادی درباره آن منتشر نشده است.
نکته ای که در این افشاگری غایب است، موضوع RISC-V است. پیش از این گوگل و کوالکام خبر از پروژه ای با معماری متن باز RISC-V داده بودند اما افشای اطلاعات فعلی که بر پایه معماری Cortex است، نشان می دهد یا پروژه پوشیدنی RISC-V به تعویق افتاده یا به طور کامل کنار گذاشته شده است. با توجه به اینکه هنوز هسته های قدرتمند RISC-V به شکل آماده برای استفاده انبوه وجود ندارند، این موضوع چندان عجیب نیست.
زمان عرضه احتمالی نسل جدید پردازنده Wear OS
تا این لحظه هنوز بازه زمانی دقیقی برای عرضه چیپست جدید اعلام نشده اما اگر SW6100 وارد مرحله تولید شود، سال ۲۰۲۶ می تواند زمان مناسبی برای ورود آن به بازار باشد. برای پلتفرمی که چند سال است در رکود سخت افزاری گیر کرده، همین نشانه ها هم کافی است تا طرفداران Wear OS دوباره به آینده این سیستم عامل امیدوار شوند.