بر اساس بنچمارک ها، عملکرد چیپ آیفون از زمان عرضه در سال ۲۰۰۷ تا امروز ۳۸۵ برابر بهبود پیدا کرده است. چیپ های A17 و A18 در مدل های آیفون ۱۶ همچنان روند عملکرد بهینه اپل را ادامه داده اند. نسل بعدی آیفون می تواند عملکرد پردازنده مرکزی را از مرز ۵۰۰ برابر پردازنده آیفون اصلی عبور دهد.
یک تحقیق جدید از سایت PC Watch عملکرد چیپ های گوشی هوشمند اپل را در طول زمان مقایسه کرده و نشان داده است که عملکرد پردازنده آیفون نسبت به اولین مدل در سال ۲۰۰۷، ۳۸۴.۹ برابر افزایش یافته است.
در این تحلیل از داده های Geekbench برای بررسی عملکرد نسل های مختلف استفاده شده و میانگین نرخ رشد سالانه حدود ۴۰ درصد تخمین زده شده است.
بر همین اساس، انتظار می رود آیفون ۱۷ پرو که در اواخر سال ۲۰۲۵ معرفی خواهد شد، این رقم را از مرز ۵۰۰ برابر عبور دهد.
تمرکز بیشتر روی عملکرد
اولین آیفون که توسط استیو جابز در سال ۲۰۰۷ معرفی شد، از یک چیپ SoC مبتنی بر ARM11 ساخت سامسونگ استفاده می کرد. این چیپ فرکانس اسمی ۶۲۰ مگاهرتز داشت اما در واقع روی ۴۱۲ مگاهرتز اجرا می شد.
برای آیفون 3GS که دو سال بعد معرفی شد، اپل از پردازنده Cortex-A8 سامسونگ (APL0298C05) استفاده کرد که شروع طراحی چیپ های با تمرکز بیشتر روی عملکرد را رقم زد.
در سال ۲۰۱۳، اپل آیفون ۵ اس را معرفی کرد که اولین گوشی هوشمند با پردازنده ۶۴ بیتی یعنی Apple A7 (Cyclone) بود. این حرکت باعث شد اپل در آن زمان از سایر شرکت های فعال در حوزه موبایل پیشی بگیرد.
فلسفه طراحی اپل همیشه روی تعادل بین قدرت و بهره وری تمرکز داشته است. در حالی که سازندگان چیپ اندرویدی سراغ طراحی های هشت یا ده هسته ای رفتند، اپل از سال ۲۰۱۷ روی آرایش شش هسته ای باقی مانده و معمولا دو هسته پرقدرت و چهار هسته با بهره وری بالا را به کار گرفته است.
با وجود این رویکرد، اپل همیشه در صدر یا نزدیک به صدر جدول عملکرد تک هسته ای و چند هسته ای قرار داشته است.
مدل های آیفون ۱۶ و آیفون ۱۶ پرو در سال ۲۰۲۴ هم همین مسیر را ادامه دادند. مدل های استاندارد از چیپ A17 Bionic با فناوری ساخت ۳ نانومتری بهره می برند و در تست Geekbench 6 سایت PC Watch امتیاز بالای ۸۱۰۰ را کسب کردند. مدل های پرو از چیپ A18 Bionic استفاده می کنند که امتیازی بالاتر از ۸۵۰۰ ثبت کرده اند و فرکانس هسته ها از ۴ گیگاهرتز هم عبور می کند.
برای مقایسه، آیفون ۱۳ پرو مکس در سال ۲۰۲۱ در همین بنچمارک حدود ۵۷۰۰ امتیاز کسب کرده بود. این یعنی طی سه سال افزایش عملکرد ۵۰ درصدی را شاهد بوده ایم.
افزایش عملکردی که نسل های مختلف آیفون از سال ۲۰۰۷ تاکنون تجربه کرده اند واقعا قابل توجه است، اما باید به محدودیت های روش آزمایش هم توجه داشت. مهم است که بدانیم برای آیفون های قدیمی که پیش از بنچمارک های مدرن عرضه شده اند، اعداد تبدیل شده و تخمینی هستند.