شگردهای برند سازی در شبکه‌های اجتماعی

توسط زهیر معصومیان
11 minutes read
شگردهای برند سازی در شبکه‌های اجتماعی

گزارش‌های مربوط به بازاریابی کسب و کارهای کوچک و برند سازی در سال 2017 میلادی، حاکی از این است که کم‌تر از نیمی از این کسب و کارها در دنیای مجازی و شبکه‌های اجتماعی آگهی‌های برند سازی موثری دارند. جهان کنونی، دنیای آمار و ارقام، بازدید کنندگان، و هشتگ‌ها است که به سرعت هم در حال تغییر است. در این جهان در حال تغییر و تبدیل، ایجاد یک نام تجاری نیازمند چیزی بیش‌تر از چانه‌زنی‌های روزمره است.

ایجاد یک نام تجاری و برند سازی ، دارای جنبه‌های متنوع و مشخصات قابل توجهی است. فروش امروز ممکن است مشتری ناراضی فردا را برای شما به همراه داشته باشد. خوب فکر کنید. تا به حال چند بار اتفاق افتاده که به طور تصادفی و به خاطر تبلیغات مستمر، چیزی را خریداری کرده باشید که هیچ وقت مورد استفاده قرار نمی‌گیرد؟ و به همین خاطر هم دیگر چشم دیدن تولید کننده‌ی آن محصول را نداشته‌اید! در امر فروش و تبلیغات باید نگرش وسیع‌تر و دقیق‌تری داشته باشید.

موفقیت یک نام تجاری در این است که مشتری آن را به خاطر سپرده و دوست داشته باشد. یک نام تجاری موفق، احساس نیاز به یک محصول یا نوع خاصی از خدمات را در خریدار به وجود آورده و جای پای شما را در کسب و کارتان محکم می‌کند.

یک گفت و شنود عادی ممکن است به سادگی منجر به یک خرید معمولی شود که بر پایه‌ی تصمیمات آنی، عدم دسترسی به گزینه‌های بهتر، و یا عواملی باشد که هیچ کدام تأثیر مثبتی بر روی کسب و کار شما نخواهند داشت. اما یک مشتری دائمی کسی است که نام تجاری شما را از تمام گزینه‌های دیگر برتر شمرده و اول شما را انتخاب نماید.

حال، پرسش‌های مهمی که مطرح می‌شوند از این قرار هستند:

آیا کسب و کار شما خریداران گذری را جذب می‌کند یا دارای مشتریان دائمی هستید؟

آیا این تبدیل مشتری گذری به دائمی، به کسب و کار شما کمک می‌کند؟ یا این که مانع ایجاد شرایطی می‌شود که منجر به جلب توجه مشتریان دائمی باشد؟

شاید پیش از به وجود آمدن فیس‌بوک ایجاد یک کسب و کار استوار و انتقال پیام، کار ساده‌ای بود. در گذشته، نام‌های تجاری تنها در شبکه‌های تلویزیونی پر مخاطب، نشریات کثیرالانتشار، و ایستگاه‌های رادیویی دیده و شنیده می‌شدند. اما حالا برای برندینگ صحبت از توییتر ، فیس‌بوک، تامبلر، یلپ، اینستاگرام، یوتیوب، ردیت، پین‌ترست و … است.

پس یک کسب و کار کوچک چه باید بکند؟

اگر به تازگی به شبکه‌های اجتماعی پیوسته‌اید با معرفی کلامی یا گرافیکی شرکت خود به احتمال قوی سکویی مناسب را برای نام تجاری خویش و برندینگ ایجاد کرده‌اید. در مبحث ایجاد یک نام تجاری و برند سازی مردم پسند، از طریق تحقیق، کشف، و اجرای روش‌هایی که به توسعه‌ی زیر ساخت نام تجاری می‌انجامد، مشتریان خود را انتخاب می‌کنیم. این کار نه تنها در شبکه‌های اجتماعی بلکه در کلیه‌ی رسانه‌های بازاریابی برای برند سازی مؤثر و کارآمد است.

شگردهای توسعه برندینگ در شبکه‌های اجتماعی

پیام و مشخصاتی که از طریق شبکه‌های اجتماعی انتقال می‌یابند با آن چه در خبرنامه‌ها، کاتالوگ‌ها، و بروشورها رد و بدل می‌گردد، هیچ تفاوتی ندارد. با این حال، حضور و اظهار وجود در شبکه‌های اجتماعی مزایای خاص خود را دارد. برای ساده‌تر کردن موضوع، راهنمای ایجاد نام تجاری در چهار نمونه از بزرگ‌ترین شبکه‌های اجتماعی را به اختصار بیان کرده و نکات چندی را در اختیارتان قرار می‌دهیم. بهتر است این نکات را به خاطر بسپارید.

برند سازی توسط فیس‌بوک:

برند سازی توسط فیس‌بوک به مصرف کنندگان این امکان را می‌دهد که با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و مراسم، جشن‌ها و گروه‌هایی را ایجاد نمایند. علاوه بر این‌ها افراد می‌توانند تصاویر، ویدئوها، فایل‌ها، و لینک‌های مورد نظرشان را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. امروزه، با گذاشتن هشتگ (Hashtag)، استفاده‌ی بهینه از موتور جستجوگر امکان پذیر شده و به راحتی می‌توان در مورد مسائل اظهار نظر نمود. صاحبان مشاغل نیز به سادگی می‌توانند صفحات رایگان برای برند خودشان داشته باشند و مطالب خود را به رایگان با دیگران به اشتراک بگذارند. و یا حتی با خرید پست‌های مخصوص می‌توانند برای خود و شرکت‌شان آگهی کنند. حریم خصوصی فیس‌بوک نیز دارای قابلیت تنظیم است.

نکته: مشاغل و نام‌های تجاری می‌توانند با ایجاد صفحاتی با مخاطبین و مشتریان در ارتباط باشند. از این‌ها گذشته، 10 درصد از شرکت‌های برتر تجاری از طریق آگهی دادن در صفحات اصلی با مشتریان خود ارتباط برقرار می‌کنند.

استفاده از ویدیو و امکان پخش زنده، جدیدترین و تأثیرگذارترین روش جذب مخاطب در شبکه های مجازی است. این روش‌ها به سرعت نظر مخاطبین را به خود جلب می‌نماید. ویدیوهای فیس‌بوک و اینستاگرام نیز درست مانند یوتیوب در نتایج جستجوی گوگل نمایان می‌شوند. به علاوه، برای یک محتوای بخصوص، فیس‌بوک امکان ایجاد “مخاطبین خاص” را در اختیار یک نام تجاری قرار می‌دهد. می‌توانید با ایجاد یک محتوای ویدیویی خاص، با کم گویی و گزیده گویی، و بر اساس دانسته‌های خویش، مشتریان بالقوه را هدف قرار داده و با توجه به امکان مشاهده‌ی واکنش‌ها می‌توانید خود را با آنان مطابقت دهید.

نام‌های تجاری قدرتمند برای پوشش رسانه‌ای بیش‌تر و  برند سازی، از تقویم سالیانه بهره می‌گیرند. هدف از این موضوع، داشتن کنترل بیش‌تر بر روی ویدیوها و در عین حال، امکان انتقال بهتر پیام است. حضور این دو در کنار هم کافی است تا رسانه‌های سنتی را کنار گذاشته و با هزینه‌ی کم‌تر، مخاطبین بسیار بیش‌تری داشته باشید.

یوتیوب (YouTube):

مصرف کنندگان و صاحبین مشاغل می‌توانند ویدیوهایی را به اشتراک بگذارند و با استفاده از لینک، آن‌ها را به صفحات شخصی مخاطبین ارسال کنند. امکان اظهار نظر کردن، به اشتراک گذاری، و اظهار علاقه یا عدم علاقه نسبت به این ویدیوها نیز وجود دارد. درضمن، تعداد بازدیدها و ویدیوهای مرتبط مصرف کنندگان نیز قابل رویت است. شمارش بازدید کنندگان، اثر گلوله‌ی برفی را نیز به دنبال دارد. منظور این است که برای مثال، با استفاده از الگوریتم‌های موجود، ویدیویی که 50 میلیون بار دیده شده نسبت به ویدیویی با 50 هزار بازدید کننده، جایگاه بالاتری را در فهرست برترین و محبوب‌ترین ویدیوها به خود اختصاص داده و در نتیجه امکان بازدید و به اشتراک گذاری مضاعف را فراهم می‌کند.

نکته: ویدیوهای یوتیوب می‌توانند به عنوان آگهی تبلیغاتی و مخصوصاً محتوای ترغیب کننده مورد استفاده قرار بگیرند. اما از طرف دیگر، ویدیوهای گوناگون را می‌توان با آگهی‌های کوتاه نیز همراه نمود.

ویدیوهای خوش ساخت‌تر از آرایه‌ها و روش‌های گوناگونی بهره می‌گیرند. استفاده از طنز، شوخی، اطلاع رسانی، و تکیه بر نیازهای عاطفی در این ویدیوها قابل رویت است. برای مثال، استفاده از شعارهای هدفمند در فلاش موب‌های شرکت تی موبایل (T-Mobile) بسیار تأثیر گذار است. با توجه به این که شرکت مخابراتی تی موبایل (T-Mobile) کمک می‌کند تا افراد با یکدیگر در ارتباط باشند، جملاتی از قبیل “باید زندگی را به اشتراک گذاشت!” یکی از شعارهای مؤثر این شرکت برای برند سازی به شمار می‌رود. در عین حال، انتظار نمی‌رود که فلاش موب‌ها به عملکرد خدمات مالی کمک کنند. مفهوم مورد نظر شما باید محتوای ویدیو را به گونه‌ای هدایت کند که روی مخاطبینتان تأثیر گذار باشد.

یکی دیگر از موارد استفاده از یوتیوب برای برند سازی، ساخت ویدیوهای آموزشی است. اگر به انجام کارهای آموزشی علاقه‌مند هستید، این رسانه بهترین محلی است که می‌توانید ویدیوهای آموزشی خود را در آن به اشتراک بگذارید. ده‌ها میلیون کانال یوتیوب وجود دارد که روند کار شرکت‌های موفق را تشریح می‌کند. این ویدیوها در زمینه‌ی بازاریابی خدمت کرده و نقش بازاریاب‌های دوره‌گرد سنتی را ایفا می‌نمایند. اگر این ویدیوها خوش ساخت بوده و به صورت مداوم در اختیار کاربران قرار گیرند می‌توانند توجه مصرف کنندگان بی‌شماری را به شرکت شما جلب کرده و روند فروش را تسهیل نمایند.

اینستاگرام (Instagram):

در حال حاضر، اینستاگرام به تملک فیس‌بوک درآمده و بر روی جلوه‌های بصری تاکید دارد. این شبکه هم‌چون توییتر، فلیکر، و تامبلر، امکان به اشتراک گذاری تصاویر و ویدیوها در فضای مجازی و به صورت خاص و عام را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. عکس‌ها و ویدئوها می‌توانند مستقیماً از طریق گوشی همراه به اشتراک گذاشته شوند. این موضوع، ابزاری برای به روز رسانی سریع و غیر رسمی این شبکه‌ی اجتماعی به شمار می‌رود. امکان اظهار نظر، برچسب گذاری کاربران و موقعیت‌های جغرافیایی، اظهار علاقه، و ارسال پیام‌های خصوصی از دیگر ویژگی‌های این شبکه‌ی اجتماعی است. فلسفه‌ی وجودی اینستاگرام براساس جستجو کردن و به اشتراک گذاشتن شکل گرفته است و همین امر برای کسب و کارهای کوچک که به دنبال ایجاد اسم و رسمی برای خود هستند، کمک بزرگی محسوب می‌گردد.

نکته: اینستاگرام ثابت کرده است که یک تصویر می‌تواند کار هزاران کلمه را انجام دهد! همه‌ی افراد به کلمات علاقه‌مند نیستند. از طریق تصاویر مفاهیم را می‌توان به صورت بسیار مختصر و مفیدی انتقال داد. با به اشتراک گذاشتن تصاویر مناسب می‌توانید نشان دهید که نام تجاری شما تا چه اندازه توقعات مصرف کنندگان را برآورده می‌سازد و نیازی به استفاده از کلمات نیست.

اینستاگرام دارای آرایه‌ها و فیلترهایی است که می‌توانند بر روی تصاویر مورد استفاده قرار گیرند. البته این امر باید با رعایت امانت‌داری و حفظ هویت بصری تصاویر به کار برده شوند و تنها به این دلیل که تصاویر به کمک فیلترها بهتر به نظر می‌رسند نباید آن‌ها را مورد استفاده قرار دهید. برای مثال به کار بردن فیلترهای غبارآلود، رنگ و رو رفته و قدیمی می‌توانند رنگ تصویر شما را تغییر داده و با خدمات پیشرفته‌ای که ارائه می‌دهید تناقض ایجاد نمایند. در صورتی که مشکلی در تصویر وجود دارد، به جای استفاده از فیلتر بهتر است که خود عکس را تغییر دهید.

در آخر، توصیه می‌شود که از هشتگ استفاده نمایید. هشتگ‌ها خودکار بوده و قابلیت جستجو به وسیله‌ی کلیک را برای کاربران اینستاگرام فراهم می‌نمایند. زمانی که تصویری را هشتگ می‌زنید (اگر کسی روی آن کلیک کند) به صورت خودکار در نتایج جستجو قرار می‌گیرد.

شگردهای توسعه برندینگ در شبکه‌های اجتماعی

توییتر (Twitter):

اختصار از مهم‌ترین خصایص این شبکه‌ی اجتماعی است. با این که توییتر به شما اجازه می‌دهد که از تصاویر و لینک‌ها استفاده نمایید، تنها می‌توانید 140 کاراکتر یا کم‌تر (با محاسبه‌ی هشتگ) را به کار برید. توئیت‌ها می‌توانند الهام بخش یا طعنه آمیز باشند. یک توییت می‌تواند تنها خطاب به یک شخص بوده و یا در اختیار عموم قرار گیرد. این امکان وجود دارد که توییت‌ها مورد پسند قرار گرفته، باز نشر شده، چاپ شده و نمایش داده شود.

نکته: توجه کنید که در صورت ایجاد حساب توییتری از آن استفاده نموده، در این شبکه مشارکت کرده، و از آن غافل نشوید. یکی از کاربردهای جدید توییتر این است که مصرف کنندگان از این خدمات به عنوان محل رسیدگی به شکایات استفاده می‌نمایند. در هر ساعت، بیش از 70 درصد این شاکیان در انتظار دریافت واکنش هستند. اما، نگران نباشید. چرا که وقتی نام تجاری مربوطه به توییت آنان واکنش نشان می‌دهد، 80 درصد مصرف کنندگان بدون توجه به نتیجه، احساس مثبتی پیدا می‌کنند.

برای حساب توییتر و همین طور برای برند سازی کل کار خود یک طرح پیشنهادی را مشخص کنید. یکی از روش‌هایی که توسط مرکز ایجاد نام‌های تجاری برای افراد، در ارتباط با مشتریانش مورد استفاده قرار می‌گیرد، ایجاد هویت کلامی در فرهنگ لغات همان کسب و کار است. دلیل این موضوع آن است که هر لغتی بار معنایی خویش را دارد. همچنین، با ایجاد اسامی غیر جنسیتی برای نام تجاری مزبور الگوسازی می‌شود. این نوع الگو سازی، موجب می‌گردد که جان کلام به خوبی انتقال یابد و منظور به بهترین نحوی ادا گردد. با توجه به این که اختصار و کم گویی در توییتر حرف اول را می‌زند، این موضوع بسیار حائز اهمیت است.

به خاطر داشته باشید: ایجاد یک نام تجاری دارای چند وجه است.

یک نام تجاری هم جنبه‌ی بصری و هم جنبه‌ی کلامی دارد. این نام شامل آرم، رنگ، کلمات، تصاویر، و طرح‌هایی است که هر یک بخشی از شخصیت شما را تداعی می‌کنند. حفظ ثبات در رسانه‌های ارتباطی غیر ممکن نبوده و می‌تواند تنها گریزی ما بین جنبه‌های بصری و کلامی باشد. وجود هر دوی این‌ها برای ایجاد یک نام تجاری لازم است. اما ضرورتاً در تمام شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌ها، و سکوها مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.

شبکه‌های اجتماعی پیش نیازهای ایجاد نام تجاری را تغییر نمی‌دهند. تنها تفاوت در اجرا است.

استانداردهای خود را جدی گرفته و به آن‌ها پایبند باشید. متنی که برای یوتیوب نوشته شده و کاربرد دارد، نمی‌تواند در توییتر مورد استفاده قرار گیرد. اما محتوا و جان کلام باید یکسان باشد. تصاویری که بر روی یک کامپیوتر شخصی، دیدنی و جذاب هستند احتمالاً با اندازه‌ی تلفن همراه مطابقت ندارند. پس، در زمینه‌ی انتخاب تصویر، هر دوی این‌ها را در نظر داشته باشید.

اگر استفاده‌ی هم‌زمان از چندین شبکه‌ی اجتماعی برای برند سازی توسط شما دلهره آور است، کار خود را با دو یا سه شبکه شروع نمایید. بهتر است تمام تلاش خود را به کار بندید تا به بهترین و مؤثرترین نحو تنها به دو شبکه‌ی اجتماعی محدود شوید. این، بهتر از آن است که بین چندین شبکه‌ی اجتماعی سرگردان شوید و از این شاخه به آن شاخه بپرید. برندی که مشتریان و مصرف کنندگان خود را نادیده بگیرد، توسط آنان نادیده گرفته می‌شود. در عین حال، تعداد طرفداران برندی که با مشتریان خود مشارکت داشته باشد، روز به روز افزایش خواهد یافت.

مطالب مرتبط

5 نظر

سیمین پنجشنبه , ۲ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۲۷ - ۱۰:۲۷

سپاس از شما

Reply
مهتاب پنجشنبه , ۲ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۴۷ - ۱۰:۴۷

روکیدا خیلی عالیه

Reply

دیدگاه شما چیست؟