فهرست عنوانها
سرعت پیشرفت فناوری به قدری بالاست که ممکن است برخی از قوانین را زیر سوال ببرد. از آن جایی که پیشرفت تکنولوژی همواره موازی با توسعه اجتماعی پیش رفته، همیشه مشخص نیست که چگونه و تا چه میزان یک فناوری در حال ظهور ممکن است بر جهان ما تأثیر بگذارد. تاثیر منفی متاورس بر شبکه های اجتماعی نیز در طیف همین مسئله قرار میگیرد.
به عنوان مثال رسانههای اجتماعی را در نظر بگیرید. امروزه میلیاردها نفر در جهان از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. اما قانونگذاران همچنان با چالش مواجه شده و برخی از جوامع حتی قدرت این را ندارند که برای آنها مقرراتی تنظیم کنند.
با توجه به ظهور متاورس، ما میتوانیم چیزی مشابه را در چند سال آینده ببینیم. در اینجا چند نکته وجود دارد که اشاره به تاثیرات منفی متاورس بر رسانههای اجتماعی دارد.
5 تاثیر منفی متاورس بر شبکه های اجتماعی
با توجه به این که فضای متاورس به گونهای طراحی شده که میتواند تاثیر منفی شبکههای اجتماعی بر روحیه انسان را از چیزی که هست بیشتر کند، تصمیم گرفتیم 5 نکته در خصوص این موضوع به شما معرفی کنید.
1.افزایش فشار و مقایسه اجتماعی
طبیعی است که افراد پس از استفاده از رسانههای اجتماعی مختلف احساس راحتی با آنها نکنند و خود را نسبت به صرف کردن وقت خود سرزنش کنند. محققان ارتباط بین استفاده از رسانههای اجتماعی و تاثیرات روحی منفی آن بر روی کاربران را یافتهاند.
در واقع، مطالعهای در سال 2014 در مجله روانشناسی اجتماعی و بالینی نشان داد که شرکتکنندگان پس از گذراندن زمان زیادی در فیس بوک احساس افسردگی میکنند زیرا هنگام مقایسه خود با دیگران احساس بدی دارند.
ماهیت فیلتر شده و تنظیمشده فیدهای رسانههای اجتماعی، فشار را برای بهنظر رسیدن به شیوهای خاص (تقلید از روی سلبریتیها) و ارسال دستاوردها یا نقاط عطف خاص افزایش میدهد.
متاورس میتواند این مشکل را بدتر کند. به طور کلی، نتیجه مستقیم داشتن آزادی و توانایی به تصویر کشیدن خود از طریق یک آواتار ممکن است نارضایتی شما را نسبت به دنیای واقعیتان افزایش دهد.
مطالعهای توسط محققان دانشگاه استرالیای جنوبی بررسی کرد که چگونه ارسال عکسهای سلفی در رسانههای اجتماعی و همچنین توانایی ویرایش عکسها، میتواند انسانها را از خود واقعیشان دور کند. در این مطالعه که به طور مستقیم به تاثیر منفی متاورس بر شبکه های اجتماعی اشاره دارد آمده:
ما دریافتیم که تعداد عکسهایی که کاربران از خود میگیرند و در SNS (سایتهای شبکههای اجتماعی) به اشتراک میگذارند، ارتباط زیادی با شاخص مقایسهسازی آنها با دیگران دارد.
به عبارت دیگر، استفاده از فیلترهای عکس هیچ ایرادی ندارد، اما اگر همیشه مجبور باشید چهره اصلی خود را پشت آنها پنهان کنید، ممکن است شما را از آن چیزی که در واقعیت هستید دور کند. به طوری که در متاورس – جایی که حضور دیجیتالی شما تنها از طریق آواتار شما امکانپذیر میباشد – ممکن است شما را در انتخاب یک آواتار یا فیلتر خاص با چالش مواجه کند.
2.خطر بالقوه برای اعتیاد به شبکه های اجتماعی
ما میدانیم که رسانههای اجتماعی میتوانند برای برخی افراد اعتیادآور باشند، و شرکتها عمداً الگوریتمها را تغییر میدهند تا کاربران را تا زمانی که ممکن است در پلتفرم خود نگه دارند. این همان جایی است که تاثیر منفی متاورس بر شبکه های اجتماعی کاملا حس میشود.
هرچه کاربر زمان بیشتری را در یک پلتفرم رسانه اجتماعی صرف کند، شرکتها تبلیغات بیشتری را میتوانند به نمایش بگذارند و از این طریق پول بیشتری به دست آورند.
این موضوع کم و بیش کل مدل کسب و کار همه پلتفرمهای رسانههای اجتماعی را ترسیم میکند. خوب است بدانید که متاورس نیز احتمالا از همان مدل تجاری پیروی خواهد کرد. فقط این بار، نادیده گرفتن آن (تبلیغات) تقریبا غیرممکن خواهد بود.
بیایید کمی در مورد متاورس فکر کنیم؛ در چنین فضایی یک دنیای مجازی میتواند به همان اندازه که شما میخواهید محرک باشد. همچنین میتواند انگیزههای مداوم و تجربیات بدیع نامحدودی را برای شما فراهم کند. زندگی در چنین محیطی به زودی باعث میشود که افراد زندگی در حالت مجازی را به زندگی در واقعیت ترجیح دهند.
به هر حال، چرا وقتی میتوانید در فضای مجازی به راحتی با دوستان خود دارت بازی کنید، برای پیادهروی به پارک بروید! این می تواند برخی از کاربران را آسیبپذیر کند زیرا الگوریتمهای متاورس به گونهای طراحی شدهاند تا صرفا چنین افراد تنبلی را هدف قرار دهند. توسعهدهندگان متاورس تمام تلاش خود را برای نگه داشتن افراد در پلتفرم خود به کار خواهند گرفت.
3.آزار و اذیت های مجازی بیشتر می شوند
یکی از نکاتی که تاثیر منفی متاورس بر شبکه های اجتماعی را شفافتر جلوه میدهد، افزایش آزار و اذیتهای گسترده در سطح دنیای بزرگ متاورس است. ما عناوین بیشماری را در مورد این که چگونه آزار و اذیت سایبری بر کاربران رسانههای اجتماعی تأثیر میگذارد و چگونه این پلتفرمها برای مهار آزار و اذیت تلاش میکنند، دیدهایم. این یکی از بزرگترین دلایلی است که برخی افراد از استفاده کامل از رسانههای اجتماعی اجتناب میکنند.
از آن جایی که متاورس بسیار فراگیرتر است، آزار و اذیت در چنین دنیای دیجیتالی بزرگی نیز میتواند احساس تهدید و ناراحتی بیشتری برای کاربران داشته باشد.
تاکنون یک مورد آزار و اذیت در بازی VR Horizon Worlds گزارش شده است:
آزار جنسی در فضای اینترنت معمولی بسیار زیاد است، حال تصور کنید که دوربینهای سه بعدی VR نیز به آن اضافه شوند. این دوربینها لایه دیگری را به آن اضافه میکنند که شدت مزاحمتهای اینترنتی را افزایش میدهد. طبق گزارش یکی از کاربران متاورس، به آواتار او تعرض جنسی شده است. او میگوید: نه تنها دیشب یکی از بازیکنان به من دست زد، بلکه افراد دیگری هم بودند که از این رفتار حمایت کردند که باعث شد در پلازا احساس انزوا کنم.
چنین مواردی با آن چه که توسعهدهندگان متاورس در تلاشند متاورس را به تصویر بگشند در تضاد است.
بدون وجود سیاستها و مقررات سختگیرانه، مواردی از این دست میتواند به راحتی افزایش یابد و مردم را در برابر آزمایش فناوری جدید و دیدن پتانسیل آن مقاوم کند.
4.نظارت دشوارتر می شود
از دیگر مواردی که میتواند تاثیر منفی متاورس بر شبکه های اجتماعی به خوبی به تصویر بکشد، تغییر ساختار فضای مجازی است. به طور کلی، اطلاعات نادرست واقعاً به سرعت گسترش مییابد، به خصوص زمانی که ابزاری برای انجام آن در اختیار قرار گیرد. این موضوع میتواند نحوه کنترل بر فضای مجازی و حتی نحوه سرقت اطلاعات از کاربرانی که قبلا بارها آن را تجربه کردهاند، تغییر دهد. فیس بوک یکی از پلتفرمهای نسبتا منفوری است که بارها به اتهام سوءاستفاده از اطلاعات کاربران مورد سرزنش قرار گرفته است.
نیروی کار و الگوریتمهای مورد نیاز برای کنترل فضای متاورس یک چالش بزرگ محسوب میشود. تا زمانی که اقدامات نظارتی به تکامل برسند، ممکن است کلاهبرداری، سرقت و انتشار محتوای خشونتآمیز آسیب قابل توجهی به کاربران وارد کرده باشد.
با توجه به این که نظارت بر متن و کلیپهای ویدیویی در حال حاضر برای بسیاری از پلتفرمها کار دشواری است، مشخص نیست که توسعهدهندگان متاورس چه برنامههایی را برای کنترل دنیای دیجیتالی خود که در آن کاربران عمدتاً از طریق آواتارهای صوتی و واقعیت مجازی بلادرنگ ارتباط برقرار میکنند، تدارک دیدهاند.
5.تغییر شیوه نمایش تبلیغات و افزایش مزاحت آنها
آخرین موردی که میتواند تاثیر منفی متاورس بر شبکه های اجتماعی را به تصویر بکشد، تبلیغات مزاحم در فضای گستره آن است. متاورس در شکل کاملاً توسعه یافته خود، ممکن است در نهایت تبدیل به جایی شود که بسیاری از ما بیشتر وقت خود را در آن میگذرانیم. این بدان معناست که تقریباً هر کاری که ما انجام میدهیم به صورت دیجیتالی خواهد بود، از خرید آنلاین گرفته تا بازی کردن و ملاقات با افراد جدید.
شرکتها فقط با استفاده از تلفن شما، مواردی مانند زمان اقامت، عبارات جستجو و سایر اشکال تعاملی که انجام میدهید را دنبال میکنند. در یک جهان مجازی، پتانسیل داده کاوی حتی بیشتر خواهد شد، زیرا اقدامات و سختافزار شما دادههای بیشتری را پشت سر میگذارد.
همه این دادهها را میتوان برای ایجاد مدلهای دقیق و ظریف از شخصیت و الگوهای رفتاری شما مورد استفاده قرار داد. به طوری که همه آنها میتوانند به تبلیغکنندگان فروخته شوند تا شما را از طریق تبلیغات هوشمند موسوم به ریتارگتینگ، شما را با سیل عظیمی از تبلغیات مورد هدف قرار دهند.
هرچه یک شرکت بیشتر در مورد شما بداند، بهتر میتواند استراتژیهای بازاریابی و قیمتگذاری خود را به گونهای تنظیم کند که شما را برای خرید بیشتر تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، در یک پلتفرم دیجیتال یکپارچه، تبلیغات به راحتی شما را پیدا خواهند کرد.
متاورس از روز اول نیاز به کنترل نیاز دارد
در حالی که ما موافقیم که متاورس یک دستاورد عالی و در عین حال بزرگ خواهد بود، اما نمیتوانیم خطرات آن را نیز انکار کنیم. خطراتی که میتواند ابعاد گستردهتری داشته باشد. به گونهای که نمیتوان آن را نادیده گرفت. این در حالی است که حتی فیس بوک با تغییر نام خود نتوانسته میزان تنفر عمومی نسبت به خود را کاهش دهد. چراکه مدیران آن در برابر لو رفتن اطلاعات میلیاردها کاربر تلاشی نکردند و خلی راحت آن را در اختیار سازمانها قرار دادند.
اگر ساخت متاورس اجتنابناپذیر است، باید با احتیاط مناسب و با صبر انجام شود. چراکه اگر دادههای کاربران همانند فیس بوک لو برود، قطعا این پروژه بزرگ نیز با شکست مواجه خواهد شد.
سخن پایانی
با یکی دیگر از مقالات جذاب روکیدا همراه شما دوستان عزیز بودیم. در این مطلب به طور گسترده از تاثیر منفی متاورس بر شبکه های اجتماعی صحبت کردیم. همانطور که گفته شد، متاورس اگر از همین حالا کنترل نشود و قوانین سفت و سختی برای آن وضع نشود، خیلی زود تبدیل به پایگاه کلاهبرداران و سودجویان خواهد شد.