پورت FireWire چیست و چه کاربردی دارد؟

توسط Avatar photoمحمد حسین
3 دقیقه
FireWire

از زمان معرفی کامپیوترها تاکنون پورت‌ها و کابل‌های زیادی معرفی شده‌اند. برخی از این کابل‌ها خیلی زود از میدان خارج شدند و برخی دیگر همچنان بر روی لپ تاپ‌ها و رایانه‌های شخصی قرار دارند. یکی از این پورت‌ها FireWire بود که در گذشته موفق شده بود جایگزین درگاه USB شود. در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی تاریخچه پورت FireWire بپردازیم. در ادامه این مقاله با روکیدا همراه باشید:

تاریچه پورت FireW‌ire‌‌‌‌‌‍‌‎

داستان پورت FireWire چیست؟ پورت FireWire یکی از ابداعات اپل است که در سال‌های 1990 تا 2005 بسیار پرکاربرد بود. پروژه ساخت پورت FireWire در سال 1980 کلید خورد. هدف این پروژه ساخت یک پورت سریع و ارزان قیمت بود. نکته جالب اینجاست که مسئولان اپل در ابتدا قصد نداشتند از این پورت برای اتصال دیوایس‌های خارجی به کامپیوترها استفاده کنند. با این حال با توجه به مزایای پورت FireWire، این درگاه به سرعت میان کاربران محبوب شد.

در راستای محبوبیت پورت FireWire، کمپانی‌های دیگری مانند سونی نیز به استفاده از این پورت در محصولاتی مانند دوربین روی آوردند. از آن جایی که سرعت فراگیری پورت FireWire رو به افزایش بود کمپانی اپل تصمیم گرفت تا در سال 1995 این درگاه را به صورت رسمی به کامپیوترهای خود اضافه کند. پورت FireWire در یک طرف دارای گوشه‌های زاویه‌دار مانند USB است و در سوی دیگر حالتی گرد دارد که می‌توانید تصویر آن را در زیر مشاهده کنید.

what is the use of firewire port

اولین نسل از درگاه FireWire دارای سرعت انتقال 400 مگابیت بر ثانیه بود که نسبت به زمان خود بسیار سریع‌ بود. برای این که با سرعت این پورت بهتر آشنا شوید آن را با درگاه USB مقایسه می‌کنیم. اولین نسل از پورت USB تنها 12 مگابیت بر ثانیه سرعت داشت که در مقایسه با 400 مگابیت بر ثانیه در پورت FireWire واقعا ناچیز است. این اختلاف سرعت باعث شده بود تا کاربران در آن زمان پورت FireWire را برای انتقال فایل‌های خود ترجیح دهند.

سرعت بالای درگاه FireWire باعث شده بود تا این پورت به مدت یک دهه سلطان بلامنازع بازار باشد. پس از آن نسل دوم پورت USB معرفی شد که در مقایسه با نسل گذشته خود سرعت بسیار بیشتری داشت. نسل دوم USB با سرعت انتقال 480 مگابیت بر ثانیه توانست برای مدت کوتاهی از پورت FireWire پیشی بگیرد.

با این حال اپل برای جا نماندن از رقبای خود نسل دوم درگاه FireWire را معرفی کرد که سرعت آن به 800 مگابیت بر ثانیه می‌رسید. این مسئله باعث شد تا پورت FireWire باری دیگر به عنوان سریع‌ترین پورت برای انتقال فایل‌ها شناخته شود. همچنین پورت FireWire 2 در مقایسه با USB 2 سرعت پایدارتری داشت.

دوران افول پورت FireWire

fw 1

پورت FireWire به سرعت در حال گسترش بود به طوری که اکثر دوربین‌ها و سیستم‌های آن زمان از این درگاه استفاده می‌کردند. کاربرد این پورت به صورت گسترده برای جابه‌جایی فایل‌ها تصویری بود. همچنین برخی از روترها از این پورت برای اتصال به اینترنت استفاده می‌کردند.

با این حال دوران افول پورت FireWire از سال 2004 آغاز شد. زمانی که کمپانی مایکروسافت اعلام کرد که دیگر از این پورت پشتیبانی نمی‌کند. بنابراین کاربران ویندوز دیگر قادر به استفاده از کابل‌های FireWire برای انتقال داده نبودند. البته سیستم‌های مک و لینوکس همچنان از این پورت پشتیبانی می‌کنند.

با وجود تمام برتری‌هایی که پورت FireWire در گذشته داشت (از سرعت بالا گرفته تا پایداری در اتصال) به نظر می‌رسد که این پورت به زودی از میان خواهد رفت. یکی از دلایل این مسئله پشتیبانی ضعیف دیوایس‌ها از این پورت است. این مسئله در کنار عدم بروز رسانی، باعث شد تا پورت USB جایگزین FireWire شود.

طبق گزارشات به دست آمده در آینده‌ای نزدیک شاهد ورود USB 4 خواهیم بود. این پورت دارای سرعت خارق‌العاده‌ای است که می‌تواند فایل‌ها را با سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه جابه‌جا کند.

بسیار بعید است که اپل در آینده نسل جدیدی از پورت FireWire را برای رقابت با USB 4 معرفی کند. از این رو در به احتمال زیاد در آینده‌ای نزدیک شاهد حذف کامل این پورت از تمامی دیوایس‌ها خواهیم بود.

در آینده با خبرهای بیشتر با شما همراه خواهیم بود.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟