برای رسیدن به هدف در هر کاری باید برنامه داشته باشیم. شبکههای اجتماعی دهکدهای کوچک با خانههایی بی پایان است. چطور باید به ساکنان تمام خانهها سر بزنیم؟
با همراهی روکیدا، 8 راز از اسرار بازاریابی در شبکههای اجتماعی را به شما میگوییم. به طور کلی استراتژی برخورد با شبکههای اجتماعی خلاصهای از هر کاری است که میخواهید آن را انجام بدهید.
این موارد مسیر راه شما را مشخص میکند. به شما اجازه میدهد تا بعد از یک دوره (برای مثال 6 ماهه) روند کار را بررسی کنید.
آیا مسیر شما موفق بوده یا شکست خورده است؟ جواب این سوال را بر اساس استراتژی مینویسید. هر مقدار که برنامه شما روشنتر باشد، کارایی آن بیشتر خواهد بود.
باید خلاصه بنویسید. اضافه شدن هر خط و هر جمله به استراتژی از فایده آن کم و اندازه گیری آن را غیر ممکن میکند.
بازاریابی در شبکههای اجتماعی چیست؟
بازاریابی در شبکههای اجتماعی به معنی روند استفاده از شبکههای اجتماعی برای فروش یا تبلیغ محصولات یا خدمات است.
این روند در موارد زیر به کسب و کارها کمک میکند:
- مردم را با برند آشنا میکند
- مردم را با برند درگیر میکند
- فروش محصولات و خدمات از طریق روشهای مختلف شبکههای اجتماعی
- بررسی محبوبیت برند از طریق شبکههای اجتماعی
- پشتیبانی و خدمات پس از فروش را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
- محصولات و خدمات را به جامعه هدف برسانید
استراتژی شبکههای اجتماعی چیست؟
یک سند است. اهداف شما را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. تاکتیکها و روند رسیدن به اهداف را به همراه دارد. معیار اندازه گیری موفقیت یا شکست خواهد بود.
استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی باید در مورد هر شبکه اجتماعی جداگانه نوشته شود. چراکه جامعه هدف و شرایط حرکت در هر کدام تفاوت دارد.
در ادامه باید مشخص کنید که هر فرد چه وظیفهای دارد. چه کسی نظرات مشتریان را دنبال میکند، چه کسی مینویسد و چه کسی نظارت میکند؟
چطور یک استراتژی بازاریابی مناسب برای شبکههای اجتماعی ایجاد کنیم؟
مرحله اول: اهداف شبکههای اجتماعی را متناسب انتخاب کنید
بدون هدف نمیتوانیم راهی برای اندازه گیری موفقیت و بازگشت سرمایه (ROI) پیدا کنیم.
هر هدف باید شامل این موارد باشد:
- خاص
- قابل اندازه گیری
- قابل دستیابی
- در ارتباط با زمینه کاری
- بازه زمانی مشخص
این ترکیب چارچوب اقدامات شما را نشان میدهد. باید مطمئن شوید که این اقدامات به موفقیت در تجارت میرسد.
یک مثال: ما از توییتر برای پشتیبانی پس از فروش استفاده خواهیم کرد. تا پایان ماه سوم در کمتر از دو ساعت به مشتریان جواب خواهیم داد.
از معیارهای معنی دار کمک بگیرید
اندازه گیری معیارهایی مانند تعداد دنبال کننده و تعداد لایکهای یک پست درست نیست. به دنبال معیارهای واقعی باشید. متاسفانه ارزیابی تاثیر واقعی آنها دشوار است.
پیشنهاد میکنیم روی مواردی مانند: میزان تعامل و ارتباط با مشتریان، تعداد کلیک و مواردی شبیه به این تمرکز کنید.
کمی قبل گفتیم که برای هر کدام از شبکههای اجتماعی یک معیار جداگانه مشخص کنید.
در ادامه چند پیشنهاد برای شما داریم:
- اگر از لینکدین استفاده میکنید، مقدار کلیک را اندازه بگیرید
- اگر از اینستاگرام استفاده میکنید، تعداد بازدید “استوریها” را اندازه بگیرید
- اگر از فیسبوک استفاده میکنید، تعداد کلیک را اندازه بگیرید
فعالیت شما در هر کدام از این شبکههای اجتماعی باید هدف کسب و کار را دنبال کند. این کار ارزش تیم فعال در شبکههای اجتماعی را نشان میدهد و فروش شرکت را به سمت بالا هدایت میکند.
از کجا شروع کنیم؟ سه هدف برای فعالیت در شبکههای اجتماعی بنویسید و کار را شروع کنید.
مرحله دوم: در مورد مخاطبان خود اطلاعات جمع کنید
یک شخصیت برای مخاطبان خود ایجاد کنید. از خود بپرسید: مخاطبان کسب و کار یا صفحه اجتماعی من چه کسانی هستند؟ چه مواردی را دنبال میکنند؟ چه مواردی را دوست دارند؟
در زمان ایجاد محتوی باید به تمام این موارد توجه کنید. هر نوشته و مطلب باید نظر مخاطبان را به خود جلب کند. یک سوال یا جمله خبری که مخاطب در مورد آن نظر بدهد.
هدف ما از بازاریابی در شبکههای اجتماعی تبدیل دنبال کننده به خریدار است.
زمانی که از مشتری صحبت میکنیم، باید موارد زیر را بدانید:
- سن
- محل زندگی
- متوسط میزان درآمد
- عنوان شغلی
- موارد مورد علاقه
و هر نکتهای که در مورد مشتریان خدمات یا محصول شما وجود دارد.
زمانی که مشتریان کسب و کار خود را بشناسید، به خوبی آنها را جذب میکنید. نیازها و خواستههای واقعی افراد، آنها را به سمت شما میکشاند.
جمع آوری اطلاعات
فرضیه نسازید. این که فکر کنید طرفداران غذا تمام و کمال از اینستاگرام استفاده میکنند یا طرفداران کتاب از توییتر، درست نیست.
تجزیه و تحلیل شبکههای اجتماعی اطلاعات بسیار ارزشمندی در اختیار شما میگذارد. جواب سوال: کسانی که به خدمات شما نیاز دارند، در کدام شبکه اجتماعی بیشتر فعالیت میکنند؟ درست در تجزیه و تحلیل شبکه اجتماعی قرار دارد.
این اطلاعات باعث میشود تا استراتژی خود را اصلاح کنید. استراتژی حرکت در شبکههای اجتماعی کلام خدا نیست. با اطلاعات و تحقیق بیشتر، تغییر میکند.
برای مثال: جانگو یک سرویس تاکسی اینترنتی در کشور هند است. آنها از تجزیه و تحلیل فیسبوک کمک گرفتند تا وضعیت فعالیت شبکههای اجتماعی را دنبال کنند.
نتیجه: 90 درصد از کاربران که مشتری دیگری را به جانگو میآورند بین 18 تا 34 سال سن دارند. 65 درصد از آنها با تلفن اندروید از خدمات جانگو استفاده میکنند.
آنها از این اطلاعات برای هدفمند کردن تبلیغات استفاده کردند. در ادامه با 40 درصد هزینه کمتر همان تعداد مشتری را به سرویس خود افزودند.
مرحله سوم: رقابت را بشناسید
باید بازار، رقبا و نحوه رقابت را شناسایی کنید. باید بدانید رقبای شما چطور تبلیغ میکنند. این تبلیغ چطور انجام میشود. با مسیری که رقبا رفتهاند خود را خسته نکنید.
اگر کار به خوبی انجام شود، فرصتهای طلایی را به چشم میبینید. رقیب شما فیسبوک را در دست دارد؟ با توییتر و اینستاگرام حمله کنید.
به جای جذب مشتری از سبد رقبا، مشتری خود را پیدا کنید. تلاش برای مقایسه با رقیب جا افتاده شاید به نتیجه مطلوب تمام نشود.
به شبکههای اجتماعی گوش کنید
مردم در مورد کدام مشکل و مساله صحبت میکنند؟ رقیب شما به چه کاری مشغول است؟ نام شرکت خود را در نوار جست و جوی شبکههای اجتماعی جست و جو کنید.
کلمات کلیدی، خدمات و دیگر مواردی که به کسب و کار شما مربوط میشود را زیر نظر بگیرید. همچنین نام رقبا و کلید واژههای رقیب را دنبال کنید.
هرچه اطلاعات شما در مورد محیط و شرایط بیشتر باشد، به نتیجه بهتری میرسیم. در این میان شرکتهایی با فروش انواع برنامه “مدیریت شبکههای اجتماعی” شما را یاری میکنند.
یکی از این برنامهها “هوتسویت” نام دارد. در هر لحظه کلمات کلیدی و حسابهای مربوط را به شما نمایش میدهد.
در میان این جست و جو تغییر رویهها را میبینید. ممکن است با حرکتی تاثیر گذار رو به رو شوید. برخی از چالشهای و هشتگها معجزه میکنند!
مرحله چهارم: نتیجه فعالیت خود را حساب و کتاب کنید
اگر تا این لحظه برای تبلیغات از شبکههای اجتماعی استفاده میکنید، تلاشهای خود را ارزیابی کنید.
برای این کار به چند سوال زیر پاسخ دهید:
- کدام موارد کار میکند و کدام موارد بیهوده است؟
- دنبال کنندگان و مشتریان شما از کدام شبکههای اجتماعی استفاده میکنند؟
- کدام گروه از مردم به خدمات و محصولات شما علاقه نشان میدهند؟
- حضور شما در شبکههای اجتماعی چه تفاوتی با رقبا دارد؟ در تمام زمینهها خود را با رقبا مقایسه کنید.
بعد از جواب به این سوالات، میتوانیم راهی برای بهبود کار پیدا کنیم. حساب و کتاب شما باید یک تصویر واضح از اهداف شما نشان دهد. پراکندگی در مورد اهداف قابل قبول نیست.
اگر گلوله شما در شبکه اجتماعی اینستاگرام به هدف نمیخورد، از خود بپرسید: آیا باید به هزینه وقت و سرمایه در این شبکه اجتماعی ادامه بدهم؟
در این رابطه چند سوال بپرسید:
- آیا مخاطبان من در این شبکه اجتماعی فعالیت میکنند؟
- اگر بله، استفاده آنها از این شبکه اجتماعی به چه شکل است؟
- آیا میتوانیم از این حساب برای رسیدن به اهداف کسب و کار استفاده کنیم؟
جواب به این سوالات، هدف شما را متمرکز میکند. هر حرکت اضافه یا کار بیهوده تنها هزینه اضافه است. از آنها دوری کنید.
در جست و جوی حسابهای جعلی
ممکن است حسابهایی با نام کسب و کار شما در حال فعالیت باشند. معمولا فعالیت آنها مخرب و مضر است. آنها را گزارش کنید.
کوچکترین فعالیت منفی و اشتباه آنها به نام شما و اعتبار شما نوشته میشود.
مرحله پنجم: حساب خود را تنظیم کنید
آنجلا پورکارو یکی از افراد مطرح در زمینه مدیریت رسانههای اجتماعی است. او گفت: برای آموزش آرایش و تبلیغات از اسنپچت و استوری اینستاگرام استفاده میکنیم. در طرف دیگر توییتر برای پشتیبانی و خدمات پس از فروش به کار میآید.
جالب است بدانید که برای رسیدگی به شکایات مشتریان و ارتباط با آنها شبکههای اجتماعی جایگزین ایمیل شده است.
یک شرکت در مورد توییتر به این شکل هدف گذاری کرده است: ما از توییتر برای پشتیبانی از مشتریان و خدمات پس از فروش کمک میگیریم. توییتر حجم ایمیل و تماسها را کاهش میدهد.
هدف گذاری یک شرکت در مورد لینکدین: ما از این شبکه اجتماعی برای ترویج و به اشتراک گذاشتن فرهنگ خود استفاده میکنیم. لینکدین برای استخدام و حمایت از کارمندان به کار میآید.
بعد از تصمیم گیری و انتخاب یک شبکه اجتماعی وقت تنظیم حساب کاربری در آن شبکه است. تصویر پروفایل، بیو و هر آن چیزی که به چشم مشتری میآید باید بهترین باشد.
شما باید تمام قسمتهای پروفایل خود را تکمیل کنید. برند تجاری شما باید در تصاویر دیده شود. کدام کلمات کلیدی با کسب و کار شما گره خورده است؟ باید آنها را در صفحه ببینیم.
نکته بسیار مهم: از تصاویر با کیفیت بالا استفاده کنید. هر شبکه اجتماعی ابعاد مشخصی دارد. شما باید از بالاترین کیفیت ممکن در ابعاد استاندارد کمک بگیرید.
شبکههای اجتماعی زیادی وجود دارد. مجبور به حضور در تمام آنها نیستید. بهترین کار انتخاب یک یا دو شبکه اجتماعی و تمرکز روی همان دو گزینه است.
مرحله ششم: الهام بگیرید
منحصر به فرد بودن مهم است اما میتوانید از ایدههای کاربردی کمک بگیرید. ممکن است ایده تبلیغاتی یک شرکت تولید پوشاک با کمی تغییر برای تولید کننده خودرو به کار بیاید.
داستانهای موفقیت در شبکههای اجتماعی
این موارد را معمولا در بخش تجارت (Business) وب سایت یک شبکه اجتماعی پیدا میکنید. صد البته که سایتهای مختلف این موارد را به اشتراک میگذارند.
مطالعه نمونههای موفق میتواند چراغی در تاریکی باشد. بعد از مطالعه یک راه و روش موفق، با چشم دیگری به دنیا نگاه میکنید. شاید نگاه جدید به موفقیت شما تمام شود.
برندگان جوایز
میتوانید برندگان جوایز فیسبوک یا “شورتی اِواردز” (The Shorty Awards) را دنبال کنید. این برندگان، برندهایی هستند که بهترین استفاده را از شبکههای اجتماعی داشتهاند.
برندهای مورد علاقه شما در شبکههای اجتماعی
از پیگیری کدام صفحات در شبکههای اجتماعی لذت میبرید؟ آنها چه کاری برای درگیر کردن افراد انجام میدهند؟
برای مثال: صفحه نشنال جئوگرافیک یکی از بهترین صفحات اینستاگرام است. آنها تصاویر فوق العادهای را با متنی جذاب ترکیب میکنند.
به “شاپیفای” میرسیم. یک برند در تجارت الکترونیک که با به نمایش گذاشتن داستانهای مشتریان و مطالعات خود از دنیای فیسبوک توجه کاربران را جلب میکند.
توجه کنید که هر کدام از این حسابها صدا، لحن و سبک خود را دارند. در ادامه شما باید از خود بپرسید: چرا آنها باید شما را دنبال کنند؟ چه فایدهای برای آنها دارد؟
از دنبال کنندگان خود بپرسید
میتوانید از مشتریان خود الهام بگیرید. مشتریان شما در چه مورد صحبت میکنند؟ چه خواستههایی دارند؟ چطور نیازهای خود را برطرف میکنند؟
اگر با مشتریان خود در شبکههای اجتماعی ارتباط مستقیم دارید، از آنها بپرسید: چه چیزی از شما میخواهند؟ فقط باید مطمئن شوید که خواسته آنها برآورده میشود.
مرحله هفتم: تقویم مخصوص برای شبکههای اجتماعی
به اشتراک گذاشتن محتوی ضروری است اما باید بر اساس برنامه مشخص انجام شود. زمان به اشتراک گذاشتن محتوی درست به اندازه خود آن اهمیت دارد.
در این تقویم باید رویدادهای مختلف در شبکههای اجتماعی مختلف را تنظیم کنید. حتما زمان مشخصی را برای ارتباط با کاربران کنار بگذارید.
هر پست، با عکس یا بی عکس باید در زمان برنامه ریزی شده ارسال شود. به ساعت نگاه کنید. مخاطبان شما در این ساعت به چه کاری مشغول هستند؟ آیا پست و پیام شما را میبینند؟
نباید پشت سر هم پست بگذارید. برخی از مردم آخر شب به پیام شما توجه میکنند. در نتیجه فاصله و تعداد پست در هر شبانه روز باید رعایت شود.
ترکیب محتوی ارسال شده
به انتهای سال نزدیک میشوید، تمرکز کسب و کار روی انبارگردانی است. باید روی خط تخفیفها حرکت کنید. محصولاتی که در اولویت فروش قرار دارند را پر رنگتر از همیشه نشان دهید.
یکی از ترکیبهای نمونه را در ادامه میخوانید:
- 50 درصد از مطالب، کاربران را به سمت وب سایت بکشانند
- 25 درصد از مطالب از دیگر منابع استفاده کند
- 20 درصد از مطالب با هدف پشتیبانی از کسب و کار و نشان دهنده هدف شما باشد
- 5 درصد از مطالب در مورد کسب و کار شما و هدف آن باشد
اگر تا این لحظه برنامه مشخصی ندارید، قانون 20-80 را امتحان کنید:
- 80 درصد از مطالب باید مخاطبان را سرگرم کند یا آموزش دهد
- 20 درصد از مطالب مستقیم برند شما را تبلیغ کند
یک راه دیگر، به نام یک سوم وجود دارد:
- یک سوم مطالب شما به طور مستقیم با کسب و کار سر و کار دارد و خوانندگان را به مشتری تبدیل میکند
- یک سوم مطالب ایدهها و داستان رهبران موفق را بازگو میکند
- یک سوم مطالب ارتباط شخصی با مخاطبان خواهد بود
نکته مهم: بعد از تنظیم تقویم، با یک برنامه زمانبندی کار کنید. به جای تنظیم روزانه پستها، این برنامه به شکل مداوم کار زمانبندی را دنبال میکند.
مرحله هشتم: استراتژی خود را ارزیابی و تنظیم کنید
استراتژی شبکههای اجتماعی در دنیای امروز یک سند بسیار مهم برای تجارت شما است. قطعا با یک خودکار و برگه کاغذ نمیتوانید بهترینِ آن را بنویسید.
باید تلاش کنید. به مطالعه ادامه دهید و در مسیر از هر خطا درس بگیرید. با شروع اجرای طرح و پیگیری نتایج، قطعا طرح شما به تغییر نیاز پیدا میکند.
حرکات اشتباه را از مسیر کنار بگذارید. کدام حرکات و وقایع مشتریان بیشتری به سمت شما میکشاند؟ روی آنها تمرکز کنید.
به عملکرد خود نگاه کنید
در کنار تجزیه و تحلیل هر شبکه اجتماعی، میتوانید از سرویسهای مختلف برای ردیابی بازدیدکنندگان کمک بگیرید.
این سرویسها به شما میگویند که کدام پست افراد بیشتری را به وب سایت شما رسانده است.
تمام مراحل را ارزیابی کنید و تمام کارها را دوباره انجام دهید
بعد از اجرای استراتژی اطلاعات جدیدی به دست شما میرسد. بر اساس آن اطلاعات باید کارها را بهینه سازی کنید. آزمایش مداوم و بهبود مداوم هدف را دست یافتنی میکند.
نظرسنجیها روشی عالی برای شناخت میزان کارایی استراتژی شما است. از دنبال کنندگان، بازدیدکنندگان سایت یا مشترکین ایمیل خود نظرسنجی کنید.
به کدام محصولات علاقه دارید؟ کدام گروه از خدمات کاربردی به حساب میآیند؟ باید به جواب مشتریان پاسخ دهید. آنها باید بازخورد نظرات خود را در روند کار شما مشاهده کنند.
شبکههای اجتماعی با سرعت بالایی حرکت میکنند. شبکههای اجتماعی جدید کاربران را به سمت خود میکشند. امروز تلگرام، توییتر و اینستاگرام در صدر شبکههای اجتماعی ایران قرار دارد، فردا چطور خواهد بود؟
این بحث نشان میدهد که باید در جریان باشید. دنیا در حال تغییر است و استراتژی بازاریابی شما هم باید بر اساس شرایط روز تغییر کند.
حرکت در مسیر گذشته زمان، انرژی و سرمایه شما را هدر میدهد. ابزارها و برنامههای جدید را همیشه تحت نظر داشته باشید.
بعد از بهروزرسانی استراتژی مطمئن شوید که تمام اعضای تیم از برنامه جدید خبر دارند و آن را قبول میکنند. هماهنگی بین اعضای تیم کلید موفقیت شما است.
شما از چه راه و روشی برای موفقیت در شبکههای اجتماعی استفاده میکنید؟ چه پیشنهاداتی برای کاربران روکیدا دارید؟
منبع: blog.hootsuite.com