در گذشته یک تلویزیون بود و یک کانال که چه بخواهید و چه نخواهید همان یکی بود! بعدها تعداد کانالها زیادتر شد. بعد نوبت اینترنت و شبکههای اینترنتی شد و حالا دیگر چنان توسط رسانههای مختلف و اینترنت و شبکههای مجازی احاطه شدهایم که تصور یک کانال برای سرگرمی آن هم با هزار محدودیت و مشکل و قطعی، تقریباً غیرممکن است. این روزها هم ولی بهزودی به خاطرات میپیوندند چرا که سرویس های استریمینگ و پخش آنلاین بهسرعت در حال رشد هستند و پس از این رسانههای صوتی و تصویری دنیا از طریق استریمینگ به زندگی خود ادامه خواهند داد.
این روزها شاهد ورود شرکتهای نامدار و بزرگ به این عرصه هستیم. سرویس های استریمینگ بهشدت در حال رقابت باهم هستند و هر روز فهرست شرکتهای فعال در این حوزه بلندتر میشود. با سرویس های استریمینگ هر کسی هر چیزی که دوست دارد را تماشا میکند. ولی چطور شد که به این جا رسیدیم؟
همه چیز از یک دهه پیش آغاز شد. در آن زمان دو سرویس استریمینگ اصلی به نام Hulu و Netflix وجود داشتند ولی بعدتر بارونق گرفتن شبکههای اینترنتی و البته پیشرفت فناوری و رفع مشکلات، شرکتهای دیگر به این عرصه وارد شدند. وجود شبکههای استریمینگ به این معنی است که فیلمها و سریالها بهطور اختصاصی منتشر خواهند شد و در نهایت هر فیلم یا سریال متعلق به یکی از این شرکتها خواهد شد.
شرکت Hulu که تحت پوشش شرکت دیزنی است، حالا به فیلمها و سریالهای دیزنی تمایل بیشتری پیدا کرده در حالی که نتفلیکس هم چنان سعی میکند با محصولات اصیل خودش در این رقابت باقی بماند. این سرویس های استریمینگ قدرتشان را از داشتن حق امتیاز فیلمها و سریالها به دست میآورند. مثل حق امتیاز سریالهای مارول که در اختیار دیزنی است. این مسئلهای است که بیشتر سرویس های پخش آنلاین را به جان یکدیگر انداخته است. شرکت WarnerMedia سریال فرندز و دکتر هو را در شبکه HBO MAX منتشر میکند و NBC Universal سریال پر طرفدار The Office را در سرویس Peacock ارائه میکند. و در این میان اپل هم از راه میرسد که شبکه Apple TV+ را معرفی میکند! البته نباید آمازون پرایم را هم فراموش کرد که حسابی گرد و خاک کرده!
تقریباً هر جا که نگاه کنید همین وضع است. همه چیز کاملاً خصوصی است و اگر بخواهید یک فیلم یا سریال یا یک مسابقه ورزشی و … را ببینید حسابی به مشکل میخورید. اوضاع واقعاً گیج کننده است و ظاهرا مردم آخرین کسانی هستند که در این سیستم اهمیت دارند!
تقریباً همه شبکههای غیر استریمینگ هم گزینههای پخش آنلاین را اضافه کردهاند که You Tube TV، Hulu + Live TV، fuboTV، PS Vue، AT&T TV و … از جمله آنها هستند. تعداد شبکههایی که به پخش آنلاین روی آورده بسیار زیاد است ولی فعلاً به نظر میرسد در حدود 70 الی 100 باشد.
این سرویس های پخش آنلاین البته هزینههای سنگینی بر دوش مخاطب خود میگذارند. همه این سرویس های استریمینگ حق اشتراک ماهیانه دارند که از 5 دلار تا 50 دلار متغیر است. بهطور کلی باید گفت سرویس استریمینگ آن چیزی که فکر میکردیم از آب در نیامد. پخش آنلاین حالا به روشی جدید تبدیل شده که هر روز یک گزینه جدید و یا یک محدودیت جدید برای شما گذاشته میشود که پول بیشتری از مخاطب گرفته شود. باوجود سرویس های پخش آنلاین بسیار زیاد مثل دیزنی پلاس، اپل تی وی پلاس، اچ بی او مکس، پیکاک و سریالهای جذاب راهی برای مخاطب باقی نمیماند جز آن که در همه آنها اشتراک داشته باشد. و البته این فقط مربوط به سریالهاست . این وضعیت تقریباً در همه زمینهها دیده میشود. مسابقات ورزشی، مستندها، خبرها، برنامههای تلویزیونی، فیلمها و …. .
از آن جا که تعداد سرویس های استریمینگ بیش از حد زیاد است، تصمیم گیری تقریباً غیرممکن است! یعنی اگر بخواهید از همه آنها را باهم داشته باشید، ممکن است در ماه چیزی در حدود 150 تا 200 دلار لازم باشد هزینه کنید. و این برای ما ایرانیها یعنی فاجعه!
خوشبختانه یا متأسفانه ما شامل بیشتر این قوانین و رعایت حق امتیازها و … نمیشویم و حداقل تا مدتی میتوانیم بدون اینکه نگران این مسائل باشیم، از روشهای قاچاق و عدم رعایت کپی رایتی که داریم لذت ببریم. تا زمانی که آنها هم راههای بهتری برای جلوگیری از دانلودهای غیرمجاز در سراسر جهان (نه فقط در کشور خودشان) پیدا کنند.
منبع: engadget