فناوری QD-OLED چیست؟ حل مشکل OLED در 8 قدم

توسط Avatar photoامیرحسین حیدرزاده
3 دقیقه

به خرید تلویزیون فکر می‌کنید؟ دنیایی از فناوری‌های مختلف پیش روی شما قرار دارد. سامسونگ با QLED و ال‌جی با OLED وارد رقابت شدند. سونی در نمایشگاه CES 2022 با یک اسم جدید وارد شد: QD-OLED.

البته که این فناوری متعلق به سامسونگ است. در هر حال چند سوال مهم وجود دارد: QD-OLED چیست؟ آیا از تلویزیون‌های OLED یا LCD عملکرد بهتری دارد؟

1. فناوری LCD

این فناوری برای اولین بار در دهه 1960 مورد استفاده قرار گرفت. آن را هم‌چنان در قلب نمایشگرهای مختلف تجربه می‌کنیم. تلویزیون‌های QLED، LED و مینی LED با همان روند LCD کار می‌کنند.

این گروه از نمایشگرها از لایه کریستال مایع برای ایجاد رنگ‌ها کمک می‌گیرند. در هر حال اهمیت نور پس زمینه را فراموش نکنید. در این مقاله روکیدا به خوبی توضیح داده شده.

samsung 2022 neo qled 8k

تفاوت بین انواع LED، QLED و مینی LED در نور پس زمینه است. LCD از لامپ فلورسنت استفاده می‌کند. فناوری‌های جدیدتر از LED کمک می‌گیرند. QLED یک لایه کوانتومی را به ترکیب اضافه می‌کند.

2. پیشرفت فناوری LCD

با هر قدم پیشرفت، بخشی از مشکلات LCD برطرف شد. در ابتدای کار منبع نور تنها در لبه نمایشگر قرار داشت. در ادامه و با استفاده از فناوری LED تعداد منبع نور بیش‌تر شد.

لامپ فلورسنت نمی‌توانست شدت نور چند بخش از نمایشگر را جداگانه تنظیم کند. نسخه‌های اول LED صفحه را به چند بخش تقسیم کردند. امروز و با کمک مینی LED نمایشگر به چند صد بخش کنترل روشنایی تقسیم می‌شود.

3. مشکل نشت نور

فناوری QD-OLED چیست؟ حل مشکل OLED در 8 قدم

بزرگ‌ترین مشکل نمایشگرهای LCD نمایش رنگ مشکی است. آن‌ها رنگ مشکی را به رنگ خاکستری نمایش می‌دهند. چراکه نور پس زمینه در هر شرایطی روشن می‌ماند.

حتی اگر نور در بخشی از نمایشگر کم شود، باز هم نور وجود دارد. برای حل مشکل، تلویزیون‌های OLED توسعه پیدا کرد. در این نوع نمایشگر هر پیکسل به شکل جداگانه روشن و خاموش می‌شود.

به عبارتی برای نمایش رنگ مشکی، نور را خاموش می‌کنیم. به همین دلیل نمایشگرهای OLED بهترین نسبت کنتراست را دارند.

4. OLED: استاندارد طلایی نمایشگر

بهترین فناوری نمایشگر است. رنگ مشکی عمیق‌تر از همیشه نمایش داده می‌شود. نسبت کنتراست به آسمان می‌رسد. هر فناوری برای ثابت کردن خود با OLED وارد جنگ می‌شود.

حتی در زمینه زاویه دید، برگ برنده را در دست دارد. تفاوتی ندارد چه زاویه‌ای با نمایشگر دارید، کیفیت تصویر کم نمی‌شود.

5. OLED چطور کار می‌کند؟

TV in a bright room

این نوع نمایشگر به جای استفاده از کریستال مایع، دیود ایجاد کننده نور را به کار می‌گیرد. این نوع دیود با عبور جریان فعال می‌شود. هر پیکسل یک زیر پیکسل قرمز، سبز و آبی دارد.

البته که در انواع گران‌تر، زیر پیکسل سفید نیز وجود دارد. روشنایی هر پیکسل جداگانه کنترل می‌شود. به همین دلیل در قسمت تاریک تصویر هیچ نوری وجود ندارد.

6. مشکلات OLED

با وجود بهترین کیفیت تصویر، یک مشکل بزرگ وجود دارد: شدت روشنایی. شدت روشنایی OLED به نسبت دیگر انواع نمایشگر کم‌تر است. همانطور که گفتیم، در این نوع نمایشگر از مواد آلی استفاده می‌شود.

مواد آلی آسیب پذیر است. در نتیجه به سادگی می‌سوزد.

7. QD-LED و بهترین‌های هر دو جهان

سامسونگ با اضافه کردن یک لایه کوانتومی به پیکسل‌های آبی OLED هدر رفت انرژی را کاهش داد. در نتیجه خروجی تصویر روشن‌تر خواهد بود.

8. نقطه کوانتوم و OLED آبی

OLED vs QD OLED light transmission comparison

نور سفید با ترکیب قرمز، سبز و آبی تشکیل می‌شود. به ایجاد نور سبز از منبع نور سفید فکر می‌کنید؟ باید رنگ آبی و قرمز را فیلتر کنیم. در نتیجه شدت نور کاهش پیدا می‌کند.

به یک نمایشگر با چهار زیر پیکسل نگاه کنید. زیر پیکسل‌های قرمز، سبز و آبی حدود 66 درصد از روشنایی را دریافت می‌کنند. به ایجاد رنگ سفید در این نمایشگر فکر می‌کنید؟ حدود 50 درصد از شدت روشنایی اصلی دستگاه هدر می‌رود.

سامسونگ برای حل مشکل از رنگ آبی OLED استفاده می‌کند. سپس به کمک لایه کوانتومی رنگ‌های قرمز و سبز را ایجاد می‌کند. آبی کوتاه‌ترین طول موج را دارد و به همین دلیل کم‌ترین مقدار انرژی هدر می‌رود.

یک تلویزیون QD-OLED حدود 90 درصد از روشنایی ایجاد شده را به چشم شما می‌رساند.

منبع: makeuseof.com

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟