آیا یک فناوری با نام کروز کنترل ترمز تصادفات را میکشد؟ سالانه میلیونها نفر در تصادفات اتوموبیل آسیب میبینند. بر اساس گزارش CDC (مرکز کنترل و پیشگیری) روزانه 90 نفر در ایالات متحده به دلیل تصادفات رانندگی جان خود را از دست میدهند.
هر سال تعداد خودروها در خیابانها بیشتر و بیشتر میشود. از طرفی تعداد تصادفات هر سال کاهش مییابد. احتمالا فکر میکنید که میگوییم: کاهش تصادفات تاثیر فناوری است.
راستش را بخواهید، ما دلیل کاهش تصادفات را نمیدانیم! بخشی از این کاهش به کمک پیشرفت ایمنی خودرو و سیستمهای پیشرفته ممکن شد.
اگر دفترچه راهنمای یکی از خودروهای مدرن تسلا را باز کنید، دنیایی از فناوریها را برای کمک به راننده وجود دارد. یکی از مهمترین فناوریها در زمینه خودرو “کروز کنترل” است.
60 سال از تولد آن میگذرد. برای رسیدن به تواناییهای امروز قدمهای بزرگی برداشت. در ابتدای مسیر فناوری با روشن کردن کروز کنترل، سرعت خودرو در محدوده مشخص ثابت میماند.
نسخههای اول تنها با پدال گاز سروکار داشتند. روزها گذشت تا به کروز کنترل تطبیقی رسیدیم. یک فناوری که ترمز میگرفت و برای رسیدن به سرعت مشخص شده پدال گاز را فشار میداد.
اگر در مورد پایه گذاری خودروهای خودران جست و جو کنید، به کروز کنترل تطبیقی میرسید. در ابتدا تمام پدالها را به دست گرفت و مرحله بعد نوبت به فرمان رسید!
1. تاریخچه کروز کنترل
به گذشته دور باز گردیم؟ اگر شما یک آجر با وزن مناسب را روی پدال قرار دهید، آپشن کروز کنترل به خودرو اضافه میشود!
قدمت فناوری کنترل سرعت به ابتدای قرن بیستم باز میگردد اما کروز کنترل مدرن توسط یک مهندس آمریکایی به نام رالف تیتِر در سال 1948 اختراع شد.
تیتر، یک روز آفتابی، درست مانند امروز که این مقاله را میخوانید سوار ماشین وکیل خود شد. او به عنوان مسافر اتوموبیل متوجه شد: زمانی که وکیلش صحبت میکند، سرعت ماشین کم و زیاد میشود.
از سال 1948 تا 1992 با فناوری ابتدایی سروکار داشتیم. میتسوبیشی به کمک “لیدار” سیستم تشخیص فاصله را روی خودرو قرار داد.
البته نسخه میتسوبیشی تنها برای هشدار بود. راننده با توجه به هشدار سیستم باید وارد عمل میشد. سه سال طول کشید تا در سال 1995 بتواند سرعت را تنظیم کند اما همچنان به پای راننده برای ترمز نیاز داشتیم.
اوایل دهه 2000 بسیاری از تولیدکنندگان خودرو نسخههای جدیدتر آن را عرضه کردند.
2. کروز کنترل چیست؟
شاید برای برخی از دوستان این سوال ابتدایی به نظر برسد اما برای درک بهتر ماجرا باید با نحوه کار فناوری آشنا شویم.
هدف آن کنترل سرعت خودرو است. فرآیند تنظیم و فعال کردن آن خودرو به خودرو تفاوت دارد. معمولا به کمک یک دسته شبیه به برف پاک کن فعال میشود.
سرعت مورد نظر را باید از قبل تنظیم کرده باشید. این ویژگی برای رانندگی طولانی مدت در بزرگراه، آزاد راه یا به طور کلی مناطق بدون ترافیک به کار میآید.
چرا برای مسیرهای خلوت آن را پیشنهاد میکنیم؟ با هر بار ترمز گرفتن، کروز کنترل از مسیر خارج میشود. با فعال کردن آن دیگر نیاز نیست پدال گاز را فشار دهید.
سرعت ثابت میماند. البته توجه کنید که این فناوری برای مسیرهای صاف و سربالایی کاربرد دارد. چرا که در مسیر سر پایینی سرعت خودرو بیشتر از مقدار تعیین شده توسط شما افزایش مییابد.
نکته گفته شده در مورد نسخههای قدیمی کروز کنترل بود. به هرحال حرکت خودرو با سرعت ثابت، مصرف سوخت را کاهش میدهد.
معمولا روی دسته کنترل، علامت مثبت و منفی دیده میشود. این دو علامت برای افزایش یا کاهش تدریجی سرعت است. یک دکمه برای حذف سرعت تعیین شده و تعیین سرعت جدید نیز دیده میشود.
3. کروز کنترل تطبیقی چیست؟
کروز کنترل تطبیقی به شکل خلاصه ACC نوشته میشود. وظیفه آن نگه داشتن سرعت خودرو در یک محدوده مشخص است.
در کنار کنترل سرعت، فاصله خودرو با خودروی جلویی حفظ میشود. یکی از پیشرفتهای قابل توجه این سیستم، توقف و حرکت است. بعضی شرکتها به آن کمکِ ترافیک میگویند.
ترافیک را به یاد بیاورید. هر بار پدال ترمز را فشار میدهید و سپس دوباره حرکت را آغاز میکنید. این روند خسته کننده دیگر به عهده شما نیست.
کروز کنترل تطبیقی با حفظ فاصله مناسب، کار توقف و حرکت را انجام میدهد. کروز کنترل تطبیقی اسم و اصطلاح اصلی آن به حساب میآید.
شرکتها از مواردی مانند: کروز کنترل پویا، کروز کنترل هوشمند یا کروز کنترل به همراه رادار استفاده میکنند. برای رانندگی دفترچه راهنمای خودرو را برای اطلاعات کامل مطالعه کنید.
قبل از حرکت در جاده با کروز کنترل، آن را در مسیر خلوت و امن آزمایش کنید. باید بدانید که خودروی شما چه واکنشی به شرایط مختلف نشان میدهد.
4. کروز کنترل تطبیقی چطور کار میکند؟
تولید کنندگان از فناوریهای مختلفی برای رسیدن به هدف استفاده میکنند. برخی از رادار و برخی دیگر به کمک لیزر فاصله را تشخیص میدهند.
البته که کاربرد لیزر و رادار به کروز کنترل تطبیقی تمام نمیشود. ویژگیهایی مانند هشدار برخورد به جلو و ترمز اضطراری نیز همان کار را انجام میدهند.
در زمان خرید خودرو توجه کنید که لیزر در آب و هوای سخت یا کثیف بودن سطح به خوبی عمل نمیکند. سیستمهای راداری به آب و هوا و کثیفی وابسته نیستند.
این فناوری مستقل نیست. معمولا بخشی از مجموعه سیستم ایمنی را تشکیل میدهد. اگر یک خودرو کروز کنترل تطبیقی داشته باشد، قطعا دیگر موارد مربوط به رادار را خواهد داشت.
5. کروز کنترل تطبیقی چه محدودیتهایی دارد؟
درست مانند تمام فناوریهای مربوط به ایمنی خودرو در حال بهبود است. این فناوری را با فناوری خودران تسلا و دیگر شرکتها برابر ندانید.
چرا که با فعال کردن آن همچنان باید آماده واکنش باشید. کروز کنترل تطبیقی بر خلاف فناوری خودران کنترل فرمان را به دست نمیگیرد.
در نسخههای پیشرفته به کنترل فرمان نیز کمک میکند اما باز هم باید فرمان را به دست بگیرید. تقریبا تمام انواع سیستمها به ترمز خودروی جلویی واکنش نشان میدهند.
پیشنهاد ما این است که در زمان ترمز شدید یا تصادفات جادهای، کنترل را راننده انجام دهد. در آب و هوای بارانی، برفی یا به طور کلی نا مناسب از آن استفاده نکنید.
به احتمال زیاد، خودروی مدرن شما فناوری ترمز اضطراری را به همراه داشته باشد اما باز هم نگاه به رو به رو را فراموش نکنید!
6. خودروهای بدون کروز کنترل تطبیقی ارزش خرید ندارند؟
در زمان خرید اتوموبیل باید به سیستمهای افزایش ایمنی و کمک به راننده توجه کنید. سیستمهای پیشرفته در اولویت قرار دارند.
اگر خودرو را برای سالهای طولانی استفاده میکنید، اهمیت کار بالاتر میرود. به دلیل پیشرفت سریع، سیستمهای ایمنی به سرعت از رده خارج میشوند.
تفاوت بین سیستمهای قدیمی و جدید آنقدر زیاد است که تفاوت را در رانندگی لمس کنید. اطلاعات خودرو را قبل از خرید به شکل کامل بخوانید.
7. این فناوری واقعاً به کار میآید؟
هر نوع فناوری برای هرچه آسانتر کردن زندگی عرضه میشود. در مورد کروز کنترل تنها مساله آسانتر شدن رانندگی نیست. امنیت شما را حفظ میکند.
این فناوری در برخی خودروها گران تمام میشود. برای داشتن کروز کنترل تطبیقی کامل باید به سراغ گران قیمتهای بازار بروید.
8. کدام خودروها از کروز کنترل تطبیقی استفاده میکنند؟
تقریبا تمام سازندگان خودرو در دنیا این ویژگی را به همراه محصولات خود قرار میدهند. برخی سیستمها پیشرفتهتر و برخی دیگه ساده عمل میکنند.
شرکتهایی مانند آئودی، بی ام و، فورد، هوندا، هیوندای، کیا، نیسان و تویوتا بهترین سیستمها را به همراه دارند. صد البته که در برندهای دیگر گزینههای قابل اعتماد و خوبی پیدا میکنید.
در زمانهای نه چندان دور، این سیستم را تنها در خودروهای لوکس پیدا میکردیم. امروز خودروهای متوسط مانند: هوندا سیویک، مزدا 3، سوبارو لگاسی و تویوتا کرولا حتی در مدل پایه آن را به همراه دارند.
بسیاری از خودروهای SUV به صورت استاندارد کروز کنترل تطبیقی دارند. اگر مدل پایه نداشته باشد، قطعا میتوانید به عنوان آپشن آن را سفارش دهید.
متاسفانه سازندگان خودرو در کشور ما توجهی به ایمنی خودرو و تجهیزات افزایش ایمنی ندارند. شما در مورد آینده ایمنی خودروها چطور فکر میکنید؟
منبع: cars.usnews.com