ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم چگونه کار می‌کند

توسط Avatar photoمحمد حسین
7 minutes read

ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم تعامل متفاوتی برای انجام کارهای مختلف کاربران دارد. با این حال انصافاً باید اعتراف کرد بسیاری از کاربران هنوز رایانه‌هایی با ۴ گیگابایت رم دارند. ارتقا رم رایانه نیز کار ساده‌ای است، اما نیاز به هزینه دارد. به همین دلیل انتشار نسخه جدید ویندوز باعث شده تا کاربرانی که رایانه‌هایی قدیمی دارند دچار سردرگمی شوند. مایکروسافت درباره پیش‌نیاز سخت‌افزاری ویندوز ۱۱ اعلام کرده که این ویندوز برای انجام کارهای معمولی دست‌کم به پردازنده Dual Core و ۴ گیگابایت رم نیاز دارد. از آنجایی که رایانه‌های زیادی در دنیا با ۴ گیگابایت رم وجود دارد، باید دید ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم چگونه کار می‌کند. به همین دلیل در ادامه تمامی شرایط تعامل با ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم را در نظر گرفته‌ایم. به شما قول می‌دهیم این مطلب پاسخ کاملی برای کاربرانی باشد که می‌خواهند با ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم تعامل داشته باشند.

ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم کار می‌کند، اما نه آن‌گونه که انتظار دارید

اول از هر چیز اجازه دهید خیالتان را راحت کنیم که ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت کار می‌کند. با این حال عملکرد ویندوز در این شرایط ممکن است به مذاق بعضی از کاربران خوش نیاید. برای بررسی دقیق عملکرد ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم، بهتر است این ویندوز را در رایانه‌ای نسبتاً قدیمی امتحان کنیم. در این آزمایش از لپ‌تاپ پاویلیون اچ‌.پی با صفحه‌نمایش ۱۱.۶ اینچی بهره گرفتیم. این لپ‌تاپ به پردازنده پنتیوم سیلور ان ۵۰۰۰ مجهز است. پردازنده‌ای که از آن صحبت می‌کنیم در رده پردازنده‌های کم‌توان با فرکانس ۱.۱۰ گیگاهرتز قرار می‌گیرد. در این لپ‌تاپ از حافظه ذخیره‌سازی اس.‌اس‌.‌دی با ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت کمک گرفتیم. همان‌گونه که انتظار دارید، لپ‌تاپی که از آن صحبت می‌‌کنیم به ۴ گیگابایت رم مجهز است.
انصافاً باید اعتراف کرد این لپ‌تاپ مشخصات سخت‌افزاری ضعیفی دارد. با این حال باید دید ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم در این لپ‌تاپ چگونه تعامل برقرار می‌کند. به همین منظور نسخه‌ ویندوز ۱۱ هوُم (Home)،‌ بر روی این لپ‌تاپ نصب شد. به لحاظ سخت‌افزاری نباید توان پردازش قوی از این لپ‌تاپ داشت. با این حال ویندوز ۱۱ به خوبی در این لپ‌تاپ اجرا شد. انجام کارهای معمولی مانند گشت‌و‌گذار در اینترنت با مرورگر به راحتی در ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم انجام می‌شود. با این حال انجام این کارها مقدار مصرف رم را به سقف ۴ گیگابایت می‌رساند.

Windows 11 RAM Usage 4GB RAM
حتی زمانی که رایانه را تازه روشن کرده‌اید، با باز کردن تَسک مَنیجر (Task Manager)، متوجه خواهید شد که ظرفیت مصرف رم به ۸۰ درصد نزدیک شده است. جالب اینجاست در حالی حدود ۸۰ درصد از ظرفیت رم پر شده که هیچ برنامه‌ای خاصی در ویندوز در حال اجرا نیست. جالب‌تر اینکه اجرای برنامه‌های بسیار ساده‌ای مانند جستجو ویندوز یا گرفتن تصویر از صفحه‌نمایش (Screenshot)، مصرف رم را به ظرفیت ۹۰ درصد نزدیک می‌کند. به این ترتیب می‌توان گفت کاربران در ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم پس از اجرای ویندوز حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از ظرفیت رم برای اجرای برنامه‌های دلخواه کاربران باقی می‌ماند.

در این شرایط کافی است برنامه‌ای مانند مرورگر کروم را باز کنید تا مقدار ظرفیت رم به ۹۵ درصد برسد. مرورگر کروم با همین مقدار ظرفیت رم نیز به خوبی کار می‌کند. با این حال اگر بیشتر از ۴ تب باز کنید، مرورگر تب‌های بازشده را دوباره بارگذاری می‌کند. به عبارت ساده می‌توان گفت ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم عملاً‌ برای انجام چندین کار در کنار هم مناسب نیست. برنامه‌های سنگین مانند نرم‌افزارهای گرافیکی در ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم اجرا می‌شوند، اما این برنامه‌ها عملکرد مناسب و روانی ندارند. رایانه‌ای که ۴ گیگابایت رم دارد در تعامل با ویندوز ۱۱ برای اجرای برنامه‌های سنگین مشکلات زیادی در حین اختصاص منابع پیدا می‌کند.

آیا ۴ گیگابایت رم برای ویندوز ۱۱ کفایت می‌کند؟

با توجه به توضیحاتی که از تجربه استفاده ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم مطرح کردیم، به راحتی می‌توان نتیجه گرفت که ۴ گیگابایت رم برای ویندوز ۱۱ کفایت نمی‌کند. به همین دلیل نیز هست که مایکروسافت حداقل ۴ گیگابایت رم را برای تعامل با ویندوز ۱۱ پیشنهاد کرده. با این مقدار رم، ویندوز ۱۱ نصب می‌شود. به لحاظ ثبات نیز عملکرد خوبی دارد. اما این ویندوز عملاً غیرقابل استفاده برای کارهای متوسط است.

Windows11 PC in Office

پس از نصب و راه‌اندازی، ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم، عملکرد سریعی در ابتدا دارد. با این حال این مقدار رم برای اجرای برنامه‌های سنگین کفایت نمی‌کند. در نتیجه با رایانه‌ای که ۴ گیگ رم و ویندوز ۱۱ دارد، باید نرم‌افزارهای سبکی اجرا کنید و توقع چندانی از این رایانه نباید داشته باشید. کاربران ویندوز ۱۰ به یاد دارند که نسخه ۳۲ بیتی این سیستم‌عامل دست کم به یک گیگابایت رم نیاز داشت. نسخه ۶۴ بیتی ویندوز ۱۰ نیز ۲ گیگابایت رم طلب می‌کرد. این شرایط در مقابل ویندوز ۱۱ تغییر زیادی داشته است. مایکروسافت نسخه ۳۲ بیتی از این سیستم‌عامل روانه بازار نکرده است. نسخه ۶۴ بیتی ویندوز ۱۱ دست‌کم به ۴ گیگابایت رم نیاز دارد. با این مقدار رم کار چندانی نمی‌توانید انجام دهید. کاربران ویندوز ۱۱ با ۴ گیگ رم باید به اجرای مرورگر، ارسال ایمیل و تعامل با نرم‌افزارهای آفیس رضایت بدهند.

ویندوز ۱۱ چه مقدار رم نیاز دارد؟

اجازه دهید خیالتان را راحت کنیم که برای تعامل درست‌و‌درمان با ویندوز ۱۱، دست‌کم به ۸ گیگابایت رم نیاز دارید. اگر هم از آن دسته کاربرانی هستید که کارهای نسبتاً‌ سنگینی انجام می‌دهند، این مقدار را به ۱۶ گیگابایت رم ارتقا دهید. برای شما گفتیم که ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم، عملاً ظرفیتی از رم برای تعامل با نرم‌افزارها ندارد. همان‌گونه که می‌دانید مرورگر کروم که یکی از پرطرفدارترین مرورگر دنیاست، به‌تنهایی حدود ۲ گیگابایت رمِ سیستم را اشغال می‌کند. با این حساب اگر اهل باز کردن تب‌های زیادی در مرورگر هستید، ویندوز ۱۱ شما باید حدوداً ۸ گیگابایت رم داشته باشد.

G Skill Trident Z RAM Close Up Feature Image
حتی ۸ گیگابایت رم نیز کفاف کارهای سنگین کاربران در ویندوز ۱۱ را نمی‌کند. در این شرایط ممکن است با ۸ گیگابایت رم، بعضی از نرم‌افزارها در حین اجرا هنگ کنند. اجرای کارهای سنگین در ویندوز ۱۱، ظرفیت ۸ گیگابایت رم را به راحتی اشغال می‌کند. با این حال باز هم ۸ گیگابایت رم نسبت به ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت، بسیار بهتر است. با ۸ گیگابایت می‌توانید در کنار اجرای چندین برنامه، مرورگر را هم باز نگه دارید و چندین کار را همزمان انجام دهید. در این شرایط ویندوز ۱۱ به خوبی از ظرفیت ۸ گیگابایت رم بهره می‌برد و با مشکل چندانی روبه‌رو نخواهید شد.

اگر می‌خواهید با خیال‌راحت به انجام کارهای مختلف در ویندوز ۱۱ مشغول شوید، ۱۶ گیگابایت رم برای رایانه خود در نظر بگیرید. ۱۶ گیگابایت رم به شما اجازه می‌دهد تا بدون وقفه، چندین برنامه همزمان در کنار هم باز کنید، در این شرایط نگران اجرای سنگین برنامه‌ها نخواهید بود. ۱۶ گیگابایت رم به خوبی از عهده انجام کارهای متوسط و نیمه‌سنگین در ویندوز ۱۱ بر می‌آید.

تکلیف رایانه‌هایی با ۴ گیگابایت رم چیست؟

همان‌گونه که اشاره کردیم ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم پیشنهاد نمی‌شود. به همین دلیل بهتر است به جای اینکه خودتان را با ظرفیت کم ۴ گیگابایت رم به دردسر بیندازید، فکری به حال ارتقا رم رایانه خود بردارید. قبل از نصب ویندوز ۱۱، ابتدا ببینید رایانه شما توان پشتیبانی از ۸ یا ۱۶ گیگابایت رم را دارد یا خیر. سپس رم مناسب برای رایانه خود را در بازار پیدا کنید. بعضی از رایانه‌ها درگاه رم قدیمی دارند. قبل از خرید رم، حتماً از امکان پشتیبانی رایانه خود از رم بیشتر مطمئمن شوید. اگر رایانه شما ۴ گیگابایت رم دارد، با خرید ۴ گیگابایت رم بیشتر به ظرفیت ۸ گیگابایت می‌رسید. اگر اسلات رم رایانه شما از نوع SODIMM باشد، بعید می‌دانیم برای پیدا کردن رم با مشکلی روبه‌رو شوید. در نهایت پیشنهاد می‌‌کنیم اگر رایانه شما از ظرفیت رم بیشتری پشتیبانی می‌کند و بودجه‌‌ای برای ارتقا آن کنار گذاشته‌اید، ظرفیت رم را به ۱۶ گیگابایت برسانید تا بهترین تعامل ممکن را با ویندوز ۱۱ برقرار کنید.

resolve windows update error featured

با این حال اگر رایانه شما از رمی بیشتر از ۴ گیگابایت پشتیبانی نمی‌کند، غم به دل خود راه ندهید. دنیا که به آخر نرسیده. ویندوز ۱۰ هنوز توسط مایکروسافت پشتیبانی می‌شود. انصافاً هم باید گفت ویندوز ۱۰ با ۴ گیگابایت رم دردسرهای ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم را ندارد. به لحاظ امکانات نیز چیزی نیست که ویندوز ۱۱ در اختیار کاربران قرار دهد و ویندوز ۱۰ به آن مجهز نباشد. از طرف دیگر به‌ غیر از ویندوز، سیستم‌عامل‌های دیگری نیز وجود دارد که به خوبی با ۴ گیگابایت رم کار می‌کنند. انواع توزیع‌های لینوکس و سیستم‌عامل کروم‌ اُو.‌اس (Chrome OS)، انتخاب مناسبی برای رایانه‌هایی است که ۴ گیگ بیشتر رم ندارند.

در مجموع باید گفت ویندوز ۱۱ با ۴ گیگابایت رم آن‌گونه که باید و شاید انتظارات کاربران را برآورده نمی‌کند. این ویندوز دست‌کم به ۸ گیگابایت رم نیاز دارد. به همین دلیل اگر نمی‌خواهید در حین کار با مشکل روبه‌رو شوید و تحمل کندی رایانه را ندارید، در صورت امکان رم رایانه خود را به ۸ گیگابایت ارتقا دهید. این ارتقا به میزان چشمگیری در بهبود تجربه کاربری شما با ویندوز ۱۱ تاثیر دارد.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟