وقتی تیم توسعه یک ارز دیجیتال تصمیم به کاهش حجم در گردش آن ارز دیجیتال میگیرد، فرایند سوزاندن ارز دیجیتال انجام میشود. کوینهای سوزانده شده قابل خرید، فروش، استیک کردن و استفاده نیستند. امکان سوزاندن هر ارز دیجیتال صرف نظر از میزان موجودی یا ارزش آن وجود دارد هر چند این کار برای همه ارزهای دیجیتال انجام نمی شود.
برای سوزاندن ارزهای دیجیتال، آنها را به یک والت غیرقابل استفاده منتقل میکنند تا از گردش خارج شوند. به آدرسی که این ارزها به آن منتقل میشود، آدرس eater گفته میشود و هیچکس کلیدهای خصوصی آن را در اختیار ندارد و نمی تواند به آنها دسترسی پیدا کند.
معمولاً این کار توسط تیم توسعه دهنده و به صورت انبوه انجام میشود که قبلاً نمونههایی از آن را برای کوین بایننس و بیتکوین کش مشاهده کرده ایم.
یک مکانیزم خاص به اسم “اثبات سوزاندن” هم وجود دارد که ماینرها انجام میدهند تا واجد شرایط ماینینگ شوند. در این روش هر چقدر ماینرها کوین بیشتری بسوزانند، قدرت پردازشی بیشتری ایجاد میکنند. به همین دلیل معمولاً خیلی از بلاکچینها فرایند اثبات سوزاندنی دارند که هر ماه یا هر ساه انجام میشود.
چرا ارزهای دیجیتال سوزانده میشوند؟
یکی از خصوصیات ارز دیجیتال که نمی توان آن را کنترل کرد، تورم است که ممکن است خیلی زود مشکل آفرین شود. با استفاده از کریپتو برنینگ یا سوزاندن ارز دیجیتال میتوان نرخ تورم را کم کرد.
از طرفی سوزاندن یک ارز دیجیتال باعث افزایش بهای آن میشود که این مسئله به عرضه و تقاضا برمی گردد چون هر چقدر تعداد کوینهای در گردش کمتر باشد، حجم تقاضا برای آن بیشتر میشود.
یک نمونه از تأثیر سوزاندن ارز دیجیتال در آوریل 2018 و برای بیتکوین کش مشاهده شد. در آن زمان ماینری که در استخر ماینینگ Antpool کار میکرد اعلام کرد که 12 درصد از بیت کوین کش تولیدی او به یک آدرس غیرقابل دسترس ارسال میشود. همین حرکت باعث افزایش بهای بیت کوین کش شد.
شرکت بزرگ بایننس هم تصمیم به سوزاندن میلیونها عدد از توکن بومی خودش یعنی بایننس کوین گرفت. تنها در اکتبر 2021 این شرکت بیش از 600 میلیون دلار BNB را سوزاند. شاید این اقدام از نظر سطحی و ظاهری عجیب و غیرمنطقی به نظر برسد اما این کار با هدف کنترل تورم BNB انجام شد. بایننس از سال 2017 هر سه ماه این فرایند را تکرار کرده که این نشان دهنده اثرات مثبت انجام این کار است چون اگر این طور نبود، بایننس آن را تکرار نمی کرد.
باید توجه داشت که هر چند این فرایند به کنترل تورم کمک میکند اما نمی توان همیشه از تأثیر آن بر قیمتها مطمئن بود.
گرچه بایننس دائماً این کار را تکرار میکرد اما اثر آن مدتها بعد نمایان شد. در واقع چهار سال پس از اولین سوزاندن انبوه BNB قیمت آن به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت. قبل از فوریه 2021 حتی قیمت این ارز دیجیتال از 50 دلار هم فراتر نرفته بود. بنابراین ممکن است مدتها زمان ببرد تا تأثیرات مثبت کریپتو برنینگ مشاهده شود.
از طرف دیگر بعضی از کوینها هم به دلیل سقف تولیدشان نیازی به سوزانده شدن ندارند. مثلاً بیتکوین سقف تولید نسبتاً محدود 21 میلیون عددی دارد. از آنجایی که 90 درصد از این تولیدی در گردش است، انتظار میرود که به مرور حجم تقاضای بیتکوین بر عرضه آن غلبه کند.
گرچه سوزاندن برای بیتکوین یا بیتکوین کش تأثیرگذار بوده اما نمی توان مطمئن بود که همیشه این اقدام تأثیر مشابهی داشته باشد. در مجموع این کار به خصوص برای کوینهایی که محبوبیت زیادی ندارند یا بازار آنها دچار ریزش شده، یک نوع ریسک است. در مجموع کریپتو برنینگ تصمیمی است که باید روی آن خوب فکر کرد.
کریپتو برنینگ، فرایندی مفید اما پرریسک
مثل اکثر اتفاقات دنیای کریپتو، سوزاندن ارز دیجیتال هم یک تصمیم پرمخاطره است و گرچه میتواند به کنترل نرخ تورم و حفظ ثبات بازار کمک کند اما از طرفی اشتباه در انجام آن میتواند برای اکوسیستم یک ارز دیجیتال به نتایج بدی منجر شود. با این وجود خود سوزاندن ارز دیجیتال ایده ای نو و مبتکرانه است و قطعاً در آینده باز هم شاهد انجام آن خواهیم بود.