تبلت سرفیس پرو ایکس بدون شک یک از بهترین تبلت ها با ظاهر زیبا است که دیدن آن به شما حس و حال خوبی میدهد. جدیدترین محصول مایکروسافت همچنین از اولین پردازنده خود مایکروسافت به اسم SQ1 استفاده میکند که این شرکت به کمک کوآلکام ساخته است.
گرچه، باید بگوییم نمیتواند انتظارات را برآورده کند. تصمیماتی که مایکروسافت در طراحی پرو ایکس گرفته است باعث ناامیدی ما میشود. به ویژه این تبلت درگاه 3.5 میلیتری هدفون ندارد و ماندگاری شارژ باتری با آن که قابل قبول است ولی نه در حد نسلهای قبلی و نه رقبا است. تازه هنوز به قیمت سرفیس پرو ایکس نرسیدیم.
در نگاه اول، قیمت تبلت مایکروسافت ترجیحا جذاب است، به ویژه زمانی که در مقایسه با بعضی از رقبایش قرار میگیرد. اما در حقیقت، با توجه به عملکرد بخش سختافزاری بیش از حد بالا است. بنابراین ما نمیتوانیم این تبلت را برای اکثر افراد پیشنهاد کنیم.
گرچه، اگر دنبال یک دستگاه با سطح عملکرد متوسط میگردید و واقعا عاشق ظاهر این دستگاه شدید، شاید بهتر باشد تا افت قیمت آن صبر کنید.
با این مقدمه تا انتها با بررسی سرفیس پرو ایکس همراه روکیدا باشید.
مشخصات سرفیس پرو ایکس مایکروسافت:
- پردازنده: SQ1 مایکروسافت با سرعت کلاک 3.0 گیگاهرتز (براساس چیپست سری 8cx اسنپدراگون کوآلکام؛ هشت هستهای)
- گرافیک: پردازنده گرافیکی آدرنو 680 کوآلکام
- رم: 16 گیگابایت رم LPDDR4X (2133 مگاهرتز)
- نمایشگر: 13 اینچ، دقت 2880 در 1920 پیکسل (تراکم پیکسلی 267 پیکسل در هر اینچ)، پنل نمایش PixelSense (نسبت تصویر 3:2، حداکثر روشنایی 450 نیت)
- حافظه داخلی: 256 گیگابایت هارد اساسدی
- درگاهها: دو درگاه یواسبی C، درگاه سرفیس کانکت، شیار سیم کارت با قطع نانو
- اتصالات: وایفای 5 (استاندارد 11ac)؛ بلوتوث 5.0، مودم اسنپدراگون X24 LTE
- دوربین: وبکم 5.0 مگاپیکسل (فیلمبرداری فول اچدی؛ ویندوز هلو)؛ دوربین عقب 10 مگاپیکسل (فیلمبرداری با دقت فول اچدی و 4K؛ فوکوس خودکار)
- وزن: 774 گرم
- اندازه: 287 در 208 در 7.3 میلیمتر
قیمت سرفیس پرو ایکس مایکروسافت
قیمت مدل ابتدایی سرفیس پرو ایکس با 8 گیگابایت رم و 128 گیگابایت هارد اساسدی 999 دلار زمان ورود به بازار بوده است و برای خرید مدل با مشخصات دو برابر بیشتر باید 1299 دلار و برای مدل 16 گیگابایت باید 1799 دلار پرداخت کنید.
تمام مدلهای این تبلت از پردازنده SQ1 خود مایکروسافت استفاده میکنند که براساس چیپستهای اسنپدراگو کوآلکام با سرعت کلاک 3.0 گیگاهرتز ساخته شده است و همچنین آنها مجهز به یک نمایشگر لمسی 13 اینچی PixelSense با نسبت تصویر 3:2 و دقت 2880 در 1920 پیکسل هستند.
علاوه بر این باید دقت داشته باشید اگر میخواهید از کیبورد تایپ کاور (Type Cover) و قلم سرفیس اسلیم (Surface Slim Pen) که قابلیت شارژ خودکار دارد استفاده کنید، باید 269 دلار دیگر نیز کنار بگذارید!
به عبارت دیگر ارزانترین مدل سرفیس پرو ایکس 1269 دلار قیمت خواهد داشت. بخواهیم مقایسه کنیم قیمت سرفیس پرو 7 تقریبا 150 دلار کمتر است ولی از یک چیپست به مراتب قدرتمندتر Core i5 اینتل استفاده میکند.
با آن که سرفیس پرو ایکس بدون شک یک دستگاه قدرتمند است، ولی قیمت آن در مقایسه با رقیب اصلیاش یعنی آیپد پرو 12.9 اینچی اپل وسوسه کننده است. قیمت این تبلت با حافظه داخلی 64 گیگابایت، نمایشگر با کیفیت مشابه و فقط یک درگاه یواسبی C از 999 دلار شروع میشود.
برای خرید صفحه کلید آن و همچنین قلم اپل باید به ترتیب 199 و 129 دلار دیگر هزینه کنید. بنابراین، اگر یک مورد کاربردی بسیار خاص که تنها تبلت Surface Pro X بتواند حل کند ندارید، لپتاپهای به مراتب قدرتمندتر و با قابلیتهای متنوع (حتی باریک و سبک) در بازار وجود دارند.
طراحی تبلت Surface Pro X
سرفیس پرو ایکس به سادگی اصلاح طراحی کلاسیک ولی قدیمی سرفیس پرو است و مایکروسافت مظاهر آن را باریکتر و وزنش را سبکتر کرده است.
این تبلت واقعا سبک حس میشود و به سادگی حتی با متصل بودن تایپ کاور، داخل تقریبا تمامی کیفها جا میشود. مایکروسافت همچنین طراحی کلاسیک سرفیس پرو را اصلاح کرده است تا پرو ایکس یک ظاهر مدرن و کاملتر داشته باشد و بیشتر شبیه به یک گوشی هوشمند به نظر برسد.
ما این تغییرات طراحی ظریف را که باعث میشود تبلت Surface Pro X بیشتر شبیه به یک آیفون XR باشد تا یک تبلت ویندوزی را تحسین میکنیم.
تبلت مایکروسافت تنها در یک رنگ وارد بازار شده است؛ یک مدل مشکی رنگ با ظاهر آلومینیومی مات با یک کیبورد تایپ کاور مشکی که متاسفانه دیگر جنس آن از الیاف آلکانتارا نیست.
گرچه، ما یک مشکل بزرگ با طراحی سرفیس پرو ایکس داریم. با آن که تعداد درگاههای یواسبی تایپ C دو عدد است ولی جک هدفون به چشم نمیخورد. به عبارت دیگر با یک لپتاپ ویندوزی 1300 دلاری (به هرحال، مایکروسافت ادعا میکند این تبلت میتواند جای لپتاپ شما را بگیرد) روبرو هستیم که از درگاه 3.5 میلیمتری هدفون پشتیبانی نمیکند.
بدون شک آیپد پرو نیز چنین درگاهی ندارد ولی سیاست اپل از ابتدا در مورد این درگاه مشخص بوده است. از طرفی هیچ فرد عاقلی واقعا از آیپد تجربه یک لپتاپ را ندارد، در حالی که به ما یاد دادند در مورد سرفیس پرو باید چنین انتظاری را داشته باشیم.
به نظر ما این نبود آن یک عیب بزرگ است و مایکروسافت در تمامی دستگاههای بعدی خود باید به آن رسیدگی کند.
در مورد تجربه تایپ با کیبورد تایپ کاور جدید باید بگوییم به اندازه کافی راحت است و به عنوان یک کاور کیبورد کاملا دقیق است. همچنین باید طراحی ارگونومیک این کیبورد و جایگاه مخصوص قلم سرفیس اسلیم روی آن را تحسین کنیم.
در مورد خود قلم باید بگوییم در مقایسه با قبلا پهنتر است تا سختافزارها و قابلیتهای شارژ جدید را در خود جا دهد. گرچه، مانند قدیم طراحی با آن همچنان لذتبخش است، قابلیت تعیین حساسیت فشار وجود دارد و عملکرد نمایشگر در نادیده گرفتن لمس تصادفی با کف دست دقیق است.
در مورد خود نمایشگر باید بگوییم یک پنل لمسی 13 اینچی PixelSense با دقت 2880 در 1920 پیکسل (تراکم پیکسلی 267 پیکسل در هر اینچ) و نسبت تصویر 3:2 است. به عبارت دیگر با یک نمایشگر به سادگی زیبا با کیفیت رنگ عالی و همچنین میزان روشنایی بالای 450 نیت روبرو هستیم.
واقعیت امر را بخواهیم بگوییم، طراحی تبلت سرفیس پرو ایکس ما را به وجد آورد. بدون شک در مقایسه با مدلهای قبلی سرفیس پرو باریکتر، سبکتر و بهتر حس میشود. گرچه برای چنین طراحی باریکی نیاز به حذف درگاه هدفون بوده است که به سختی آن را هضم میکنیم.
عملکرد بخش سختافزاری
در بخش سختافزاری همان دیدگاه بخش طراحی را داریم یعنی: موارد قابل توجهی قربانی شدند تا ظاهر این تبلت سبک و باریک باشد.
نتیجه تست این تبلت در بنچمارکهای مختلف به شکل زیر است:
- PCMark 8 Home: نتوانستیم اجرا کنیم.
- 3DMark: نتوانستیم اجرا کنیم.
- Geekbench 4 (امتیاز بخش تک هسته): 3563؛ (امتیاز بخش چند هسته: 11769
- Cinebench: نتوانستیم اجرا کنیم.
- تست باتری PCMark 8: نتوانستیم اجرا کنیم.
- تست باتری خود ما: 7 ساعت و 54 دقیقه
متاسفانه، به علت معماری ARM چیپست، ما روی تبلت سرفیس پرو ایکس مایکروسافت تنها قادر به اجرای بنچمارک Geekbench و تست باتری خودمان بودیم. با این حال، همین نتایج برای مقایسه این تبلت با رقیب اصلیاش آیپد پرو کافی است.
تراشه 7 نانومتری کوآلکام در برابر مدل A12X بیونیک اپل حرفی برای گفتن ندارد. پردازنده آیپد پرو 12.9 اینچی در دو بخش تک و چند هسته بنچمارک Geekbench به ترتیب 40 تا 50 درصد امتیاز بیشتر به دست آورده بود.
قبول داریم با دو سیستم عامل متفاوت روبرو هستیم، ولی هر دو پردازنده مخصوص انجام وظایف مختلف در این سیستم عاملها طراحی شدند، بنابراین این نوع توجیح کردن دیگر قدیمی شده است.
با آن که در سرفیس پرو ایکس انجام کارهای روزانه مانند بررسی ایمیلها، گردش در وب و کار با آفیس به خوبی و روان است، ولی تلاش برای کارهای سنگینتر مشکلساز خواهد بود. ممکن است بتوانید تصاویر خود را در فوتوشاپ ویرایش کنید، ولی فراتر از این پیش نخواهید رفت.
ماندگاری شارژ باتری تبلت Surface Pro X
مایکروسافت برای استفاده متوسط از این تبلت ماندگاری شارژ باتری تا 13 ساعت را قول داده است و از آن به عنوان یکی از جذابترین قابلیتهای تراشه جدید مبتنی بر معماری ARM خود یاد کرده است. متاسفانه باید بگوییم نتیجه تستهای ما خلاف آن را نشان دادند.
در تست پخش ویدئوی ما دوام باتری سرفیس پرو ایکس در مقایسه با سرویس پرو 7 (6 ساعت و 2 دقیقه) بیشتر بود، ولی باتری مدل قدیمیتر سرفیس پرو 6 (8 ساعت و 45 دقیقه) تقریبا در مقایسه با این مدل یک ساعت بیشتر دوام آورد.
به احتمال خیلی زیاد علت نمایشگر شارپتر تبلت سرفیس پرو ایکس مایکروسافت در مقایسه با دو مدل دیگر است و نیازی نیست به تراشه جدید در مقایسه با پردازنده 14 نانومتری اینتل سرفیس پرو 6 اشاره کنیم.
بخواهیم نتیجهگیری کنیم، عمر باتری تبلت Surface Pro X بدون شک طولانی است، ولی نه حد سرفیس پرو 6 که تا به امروز از نظر ماندگاری شارژ در بین تمامی سرفیس پروها بهتر است.
بخش نرمافزاری و قابلیتها
سرفیس پرو ایکس مانند تمامی تبلتهای سرفیس دیگر از نظر قابلیت نمره قبولی نمیگیرد و همچنین به علت معماری پردازنده از بسیاری اپلیکیشنها پشتیبانی نمیشود. تنها نکته مثبت مهم در بخش نرمافزاری نبود نرمافزارهای ناخواسته از پیش نصب شده است، چون مایکروسافت سازنده این تبلت است.
مزیت دیگر سیستم شناسایی چهره ویندوز هلو (Windows Hello) با استفاده از دوربین مادون قرمز کنار وبکم این تبلت است که مانند قبل سرعت و دقت بالایی دارد. به عبارت دیگر میتوانید تبلت را از تایپ کاور آن باز کنید و فورا وارد ویندوز 10 شوید.
نکته مثبت دیگر پشتیبانی از سیم کارت با قطع نانو و شبکه LTE است. به عبارت دیگر با یک دستگاه همیشه متصل به اینترنت روبرو هستید، ولی خب باید هزینههای ماهیانه را نیز در نظر بگیرید.
چه کاربرانی باید تبلت سرفیس پرو ایکس را بخرند؟
اگر زمان خرید یک لپتاپ جدید، نگرانی اصلیتان قابلیت حمل آن است، بدون شک پرو ایکس را انتخاب کنید. این سرفیس در مقایسه با تمامی مدلهای دیگر باریکتر و سبکتر است تا بهترین گزینه برای افرادی که دائما در سفر هستند یا فقط ظاهر این نوع دستگاهها را تحسین میکنند به شمار رود.
همچنین باید به پشتیبانی از سیم کارت اشاره کنیم که سرفیس پرو ایکس را یک گزینه جذاب میسازد. به عبارت دیگر این تبلت بیشتر شبیه به یک گوشی هوشمند خواهد بود.
چه کاربرانی باید تبلت سرفیس پرو ایکس را نخرند؟
با وجود همکاری مایکروسافت و کوآلکام برای ساخت پردازنده متفاوت SQ1، ما عملکرد سختافزاری بهتری را در مقایسه با سرفیس پرو 7 تجربه نکردیم. واقعا جای افسوس دارد، ولی مجددا باید بگوییم توجه اهالی ردموند روی قابلیت حمل این تبلت بوده است.
نکته دیگر این که تبلت سرفیس پرو ایکس با وجود وعدهای که غول دنیای نرمافزار داده است ماندگارترین شارژ باتری را ندارد. ما تقصیر را به گردن دقت بالاتر نمایشگر و تراشه جدید میاندازیم که هنوز جا نیافتاده و زیاد تست نشده است.
رای نهایی
با آن که ما سرفیس پرو ایکس را به خاطر طراحی شک و اصلاح شدهاش، وزن کم آن و تجربه تایپ راحت تحسین کردیم، ولی این تبلت را به سختی میتوانیم به اکثر افراد پیشنهاد کنیم. در نهایت تبلت Surface Pro X را دسته بسیار کوچکی از کاربران انتخاب خواهند کرد که علت آن نیز به نبود جک هدفون و پشتیبانی نکردن از اپلیکیشنهای متنوع بر میگردد.
نکات مثبت:
- طراحی شیک و اصلاح شده
- تایپ راحت
- فوقالعاده باریک و سبک
نکات منفی:
- نبود درگاه 3.5 میلیمتری هدفون
- عملکرد متوسط بخش سختافزاری با توجه به قیمت
- ماندگاری تنها متوسط شارژ باتری
منبع: techradar.com