شرکت AMD در سکوت خبری، ششمین عضو خانواده پردازنده های Ryzen AI 300 را معرفی کرد. این پردازنده جدید با نام Ryzen AI 5 330، یک گزینه اقتصادی و چهار هسته ای به حساب می آید که قرار است به عنوان مدل پایه در این سری شناخته شود. قیمت پایین تر این پردازنده باعث می شود کاربران بیشتری بتوانند به قابلیت های هوش مصنوعی AMD دسترسی داشته باشند. با وجود کاهش تعداد هسته های عمومی، همچنان یک NPU با قدرت ۵۰ TOPS در این پردازنده وجود دارد. به همین دلیل این پردازنده به طور کامل با نیازهای سیستم های Copilot Plus مایکروسافت هماهنگ است.
پردازنده Ryzen AI 5 330 چهار هسته ای است و سرعت پایه آن ۲.۰ گیگاهرتز تا ۴.۵ گیگاهرتز می باشد. این پردازنده یک کارت گرافیک یکپارچه Radeon 820M با ۱۲۸ هسته پردازشی در اختیار دارد که شامل دو خوشه گرافیکی است. همچنین یک NPU با قدرت ۵۰ TOPS نیز در این مدل حضور دارد. مانند دیگر مدل های خانواده Ryzen AI 300، این مدل هم از کنترلر حافظه دو کاناله DDR5 پشتیبانی می کند. اما بر خلاف مدل های دیگر، میزان مصرف برق این پردازنده قابل تنظیم است و بین ۱۵ تا ۲۸ وات قرار می گیرد.
AMD اطلاعات دقیقی درباره تعداد هسته های Zen 5 و Zen 5c در این پردازنده منتشر نکرده است. این موضوع درباره اکثر پردازنده های AMD رایج است و مشخصات کلی معمولا بیان نمی شوند. همچنین مشخص نیست که این پردازنده بر پایه سیلیکون Strix Point یا Krackan Point ساخته شده است. احتمالا با قرار گرفتن این مدل در وب سایت AMD، جزئیات بیشتری منتشر می شود.
مقایسه پردازنده های سری Ryzen AI 300
در جدول زیر مدل های مختلف این سری و برخی مشخصات کلیدی آن ها آمده است:
مدل پردازنده تعداد هسته ها تعداد رشته ها سرعت پایه حداکثر سرعت مدل گرافیک تعداد خوشه گرافیکی قدرت NPU توان مصرفی
Ryzen AI 9 HX 375 12 24 2 گیگاهرتز ۵.۱ گیگاهرتز Radeon 890M 16 50 TOPS 28 وات
Ryzen AI 9 HX 370 12 24 2 گیگاهرتز ۵.۱ گیگاهرتز Radeon 890M 16 50 TOPS 28 وات
Ryzen AI 9 365 10 20 2 گیگاهرتز ۵ گیگاهرتز Radeon 880M 12 50 TOPS 28 وات
Ryzen AI 7 350 8 16 2 گیگاهرتز ۵ گیگاهرتز Radeon 860M 8 50 TOPS 28 وات
Ryzen AI 5 340 6 12 2 گیگاهرتز ۴.۸ گیگاهرتز Radeon 840M 4 50 TOPS 28 وات
Ryzen AI 5 330 4 8 2 گیگاهرتز ۴.۵ گیگاهرتز Radeon 820M 2 50 TOPS 28 وات
AMD پردازنده Ryzen AI 5 330 را به عنوان یک گزینه پایه برای رایانه های Copilot Plus مایکروسافت معرفی کرده است. همین باعث شده فقط هسته های عمومی در آن فعال باشد و کارت گرافیک داخلی این مدل بسیار ساده باشد. این کارت گرافیک حتی برای بازی های سبک هم کافی به نظر نمی رسد. اما مهم ترین ویژگی این پردازنده، NPU آن است که کاملا فراتر از نیازهای تعیین شده توسط مایکروسافت عمل می کند. در نتیجه تمام امکانات هوش مصنوعی ویندوز ۱۱ به خوبی روی این پردازنده اجرا می شوند.
در بیانیه رسمی AMD آمده است: “پردازنده جدید AMD Ryzen AI 5 330 برای تجربه محاسباتی فوق العاده در رایانه های Copilot Plus طراحی شده است. با ۵۰ NPU TOPS، لپ تاپ هایی که از این پردازنده بهره می برند، فراتر از نیازهای تعیین شده توسط مایکروسافت عمل می کنند و تجربه ای نسل جدید از هوش مصنوعی را برای ویندوز ۱۱ به ارمغان می آورند.”
ارائه یک پردازنده ارزان قیمت و سازگار با Copilot Plus توسط AMD احتمالا باعث می شود سهم قابل توجهی از بازار رایانه های هوش مصنوعی را تصاحب کند. معمولا رایانه های ارزان قیمت فروش بیشتری در بازار دارند، به ویژه در فروشگاه های خرده فروشی. چنین حرکتی می تواند موقعیت AMD را در بازار تقویت کند و این شرکت را قادر سازد نسخه های ارزان تر از سری Ryzen AI 300 را با هسته ها و خوشه های گرافیکی کمتر به فروش برساند.
اگر علاقه مند به اخبار فناوری هستید، این مدل جدید می تواند گزینه ای جذاب برای لپ تاپ های اقتصادی آینده باشد. با گسترش استفاده از هوش مصنوعی در ویندوز ۱۱، اهمیت این دسته از پردازنده ها بیشتر خواهد شد و AMD هم با معرفی مدل های جدید تلاش می کند سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهد.